[#1] Pierwsze wyniki PiStorm 3D
Pojawiły się pierwsze wyniki wyświetlania PiStorm 3D (biblioteki sprzętu 3D dla Pi4/CM4 na PiStorm). Na początku przykład przedstawia jedynie obracający się trójkąt, ale to pokazuje, że konfiguracja wyświetlania i kod shaderów już działają i umożliwiają wyświetlanie kodu sprzętu 3D na ekranie Intuition. Kolejnym krokiem będzie uruchomienie teksturowania. Dużym wyzwaniem w tym projekcie jest brak publicznej dokumentacji dla procesora graficznego Videocore VI, a sposób działania jest w zasadzie analizowany na podstawie kodu źródłowego Linux Mesa3D i innych przykładów kodu źródłowego. To zawsze zajmuje czas.

https://discord.com/channels/784428461330530305/1459460676522086513/1481730628960649397
13
[#2] Re: Pierwsze wyniki PiStorm 3D

@MagicSN, post #1

Ten link jest skopany, prowadzi do odp od Discord: NO TEXT CHANELS - bla, bla,bla.
[#3] Re: Pierwsze wyniki PiStorm 3D

@koczis, post #2

Prowadzi do postu z zlinkowanym wideo (na kanale PiStorm).
1
[#4] Re: Pierwsze wyniki PiStorm 3D

@kempy, post #3

Dzięki. Widzę, że trzeba należeć do loży, szkoda że biletu nie ma, bo tak to link jest bezwartościowy.
4
[#5] Re: Pierwsze wyniki PiStorm 3D

@koczis, post #4

https://imgur.com/YQ3df8r
3
[#6] Re: Pierwsze wyniki PiStorm 3D

@Mirq, post #5

Dzięki za porządne wrzucenie. Chociaż muszę przyznać, że jestem przyzwyczajony do tego, że wszyscy mają konto na Discordzie. To jedna z najfajniejszych społeczności Amigowców ^^
1
[#7] Re: Pierwsze wyniki PiStorm 3D

@Mirq, post #5

Fajnie, że to wrzuciłeś. Dzięki! Niech moc będzie z tobą. OK
[#8] PiStorm 3D
Kilka wieści dotyczących PiStorm3D – w międzyczasie kod odpowiedzialny za perspektywę stał się w pełni funkcjonalny, co oznacza, że ​​mamy już uruchomione „podstawy”. Oczywiście wciąż pozostaje mnóstwo pracy nad dodaniem rozmaitych funkcji, takich jak blending, alpha blending itp.
1) Największym wyzwaniem, z jakim mierzyliśmy się do tej pory, był fakt, iż mamy tu do czynienia ze sprzętem typu TBDR. Nigdy wcześniej żaden akcelerator 3D wykorzystujący architekturę TBDR nie został zaadaptowany na potrzeby środowiska 3DHW systemu AmigaOS – ani w wersji AmigaOS 3, ani AmigaOS 4, ani MorphOS. A na sprzęcie typu TBDR wszystko działa zupełnie inaczej niż na urządzeniach o architekturze „immediate” (takich jak Voodoo 3 czy RadeonRX). 2) Dokumentacja praktycznie nie istniała. Wszystkie niezbędne informacje trzeba było czerpać ze źródeł projektu Mesa, rozmaitych przykładowych kodów źródłowych typu „bare metal” itp. (otrzymaliśmy jednak wsparcie od dwóch osób aktywnie działających w społeczności „bare metal” skupionej wokół układów VideoCore).Ostatnio poczyniliśmy spore postępy!
13
[#9] Re: PiStorm 3D

@MagicSN, post #8

Niesamowite rzeczy się dzieją. Świetne wieści. Kolejna po Framethrowerze 1200 rzecz, na którą warto czekać, ale to czekanie nie wiadomo jak długo potrwa. Póki co nie mogę się doczekać Framethrowera, miał być w pierwszej połowie tego roku a możliwe że będzie na początku przyszłego.
[#10] Re: PiStorm 3D

@MagicSN, post #8

Czyli PiStorm3D wprowadza kolejny nowy standard do świata Amig bez kompatybilności z oprogramowaniem Warp3D?
1
[#11] Re: PiStorm 3D

@MagicSN, post #8

Tak po ludzku, dla laików, co to w praktyce oznacza dla nas, posiadaczy Amigi z Pistormem?
2
[#12] Re: PiStorm 3D

@Duracel, post #11

Ja to rozumiem jako kartę/akcelerator 3D w ramach Pistorm.

A nie zapominajmy o PPC Emu.
[#13] Re: PiStorm 3D

@Duracel, post #11

To oznacza, że będziemy przeżywać rewolucję, którą posiadacze PC odczuli 30 lat temu super
1
[#14] Re: PiStorm 3D

@-tbn-, post #13

Dobrze że się coś dzieje w amigowym świecie, że znów jest wojna przynajmniej jest ciekawie tak by nudno było.
[#15] Re: PiStorm 3D

@-tbn-, post #13

Uwielbiam te enigmatyczne odpowiedzi. Czuję się znowu jak w przedszkolu. Szkoda tylko że broda siwa i mało co na głowie kudłów

A wracając do meritum. Mi już wystarczy że Quake II chodzi jak należy i Duke. Raczej nie spodziewam się, że ta "rewolucja" wprowadzi emulację 3DFX ...no chyba, że własnie to ta rewolucja.
[#16] Re: PiStorm 3D

@Duracel, post #15

Pistorm jako emulator procka 68k czy w przyszłości ppc to już jest raczej sufit jeżeli chodzi o warunki amigowe. A ile w tym emulacji? Nie zagłębiam się... Działa? Działa... Jest tanie? Jest tanie i wszystko w temacie to i tak jest kawał dobrej roboty zrobionej z tym pistormem
[#17] Re: PiStorm 3D

@NaczelnyFA, post #16

Zgadza się, mi więcej do szczęścia nie potrzeba. W YT i normalną przeglądarkę na Caffeine raczej nie uwierzę i się nie doczekam, więc jest dobrze jak jest.
[#18] Re: PiStorm 3D

@Duracel, post #17

Tego raczej na amidze klasycznej nie uświadczysz, YouTube z przeglądarki ma ami chyba nie do osiągnięcia
[#19] Re: PiStorm 3D

@Duracel, post #15

No prawdopodobnie chodzi nie tyle o emulację 3dfx, co o napisanie nowego sterownika 3D dla układu graficznego w Raspberry. Piękna sprawa z inżynierskiego punktu widzenia, chociaż i tak nie będę używał bo od tego to mam PC a na Amidze chcę mieć sprzęt retro a nie Pi.
[#20] Re: PiStorm 3D

@Duracel, post #17

To bardzo trafne pytanie.
W skrócie wygląda to tak: obecnie na platformie PiStorm można uruchamiać gry wyłącznie przy użyciu rendererów programowych (software’owych) – co ogranicza zarówno rozdzielczość (Heretic 2 na Pi4 wciąż osiąga zaledwie 25–30 kl./s w rozdzielczości 640x480), jak i jakość oprawy wizualnej (Heretic 2 czy Quake 2 z akceleracją sprzętową 3D wyglądają znacznie lepiej). Co więcej, niektórych gier (na przykład Serious Sam) nie da się przenieść na tę platformę, ponieważ WYMAGAJĄ one akceleracji 3D i NIE POSIADAJĄ w ogóle renderera programowego.
Najbardziej niesamowite jest to, że PiStorm *posiada* układ graficzny 3D. I to bardzo nowoczesny układ – VideoCore VI. Może nie aż tak nowoczesny jak RadeonHD w komputerach AmigaOne, ale wciąż zaliczany do współczesnych rozwiązań. Zdecydowanie przewyższa on – i to o całe lata świetlne – możliwości układu Voodoo 3, w który wyposażone są niektóre klasyczne modele Amigi.
Rozwiązanie PiStorm3D oferuje możliwość wykorzystania tego właśnie układu graficznego 3D do obsługi gier. Jest wysoce prawdopodobne (choć ostateczna wydajność pozostaje jeszcze kwestią otwartą), że pozwoli to na uruchomienie takich tytułów jak Heretic 2 czy Quake 2 z płynnością rzędu 40–50 kl./s w rozdzielczości 1024x768. Możliwe stanie się również tworzenie portów gier wymagających do działania akceleracji sprzętowej 3D (nawiasem mówiąc, gdy tylko całość zacznie poprawnie działać, zamierzam spróbować przenieść na PiStorm grę Serious Sam – udało mi się już bowiem uruchomić ją na systemie AmigaOS4).
8
[#21] Re: PiStorm 3D

@Duracel, post #15

PiStorm 3D nie ma nic wspólnego z 3dfx. 3dfx to stara karta graficzna przeznaczona dla komputerów PC. PiStorm 3D wykorzystuje układ graficzny (chip 3D) wbudowany w Raspberry Pi – Broadcom VideoCore VI.
Ponadto rozwiązanie to nie ma nic wspólnego z emulacją. PiStorm 3D jest zaimplementowany natywnie w systemie AmigaOS i niczego nie emuluje. Mylisz tu ze sobą pewne kwestie.
3
[#22] Re: PiStorm 3D

@bfgmatik, post #19

Pamiętaj jednak, że to, czego ty chcesz, może różnić się od tego, czego chcą inni. W gry na AGA grałem ostatnio gdzieś w latach 90. W nowoczesne gry na Amigę – dopiero niedawno (a konkretnie w Baldur's Gate 2).
3
[#23] Re: PiStorm 3D

@bfgmatik, post #19

A jeśli sprzęt 3D Cię nie interesuje, to ten wątek prawdopodobnie również nie wzbudzi Twojego zainteresowania – nie powinieneś więc w nim pisać, skoro wszystkie Twoje posty są nie na temat. Z innej beczki: temat „sprzęt 3D na AmigaOS” to sprawa, która jest już dawno nieaktualna – ten pociąg odjechał jeszcze w latach 90., wraz z premierą CV/3D. Owszem, możesz teraz wygłaszać całe potoki ideologicznych tez. Ale publikowanie ideologii jest nudne.
2
[#24] Re: PiStorm 3D

@MagicSN, post #22

W gry na AGA grałem ostatnio gdzieś w latach 90. W nowoczesne gry na Amigę – dopiero niedawno (a konkretnie w Baldur's Gate 2).

Nie chcę wszczynać g...burzy, ale Baldur's Gate 2 raczej nie działa na Amidze, jak by tego nie zaklinać (OK, odpala się spod AmigaOS4, tyle).
1
[#25] Re: PiStorm 3D

@Jacques, post #24

26-letnia gra nie ma NIC wspólnego z nowoczesnością.
1
[#26] Re: PiStorm 3D

@Jacques, post #24

Nowoczesne, czy nienowoczesne jednak wcześniej niedostępne natywnie pod Amigą ok, racja
ale Baldur's Gate 2 raczej nie działa na Amidze

Ja jednak gram na swojej A4000 z PPC w Setters2, Half Life, czy wspomniany Baldur's Gate2

Ostatnia aktualizacja: 29.05.2026 09:49:40 przez BULI
5
[#27] Re: PiStorm 3D

@BULI, post #26

A to zwracam honor, skoro jest dostatecznie szybkie PPC dla klasyka i ta ostatnia jest grywalna ok, racja
2
[#28] Re: PiStorm 3D

@-tbn-, post #13

To oznacza, że będziemy przeżywać rewolucję, którą posiadacze PC odczuli 30 lat temu

Posiadacze Amig klasycznych przeżywali to prawie 30 lat temu. Ja po kupnie BlizzardaPPC z BVision3D w 2000 roku całkowicie wsiąkłem w StormMESA (później MiniGL, później TinyGL), z tego powodu nauczyłem się wtedy C. Wtedy było całe moje życie i spełnienie największego amigowego marzenia. Więc to jest raczej wydeptywanie tej samej ścieżki obok starej, istniejącej od min. 27 lat.

Kiedyś naliczyłem, że na przestrzeni dziesięcioleci mieliśmy w amigowym ścięcie chyba 7 implementacji OpenGL. szeroki uśmiech Nasz świat uwielbia robić to samo kilka razy. Taka już nasza specyfika.

Ostatnia aktualizacja: 29.05.2026 10:07:17 przez MDW
3
[#29] Re: Pierwsze wyniki PiStorm 3D

@MagicSN, post #1

Jeśli coś konkretnego z tego wyjdzie i będzie wykorzystywane przez amigowych deweloperów to trzymam kciuki.

Dla tych, którzy ciągle powtarzają, że na Amigę to wychodzą tylko głównie porty starych gier z PC (i że to pewnie do tego będzie wykorzystywany ten 3D RPI), dopowiem tylko oczywistą prawdę, że napisanie nowej gry to zupełnie inne (duuuże) koszty i nie ma co liczyć, że ktoś się pokusi na ich poniesienie dla prawie zerowego zysku z rynku, na którym klientami jest kilku amigowych dziadków.
Napisanie portu to koszty dużo niższe, a przy okazji spora satysfakcja dla autora portu i doświadczenie w programowaniu.
Ja sam chętnie włączam sobie do grania coś takiego jak Duke Nukem lub Quake na Amidze, czego prawie na pewno nie zrobiłbym na PC. Więc na nowe-stare gry 3D na Amigę liczę.

Ostatnia aktualizacja: 29.05.2026 10:31:30 przez prz
6
[#30] Re: PiStorm 3D

@BULI, post #26

Piękna gra. Przeszedłem BG 1 i 2 na PC, telefonie, Xboxie i na A500 z Pistormem też bym się nie powstrzymał ;)
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem