[#29]
Re: Za mało pamięci Chip w Personal Paincie.
@Minniat,
post #28
Minniat, oczywiście "reinstalka" była najszybszym rozwiązaniem, choć widząc mój system, niewyobrażam sobie reinstalacji z dyskietek, bo to już inny całkowicie system niż ten standard z flopików instalacyjnych. Chcieliśmy tylko uświadomić Tobie, co też wcześniej zaznaczyłem, że AmigaOS, unixowy system nie ma nic wspólnego z Windowsem jeżeli chodzi o zasadę działania. Nie istnieje na Amidze coś takiego jak reinstalowanie systemu, bo się ciął lub właśnie brakowało pamięci - to jest nielogiczne z punktu widzenia tego środowiska. Tutaj plik to plik, usuniesz jakiegoś dopisanego śmiecia (często dodany przez installer jakiegoś programu, przeważnie jednak użytkownik jest o tym informowany) w trakcie wykonywania startup-sequence i okazuje się, że system chodzi lepiej/stabilniej.
A co do samego PPaint, jest to moim zdaniem najlepszy program do "sadzenia pikseli" na Amigę, sam ciacham w nim grafiki do Ondorr Drakmo i wielu projektów i nigdy nie miałem z nim problemów co do stabilności, której brakuje mi czasem pod ArtEffect (też świetny) ale to przez brak pamięci Chip zapewne, której classic-amigowcom zawsze będzie brakowało.
Ostatnia modyfikacja: 07.05.08 18:24