[#31] Re: eFUNZINe

@Daclaw, post #24

Masz rację, ale niestety nie wszyscy z zagranicy chcą sprzedawać poza swoim krajem. Wkurzają mnie opisy na niemieckich aukcjach, że do Polski nie wysyła. W USA też nie wszyscy są chętni do wysyłania poza granice kraju.

[#32] Re: eFUNZINe

@MDW, post #30

jak sobie przypomnę cenę Blizza IV jak był nowy... a scsi do niego? :O

a GVP1230? A simmy do GVP? :D OOOO matko :)

[#33] Re: eFUNZINe

@ender, post #31

A to prawda. Też coś takiego zauważyłem. Miałem miesiąc temu jakiś problem z kupnem książki w Amazonie. Zdawałoby się, że z tego źródła nie powinno być kłopotów. No ale były. Jeżeli podawało się kraj wysyłki "Polska" to się nie dało i już. W Polsce oczywiście książki dostać się nie dało. Już miał mi książkę kupić brat mieszkający w Kanadzie i wysłać do Polski ale znaleźliśmy ją też w jakiejś niemieckiej księgarni, która nie robiła problemów z wysyłką do Polski. No zawsze to krócej idzie z Niemiec niż zza oceanu. Książka dotarła i już nawet prawie skończyłem ją "czytać" (wziąłem to w cudzysłów, bo książka jest po angielsku więc to czytanie wygląda dosyć śmiesznie i trwa koszmarnie długo). :)

[#34] Re: eFUNZINe

@baderman, post #32

Pamiętam jak pewien gość kupił Blizzarda 1260 50 MHz za 2600 zł. Wtedy taka zwyczajna pensja to było jakieś 500 zł. Nie pamiętam dokładnie ale możliwe, że było to przed denominacją więc w milionach.
Zresztą cena mojego BlizzardaPPC 603e/160 + 68060/50 + BVisionPPC + SIMM 64MB też była niezła. Pamiętam, bo potem listonosz spotykając mnie na poczcie powiedział w obecności całej kolejki ludzi "aaa to ten do którego przychodzą takie drogie paczki". :) Wtedy chyba coś takiego jak ochrona danych osobowych nie istniało. :) No ale to fakt, że płacenie 3-5 pensji za paczkę wielkości książki wyglądało dziwnie. Pewnie każdy myślał, że tam jest biżuteria. No bo co innego... Ech, czasy... wywyaliło się tyle kasy na rzeczy, które potem były warte zero złotych. Pamiętam jak kilka lat temu znajomi rzucali się po pokoju, a potem podwórku kartą 4MB Elsatu. Przecież kiedyś to kosztowało 4.500.000 zł! :D

Ostatnia modyfikacja: 27.05.08 16:19
[#35] Re: eFUNZINe

@MDW, post #33

eBayOwcom się nie dziwię, mnie też nie chciałoby się bawić w wysyłki za granicę i ściąganie stamtąd kasy. Ale w przypadku firm - nie kumam.
[#36] Re: eFUNZINe

@Daclaw, post #35

Sam trochę sprzedaje do Czech i nie widzę żadnego problemu ze ściąganiem stamtad kasy. Wypełniasz nieco inny blankiet i sprawa załatwiona. jest payplay(czy jak sie to ustrojstwo nazywa) i paypay. problemu nie ma żadnego. Mi sie wydaje, że tutaj sprawę odgrywa brak wiedzy/lenistwo.

@MDW

Już kiedyś Cie prosiłem abyś nieco się powściągnął w nazywaniu Amigi klasycznej złomu. Jest tu wielu użytkowników tego sprzętu którzy maja zgoła odmienne zdanie

Benedykt

Ostatnia modyfikacja: 27.05.08 17:25
[#37] Re: eFUNZINe

@Benedykt Dziubałtowski, post #36

Oki, już się przymykam.

Tylko trochę śmieszy mnie teoria spiskowa, że nagle rozpoczęło się potajemne wywożenie z kraju niezwykle cennych i poszukiwanych części do niesamowitych urządzeń typu A500. Poza tym nie widze różnicy w tym czy jakieś tam rozszerzenie 4MB Elsatu leży sobie u kogoś na półce w Koszalinie czy Nowym Jorku. Jakie to ma znaczenie gdzie ono leży? Po prostu leży u kogoś kto go potrzebuje albo u kogoś komu się nic z tym nie chce zrobić.

A co do złomu. Dla mnie i GeForce 9800 jest złomem. Nigdy nie kręcił mnie sprzęt. Czy to amigowy czy nie - dla mnie to zawsze był złom potrzebny do tego żeby uruchomić to za czym przepadam. W tym przypadku AmigaOS/MorphOS. Jeżeli uruchomię go z sensowną prędkością i ilością sterowników na odkurzaczu czy lodówce to na pewno to zrobię i będę używał.

Ale tak jak napisałem na początku - postaram się ładniej odnosić do sprzętu, który dla kogoś może mieć jeszcze jakąś wartość. :) Obiecuję. :)

Ostatnia modyfikacja: 27.05.08 18:03
[#38] Re: eFUNZINe

@MDW, post #37

No i okej :)

Nie ma żadnej teorii spiskowej. Fakt faktem, że pan efunzine kupuje sprzęt na allegro i sprzedaje na ebayu. Chce zarobić? Niech zarabia ja mu nie zabronię. A500 akurat on nie sprzedaje :)

W jego ofercie na ebayu pojawiają się karty ppc stacje hd do amigi i inne zadziej spotykane rzeczy. To co mnie zabolało jakiś czas temu to karta oktagen scsi dla slotów Zorro na która byłem strasznie napalony. na stronie efunzine.com jest za około 150pln a na enaby efunzine sprzedał ją za równowartość około 60 złotych.

Można z tego wnioskować, że lepiej sprzedać coś Niemcowi czy Anglikowi. niesłusznie bym postąpił gdybym nie nadmienił, że efunzine sprowadza także sprzęt z zagranicy na zamówienie.

Widzisz MDW. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Dla Ciebie hardware Amigi klasycznej to złom. Są ludzie ja się np do nich zaliczam którzy pasjonują się tego typu starociami. Dla jednych złom dla innych niemal relikwia. Nie ma znaczenia czy to amiga stara książka czy auto z przed trzech epok.

Benedykt

[#39] Re: eFUNZINe

@Benedykt Dziubałtowski, post #38

Ok, i tyle na temat Efunzine, Ebay i allegro.

:)

[#40] Re: eFUNZINe

@AS, post #22

i właśnie to mnie lekko drażni - po o ta stronka z cenami - skoro nic nie jest dostęne, a własciwie to jest skoro mówisz że ostatnio były A4000, tylko o tym nie wiadomo bo nie jest strona aktualizowana - może coś w tym jest... może sprzęt ma rzeczywiście lecieć na ebay gdzie zapłacą więcej...? ale jakby nie było każdy ma prawo prowadzić biznes jak chce, kazdy ma swoją strategię i nie nam go pouczać:)

Ostatnia modyfikacja: 27.05.08 19:04
[#41] Re: eFUNZINe

@MDW, post #37

Jeżeli uruchomię go z sensowną prędkością i ilością sterowników na odkurzaczu czy lodówce to na pewno to zrobię i będę używał.

Powtarzasz się :P język

[#42] Re: eFUNZINe

Kupujesz coś Amigowego na zagranicznym eBay, dostajesz paczkę z "kwitkiem" nadania z Warszawy Co czujesz ;>

[#43] Re: eFUNZINe

@arti4-92, post #42

Arti! Ja po prostu bym się cieszył z cholerę mniejszych kosztów przesyłki! Jesteś ksenofobem, czy co?

[#44] Re: eFUNZINe

@Kitech, post #43

No właśnie tu jest problem. From Poland 12 euro.

Benedykt

[#45] Re: eFUNZINe

@Daclaw, post #24

...Spora część sprzętu dostępego (...) to graty "zza granicy". Tam to jest tańsze niż u nas...
No, u nas też jest "tanie" - już za 10zł można kupić A1200 z rozszerzeniem 4MB pod klapką :D ----> vide "Amiga na śmietniku" ;)
[#46] Re: eFUNZINe

To co mnie zabolało jakiś czas temu to karta oktagen scsi dla slotów Zorro na która byłem strasznie napalony. na stronie efunzine.com jest za około 150pln a na enaby efunzine sprzedał ją za równowartość około 60 złotych.

A co stalo na przeszkodzie wzieciu udzialu w aukcji na eBayu?
[#47] Re: eFUNZINe

@Daclaw, post #46

From Poland 12 euro.

Benedykt

[#48] Re: eFUNZINe

@MDW, post #33

Ech amazon to szmaty i tyle. amazon.co.uk nie wysyła do .ie nic co nie jest ksiazka lub plyta. z kolei amazon.com czy amazon.de nie maja tego problemu.
[#49] Re: eFUNZINe

@Valwit, post #48

czy mogę gdzieś kupić tanio AmigaOS 4 PL i czy któś mógłby mi podać adresy jakiś zagranicznych sklepów internetowych (oczywiście, z takich krajów, gdzie jest tanie niż u nas)
Z góry dziękuję!

Ostatnia modyfikacja: 30.05.08 19:35
[#50] Re: eFUNZINe

@kubujak1994, post #49

wszędzie taniej - vesalia, amigakit.com ....

[#51] Re: eFUNZINe

@zangief, post #50

dzięki :D :D :D

[#52] Re: eFUNZINe

@Valwit, post #48

Cóż, stare kompleksy Brytoli, dotyczące Irlandii...
[#53] Re: eFUNZINe

@C2H5OH, post #52

kupowal ktos na efunzinie karte power pc bo tak sie zamierzam i chcialbym sie dowiedziec czy ten biznes sie oplaca ?.
[#54] Re: eFUNZINe

@SzaryWilk, post #53

Ja kupiłem niedawno. A czy opłaca Ci się, to Twoja sprawa, czy chcesz mieć PPC w swojej Amidze. Ja uznałem, że się opłaca.

[#55] Re: eFUNZINe

@C2H5OH, post #52

Cóż, stare kompleksy Brytoli, dotyczące Irlandii...

Mysle ze nie jest tak zle i Szkocja rozumie sprawy Irlandii. :)
[#56] Re: eFUNZINe

@SzaryWilk, post #53

moim zdaniem od kogoś kupiłbyś taniej - o ile jednak znajdziesz a to druga sprawa bo nigdzie raczej nie widać Blizów PPC na aukcjach/ogłoszeniach.... także jesli naprawdę chcesz to nie masz wyjścia...

[#57] Re: eFUNZINe

@zangief, post #56

heh, taniej....

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem