kategoria: A500
[#31] Re: Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem

@Splavinho, post #23

Ty masz kłopoty z myszką, a u mnie Joy zgłupiał. Ustawił się na sztywno w pozycji w górę. Jak ruszam bohaterem gierki w prawo/lewo, to skacze w prawo/lewo (za cholerę nie chce chodzić), jak nie ma sufitu tuż nad głową i nim nie ruszam, to skacze do góry. A na obrazie są delikatne smużenia.
A500+, najnowszy CaffeineOS i firmware Fraethrowera.
Chyba trzeba będzie, póki co, wrócić do RGB2HDMI i przełącznika.
1
[#32] Re: Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem

@Kitech, post #31

Gdyby problem był i z myszką i z joystickiem to można by szukać problemu po stronie Denise (czyli również z framethrowerem). Oba porty są multipleksowanie na te same piny. Jeśli to tylko joystick to musiałbyś zmierzyć napięcie na 1 pinie portu joya. Jeśli w stanie normalnym nie masz tam ok. 5V to do sprawdzenia jest tylko układ U15 (74ls157) lub drabinka rezystorowa RP401.
[#33] Re: Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem

@mareq, post #32

U mnie właśnie problem się pojawił na obu portach - i myszki i joysticka. Dałem do amigowego serwisu na wymianę kondensatorów, ewentualnie innych rzeczy i zobaczymy czy ustąpi
[#34] Re: Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem

@mareq, post #32

Mysz też na początku trochę dziwnie się zachowywała, ale pomieszałem w Prefs/Input i uspokoiła się.
Masz jakiś schemat? Gdzie jest 1 pin Joya i jakieś GRND?
Gdy zamiast Framethrowera było RGB2HDMI, nie było takich cyrków.
[#35] Re: Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem

@Kitech, post #34

Do montażu FT potrzeba trochę siły, bo piny są grubsze od nóżek scalaka. Może trzeba poprawić luty pod podstawką Denise lub na pinach FT. A może po prostu wystarczy porozcinać tą kanapkę i poskładać ponownie.
[#36] Re: Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem

@mareq, post #35

A może po prostu wystarczy porozcinać tą kanapkę i poskładać ponownie.

Uczyniłem tak - bezskutecznie. A może cholerstwo źle działa z 500 Pluską?
[#37] Re: Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem

@Kitech, post #36

Układ Denise w A500, A500+ czy A2000 jest ten sam.
[#38] Re: Konfiguracja Framethrower Pistorm A500 - Problem

@mareq, post #37

Raz dzisiaj mi się zdarzyło, że FT nie działał prawidłowo. Było to zaraz po włączeniu zasilania. Obstawiam, że FT potrzebuje czasu na uruchomienie swojego softu i jest on porównywalny z czasem uruchomienia części systemu Amigi. Po resecie wszystko było już ok. Jeśli to się będzie powtarzać to pobawię się wartościami kondensatorów w układzie resetu tak, żeby dać fory FT.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem