kategoria: A1200
[#1] Amiga 1200 problem z dyskietkami
Cześć. Wczoraj kupiłem Amigę 1200. Gry ja uruchamiam to włącza mi się od razu system workbench. Po włożeniu dyskietki, na pulpicie pojawia się ikonka dyskietki z oznaczeniem df0 ????
Jak wyłączam i włączam Amigę, to nie bootuje z dyskietki tylko od razu pojawia się workbench.
Co może być przyczyną ? Zdjęcie załączone.
W drugiej mojej Amidze 600 wszystkie dyskietki działają. Są nowe.
Pozdrawiam

[#2] Re: Amiga 1200 problem z dyskietkami

@effe82, post #1

Najpewniej uszkodzona jest stacja.
[#3] Re: Amiga 1200 problem z dyskietkami

@alt_, post #2

A czy stacja z Amiga 600 będzie pasowała do A1200?
1
[#4] Re: Amiga 1200 problem z dyskietkami

@effe82, post #3

Tak.
1
[#5] Re: Amiga 1200 problem z dyskietkami

@effe82, post #3

Ciut inaczej to będzie wyglądało kiedy stacje masz "normalna" a próbujesz jej używać z płytą ESCOM.
1
[#6] Re: Amiga 1200 problem z dyskietkami

@effe82, post #1

Jest też opcja że czujnik dyskietki w stacji jest utleniony i przez to komputer jej nie widzi.
[#7] Re: Amiga 1200 problem z dyskietkami

@damianx, post #6

A kojarzycie może gdzie w naszych sklepach polskich w sieci kupię taką stację dyskietek i też chciałbym nową klawiaturę oryginalną angielską, bo akurat trafiła mi się niemiecka.
[#8] Re: Amiga 1200 problem z dyskietkami

@damianx, post #6

Raczej nie, bo pod WB po włożeniu dyskietki do stacji pojawia się ikonka NDOS. Oczywiście może być stacja uszkodzona, ale raczej nie czujnik.
Najprościej sprawdzić, czy bootuje po wymianie na stację z A600.
Jeśli nie, to będziemy dalej diagnozować (np. priorytet partycji SYS wyższy niż DF0... do zmiany w HDToolBox w kilka sekund).
[#9] Re: Amiga 1200 problem z dyskietkami

@wali7, post #8

Wieczorkiem ok. 19:00 spróbuję wymienić stację dyskietek. W razie czego będę dawać znać. Dzięki za pomoc.

Jeszcze takie pytanie.

Co może być, że w systemie WB obraz na monitorze 1085s lekko trzęsie się, a w grach nie. ?

Na Amidze 600 mam ok stabilny obraz w systemie workbench jak i w grach.

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2026 12:48:11 przez effe82
[#10] Re: Amiga 1200 problem z dyskietkami

@effe82, post #9

Ustawiony w systemie tryb graficzny z przeplotem (laced), a w grach masz zazwyczaj zwykły low-res bez interlace'u (choć są wyjątki, jak Dark Seed np.).

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2026 12:53:08 przez Jacques
2
[#11] Re: Amiga 1200 problem z dyskietkami

@Jacques, post #10

Super dziękuję za informację a da się to jakoś ustawić żeby tu i tu działało to stabilnie?
[#12] Re: Amiga 1200 problem z dyskietkami

@effe82, post #11

Tak. Da się. Musisz zmienić tryb wyświetlania na taki bez przeplotu.

Tak to wygląda w WB 3.1.

1
[#13] Re: Amiga 1200 problem z dyskietkami

@snifferman, post #12

Dziękuję Ci bardzo. Spróbuję w domu znaleźć te ustawienia w preferencjach:)
[#14] Re: Amiga 1200 problem z dyskietkami

@snifferman, post #12

Ustawione miałem jak Ty i trzęsło się. Więc ustawiłem tak jak na screen i nie trzęsie się obraz. Jest nawet wyraźny. Tylko ikony są większe na pulpicie.

[#15] Re: Amiga 1200 problem z dyskietkami

@snifferman, post #12

Po uruchomieniu amigi znów wracają ustawienia jak poprzednie. Da się to jakoś zapisać aby to ustawienie moje bez Loced było domyślnie ?
[#16] Re: Amiga 1200 problem z dyskietkami

@effe82, post #3

Kiedyś sprzedawał p. Marek C na All.. stacje dyskietek przerobione do Amigi, teraz jakoś nie widzę jego ofert...

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2026 19:28:26 przez AD99
[#17] Re: Amiga 1200 problem z dyskietkami

@effe82, post #15

Save nie działa?
[#18] Re: Amiga 1200 problem z dyskietkami

@AD99, post #16

Ja kiedyś kupiłem na OLX przerobioną nową
[#19] Re: Amiga 1200 problem z dyskietkami

@snifferman, post #17

Zadziałało. Dzięki 🙏
[#20] Re: Amiga 1200 problem z dyskietkami

@wali7, post #8

Spróbowałem na stacji dyskietek od A600 i wczytuje już dyskietki, ale jakoś dziwnie. Obraz jest poszarpany i jakby jakieś zakłócenia były.

Załączam zdjęcie z gry "koło fortuny"

[#21] Re: Amiga 1200 problem z dyskietkami

@effe82, post #20

Możliwe, że kondensatory do wymiany. Może nawet się okaże, że potem ta stacja, która była zacznie działać.
[#22] Re: Amiga 1200 problem z dyskietkami

@mareq, post #21

Kondensatory są nowe.
Nie dawno wymieniłem umieniane.

[#23] Re: Amiga 1200 problem z dyskietkami

@effe82, post #20

Miałem podobne efekty po odpaleniu Monkey island 2 i jakiejś wersji X-copy na A1200 z 030 , WB3.9 i kickiem 3.1. to jakaś niekompatybilność. Zobacz czy pod WB widzi dyskietkę z grą i czy można skopiować z niej pliki na dysk.
[#24] Re: Amiga 1200 problem z dyskietkami

@snifferman, post #23

Włożyłem kartę cf z Amiga 600 i działa mortal kombat :)
Czyli na tamtej karcie był błąd
[#25] Re: Amiga 1200 problem z dyskietkami

@effe82, post #24

Czy masz jakieś TURBO pod klapką?
[#26] Re: Amiga 1200 problem z dyskietkami

@Hubez, post #25

Tylko takie
Jednak dokładnie nie wiem jakie to.

[#27] Re: Amiga 1200 problem z dyskietkami

@effe82, post #26

Powiedzcie, czemu A1200 nie czyta większości dyskietek? Tzn po włożeniu wczytuje grę do planszy startowej, po czym stacja staje i tylko świeci się dioda i nic się nie dzieje. A np. gra koło fortuny normalnie się wczytuje. Na A600 w tej samej stacji, normalnie się wszystko wczytuje. Czy to może oznaczać, że gry/dyskietki nie są kompatybilne z tą Amigą?

[#28] Re: Amiga 1200 problem z dyskietkami

@effe82, post #27

Gry na dyskietkach zwykle nie działają z turbo, musisz używać wersji whdload które mają stosowne poprawki poprawiające kompatybilność. Wyjmij turbo a pewnie zaczną działać
[#29] Re: Amiga 1200 problem z dyskietkami

@druzil28, post #28

Czasami to wina niekompatybilnej stacji dyskietek (lub współpracy z płytą Commodore/Escom) i dotyczy to tylko gier/dem NDOS. U mnie w mojej głównej Amidze 1200 np. demo Arte się nie wczytuje z dyskietek. W drugiej Amidze 1200 natomiat się wczytuje.

Również serdecznie polecam pakiet WHDLoad, do instalacji tych gier i dem na twardym dysku. Oficjalna strona tego pakietu znajduje się tutaj: https://whdload.de.

Instalki pobierzemy stąd: https://whdload.de/download.html

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2026 07:54:09 przez Hexmage960
[#30] Re: Amiga 1200 problem z dyskietkami

@Hexmage960, post #29

OK, a moja płyta to Escom czy Commodore?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem