kategoria: Programy
[#1] BeeView
Uwaga. Program został w całości stworzony za pomocą AI.
Ja jako użytkownik prompta nie poprawiłem ręcznie żadnej linijki kodu.

No więc wymyśliłem sobie, że przydałaby mi się pokazywarka obrazków skrojona pod własne potrzeby no więc nakarmiłem Claude AI wiedzą o AmiBlitz3 i jest oto BeeView 0.1

Wymaga RTG (Obsługiwane tryby 8, 16,24 i 32 bit)

Program zapisuje swoje ustawienie w momencie prawidłowego zamknięcie programu. Crash się nie liczy

Dostępne funkcje:
Wyświetlanie obrazków JPG, PNG, IFF, GIF, BMP (wymagane datatypy)
Wyświetlanie w oknie lub fullscreen.
Obraz skaluje się do okienka zachowując proporcje
Przeglądanie obrazków w obrębie katalogu
Program zapamiętuje rozmiar i pozycję okna jak i requestera plików jak i ostatnio odwiedzany katalog.

Klawiszologia
ENTER - Fullscreen
ESC - Wyjście
Strzałki LEWO/PRAWO - Przeglądanie obrazków

Można również odpalić z shella obrazek w fullscreen
BeeView "RAM:Obrazek.iff" -f

Program testowałem na WinUAE Os3.1 oraz Pistorm Os3.2
Cytując klasyka "U mnie działa"

https://drive.google.com/file/d/1Hf3xXtAiqEh8PZ4ew8NOxYJDSy4IBha6/view?usp=drive_link

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2026 14:18:13 przez TomcioPaluszek

Ostatnia aktualizacja: 29.06.2026 00:27:22 przez TomcioPaluszek
9
[#2] Re: BeeView

@TomcioPaluszek, post #1

v0.2

Dodano:
- kadrowanie obrazu (możliwość skalowania i przesuwnia obszaru kadrowania)
- skalowanie bilinearne (smooth scaling)
- okno About
- splash Screen (z możliwościa wyłączenia)
- możliwośc ukrycia Toolbar-a
- Okno redukcji kolorów (na razie niefunkcjonalne)

5
[#3] Re: BeeView

@TomcioPaluszek, post #1

Pliki muszą mieć odpowiednie rozszerzenie na końcu np. *.JPG

A jak będzie *.JPEG to nie zadziała Czy Amiga to windows aby rozpoznawać pliki tylko po nazwie
Strzałki LEWO/PRAWO - Przeglądanie obrazków

A nie lepiej spacja/backspace Albo również
1
[#4] Re: BeeView

@QkiZ, post #3

To jest do dopracowania. IFF-y już czyta z nagłówka.
Resztę też się zrobi.

Co do klawiszy wszystko jest możliwe. Pewnie później ogarne jakieś prefsy.
3
[#5] Re: BeeView

@TomcioPaluszek, post #4

Zrób nie tylko pod siebie, ale pod typowego użytkownika i wsadzasz na aminet.
1
[#6] Re: BeeView

@TomcioPaluszek, post #4

Z tymi klawiszami to tak zapytałem, bo wszystkie przeglądarki jakie kiedykolwiek używałem używały właśnie space/backspace do przeglądania obrazków.
[#7] Re: BeeView

@QkiZ, post #6

Spoko :)

Wiadomo, każdy ma swoje przyzwyczajenia.
W planach jest dodanie konfigurowania skrótów klawiaturowych wedle własnego uznania.
1
[#8] Re: BeeView

@TomcioPaluszek, post #7

v0.3

Dodano - możliwośc redukcji kolorów
Dodano - dithering Floyd-Steinberg
Dodano - okno liczenia ilości kolorów
Dodano - opcja zmniejszania dużych obrazów do rozmiaru okna
Dodano - opcja powiększania małych obrazów do rozmiaru okna
Dodano - możliwość przesuwania obrazu za pomocą kombinacji CTRL+LPM jeśli oglądamy rozmiar rzeczywisty
Dodano - Możliwośc zapisu w formacie IFF, BMP, PPM. Funkcja działa na razie w zakresie podstawowym.
Zmiana - Okna dialogowe korzystają teraz z czcionki systemowej. Do sprawdzenie czy GUI nie rozjeżdza się przy różnych czcionkach.

Jest też mały Bug przynajmniej u mnie. Po skorzystaniu z funkcji zapisu w systemie (np. w Dopus) pojawiają się normalnie ukryte Device typu PAR: SER: PIPE:
To będzie poprawione.

4
[#9] Re: BeeView

@TomcioPaluszek, post #8

Można sobie też program podpiąć pod Dopus-a. Wtedy wyświetla okno na swoim ekranie.

2
[#10] Re: BeeView

@TomcioPaluszek, post #2

Testowałem u siebie na A4000 z 060 i PPC (datatypy pod PPC) i działa to całkiem zgrabnie i wyświetla obrazki w dobrej jakośći OK aczkolwiek jednak trochę wolno- podejrzewam, że hamuje skalowanie obrazków które robi 68k.
Gdyby exec był pod PPC (WarpOs) było bardzo sympatycznie (odpowiednia moc obliczeniowa), albo przynajmniej opcja wyłączenie skalowania obrazków też mogła by pomóc w szybszym i przyjemniejszym oglądaniu serii obrazków, ewentualnie dodanie mechanizmu buforowania kolejnych obrazków pomysł
Czy coś z tych pomysłów ma szanse zaistnieć?
2
[#11] Re: BeeView

@BULI, post #10

Są dwie opcje skalowania
Nearest-neighbour - To powinno być szybkie.
Bilinear - opcja smooth scaling w menu

W sumie zamierzałem jeszcze dodać jakąś wypasioną trzecią opcję

Wyłączenie całkowicie skalowania ? Mogę dodać taką opcję, ale wtedy na pewno obraz będzie słabo wyglądać.

No i program nie wymaga FPU. Ewentualnie mogę spróbować skompilować kiedyś wersję pod FPU.

Jeśli chodzi o dodatkowe opcje wszystko ma szanse zaistnieć dlatego liczę na wasze pomysły.

Ostatnia aktualizacja: 15.06.2026 15:03:46 przez TomcioPaluszek
2
[#12] Re: BeeView

@TomcioPaluszek, post #11

Wersja 0.4

Nowe funkcje

- Set Font — wybór czcionki interfejsu zamiast systemowej. Używać ostrożnie, bo GUI może się rozjechać. W razie problemów przycisk "Clear" przywraca czcionkę systemową. Na zrzucie Comic Sans :)
- Konfigurowalne skróty klawiszowe
- Dodano dodatkową opcję skalowania obrazu do okna. Może będzie szybsza na słabszych CPU
- Opcja pomiaru wczytywania obrazu (menu Debug).
- Opcja Resize — realne skalowanie obrazu w pamięci (bilinear/nearest)

[#13] Re: BeeView

@TomcioPaluszek, post #12

Podoba mi się, że teraz jako użytkownik mogę mieć kontrolę czy obraz ma być skalowany w górę, czy w dół, czy obie opcje na raz OK
Skalowanie FASTER wydaje się delikatnie szybsze OK
Przydała by się możliwość ustawienia skrótów klawiszowych do skalowania i jakości skalowania, tak żeby w FullScreenie można było zmieniać te opcje bez wychodzenia do trybu okienkowego ok, racja
Brakuje mi możliwości otwarcia programu w FullScreen na własnym ekranie, bo blat WB mam w FullHD ale 16bit a chciał bym móc ustawić 24 lub 32 bity na ekranie do wyświetlania na drugim monitorze
No i to co już wspominałem buforowanie obrazków. Kojeny potencjalny obrazek dekoduje się w tle do pamięci dzięki czemu możliwy był by płynny "Pokaz Obrazków" (z ewentualna opcją timera) ok, racja
1
[#14] Re: BeeView

@BULI, post #13

Ok. Requester do ustawienia trybu Full Screen da się zrobić, ale nie rozumiem tego drugiego monitora.
Masz równocześnie dwa monitory w trybie RTG ?
1
[#15] Re: BeeView

@TomcioPaluszek, post #14

Fajne to! Kolejny użyteczny programik na Amigę.
A ja myślałem, że Ai potrafi tylko kłamać. Bo mnie okłamała gdy pisałem procedurę kopiowania bliterem obszarów o dowolnej wielkości i z dowolnego miejsca chip w inne dowolne miejsce. Była to jedna wielka konfabulacja. Ostatnio przeczytałem też, że Amiga 600 miała blok numeryczny - po prostu hit!
1
[#16] Re: BeeView

@zilog, post #15

Sprawdziłęm pod emulatorem na A500 030 i 64MB RAM 1MB Chip OS 3.1 na WB w 640x512 i 16 kolorach. Program odpala, opcje działąją i spash screen pokazuje się, ale:

1. Nie wyświertlają się przyciski na taskbarze
2. Nie otwiera obrazkow, nawet ILBM pomimo obecności datatypes.
[#17] Re: BeeView

@zilog, post #16

Czy emulujesz tam kartę graficzną ?
Program jest celowo pod RTG. Korzysta z pamięci na karcie graficznej. Nie używa chip ram.
[#18] Re: BeeView

@TomcioPaluszek, post #17

Nie. Nie emuluję na tym configu RTG.
To ja poproszę wersję nie RTG - please.

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2026 17:29:50 przez zilog
[#19] Re: BeeView

@zilog, post #18

Pożyjemy, zobaczymy
[#20] Re: BeeView

@TomcioPaluszek, post #14

Mam 3 monitory i trzy karty graficzne obsługiwane na raz przez Picasso96 w swojej A4000 + AGA przez scandoubler w PIV
Ty nie musisz niczego pod to zmieniać w swoim programie, wystarczy, że będę mógł z requestera wybrać dowolną dostępną rozdzielczość pod systemem dla FullScreena ok, racja
3
[#21] Re: BeeView

@BULI, post #20

Też sobie zworkami na wyświetlaczy ustawiałem 040/PPC:D.
1
[#22] Re: BeeView

@fazior, post #21

Też sobie zworkami na wyświetlaczy ustawiałem 040/PPC:D.

Tak, fajna zabawa z tym "programowaniem" wyświetlacza zworkamiszeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2026 14:24:50 przez BULI
1
[#23] Re: BeeView

@BULI, post #22

Wersja 0.5

Dodano:
- Możliwość wyboru trybu wyświetlanie dla trybu pełnoekranowego (przypominam, że póki co program obsługuje tylko tryby 16, 24 i 32 bit)
- Prefetch mode (wczytuje, i skaluje kolejny obrazek w tle)
- Slideshow
- Nowe ikonki do toolbara

2
[#24] Re: BeeView

@TomcioPaluszek, post #23

Wersja 0.6

Dodano:
- Obsługa ekranów RTG 8-bit
- Możliwość włączenia Ditheringu dla ekranów 8-bit
- Obracania obrazka
- Odbicie poziome i pionowe
- Zoom

Zrzut ekranu 16-kolorów
5
[#25] Re: BeeView

@TomcioPaluszek, post #24

Wow- super zmiany i postęp ok, racjaOK
Praktycznie wszystko co sugerowałem udało Ci się dodać: slideshow, buforowanie, skróty klawiszowe do skalowania, wyświetlanie na własnym ekranie OK
Potwierdzam wszystko działa elegancko ok, racjaOK

Jak teraz testuję to widzę, że przy wyłączeniu opcji skalowania obrazu do rozmiarów okna/ekranu brakuje możliwości przesuwania wyświetlanego częściowo obrazu, np klawiszami.

No i pytanie, czy nie chciałbyś spróbować kompilacji tego pod WarpOS (PPC)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
EDIT:

No może jeszcze przydały by się skróty klawiszowe do ustawień Shrink large image to window i Enlarge smal images to window, żeby można było nimi operować na FullScrenie ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2026 15:08:01 przez BULI
[#26] Re: BeeView

@BULI, post #25

brakuje możliwości przesuwania wyświetlanego częściowo obrazu

ctrl+myszka

czy nie chciałbyś spróbować kompilacji tego pod WarpOS (PPC)

Kod jest w AmiBlitz3. Brak kompilatora PPC

wyświetlanie na własnym ekranie

Jak dasz fullscreen na drugim monitorze to można przełączać obrazki ?

No może jeszcze przydały by się skróty klawiszowe do ustawień Shrink large image to window i Enlarge smal images to window, żeby można było nimi operować na FullScrenie

Myślę, że dam po prostu skróty dla zoom (tego rozwijanego z menu)
[#27] Re: BeeView

@TomcioPaluszek, post #26

Fajne, fajne. Wersja 0.6 laduje obrazki w trybie bez karty graficznej, co mnie bardzo cieszy.

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2026 17:56:46 przez zilog
1
[#28] Re: BeeView

@zilog, post #27

Zaczęło działać jak dodałem obsługę trybów 8-bit. W wersji 0.6 fullscreen jeszcze nie wyświetla poprawnie, ale to bedzie poprawione.
2
[#29] Re: BeeView

@TomcioPaluszek, post #26

Jak dasz fullscreen na drugim monitorze to można przełączać obrazki ?

U mnie FullScreen, po ustawieniu w menu BeeView trybu wyświetlania (dostępnego pod systemem) działa, bez względu na to jaki tryb i na której karcie GFX wybiorę i na którym monitorze to wyświetlam ok, racjaOK

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2026 21:28:38 przez BULI
1
[#30] Re: BeeView

@BULI, post #22

Tak, fajna zabawa z tym "programowaniem" wyświetlacza zworkami

No, cholernie fajna, zwłaszcza gdy nie masz dokumentacji do wyświetlacza. Ze dwa dni spędziłem, zanim wreszcie na wyświetlaczu pokazało się 400. :D Zazdroszczę Ci tego VooDoo 3…
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem