kategorie: A1200, Sklepy, Sprzęt
[#1] Zamówienie A1200NG w AmigaKit - czas oczekiwania
Czy ktoś może zamawiał A1200NG w AmigaKit? Czy otrzymał zamówiony produkt? Czekam od września tamtego roku. Każdy e-mail kończy się szybką odpowiedzią że trzeba czekać spokojnie w kolejce i że mój produkt jest właśnie składany...
2
[#2] Re: Zamówienie A1200NG w AmigaKit - czas oczekiwania

@pong777, post #1

Ja zamawiałem w RTV Euro AGD z płatnością przy odbiorze.

Ma być w czerwcu gotowa.
[#3] Re: Zamówienie A1200NG w AmigaKit - czas oczekiwania

@Hubez, post #2

Pomyliłeś dwa różne produkty: The A1200 z A1200NG.

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2026 11:01:25 przez Jacques
2
[#4] Re: Zamówienie A1200NG w AmigaKit - czas oczekiwania

@Jacques, post #3

Nic nie pomylił. To była ironia a z drugiej strony prawda, gdyby taki MorphOS na tym działał.
[#5] Re: Zamówienie A1200NG w AmigaKit - czas oczekiwania

@rbej1977, post #4

Ja to czekam, aż ktoś wpadnie na pomysł przerysowania MiniMig do formy PCB pasującego w nowe budy 500ek lub nawet 1200ek... Dopchnąć to PiStormem i mechaniczną klawiaturą i będzie solidna maszynka...
[#6] Re: Zamówienie A1200NG w AmigaKit - czas oczekiwania

@pong777, post #1

Ja kupiłem swoją na Amiga 40 i z rozmowy wynikało, że mieli tylko kilka sztuk bo nie wyrabiają się z zamówieniami i dostarczają sprzęt z dużym opóźnieniem... ale za to Ci którzy zamówili wcześniej, kupili sporo taniej.

Bardzo spodobał mi się ten projekt i liczę, że wypuszczą międzymordzie do jeszcze szybszego klona pi m.in. do obsługi browsera www.
Mimo, że mam m.in. 4k z 060 i 1200 z pistorm, to ten dziwny projekt daje mi wiele radosci i bez rozterek moralnych oraz obrazy uczuć "religijnych", mogłem zrobić zrobić sobie takiego potworka:

*warto włączyć dźwięk
** obudowa 1200.net, klawiatura od Sordana, stacja fdd wyciągnięta z jakiegoś starego pc, sterownik led SP107E

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2026 15:06:27 przez misha
4
[#7] Re: Zamówienie A1200NG w AmigaKit - czas oczekiwania

@misha, post #6

Tak, widziałem ten filmik. Bardzo estetyczne i pomysłowe wykonanie. Brawo.

Dokładnie - kolega Hubez pomylił 2 różne projekty.

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2026 15:40:29 przez pong777
[#8] Re: Zamówienie A1200NG w AmigaKit - czas oczekiwania

@pong777, post #1

Chyba alt_ ma (lub miał) podobny problem, bo kojarzę że zaczął podobny wątek na grupie C=A na FB. Jakoś niedawno to było, ale nie śledziłem.
[#9] Re: Zamówienie A1200NG w AmigaKit - czas oczekiwania

@pong777, post #1

Ja 24 listopada 2025 r. zamówiłem moją a1200ng ze strony https://a1200ng.com. Nie dostałem żadnego potwierdzenia zakupu, więc wysłałem do nich e-mail i wtedy mi odesłali nr zamówienia. 7 lutego 2026 r. dostałem wiadomość e-mail, że budowali zamówienia z listopada właśnie i teraz je testują. Dzisiaj mamy 9 marca 2026 r. i dalej nie mam swojej a1200ng.
1
[#10] Re: Zamówienie A1200NG w AmigaKit - czas oczekiwania

@undqurek, post #9

Straszna lipa - ciekawe ile się tego sprzedało, że nie nadążają z produkcją. Pewnie zamawiają dopiero jak im się zbierze jakaś pula/batch - podobnie jak zz9000...
[#11] Re: Zamówienie A1200NG w AmigaKit - czas oczekiwania

@misha, post #10

W wiadomości e-mail mówili, że mają bardzo dużo zamówień. Jednak nie jest to w porządku, że nie informują o postępach.
[#12] Re: Zamówienie A1200NG w AmigaKit - czas oczekiwania

@pong777, post #1

Dostałem wczoraj taką wiadomość od AmigaKit: "W tym tygodniu wysłaliśmy sporo zamówień do Polski. Twoje będzie następne. Wkrótce prześlę Ci więcej informacji."

Czy ktoś z Was dostał może informację o tym, że a1200ng jest już w drodze?
[#13] Re: Zamówienie A1200NG w AmigaKit - czas oczekiwania

@undqurek, post #12

Ale to jest info o zamowieniach z AmigaKit, oni sprzedaja rozne rzeczy, nie tylko a1200ng.
Byc moze mniej placa za wysylke jak wysylaja grupe towarow na raz do Polski.

Ostatnia aktualizacja: 13.03.2026 15:01:31 przez Don_Adan
[#14] Re: Zamówienie A1200NG w AmigaKit - czas oczekiwania

@Don_Adan, post #13

W sumie to dostałem 2 maile. W drugim była taka informacja: "Właśnie zakończyliśmy budowę Twojego A1200NG. Czy chcesz wymienić dysk twardy na 256 GB? Możemy to zaoferować za dopłatą 20 GBP."

Wierzę, że wiadomość dotyczyła a1200ng.

Mam tylko nadzieję, że pisząc do mnie, że: "Właśnie zakończyliśmy budowę Twojego A1200NG." nie zbywają mnie, gdyż miesiąc wcześniej dostałem taki email: "Zajmowaliśmy się w tym tygodniu budowaniem płyt z listopada 2025. W przyszłym tygodniu kolejne testy i być może opublikujemy również nową wersję oprogramowania systemowego.".

Ostatnia aktualizacja: 13.03.2026 15:37:38 przez undqurek

Ostatnia aktualizacja: 13.03.2026 15:37:55 przez undqurek
[#15] Re: Zamówienie A1200NG w AmigaKit - czas oczekiwania

@undqurek, post #14

Ja kupiłem używaną A600 GS i widzę, że mialem wiecej szczęścia niż… Piszę do nich w sprawie A 4000 NG i odpisują, że w trakcie przygotowania do produkcji…
[#16] Re: Zamówienie A1200NG w AmigaKit - czas oczekiwania

@Commodore128D, post #15

Ale powiem Wam, że jak poszukacie w necie to można kupić Orange Pi3 i ten system (Amibench) zainstalować. Nie sprawdzałem, ale podobno bez problemu…
2
[#17] Re: Zamówienie A1200NG w AmigaKit - czas oczekiwania

@Commodore128D, post #15

Dołączyłem do grupy a1200ng na Facebooku. Będę monitorował czy ludzie dostają przesyłki na beierząco, bo widzę, że co jakiś czas ktoś wrzuca do sieci jakieś zdjęcia swojej a1200ng.
1
[#18] Re: Zamówienie A1200NG w AmigaKit - czas oczekiwania

@Commodore128D, post #16

Ja kupiłem a1200ng ze względu na złącza dzięki, którym mogę łatwo podpiąć klawiaturę, oryginalną myszkę, joystick z epoki, stację dyskietek itp. Mam na stanie jakieś Raspberry PI 5. Jednak kupowanie dodatkowych modułów i ogarnianie wszystkich rzeczy wymaga czasu i precyzji, więc skusiłem się na gotowiec.
2
[#19] Re: Zamówienie A1200NG w AmigaKit - czas oczekiwania

@undqurek, post #18

Gotowiec nazywa się Rpi 500. Wkłada mu się kartę micro-sd z zainstalowanym AGS 3.0 i tyle.
[#20] Re: Zamówienie A1200NG w AmigaKit - czas oczekiwania

@rbej1977, post #19

AGS to coś zupełnie innego niż Amibench. Amibench jest hybrydą AROS, Linux i AmigaOS 3.9. Raczej nie zadziała na Malinie - będzie wymagał przeróbek, bo jest stworzony pod OrangePi.
2
[#21] Re: Zamówienie A1200NG w AmigaKit - czas oczekiwania

@undqurek, post #9

To właśnie podobnie wszystko jak u mnie. Ja tylko samą płytę główną bez obudowy i innych dodatków zamawiałem więc co tu budować... ?
2
[#22] Re: Zamówienie A1200NG w AmigaKit - czas oczekiwania

@pong777, post #21

Procedura ponoć wygląda tak: Oni zlecają jakiejś firmie (pewnie chińskiej) wyprodukowanie płyty głównej zgodnie ze schematami. Pewne rzeczy oni sami robią pewnie, np. lutowanie (lub dolutowywanie), naklejanie, itp. Następnie robią testy takiej płyty - od osoby, która lepiej zna się na tym, słyszałem, że testy różnych scenariuszy oraz pod obciążenia powinny trwać np. tydzień albo dwa, aby ocenić stabilność produktu. Do tego, co jakiś czas wypuszczają oni aktualizacje oprogramowania. Więc myślę, że testują je i wrzucają na wyprodukowane urządzenia. W sieci czytałem, że mają prawdopodobnie w Orange Pi Zero 3 własny firmware/U-boot. Więc jest szansa, że mówiąc budują: miał koleś na myśli też oprogramowanie i testowanie. Myślę też że robią to w batchach, gdy jest odpowiednią ilość zamówień - o czym pewnie nie informują, co nie jest ok.
1
[#23] Re: Zamówienie A1200NG w AmigaKit - czas oczekiwania

@undqurek, post #22

A... to trochę rozjaśnia sytuację.
[#24] Re: Zamówienie A1200NG w AmigaKit - czas oczekiwania

@pong777, post #1

Właśnie przeczytałem maila od AmigaKit Ltd z informacją (oraz załączonym zdjęciem mojej przesyłki, gdzie na etykiecie od przewoźnika Royal Mail widnieje mój adres), że moja paczka jest gotowa i oczekuje na wysyłkę.

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2026 15:02:08 przez undqurek
1
[#25] Re: Zamówienie A1200NG w AmigaKit - czas oczekiwania

@undqurek, post #24

Super. Dobre wieści. Jak dojdzie daj znać. Ja czekam cierpliwie na jakieś info od nich.
1
[#26] Re: Zamówienie A1200NG w AmigaKit - czas oczekiwania

@pong777, post #25

Moja A1200NG dotarła. Już jest złożona i działa sobie :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem