[#31] Re: A4000 PPC - nieszczescie!

@kmilota, post #29

Ja takiej plytki nie mam. Kupilem zasilacz w Elboksie, on ma chyba taka plytke w srodku. Niewazne.

"Klocek LEGO" wchodzacy do plyty glownej (napiecie mierzylem gdy byl on odlaczony od plyty, zasilacz zasilal tylko napedy):

Kolorki te same
Czerwony ok 5,05V
Zolty ok 11,85V
Niebieski ok -11,85V
Pomaranczowy ok 0,12V

Sprawdzane na obu masach, wczesniej musialem zle wetknac sonde.

Kabelek do mediatora (sprawdzany tak samo)

czerwone kabelki ok 5,03V
Bialy ok -4,79V

Nigdzie w necie nie moglem znalezc opisu zasilania na mediatora.

Przypomnialo mi sie (pisalem o tym, ale cos wczoraj ze strona bylo i nie doszlo, a potem zapomnialem), ze wczoraj jak zaskoczylo to ekran mignal na zolto, a po resecie (setpatch w OS3.9) wyskoczyla zolta ramka.
Chyba to jednak CyberStorm

Ostatnia modyfikacja: 24.05.08 17:15
[#32] Re: A4000 PPC - nieszczescie!

@Jaszczur, post #31

Co dokladnie masz na mysli "ze zaskoczylo".
Odpalil sie system choc raz w tych wszystkich probach ?

Bo jesli tak to nie sugerowalbym sie zbytnio tym zoltym kolorem/ramka.

Skonsultujcie jeszcze napiecia na mediatorze. W ogole to pomiar bedzie wiarygodny tylko pod obciazeniem (wtyki na swoich miejscach).
[#33] Re: A4000 PPC - nieszczescie!

@Jaszczur, post #31

Czyli zasilanie masz poprawne. Bo mam podobne i w dokumentacji także jest takie.
Pozostaje mieć jeszcze nadzieję, że to zły kontakt 68060. Wyjmij go delikatnie z podstawki, oczyść styki i wsadź z powrotem.
Mógł także wystąpić jakiś zimny lut na płycie głównej. Ja miałem kiedyś brak -12V na płycie głównej. Potraktowałem lutownicą od spodu płytę główną w miejscach gdzie doprowadzane jest zasilanie. I w moim przypadku pomogło.
[#34] Re: A4000 PPC - nieszczescie!

@kmilota, post #33

Moze jeszcze warto odszukac miejsce gdzie panowie z Animart "dlubali"
i objzec dokladnie moze cos tam...
[#35] Re: A4000 PPC - nieszczescie!

@ede, post #32

Post nr 6:
"Zlozylem prawie wszystko. Nie podlaczylem tylko glownego twardziela (SCSI) z systemem. Ami ladnie wstala i sie zaczal sie ladowac system z innego dysku (o ktorym zawsze zapominam). "

Do konca nie pozwolilem mu sie zaladowac, bo system z drugiego dysku jest na CVPPC, ktora jest wypieta i ostatnio nieuzywana.

Pozniej post nr 7:
"Dzialalo... pare sekund. System nie zdazyl sie zaladowac."
iSystem sie ladowal i koniec, zwiecha, juz nie wstal.

Ostatnia modyfikacja: 24.05.08 18:33
[#36] Re: A4000 PPC - nieszczescie!

@kmilota, post #33

Przyznam szczerze, ze wyjac 060 sie troche boje. Nigdy tego nie robilem i nie chce spieprzyc. Na dodatek do 060 mam przyklejony jakis koszmarny radiator. Ponoc przykleil go serwis Phase5. Poprzedni wlasciciel wysylal tam cyberstorma do naprawy "flaszki".

ZImnych lutow sam nie naprawie. Lutownicy nie posiadam, a doswiadczenie w lutowaniu mam zerowe.

W poniedzialek pojde do Animartu.
[#37] Re: A4000 PPC - nieszczescie!

@ede, post #34

Nie bardzo jest co odszukac. CSPPC mial zimne luty i z tego co wiem to poprawiono tam wszystkie polaczenia.
Jesli mnie pamiec nie myli to chyba wtedy nie stykala do konca podstawka 060 z plytka.

Chyba moj CSPPC jest jakis trefny. Klatwa czy co?
[#38] Re: A4000 PPC - nieszczescie!

@Jaszczur, post #35

Ok. Pytam bo w tej sytuacji [raz dziala raz nie dziala]
nie musi to byc odrazu trwale uszkodzenie CSPPC jesli to nie zasilanie
to najwyrazniej cos nie styka i tak bywa ... a jak cos nie styka
to rozniste objawy moga byc (ktore w cale nie sa przyczyna nie dzialania sprzetu).

Obejzyj dokladnie na spokojnie cala elektronike przy dobrym swietle z lupa.
[#39] Re: A4000 PPC - nieszczescie!

@Jaszczur, post #31

To napięcie z pomarańczowego mi sie nie podoba. 0.12V to do niczego nie pasuje.
Moim skromnym zdaniem (patrząc po kolorkach) ten przewód powinien posiadać około 5V IMO jest to tzw. POWER GOoD.

Spróbowałbym połączyć ten przewód z linią czerwoną +5V.

powodzenia

[#40] Re: A4000 PPC - nieszczescie!

@ede, post #38

To juz raczej zostawie panom z Animartu. Ja nie siedze na tyle w elektronice by na oko zauwazyc zimny lut czy pekniecie sciezki. Watpie bym cos znalazl.

Podejrzewam CSPPC, bo on juz raz robil problemy. Objawy byly prawie identyczne, z ta roznica, ze wtedy dzialal reset z klawiatury.
[#41] Re: A4000 PPC - nieszczescie!

@Jaszczur, post #36

Osobiście (co mogłeś zobaczyć na zdjęciu) ja nie posiadam radiatora na 68060. A z wyciągnięciem 68060 z podstawni nie ma co się bać. Ważne aby do tego nie używać ostrych metalowych narzędzi, tylko z tworzywa sztucznego. A jeśli nadal się boisz, to zamiast wyciągać, to mocno dociśnij (ale przedtem wyjmij kartę procesorową z podstawki).
Szkoda, że nie posiadasz lutownicy i umiejętności. Jakbyś mieszkał gdzieś blisko, to służę pomocą.
[#42] Re: A4000 PPC - nieszczescie!

@11MASTEr, post #39

Jak szperalem po necie to cos tam bylo, ze POWERGOOD ma miec stale, niskie napiecie. Nie chce przez przypadek czegos spalic.
Wczesniej nie sprawdzalem napiecia. W sumie miernik mam od niedawna.
[#43] Re: A4000 PPC - nieszczescie!

@Jaszczur, post #37

Nie trefny. Po prostu kupiony z drugiej ręki i po przejściach. Ja swoje CSPPC kupiłem w Eurece dnia 6.12.1997 i (odpukać) nie miałem z nim problemłw.

Może faktycznie odnowił ci się zły kontakt 68060.
[#44] Re: A4000 PPC - nieszczescie!

@Jaszczur, post #42

Poczekaj chwilkę to sprawdzę Ci na moim PSU ATX ile ma PowerGood.

Posprawdzałem teraz rozpiski, ten pomarańczowy skojarzył mi się z pomarańczowym ze złącza AT (napięcie około 5V) dlatego zasugerowałem podłaczenie do +5V. Pomysł okazuje sie jest nie do zrealizowania.
Przepraszam, ze chciałem Cie wprowadzić w błąd.

Power Good w złaczce ATX ma kolor szary (zazwyczaj) i jest traktowany raczej jako sygnał niż napięcie.

Pomarańczowy w rozpisce atx to zazwyczaj +3,3V; pytanie brzmi czy amiga wykorzystuje takie napięcie - wydaje mi się, ze nie.

Ostatnia modyfikacja: 24.05.08 19:23
[#45] Re: A4000 PPC - nieszczescie!

@kmilota, post #41

Sprobowalem lekko docisnac i po dluzszej przerwie wlaczylem Amige...
Najpierw sie ostro wystraszylem, ale okazalo sie, ze zapomnialem wetknac zasilanie w A4000.
Jednak zmian nie ma.
Chyba to koniec zabawy, pozostaje mi tylko Animart. Sam jestem za cienki na to.

PS. Nikt nie ma takiego paskudnego radiatora na 060 jak ja.
[#46] Re: A4000 PPC - nieszczescie!

@11MASTEr, post #39

Nie dawaj takich rad jeśli nie jestes pewien. Zgodnie z dokumentacją tam się podłącza tak:

+------+------+------+
|Orange| Red |Brown |
| +12V | -12V |PwrGd |
|------+------+------|
|Yellow| Blue | Blue |
| +5V |Ground|Ground|
+------+------+------+

Tak jest w oryginalnym zasilaczu. U mnie kolory sa takie:

+------+------+------+
|Yellow| Blue |Orange |
| +12V | -12V |PwrGd |
|------+------+------|
| Red | Black | Black |
| +5V |Ground|Ground|
+------+------+------+
[#47] Re: A4000 PPC - nieszczescie!

@Jaszczur, post #26

Ja bym jednak z pewnych względów sugerował wizytę w profesjonalnym serwisie specjalizującym się w Amigach.
Twój sprzęt to nie zabawka za 5 zł, a pewne usterki sprzętu w tym zasilaczy, czasem mogą powodować powstawanie co raz to nowych uszkodzeń. Ich sprawdzanie (np potencjalnie wadliwego zasilacza) na nie-tanim sprzęcie jakim jest A4000 + osprzęt, to jednak gra nie warta świeczki.

(zasilacz sprawdzaj tylko i wyłącznie pod obciążeniem, oczywiście tak jak wcześniej powiedziałem lepiej żeby to nie była A4000)

Ostatnia modyfikacja: 24.05.08 19:21
[#48] Re: A4000 PPC - nieszczescie!

@C2H5OH, post #47

Tylko do czego on ten zasilacz podłączy? On ma przecież tak przerobiony zasilacz, że ma od razu wtyki do płyty głównej A4000. Jakby to był zwykły ATX, to nie byłoby problemu. Moja A4000 przeżyła już dwa i leci na nowym niemieckim (unikam made by china).
[#49] Re: A4000 PPC - nieszczescie!

@kmilota, post #48

Com powiedział, powiedziałem. Nikomu nie można zabronić dewastacji własnego sprzętu, chodziaż i w tym wypadku prawo przewiduje czesem wyjątki ;)
[#50] Re: A4000 PPC - nieszczescie!

@kmilota, post #48

Com powiedział, powiedziałem. Nikomu nie można zabronić dewastacji własnego sprzętu, chodziaż i w tym wypadku prawo przewiduje czasem wyjątki ;)

[#51] Re: A4000 PPC - nieszczescie!

@C2H5OH, post #49

Znajdziesz dobry serwis amigiwy ;) ??

P.S. Oczywiście w polsce ;)

[#52] Re: A4000 PPC - nieszczescie!

@arti4-92, post #51

Ex Stodoła?

Chyba coś potrafią, chociaż kiedyś sfjaczyli mi USB na płycie podłączają bez sprawdzenia śledzia. Ale to było w PC..
[#53] Re: A4000 PPC - nieszczescie!

@arti4-92, post #51

Chyba serwis w Polsce (bo nie ma takiego kraju jak polska) odpada.

Jedynym miejscem wiarygodnym jest Amiga Centre we Francji. Trochę to będzie kosztowne, ale gość ponoć potrafi zdziałać cuda OK
http://www.amigacenter.com/

[#54] Re: A4000 PPC - nieszczescie!

@Jaszczur, post #45

Dzis znow Amiga zaskoczyla. Najpierw poglupiala, poresetowala sie i pokazala animacje dyskietki. Dobrze by bylo jakby faktycznie juz dzaialala, chocby 2 tygodnie. Jak nie to Animart.

Co chwila samo sie resetuje. Cos ewidentnie nie styka.

Teraz nawet system sie zaladowal. Wszedlem na Execa i PPA. W sumie dzialalo ok 4 minuty, potem reset.

Ostatnia modyfikacja: 25.05.08 09:08
[#55] Re: A4000 PPC - nieszczescie!

@Jaszczur, post #54

Animart i czekanie aż typkowi zachce się otworzyć twoją amige ;).

[#56] Re: A4000 PPC - nieszczescie!

@arti4-92, post #55

Mnie tam wszystko szybko naprawial.
Widac ciebie nie lubi, ze masz takie doswiadczenia.
[#57] Re: A4000 PPC - nieszczescie!

@Jaszczur, post #56

Ktoś kiedyś wysłał i czekał kilka miesięcy i tak z tego nic nie było. I dużo osób długo czekało

[#58] Re: A4000 PPC - nieszczescie!

@Roszak, post #57

Ja nie wysylam, moze dlatego nie mam problemow?

Po za tym przestancie mnie pocieszac jeden z drugim. Jesli nie mozecie pomoc to trudno. Kilka osob probowalo pomoc i im wielkie dzeki. Dyskusja na temat Animartu nie jest zadna pomoca.
[#59] Re: A4000 PPC - nieszczescie!

@Jaszczur, post #58

Byc moze nic nie wprowadze do powyzszego watku, ale mam chociaz ta iskierke nadzieji na to ze moze na cos sie to przyda.

Otuz zanim postawilem swoja amige spowrotem do uzytku (wymieniajac uszkodzona BVision) mialem dosc podobne zajscia. Amiga sie ciagle resetowala badz "swiecila" czarnym ekranem. "Raz na milion" sie odpalila i nawet system sie zaladowal - jednak ten po chwili "doznawal freezu" i tyle. Oczywiscie winna byla karta graficzna, ktora wymienilem na sprawna. Mam nadzieje, ze naprawisz swoj sprzet. Powodzenia! OK

[#60] Re: A4000 PPC - nieszczescie!

@Jaszczur, post #58

Przede wszystkim podłącz na innym zasilaczu amige, potem wszystkie styki popryskaj kontaktem(zaraz ktoś powie że to nie a1200, przecież tutaj też mogą styki zaśnieżeć). Spróbował bym się też dowiedzieć czy komuś na półce nie wala się jakaś inna karta procesorowa.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem