[#1] Za mało pamięci Chip w Personal Paincie.
W ciągu kilku ostatnich dni program graficzny Personal Paint zgłasza przy otwieraniu ekranu w Hiresie np. 640x400 za małą ilość pamięci Chip.
Przy otwieraniu ekranu w Loresie np. 320x200 nie zgłasza problemów.
Oczywiście pamięci jest w bród więc gdzieś musi być usterka! To mi się zdarza pierwszy raz w całej pracy z tym programem! Uruchomiłem system bez startup-sequence i jest postęp, ale mi chodzi by działał też pod workbenchem.

Dziękuję za odpowiedź. Jeśli nie będzie odpowiedzi to będzie mi wystarczyć Deluxe Paint 4, który działa bez zarzutu w dowolnej rozdzielczości.

[#2] Re: Za mało pamięci Chip w Personal Paincie.

@Minniat, post #1

na BVision?

[#3] Re: Za mało pamięci Chip w Personal Paincie.

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #2

Nie - na AGA. I Personal Paint i Deluxe Paint o ile wiem nie pracują pod BVision.

[#4] Re: Za mało pamięci Chip w Personal Paincie.

@Minniat, post #3

z DPaint to sa problemy, ale PPaint to dziala nawet pod MorphOS.

[#5] Re: Za mało pamięci Chip w Personal Paincie.

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #4

PPaint to dziala nawet pod MorphOS

Dzięki za informację.

[#6] Re: Za mało pamięci Chip w Personal Paincie.

@Minniat, post #1

To jest normalne. Uzyj FBlita dla WB, powinien troche pomoc. Ogolnie PPaint na AGA potrafi sobie spokojnie poradzic z obrazkami 640x512, ktore przekonweruje do 256 kolorow. Wieksze przeskaluj jakims konwerterem lub ustaw tak, aby PPaint bezposrednio je konwertowal do danego trybu. Np. ustaw PPainta w 640x400 w 8bit i zaladuj obrazek z konwersja do aktualnego trybu (z ditheringiem Floyd Steinberg).

A najlepiej odpal PP tak, aby wylaczal WB.
[#7] Re: Za mało pamięci Chip w Personal Paincie.

@Minniat, post #1

Odkąd używam FBlita, to komunikat o braku pamięci Chip nie pojawił mi się. Na potrzeby portalu różne formaty i różne obrazki obrabiam Personal Paintem i nie mam takich problemów.

Jednym zdaniem, FBlit rozwiąże Twoje wszystkie problemy z pamięcią Chip.

[#8] Re: Za mało pamięci Chip w Personal Paincie.

@Minniat, post #10

"Chodzi o to, że pamięci jest wystarczająco dużo i komunikat o braku jest fałszywy"

Bzdura. Nie wiesz ile pamieci program potrzebuje. Co wiecej, to, ze masz dostepne nMB pamieci nie oznacza, ze alokacja nMB zakonczy sie powodzeniem.

[#9] Re: Za mało pamięci Chip w Personal Paincie.

@Minniat, post #10

> W końcu postanowiłem reinstalować system i udało się!

:) :) Rany. Typowe zachowanie pecetowca. Na Amidze tego nie trzeba robić. Wystarczy poobserwować SnopDosa i samemu wyciągnąć wnioski. Ciekawe co sobie uruchomiłeś albo pozmieniałeś w ustawieniach, że miałeś informację o braku pamięci Chip? Nawet po przerzuceniu jej do Fastu.
[#10] Re: Za mało pamięci Chip w Personal Paincie.

@Andrzej Drozd, post #6

Ależ mi to się zdarza po raz pierwszy... Chodzi o to, że pamięci jest wystarczająco dużo i komunikat o braku jest fałszywy. Zatem małe oszczędności pamięci w niczym nie pomogą!

FBlit nie pomaga. Reinstalacja PPainta też. W końcu postanowiłem reinstalować system i udało się!

[#11] Re: Za mało pamięci Chip w Personal Paincie.

@Minniat, post #10

Musiałeś mieć coś w startup-sequence podinstalowane dodatkowo w czasie uruchamiania systemu, w przypadku AmigaOS nie ma czegoś takiego jak: "reinstalacja systemu pomoże". Ja, używając AGA także mam problem z pamięcią Chip pod Personal Paint ale to przy dużych bardzo rozdziałkach, ponad 800x600 w 256 kolorach (w interlace), gdy mam odpalone jeszcze kilka programów w tle, choćby IBrowse, mogę mieć problemy z pamięcią. Ale to są sporadyczne przypadki, a FBlit naprawdę pomaga jeśli ma się przyzwoitą ilość FAST RAM.

Dobrze, że już PPaint działa Ci prawidłowo.

Ostatnia modyfikacja: 07.05.08 10:13
[#12] Re: Za mało pamięci Chip w Personal Paincie.

@kmilota, post #9

@kiero

1. Jeśli mam 1.800.000 bajtów wolnej pamięci Chip to ekran w rozdzielczości 640x400x5 (czyli 160.000 bajtów) powinien działać nawet jak największy blok pamięci jest mały.

@kmilota

2. A masz jakiś pomysł by wykonać to zadanie bez reinstalacji? To była jakaś usterka, którą trudno było usunąć bo była nieznanej genezy (program zgłasza za mało pamięci Chip mimo, że mam około 1.800.000) SnoopDos? To się przydaje w innych sytuacjach, jak np. jakie pliki i biblioteki otwiera program, by je ewentualnie zainstalować.

Spójrzcie prawdzie w oczy: reinstalacja systemu naprawiła problem, a przed i po miałem około 1.800.000 pamięci Chip! Wiem, że pecetowcy muszą często reinstalować system, bo Windows jest do bani...

Ostatnia modyfikacja: 07.05.08 10:23

Ostatnia modyfikacja: 07.05.08 10:24
[#13] Re: Za mało pamięci Chip w Personal Paincie.

@Minniat, post #12

tak jak pisalem, NIE WIESZ ile program potrzebuje pamieci. Na pierwszy rzut oka dorzuc drugi ekran (chyba w PP tez cos takiego bylo), jakies undo (przynajmniej jeden poziom), inne smieci. Nie wiesz ile program potrzebuje (i sie nie dowiesz, jezeli nie napiszesz sobie odpowiedniej laty na system). Nie ma takiego czegos jak falszywy komunikat o braku pamieci.

[#14] Re: Za mało pamięci Chip w Personal Paincie.

@Minniat, post #12

> Spójrzcie prawdzie w oczy: reinstalacja systemu naprawiła problem
Co nie zmienia faktu, że taka "reinstalacja" jedyne co robi to przywraca początkowe/poprzednie/domyślne ustawienia tego i owego, a czego użytkownikowi zazwyczaj się nie chce zrobić ręcznie, choć można.

Ostatnia modyfikacja: 07.05.08 10:48
[#15] Re: Za mało pamięci Chip w Personal Paincie.

@5h00n4y, post #14

Mówcie co chcecie ale mi reinstalacja pomogła i tyle... Czy ktoś z Was miałby koncepcję skąd miałem takie problemy z PPaintem?.
Jeśli chodzi o pliki czy ustawienia konfiguracji do ręcznego zmieniania to nie mam bladego pojęcia co za tę usterkę odpowiadało i myślę, że Ty też miałbyś z tym problem.

P.S. Deluxe Paint 4 działał w rozdzielczościach co PPaint i nie zgłaszał problemów.

Ostatnia modyfikacja: 07.05.08 11:09
[#16] Re: Za mało pamięci Chip w Personal Paincie.

@Minniat, post #12

"Wiem, że pecetowcy muszą często reinstalować system, bo Windows jest do bani..."

kolejny mit, ale co tam. trzeba sie czasami podbudowac.

[#17] Re: Za mało pamięci Chip w Personal Paincie.

@Minniat, post #12

Minniat napisał(a):

> 1. Jeśli mam 1.800.000 bajtów wolnej pamięci Chip to ekran w
> rozdzielczości 640x400x5 (czyli 160.000 bajtów) powinien
> działać nawet jak największy blok pamięci jest mały.

A co jesli PPAint chcialby zarezerwowac za jednym zamachem wiecej pamieci w jednym bloku?

> Spójrzcie prawdzie w oczy: reinstalacja systemu naprawiła
> problem, a przed i po miałem około 1.800.000 pamięci Chip!

przed reinstalacja miales zapewne mocno pofragmentowana pamiec, po reinstalacji juz nie.

> Wiem, że pecetowcy muszą często reinstalować system, bo Windows
> jest do bani...

Nieprawda. Niektorzy pecetowcy musza czesto reinstalowac system, bo:
1) wydaje im sie to wlasciwe
2) nie potrafia sobie nawet z prostym windowsem poradzic

Zarowno w punkcie 1 jak i 2 wina lezy po stronie uzytkownika.

[#18] Re: Za mało pamięci Chip w Personal Paincie.

@Minniat, post #15

> Ty też miałbyś z tym problem.
A uwierzysz że odkąd mam FBlit i SystemPatch3, a w samym Personal Paint włączyłem pewną opcję (Amiga Blitter) oraz używam wirtualnej pamięci, to nie? ;)

Ostatnia modyfikacja: 07.05.08 11:52
[#19] Re: Za mało pamięci Chip w Personal Paincie.

@5h00n4y, post #18

Ale już pisałem, że PPaint zawsze działał mi bez zarzutu bez dodawania innych programów jak FBlit!

Od kilku dni pojawił się ten napis o małej ilości pamięci Chip, którego nigdy wcześniej nie było i nie ma naprawdę żadnego związku z realnie za małą ilością pamięci Chip.

Na szczęście wreszcie udało mi się dzisiaj naprawić program.

P.S. PPaint śmiga w 256 kolorach, z którymi Deluxe Paint ma problemy (jest wolniejszy), póki co pracuję w 32 kolorach.

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 07.05.08 12:17
[#20] Re: Za mało pamięci Chip w Personal Paincie.

@Minniat, post #19

Nic nie dzieje się samo z siebie bez powodu.
Jako programista powinieneś to wiedzieć i dokładnie z tego samego powodu chcieć do tego dojść bez uciekania się do najtańszego możliwego wyjścia - reinstalacji.
Wnioski mam dwa: albo sprzęt Ci się sypie, albo coś przełączyłeś i zapomniałeś.
Może jeszcze okno odsłoniłeś i wszechobecne słońce nagrzało za bardzo Amisię która po takim naświetlaniu się rozleniwiła i odmówiła posłuszeństwa? ;)

[#21] Re: Za mało pamięci Chip w Personal Paincie.

@5h00n4y, post #20

Powód pojawienia się tej usterki jest przeze mnie nieznany.
Ze sprzętem jest OK. Ależ ponowną instalację postawiłem jako ostatnie rozwiązanie, jednak inne pomysły zawiodły. Reinstalacja PPaint - naturalne rozwiązanie - nic nie dawała.

Już wszystko jest ustalone, widzę, że mimo starań moich rozmówców nie odkryliśmy prawdziwej przyczyny tej usterki w PPaincie. Zatem reinstalacja systemu okazała się jednym z lepszych rozwiązań. Dziękuję wszystkim za pomoc. FBlit mimo to wypróbuję do innych zastosowań.
Pozdrawiam

[#22] Re: Za mało pamięci Chip w Personal Paincie.

@Minniat, post #21

Sie smiejecie z chlopaka... ja tez mialem taka sytuacje, ze mi Quake chodzil za wolno i ni grzyba nie wiedzialem, co sie dzieje. Juz mialem reinstalowac system a tu sie okazalo, ze 3 linijka w S-S wylaczala mi cache 040

[#23] Re: Za mało pamićci Chip w Personal Paincie.

@Minniat, post #12

Mialem kiedys podobny problem. Mialem juz wtedy karte graficzna. Niby pokazywalo ze pamieci Chip bylo ok 1.8 MB
jednak po sprawdzeniu Availem okazywalo sie ze najwiekszy blok mial niecale 0.5 MB. Problemem okazalo sie to
ze jako podklad dla WB wczytywalem obrazek w HAM8. Widocznie loader tak ladnie poszatkowal pamiec.
Po podmianie na jpega problem ustapil.

Ostatnia modyfikacja: 07.05.08 13:53
[#24] Re: Za mało pamięci Chip w Personal Paincie.

@Minniat, post #21

Byc moze po jakims czasie problem sie powtorzy... i co, znowu reinstalka? Ciekawe po ilu razach dojdziesz co bylo przyczyna :]

Ostatnia modyfikacja: 07.05.08 14:12
[#25] Re: Za mało pamięci Chip w Personal Paincie.

@szuler, post #17

>Nieprawda. Niektorzy pecetowcy musza czesto reinstalowac system, bo:
1) wydaje im sie to wlasciwe
2) nie potrafia sobie nawet z prostym windowsem poradzic

spotkalem sie nawet z opinia ze windows powinno sie co jakis czas reinstalowac

Ostatnia modyfikacja: 07.05.08 14:14
[#26] Re: Za mało pamięci Chip w Personal Paincie.

@Minniat, post #21

jednak inne pomysły zawiodły.

Pierwsze co robisz, to wylaczasz WBStartup (za pomoca zmiany nazwy katalogu). Jezeli nie pomoglo, zmieniasz nazwe user-startup. Jezeli w dalszym ciagu nie pomoglo, wylaczasz dodatkowy soft w startup-sequence.

Jezeli pomoglo cos powyzej, "wylawiasz" winowajce i kasujesz jego konfiguracje w ENV:, ENVARC: lub rezygnujesz z uzywania tego "łobuza-trojana" bawiacego sie pamiecia Amigi ;)

Jezeli jednak nie pomoglo. Zabezpieczasz ENVARC: i tworzysz goly katalog Prefs/Env-archive

Jezeli w dalszym ciagu nie pomoglo, zmieniasz nazwe C: i kopiujesz na partycje oryginalne C: z dyskietki/plyty. Podobnie robisz z Libs:, datatypami itd.

Gdzies licho musi siedziec. Cudow nie ma. :)
I jak ognia unikaj nieznanych programow z wlasnymi instalkami. Stare dziadostwo jest w stanie podmienic nawet pliki systemowe na starsze wersje.
[#27] Re: Za mało pamięci Chip w Personal Paincie.

@Andrzej Drozd, post #26

A, i zapomnialem ze podobnie jak z ENVARC: musisz zrobic z S: (a dokladniej z jego zawartoscia), poniewaz tam tez czesto siedza konfiguracje niektorych programow.

Co do zamiany C: Libs: itd, to robisz to pokoleji, a nie wszystko od razu. :)

Ostatnia modyfikacja: 07.05.08 17:03
[#28] Re: Za mało pamięci Chip w Personal Paincie.

@Andrzej Drozd, post #27

Jako rozwiązanie mojego problemu takie grzebanie na partycji systemowej chyba nie rozwiązałoby problemu, a wręcz mogłoby zaszkodzić systemowi (jak spamiętać te katalogi) Poza tym ja nie widzę związku między moim problemem a Twoim rozwiązaniem. Pamięć nie odgrywa tu żadnej roli, mam jej wystarczająco dużo.

Zresztą ja już uważam mój problem za zamknięty, bo wszystko już działa. Myślę, że wybrałem najwłaściwsze rozwiązanie, bo naprawiające taki nie zwyczajny problem. ;)

[#29] Re: Za mało pamięci Chip w Personal Paincie.

@Minniat, post #28

Minniat, oczywiście "reinstalka" była najszybszym rozwiązaniem, choć widząc mój system, niewyobrażam sobie reinstalacji z dyskietek, bo to już inny całkowicie system niż ten standard z flopików instalacyjnych. Chcieliśmy tylko uświadomić Tobie, co też wcześniej zaznaczyłem, że AmigaOS, unixowy system nie ma nic wspólnego z Windowsem jeżeli chodzi o zasadę działania. Nie istnieje na Amidze coś takiego jak reinstalowanie systemu, bo się ciął lub właśnie brakowało pamięci - to jest nielogiczne z punktu widzenia tego środowiska. Tutaj plik to plik, usuniesz jakiegoś dopisanego śmiecia (często dodany przez installer jakiegoś programu, przeważnie jednak użytkownik jest o tym informowany) w trakcie wykonywania startup-sequence i okazuje się, że system chodzi lepiej/stabilniej.

A co do samego PPaint, jest to moim zdaniem najlepszy program do "sadzenia pikseli" na Amigę, sam ciacham w nim grafiki do Ondorr Drakmo i wielu projektów i nigdy nie miałem z nim problemów co do stabilności, której brakuje mi czasem pod ArtEffect (też świetny) ale to przez brak pamięci Chip zapewne, której classic-amigowcom zawsze będzie brakowało.

Ostatnia modyfikacja: 07.05.08 18:24
[#30] Re: Za mało pamięci Chip w Personal Paincie.

@Minniat, post #28

Jako rozwiązanie mojego problemu takie grzebanie na partycji systemowej chyba nie rozwiązałoby problemu, a wręcz mogłoby zaszkodzić systemowi

Bardziej juz nie, poniewaz i tak go unicestwiles, robiac reinstalke.

(jak spamiętać te katalogi)

To zalezy jak dlugo uzywasz/uzywales AOS3.0/3.1?
Jezeli od niedawna, no to niestety to co sie nauczyles na Win, do niczego sie nie nadaje.
AOS3 i chyba wogole jakikolwiek AOS, mozna "oszukiwac", przez podmiane katalogow i assignowanie. Takze w niektorych przypadkach w czasie rzeczywistym.

Poza tym ja nie widzę związku między moim problemem a Twoim rozwiązaniem.

Nie rozumiesz. Z cierpliwoscia Harcerza, sprawdzasz wszystko po koleji - celem jest ustalenie ktory plik/program robi "lubudubu" i gdzie on sie znajduje, za pomoca metody prob i bledow :P

Operacja czasochlonna i wymaga nawet kilku dni. Jezeli jednak zrobiles sobie backup systemu i ten backup odtworzyles, to nie ma problemu. Jezeli jednak zainstalowales goly system, to problem i tak sie pojawi podczas upiekszania/dostosowywania swojego srodowiska.

Pamięć nie odgrywa tu żadnej roli, mam jej wystarczająco dużo.

Wrecz przeciwnie. Juz dostales informacje na temat FBlita - nie musisz nawet niczego konfigurowac. Po prostu go odpal. Zostales juz takze poinformowany o samej konfiguracji PP (czyli np. wylacz blitera w prefsach PP).

Zresztą ja już uważam mój problem za zamknięty

No, ale gdyby jakies dejavu, to juz wiesz co mozna jeszcze zrobic oprocz reinstalki. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem