[#31] Re: PiStorm 3D

@MDW, post #28

Posiadacze Amig klasycznych przeżywali to prawie 30 lat temu. Ja po kupnie BlizzardaPPC z BVision3D w 2000 roku

Chyba zapomniałeś dodać "nieliczni" przed posiadacze? Była już dyskusja na temat ilości sprzedanych PPC w Polsce. Coś za bardzo nie miał ktoś tych znacznych ilości potwierdzić. Na rynku tych kart i tu na forum za dużo się nie pokazało w ostatniej dekadzie...

Ostatnia aktualizacja: 29.05.2026 14:51:43 przez -tbn-
3
[#32] Re: Pierwsze wyniki PiStorm 3D

@prz, post #29

Ja sam chętnie włączam sobie do grania coś takiego jak Duke Nukem lub Quake na Amidze, czego prawie na pewno nie zrobiłbym na PC

chcesz powiedzieć ze jakaś gra uruchomiona na jednej platformie nie da ci frajdy a uruchomiona na innej da ci frajde? szeroki uśmiech

(przyjmijmy dla uproszczenia że obie wersje gry wyglądają identycznie)

Ostatnia aktualizacja: 29.05.2026 23:44:01 przez oldman
[#33] Re: PiStorm 3D

@MagicSN, post #20

Heretic 2 czy Quake 2 z akceleracją sprzętową 3D wyglądają znacznie lepiej

Nie jest to do końca prawdą że tak znacznie lepiej bo przynajmniej wg. mnie tak by było gdyby wersja na akceleratory 3D nie miały regresji.

Wersja na akceleratory miała spłaszczone oświetlenie (brak overbright bits) i brak pewnych efektów np. jak się pływa pod wodą. Też tekstury były gorsze - domyślnie w ogóle miały mniejszą rozdzielczość. Filtrowanie tesktur - paskudne przy tej rozdzielczości tesktur. Może spoko dla fana grafiki N64 ale mi się nie podobało to że na siłę gry to miały włączone w wersji HW. Na szczęście w grach na silniku quake i pochodnych da się łatwo wyłączyć zarówno filtrowanie jak i mipmapping który w postawowej wersji w 480p to tak średnio wyglądał.

Ja tam raczej zawsze widziałem wersje tych gier na akceleratory 3D jako co najwyżej jakiś tam kompromis aby mieć dużą rozdzielczość i płynność niżeli faktyczny upgrade na każdym poziomie.

Oczywiście dzisiaj najlepiej grać w porty tych gier które faktycznie implementują wszystko co miał renderer software i hardware i jakieś tam nowe wynalazki które są lepsze lub gorsze ale za to można grać z pełnym AA i AF w tylu fps i takiej rozdzielczości ile dusza zapragnie.
1
[#34] Re: Pierwsze wyniki PiStorm 3D

@oldman, post #32

chcesz powiedzieć ze jakaś gra uruchomiona na jednej platformie nie da ci frajdy a uruchomiona na innej da ci frajde?

(przyjmijmy dla uproszczenia że obie wersje gry wyglądają identycznie)

Tak, można tak powiedzieć. A czy Ty używasz Amigi dla masochismu lub z przymusu, że tak Ciebie to dziwi? Bo przecież praktycznie wszystko, szybciej i lepiej i tak jest na PC. Czy może używanie Amigi jednak sprawia Ci przyjemność?
2
[#35] Re: Pierwsze wyniki PiStorm 3D

@prz, post #34

Tak, można tak powiedzieć. A czy Ty używasz Amigi dla masochismu lub z przymusu, że tak Ciebie to dziwi? Bo przecież praktycznie wszystko, szybciej i lepiej i tak jest na PC. Czy może używanie Amigi jednak sprawia Ci przyjemność?

dziwi mnie to , bo dla mnie zawsze liczyły sie gry i programy a nie sprzęt na jakim były odpalone. Dla mnie sprzęt nie ma znaczenia to tylko pudło z taką lub inną elektroniką, z takim lub innym napisem na obudowie. Oczywiscie im lepszy sprzęt tym większe potencjalne możliwosci .

Chce zebys mi wyjasnił dlaczego gra która by cie nudziła na jednej platformie bawiła by cie na drugiej? wyjasnij mi ten absurd. przecież to ta sama gra. szeroki uśmiech

Załóżmy ze przyszedłeś do kogoś pograć w Quake czy Duke-a, widzisz tylko ekran i nic więcej. nie widzisz komputera (komputer stoi przykładowo w kredensie zamknięty na klucz). nie wiesz czy gra jest uruchomiona przykładowo na MAC-u, Amidze, Amstradzie, czy Pececie (załóżmy że gra wygląda identycznie na każdej z tych platform)

i co wtedy? gra sprawia ci frajde czy nie?

Ostatnia aktualizacja: 30.05.2026 00:45:23 przez oldman
[#36] Re: Pierwsze wyniki PiStorm 3D

@oldman, post #35

dziwi mnie to , bo dla mnie zawsze liczyły sie gry i programy a nie sprzęt na jakim były odpalone. Dla mnie sprzęt nie ma znaczenia to tylko pudło z taką lub inną elektroniką, z takim lub innym napisem na obudowie. Oczywiscie im lepszy sprzęt tym większe potencjalne możliwosci .

Chce zebys mi wyjasnił dlaczego gra która by cie nudziła na jednej platformie bawiła by cie na drugiej? wyjasnij mi ten absurd. przecież to ta sama gra.

Załóżmy ze przyszedłeś do kogoś pograć w Quake czy Duke-a, widzisz tylko ekran i nic więcej. nie widzisz komputera (komputer stoi przykładowo w kredensie zamknięty na klucz). nie wiesz czy gra jest uruchomiona przykładowo na MAC-u, Amidze, Amstradzie, czy Pececie (załóżmy że gra wygląda identycznie na każdej z tych platform)

i co wtedy? gra sprawia ci frajde czy nie?

"Chcę żebyś mi wyjaśnił...".

Wiesz, co? Daruj sobie. Nie czuję obowiązku tłumaczenia się przed Tobą z tego co lubię i dlaczego. A przede wszystkim nie bawi mnie ciągnięcie offtopu na tematy pseudofilozoficzno-pseudosocjologiczne.

Jest tutaj wiele wątków o "wyższości jednych świąt nad innymi" i dlaczego ludzie korzystają z Amigi pomimo tego, że obok na biurku mają dużo sprawniejszego peceta.

Skoro dla Ciebie, cyt. "sprzęt nie ma znaczenia to tylko pudło z taką lub inną elektroniką", to w zasadzie można się zastanowić co robisz na ppa? Ale nie interesuje mnie to, nie musisz odpowiadać. To jest wątek o zupełnie czymś innym i nie ma co go zaśmiecać gadaniem o niczym.
8
[#37] Re: Pierwsze wyniki PiStorm 3D

@prz, post #36

Wiesz, co? Daruj sobie. Nie czuję obowiązku tłumaczenia się przed Tobą z tego co lubię i dlaczego.

grzecznie zapytałem, nie chcesz odpowiadać to nie odpowiadaj (moje pytanie było retoryczne ), trzeba było tak od razu napisać ze nie chcesz na takie tematy rozmawiać a nie teraz gdy pytanie stało sie niewygodne i wzbudziło twoją agresje szeroki uśmiech .

Skoro dla Ciebie, cyt. "sprzęt nie ma znaczenia to tylko pudło z taką lub inną elektroniką", to w zasadzie można się zastanowić co robisz na ppa?

No widzisz i tutaj wychodzi twoje ograniczone myslenie, nie chodzi o sprzęt tylko o soft. To on sie liczy a nie napis na obudowie. Odwiedzam to miejsce ponieważ interesuje sie tym co wychodzi na klasyczne Amigi oraz C-64 dlatego czasami odwiedzam to miejsce.

Ostatnia aktualizacja: 30.05.2026 01:56:20 przez oldman
[#38] Re: Pierwsze wyniki PiStorm 3D

@oldman, post #37

To ja się dołączę i stanę w obronie kolegi prz, który ma prawo do własnego podejścia do amigowania, i nikomu nic do tego. Krytykowanie kogoś za to poprzez wyrażanie swojego zdziwienia, to dziecinada.

trzeba było tak od razu napisać ze nie chcesz na takie tematy rozmawiać a nie teraz gdy pytanie stało sie niewygodne i wzbudziło twoją agresje

Nie uważam, że jego odpowiedź była agresywna. Była wyważona i rozsądna. Myślę, że po prostu po tym co piszesz stwierdził, że "nie ma sensu kopać się z koniem".

No widzisz i tutaj wychodzi twoje ograniczone myslenie,

Zarzucasz mu agresję, a to właśnie cytat powyżej jest agresją w czystej postaci. Zastanów się lepiej nad sobą człowieku.
3
[#39] Re: Pierwsze wyniki PiStorm 3D

@gozmo, post #38

To ja się dołączę i stanę w obronie kolegi prz, który ma prawo do własnego podejścia do amigowania, i nikomu nic do tego. Krytykowanie kogoś za to poprzez wyrażanie swojego zdziwienia, to dziecinada.

pytanie (o to czy czuje przyjemnosc z grania gdy nie wie na jakim komputerze gra) zadane prze ze mnie było sensowne i miało skłonić do refleksji a skłoniło do agresji. w takim przypadku dalej nie zamierzam "kopać się z koniem" prowadząc ten dalszy offtop bo to nie ma sensu . Mimo braku odpowiedzi ja już dowiedziałem się tego czego chciałem i niezmiernie mnie to rozbawiło szeroki uśmiech kończymy ten offtop OK

Ostatnia aktualizacja: 30.05.2026 09:41:46 przez oldman
1
[#40] Re: Pierwsze wyniki PiStorm 3D

@oldman, post #39

pytanie zadane prze ze mnie było sensowne i miało skłonić do refleksji a skłoniło do agresji.

Po pierwsze to widzę że wyznajesz samozajebistość i nieomylność. A po drugie ja po prostu rozumiem sposób myślenia kolegi prz, a ty go nie rozumiesz. Albo nie chcesz zrozumieć, albo nie potrafisz. Z twoim podejściem, że soft jest najważniejszy, to faktycznie dziwne, że jesteś na tym forum. Ale każdy może tu być, nawet ty. Tylko nie obrażaj innych i nie bądź agresywny. Prz nie był agresywny do ciebie, ty do niego tak, a sam mu to zarzucasz.
3
[#41] Re: Pierwsze wyniki PiStorm 3D

@gozmo, post #38

Z jednej strony tak, ale z drugiej strony... jak zrobimy blind test i uruchomimy tą aplikację na czarnym pudełku i powiemy temu "bo mnie się bardziej podoba na tej platformie" żeby powiedział gdzie jest Amiga to powie i pokaże co konkretnie jest lepsze na ulubionej platformie? Nie. Tak jak zwierzakom zawsze bardziej smakuje trawa ZA ogrodzeniem posesji. Mimo, że to TA SAMA TRAWA. To jest jego subiektywna opinia o której nie ma co dyskutować, bo nie ma też ani jednego merytorycznego argumentu który mógłby w tym temacie podać i który można by prześwietlić. Lubi odpalać na tej platformie bo lubi tą platformę. Ok. Rzucił swoją opinią która jest opinią i nie wymaga udowodnienia. Gdyby postawił tezę to by musiał udowadniać.

Ostatnia aktualizacja: 30.05.2026 10:32:56 przez abcdef
2
[#42] Re: Pierwsze wyniki PiStorm 3D

@gozmo, post #40

Po pierwsze to widzę że wyznajesz samozajebistość i nieomylność.

mylisz poczucie nieomylnosci z własnym zdaniem na dany temat, ja mam własne zdanie, ty masz własne a kolega Prz ma własne. Jak już napisałem wszystkiego sie już dowiedziałem i proponuje nie ciągnąć tematu bo to donikąd nie prowadzi.
1
[#43] Re: Pierwsze wyniki PiStorm 3D

@oldman, post #42

proponuje nie ciągnąć tematu bo to donikąd nie prowadzi.

Amen. To teraz trzeba by się razem napić panowie! OK
2
[#44] Re: Pierwsze wyniki PiStorm 3D

@oldman, post #32

chcesz powiedzieć ze jakaś gra uruchomiona na jednej platformie nie da ci frajdy a uruchomiona na innej da ci frajde?

Sorki za ciągnięcie tematu, mieliśmy się wszyscy napić ;)

Tu nie chodzi o to czy da frajdę czy nie, ale o to czy da większą - przełamywanie barier sprzętowych, o to chodzi :) Bardziej się doceni coś działającego tak samo lub prawie tak samo na słabszym sprzęcie.

Tylko lub aż tyle :)
5
[#45] Re: Pierwsze wyniki PiStorm 3D

@oldman, post #42

Oldman wsadzę swoje 5 groszy i wyjaśnię ci to swoimi słowami

"Jest takie uczucie i pragnienie że chce się tych sprzętów używać, u mnie amiga była od zawsze to kwestia przyzwyczajenia już że mając nowego ryzena z rtx, ja i tak odpalę Amigę... Żeby chociaż pulpit zobaczyć bo jest wyjątkowy."

Ale ten wątek nie jest o tym... Więc nie róbcie śmietnika na forum

Ostatnia aktualizacja: 30.05.2026 11:10:05 przez NaczelnyFA
5
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem