kategoria: A2000/A3000
[#31] Re: Jakie IDE do Amigi 3000

@alt_, post #30

Dziekuje za rady!

Chip WD SCSI mam juz kupiony, tylko nie mam go jeszcze u siebie.

Czy wymieniajac SuperDMAC musze tez wymienic ten drugi chip (Ramsey jezeli dobrze pamietam) ???
[#32] Re: Jakie IDE do Amigi 3000

@Mokry, post #31

Tak jak Ci Alt_ powiedział.

Najpierw przetestuj sobie SDMACa:
https://github.com/cdhooper/amiga_sdmac_test

Sprawdź jaki chip WD33C93A masz na płycie. W sumie to na gorszym powinno działać i tak działać, tylko tylko gubi sektory i wywala gurus na jak masz dodatkowy dysk poza systemowym.

Wiem że głupie pytanie, ale z nowego installu WB ci się tak robi? OS i zasilacz wykluczony?
Może powsadzałeś tam jakies super dodatki i driver cos namieszał?

Czy wymieniajac SuperDMAC musze tez wymienic ten drugi chip (Ramsey jezeli dobrze pamietam) ???

Nie. Jeżeli nikt ci nie podmienił to powinnieneś miec originalny a3000 Ramsey 4. Czasami ludzie wsadzaja tańszy zamiennik od a4000 - Ramsey 7, ale nie jest to wsakazne. To może nawet uszkodzić SDMACa (SDMAC 02 grzeje sie bardziej z 07). Ten 07 od a4000 jest wsadzony oryginalnie do a3000T, ale z SDMACiem 04.
Ta nowa reedycja SDMACA podobno jest kompatybilna z 04, a 04 możesz używac z jakim chcesz Ramseyem.

Czyli
SDMAC 02 (a3000) - Tylko Ramsey 04 (a3000)
SDMAC 04 (a3000T) - Ramsey 04 (A3000), 07 (a3000T, a4000)
[#33] Re: Jakie IDE do Amigi 3000

@Ralpheeck, post #32

Mam dobrą konfigurację, że na obu Amigach karty procesorowe nie wpływają na dyski i adaptery SCSI2SD. szeroki uśmiech
Z gubieniem danych i błędami to mam problem z CDTV i BlueSCSI - dotąd nie rozwiązany. Tylko partycja OFS nie ma błędów.

Edit:
Mam wrażenie, że CDTV nie nadąża za adapterem i dlatego gubi dane.

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2026 09:48:11 przez Rafał A-3000
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem