kategoria: A2000/A3000
[#1] Jakie IDE do Amigi 3000
Hej wszystkim. Mam pytanko.
Jakie rozwiązanie polecicie do A3000 jeśli chodzi o przenoszenie danych? System będzie na lokalnym dysku SCSI ale myślałem np o Buddha IDE z kartą CF do przenoszenia danych.
Pewnie docelowo dołożę jakieś USB ale na początek i tak potrzebuję mieć coś z IDE aby podłączyć kartę/karty CF.
Czego używanie do takich celów?
[#2] Re: Jakie IDE do Amigi 3000

@c64portal, post #1

Bardzo dobry pomysł!
Ja mam CF i USB. Każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety.

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2026 19:06:36 przez Rafał A-3000
[#3] Re: Jakie IDE do Amigi 3000

@Rafał A-3000, post #2

Jasna sprawa, dzięki..
Ale pytanie czy Buddha IDE czy jest coś innego dostępne?
[#4] Re: Jakie IDE do Amigi 3000

@c64portal, post #3

Jeśli chodzi o kontrolery to At-Bus (Clone) lub Buddha chyba będzie najtańszy i najłatwiej dostępny. Do tego śledź do podłączenia CF zewnątrz i śmiga to pięknie!
USB wyjdzie na pewno drożej - czy to będzie X-Surf-100 z Rapid, Deneb, czy Spider USB z Mediatorem lub Firebirdem.
1
[#5] Re: Jakie IDE do Amigi 3000

@c64portal, post #1

A może BlueSCSI?
1
[#6] Re: Jakie IDE do Amigi 3000

@c64portal, post #3

Tak jak Ci Rafał napisał. Najlepiej buddha, a najtaniej jakby ktoś Ci polutował Ripple Ide controller (to samo co buddha).

Inne rozwiązanie to PlipBox i USB Freeway :)
1
[#7] Re: Jakie IDE do Amigi 3000

@c64portal, post #1

Doczytałem jeszcze, że oprócz Deneba są jeszcze inne karty USB na Zorro lub na Clockport.
2
[#8] Re: Jakie IDE do Amigi 3000

@hrw, post #5

A może BlueSCSI?

W sumie to też jest myśl, tym bardziej że mam BlueSCSI w którymś Siliconie.
Pytanie: Czy jak zrobię sobie obraz pod UAE to zadziała po wrzuceniu go na karte SD jako obraz?

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2026 20:08:41 przez c64portal
[#9] Re: Jakie IDE do Amigi 3000

@c64portal, post #8

Jakby coś to mam płytki do Ripple, bo niedawno sobie budowałem. Mogę sprzedać płytkę lub polutować i sprzedać gotowca.
1
[#10] Re: Jakie IDE do Amigi 3000

@Rafał A-3000, post #7

są jeszcze inne karty USB na Zorro lub na Clockport

dokładnie... Myślę że wyjmę mojego Freeway Triton Lite z A2000 bo tam w sumie jakoś dużo danych nie planuję przenosić. Jak mi zadziała BlueSCSI wzmiankowany wyżej to pewnie bym w sumie na tym został. Jak już postawię system z driverami i Poseidonem to powinno być OK. Przynajmniej na jakiś czas.
Dzięki za hinty Panowie.

a przy okazji o Freeway Triton wrzuciłem kiedyś filmik na mój kanał YT - to tak jak by co ;)
[wyróżniony] [#11] Re: Jakie IDE do Amigi 3000

@c64portal, post #10

Polecam Zorro-LAN-IDE w wersji Hamag. https://gitlab.com/Hamag/zorrolanidesata
To jest rozwinięcie oryginalnej Zorro-LAN-IDE od Matzego.
Na jednej pełnowymiarowej karcie Zorro masz:
- kontroler IDE pod kontrolą sterownika LIDE, bootowalny, zapewne dałoby się także bootować z CD-ROM (muszę sprawdzić)
- drugi kanał IDE, można go za pomocą zworek przestawić w tryb SATA (jeśli wlutowaliśmy na karcie chip SATA<>PATA)
- sieciówkę (czyli LAN, ethernet...), sterowniki pod amigowe stosy TCP/IP (ja używam z RoadShow)
- port zegara, ja mam do niego podpięty FREEWAY Clockport USB, działa bardzo fajnie
- karta z tyłu, na śledziu ma zewnętrzne złącze karty CF widziany jako jedno z urządzeń IDE

Kontroler IDE i port zegara pracują jako Zorro II (czyli jak większość, albo i wszystkie kontrolery Zorro IDE_, więc w praktyce transfery max około 3 MB/s, zaś LAN w systemach Zorro III pracuje w trybie Zorro III i ma odpowiednio lepszy transfer.
Karta w pełni udokumentowana, można komuś zlecić, lub zrobić sobie samemu.
Polecam, jestem z niej bardzo zadowolony (używam wcześniejszej krótszej wersji, czyli bez złącza CF na śledziu), wcześniej używałem Buddha, ale ta jest lepsza.
1
[#12] Re: Jakie IDE do Amigi 3000

@wali7, post #11

O kurczaki, nie znałem tego. A ja tu zacząłem robić bieda-przeróbki oryginalnego zorro-lan-ide a ktoś zrobił wypasa. Nic już nie można pogrzebać bo wszystko zrobione.
[#13] Re: Jakie IDE do Amigi 3000

@wali7, post #11

No i nie zapominajmy o karcie FastATA do "dużych Amig", która działa w trybie ZorroIII, więc transfery są znacznie lepsze niż 3MB/s ok, racja
[#14] Re: Jakie IDE do Amigi 3000

@BULI, post #13

Racja, jest jeszcze FastATA.
Ale plusem Zorro-LAN-IDE jest dodatkowo LAN i clockport.
A wysokie transfery z dysku pod ZIII i tak mają sens tylko przy kontrolerach SCSI z prawdziwym DMA np. combo A4091 z ZuluSCSI.
[#15] Re: Jakie IDE do Amigi 3000

@wali7, post #14

A wysokie transfery z dysku pod ZIII i tak mają sens tylko przy kontrolerach SCSI z prawdziwym DMA np. combo A4091 z ZuluSCSI

FastATA w trybie PIO5 jest szybka i "minimalnie" obciąża CPU ok, racja
[#16] Re: Jakie IDE do Amigi 3000

@BULI, post #15

DMA pod SCSI w porównaniu do wysokich transferów kontrolera IDE to niebo a ziemia.
[#17] Re: Jakie IDE do Amigi 3000

@wali7, post #16

Użytkuję pod Amigą 2 kontrolery SCSI.
Pierwszy na pokładzie CS MK1, drugi, jak dotąd najszybszy w AMIDZE, czyli UW SCSI (CS MK3/ CS PPC), więc mam porównanie i FastATA szczególnie w trybie PIO4 i PIO5 działa naprawdę zgrabnie ok, racja
[#18] Re: Jakie IDE do Amigi 3000

@BULI, post #17

Ja z FATA miałem do czynienia wyłącznie w A1200 i pamiętam, że lubiło sobie brać kilkadziesiąt % CPU podczas dużych transferów. SCSI (w BlizzardPPC) działało dużo sprawniej.
[#19] Re: Jakie IDE do Amigi 3000

@wali7, post #11

Polecam Zorro-LAN-IDE w wersji Hamag. https://gitlab.com/Hamag/zorrolanidesata
To jest rozwinięcie oryginalnej Zorro-LAN-IDE od Matzego

No to jest na serio fajna rzecz. Tyle tylko że ja sobie tego nie polutuję. Można to gdzieś kupić gotowe?
[#20] Re: Jakie IDE do Amigi 3000

@c64portal, post #1

W A3000 mam Buddha IDE i jest ok
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem