kategoria: Programy
[#31] Re: BeeView

@OSH, post #30

Jeśli mogę pomarudzić, to poproszę obsługę trybów HAM w full screen mode.
Program "w pytę".
Zastanawia mnie dlaczego musieliśmy tak długo czekać na coś tak oczywistego.
1
[#32] Re: BeeView

@zilog, post #31

Kiedyś to pewnie wymagałoby umiejętności i czasu.
Dzisiaj wystarczy pomysł.
1
[#33] Re: BeeView

@TomcioPaluszek, post #32

Świetne.
Mój Magellan domyślnie pokazuje zdjęcia już tylko przez BeeView.

piwo

Ostatnia aktualizacja: 24.06.2026 18:27:17 przez vojo
1
[#34] Re: BeeView

@vojo, post #33

Cieszę się, że się przydało. szeroki uśmiech
Wciąż proszę o sugestie czego jeszcze brakuje (z takich podstawowych rzeczy) programowi. Może inne formaty plików ? Jakieś flagi przy odpalaniu z shella ?
[#35] Re: BeeView

@zilog, post #31

Masz ma myśli żeby w requesterze screenmode można było wybrać tryb HAM ?
Bo testowałem obrazek HAM8 i się chyba normalnie wyświetla na RTG i PAL 256 kolorów (z ditheringiem).
[#36] Re: BeeView

@TomcioPaluszek, post #34

SnoopDOS mówi że za każdym razem kiedy otwieram BeeView szukana jest wizard.library - nie mam takiej, do czego jest potrzebna?

I mały błąd ( ? ) - po otwarciu obrazka z listera Magellana, po tym jak domyslnie otwiera się BeeView, nie można zamknąć tego listera dopóki nie zamknę BeeView, tak jakby BeeView trzymało proces okienka Magellana.
[#37] Re: BeeView

@vojo, post #36

I mały błąd ( ? ) - po otwarciu obrazka z listera Magellana, po tym jak domyslnie otwiera się BeeView, nie można zamknąć tego listera dopóki nie zamknę BeeView, tak jakby BeeView trzymało proces okienka Magellana.

Ogólnie jest taki błąd, że jak jest otwarte okienko Save As.. to własnie jest jakaś blokada w systemie na listowanie zawartości katalogów (mam tak w Dopus-ie). Nie można też otworzyć menu prawym klawiszem myszy np. na blacie Workbencha.

Co do blokowania procesu. Rzeczywiście to występuje. Dodaje do listy problemów do rozwiązania.

Co do biblioteki wizard.library to ona jest używana w IDE AmiBlitz3. Nie wiem dlaczego BeeView ją szuka. Sprawdzę i wywale to jak się da.

Ostatnia aktualizacja: 24.06.2026 18:54:17 przez TomcioPaluszek
1
[#38] Re: BeeView

@TomcioPaluszek, post #37

Wersja 0.7 dostępna.

Może wystąpić niekompatybilność ze starym plikiem prefs.

Dodano:

Zapis JPEG - 4:4:4 i 4:2:0 subsampling, regulacja jakości
Zapis PNG - Tryb bez kompresji i DEFLATE (LZ77 + Huffman), AUTO 1, 2, 4, 8, 24-bit

Ulepszenia:
Pomiar czasu ładowania obrazka pokazuje czas Dekodowania i czas Skalowania
W opcji "Save As..." dodano ostrzeżenie o nadpisaniu istnięjącego pliku
Uruchomienie BeeView już nie powinno blokować procesu (np. Magellan)
Tryby skalowania przebudowane i przemianowane (wciąż nie jestem z tego zadowolony)
3
[#39] Re: BeeView

@TomcioPaluszek, post #26

Kod jest w AmiBlitz3. Brak kompilatora PPC

Chciałabym zapytać, dlaczego nie „C”?
1
[#40] Re: BeeView

@Katarzyna, post #39

Jak już wspomniałem Ja nie programuję, a AmiBlitz3 (czy też BB2) uchodzi za przystępny język.
Duży plus AB3 to całe środowisko i dokumentacja w jednym archiwum LHA. Po prostu wrzuciłem to AI i on sobie to sam rozpakował i przeszukuje jak czegoś potrzebuje.

No i początkowo projekt miał być pod siebie i też sprawdzianem czy w ogóle coś z tego wyjdzie. PPC nie posiadam więc mi nawet do głowy nie przyszło.
Jak już coś z tego wyszło to ciężko się z tego wycofać.
1
[#41] Re: BeeView

@TomcioPaluszek, post #38

Tak, wersja 0.7 fajnie działa OK
Działa ZOOM w oknie i w FullScreenie, ale przesuwanie obszaru grafiki (CTRL + MOUSE) działa tylko w oknie, na pełnym ekranie nie można przesunąć obszaru wyświetlanego obrazka ok, racja
1
[#42] Re: BeeView

@BULI, post #41

Działający ZOOM w FullScreen to taki bonus. Nie planowałem tego. Przesuwania też, bo planowałem ukryć kursor myszy na pełnym ekranie.
1
[#43] Re: BeeView

@TomcioPaluszek, post #42

A'propos kursora, można by go wykorzystać (stan zajętości), żeby pokazywał, kiedy obrazek jest wczytywany, bo teraz jak nacisnę strzałkę 'next' to nie zawsze jestem pewien, że program to odczytał i co teraz robi ok, racja

Można by się zastanowić nad wyjściem z programu "ESC" w trybie Fullscreen/Slideshoow, bo teraz żeby zakończyć pracę programu najpierw trzeba przejść do trybu okienkowego (a przy bardzo dużej bitmapie to może trwać) i dopiero wyjść z programu ok, racja
1
[#44] Re: BeeView

@BULI, post #43

W 0.8 jest już zaimplementowane "Loading..." na belce okna.
1
[#45] Re: BeeView

@TomcioPaluszek, post #34

Jeżeli mogę nieśmiało coś dorzucić to proponuję wzorować się na idealnej (dla mnie) przeglądarce pod PC - IrfanView.
Chociaż widzę że podstawowe funkcje już działają :)
Gratuluję świetnej aplikacji!
3
[#46] Re: BeeView

@gerul, post #45

Od początku wzorowałem się na IrfanView, który używam na PC całe życie :)
Oczywiście nie jest to kopia tego programu tylko po prostu chciałem zaimplementować w BeeView funkcje, które tam używam najczęściej.
Na pewno nie będę dążył do wprowadzenia zaawansowanych funkcji. Zresztą teraz odpoczywam od BeeView i robię inny program.
2
[#47] Re: BeeView

@TomcioPaluszek, post #46

Ściągnąłem wersję 1.0 z aminetu i nie widzę opcji informowania o wczytywaniu obrazka?
Pojawiła się opcja wyjść z programu będąc na FullScrenie, co prawda program najpierw sam wyjdzie do trybu okienkowego a później zamknie program, co nie rozwiąże problemu w przypadku bardzo dużych bitmap, ale zawsze zaoszczędzi nam jedną operację kliakania/wybierania opcjiOK

Widzę, że slideshow działa tylko w trybie FullScreen i nie pamiętam, czy wcześniej w trybie FullsScreen nie był chowany kursor, bo teraz jest ciągle widoczny.

Za to bardzo podoba mi się ZOOMowanie myszką, czyli zaznaczasz obszar na obrazu i możesz go powiększyć i tak "w nieskończoność"- bardzo ładnie i efektownie działa ok, racjaOK
[#48] Re: BeeView

@BULI, post #47

Jeśli chciałbyś wyjść z programu w momencie gdy ładuje się jakaś duża bitmapa to jest to problematyczne, bo program czeka aż datatype dostarczy obrazek do programu i nie ma tego za bardzo jak przerwać.

Resztę uwag sprawdzę.
1
[#49] Re: BeeView

@TomcioPaluszek, post #48

Uruchomiłam to dziś pierwszy raz. Działa bardzo dobrze.
1
[#50] Re: BeeView

@Katarzyna, post #49

Ściągnąłem i się mnie to podoba bardzo. Pracuję na RTG, wrzuciłem jakieś stare jpgi na testy i fajnie to wygląda.
OK
2
[#51] Re: BeeView

@BULI, post #47

Widzę, że slideshow działa tylko w trybie FullScreen

Sprawdziłem i u mnie działa również w okienku.

czy wcześniej w trybie FullsScreen nie był chowany kursor

Nie. Zawsze był widoczny. Miałem to poprawić, ale zapomniałem.
[#52] Re: BeeView

@TomcioPaluszek, post #51

W trybie okienkowym, jak włączę Slideshow, to dostaję informację na belce okna "Running slideshow..", ale obrazki się nie ładują, jak ENTERem przełączę się na Fullscreen slideshow zaczyna pokazywać kolejne obrazki ok, racja

Teraz widzę, że w momencie wczytywania obrazka w trybie okienkowym pokazuje się informacja "Loading" na belce okna OK przydał by się też jakiś wskaźnik przy trybie pełnoekranowym ok, racja
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem