[#4]
Re: A4000 PPC - nieszczescie!
@kmilota,
post #3
Tez podejrzewalem zasilacz, bo cdrom IDE byl zablokowany (nie wysuwala sie szuflada). Ale chyba ten model tak ma, bo bez zasilania na plyte glowna robil to samo, przestal gdy wyjalem tasme sygnalowa. Podlaczylem inny cdrom.
Na tej wtyczce do plyty (kojarzy mi sie z klockiem LEGO) sa i +12, i +5 i -12, wiec chyba dobrze. Zdziwilo mnie, ze na wtyczce do Mediatora bylo (i jest) tylko napiecie +5 na kazdym z czerownych kabelkow, ale moze tak ma byc?
Zadnej spalenizny nie bylo czuc. Teraz tez nie.
Teraz nie mam jak sprawdzic AGAty, bo wyjalem Mediatora, a AGE mam normalnie podlaczona przez karte na slot Video. Karta ta ma wyjscie SVideo, ktore przyjmuje moj monitor. Karta ta nie wejdzew bez Medka, bo sledz zachacza o plyte glowna.
Pamietam jednak, ze kolorkow zadnych nie bylo. Czarny ekran i tyle, ale monitor lapal sygnal PAL.
Niestety nie mam innej karty procesorowej.
--mija czas--
Wlaczylem jeszcze raz i stalo sie cos dziwnego.
Sytuacja ta sama. Klikam w CapsLock - zaswiecil sie. Patrze na cdrom, a ten ma na stale zapalona lampke i nie reaguje na "eject" (a to inny cdrom). Wylaczam i wlaczam. Nic. Eject - cdrom robi normalne bzzbzzyt (to tzw. slot-in, bez szufladki). Parze na klawiature, a tam CapsLock sie swieci, naciskam go - reset. Znowu reset. Znow CapsLock - znow reset. Wylaczylem. Nie wiem co wtedy dawala AGA.
Nie wiem co sie dzeje, ale przynajmniej jakas reakcja.
Gorzej, ze to chyba CSPPC.
--troche czasu wiecej--
Nie wiem co sie stalo. Znow wlaczylem. Cdrom glupieje, dioda mu miga co jakis czas sie resetuje (nie wiem czy Ami, czy tylko cdrom, ktory normalnie robi swoje bzzbzzyt przy wyciaganiu plyty lub przy resecie).
Zrobilem 2-3 razy Ctrl+A+A i za kazdym razem cedek sie odezwal i nagle... CUD! stacja na moim kolanie zaczela cykac. Czyli zglosila sie Ami. Wprawdzie obrazu nie widze, ale na pewno pojawila sie animacja dyskietki.
Jednak sprawa jest wciaz otwarta. Musze zlozyc Ami do kupy, a nie wiadomo, czy w miedzy czasie znow cos nie odbije.
Ami oszalala po 12tej i dopiero po 17tej jest jakis postep.
Gorzej, ze wciaz nie wiem co sie stalo.
Ostatnia modyfikacja: 23.05.08 17:26