[#1] Wybuchajacy monitor do Amigi 1200
Witam, mam AMige 1200 z całym osprzetem i po kilkunastu latach znow chcem odpalic, mam takze Monitor Commodore 1084S, monitor jest bardzo, bardzo stary, kilka razy rozkrecany bo glosniki nawalaly, ale juz naprawiony, niesamowicie byl zakuzony, ostro sie grzeje, ale dziala. I mam pytanie, czy jak np bede sobie grał cała noc bez przerwy , monitor bedzie troche przeciazony, to jest mozliwa awaria a nawet wybuch przestazalego monitora???
pytam z ciekawosci oraz zeby zawic lekki lek, bo jak siedze przed tym monitorem to sie poprostu boje, jak chodzi dluzej:D:D
jest mozliwosc wybuchu??? a jezeli tak to czy to jest niebezpieczne itd??
[#2] Re: Wybuchajacy monitor do Amigi 1200

@xardass, post #1

Najwyzej implozja moze nastapic

Ja bym na wszelki wypadek zalozyl gogle i sluchawki bhp

PS. i kask
[#3] Re: Wybuchajacy monitor do Amigi 1200

@ede, post #2

Do tego musiał by pęknąć kineskop, co jest raczej nie możliwe

[#4] Re: Wybuchajacy monitor do Amigi 1200

@xardass, post #1

Prędzej Ci głowa wybuchnie z nerwów niż ten monitor przed Tobą...
Za dużo się filmów naoglądałeś. ;)

[#5] Re: Wybuchajacy monitor do Amigi 1200

@ede, post #2

ede napisał(a):

> Najwyzej implozja moze nastapic

1. Nie moze bo musialby peknac kineskop.
2. Jesli zakladasz, ze implozja jest duzo bezpieczniejsza od eksplozji (bo wszystko sie "zapada" do srodka), to sie bardzo, ale to bardzo mocno mylisz.

[#6] Re: Wybuchajacy monitor do Amigi 1200

@szuler, post #5

Czy w takim wypadku monitor commodore może zmienić się w czarną dziurę podczas implozji??

Benedykt

[#7] Re: Wybuchajacy monitor do Amigi 1200

@Benedykt Dziubałtowski, post #6

Duuuuuuuuużo musiał by wciągnąć do środka ;)

[#8] Re: Wybuchajacy monitor do Amigi 1200

@xardass, post #1

Slyszalem ze jesli ktos zazywa duzo konopii indyjskich to miewa podobne dylematy ;)

[#9] Re: Wybuchajacy monitor do Amigi 1200

Uwal szyjkę kineskopu to zobaczysz co się stanie z drugiej strony ;) Szyjka to najdelikatniejsza część w zasadzie i praktycznie jedyne miejsce którego gwałtownie poszerzająca się nieszczelność może stanowić zagrożenie dla osób siedzących przed monitorem :)
[#10] Re: Wybuchajacy monitor do Amigi 1200

@abcdef, post #9

Raz ułamałem coś takiego w starym terminalu, było słychać tylko krótkie syczenie.

[#11] Re: Wybuchajacy monitor do Amigi 1200

@abcdef, post #9

Coraz lepiej to mam propozycje poszukaj sobie starego tv pelno tego sie wala ludzie nie naprawiają tylko wyrzucają do ... . Pożycz sobie młoteczek jakiś 10kg ubierz ubranie ochronne i daj mu ze dwa od strony ekranu wtedy dojdzie do implozji a nastćpnie prosto w ciebie odłamkami - do tego im wićkszy kinol tym Silniejszy efekt (odradzam tej próby jeśli ją wykonasz to na własne ryzyko) .Szyjka można ją już stłuc w okolicy nóżek małym śrubokrćtem bez żadnych dodatkowych efektów jedyne w miarć bezpieczne miejsce do rozbicia kinola. Można wyciągnąć maskć ze środka bardzo ciekawe sitko z otworkami o rozmiarze 0.28 mm . Ewentualnie zamiast 220V daj mu 380V to mogą wystrzelić kondensatory sprzet raczej nie do użytku po tej operacji.
A tak na poważnie to twój monitor po kilku dniach bćdzie coraz lepiej pracował pod warunkiem włączenia go codziennie.
[#12] Re: Wybuchajacy monitor do Amigi 1200

@Dziadziomiecio, post #11

2 stare ruskie rubiny wystarczą do tego testu? to wiedz kolego że przetestowane w obydwu przypadkach uwalona szyjka kineskopu = wywalona efektowna dziura z przodu...w maskownicy też ładna dziura była. A test ten był lat może z 15 temu ;) To z nóżkami to jest sama lampa, lub jak kto woli działo elektronowe. Nie bez powodu wystarczy, że jest osłonięta szkłem nie grubszym niż to z żarówki ;)

Ostatnia modyfikacja: 30.05.08 11:11
[#13] Re: Wybuchajacy monitor do Amigi 1200

generalnie grzebanie we flakach starych kineskopow jest bardzo glupie. tam jest calkiem spora czesc tablicy mendelejewa, i to akurat ta niezdrowa.
[#14] Re: Wybuchajacy monitor do Amigi 1200

@abcdef, post #12

Ja tylko raz kamień wrzuciłem w przód kineskopu, wybuch był raczej dźwiękowy :), eksplozja niewielka w sensie: gogle i odzież BHP nie potrzebna. Sądzę, że monitorowi nic się nie stanie, ja czasem miałem włączony swój 1084S (który, jak powtarzam to w każdym poście, gdzie wspominam o nim -> mam ochotę codziennie wyrzucić przez okno) z 16h dziennie, grzeje się trochę, ale obaw mieć nie powinieneś. Większym zagrożeniem jest porażenie prądem, nawet w odłączonym od zasilania monitorze. Ja raz lutowałem w nim coś przy włączonym do zasilania (czerwony kolor mi uciekł w gnieździe :P) i lekko mnie popieściło, ale było to napięcie nie od kineskopu, bo te jest jednorazowym zabójczym wyładowaniem, a po prostu podłączyłem się do sieci, bo poczułem "herce" w ręce.

BOOM!!

[#15] Re: Wybuchajacy monitor do Amigi 1200

@xardass, post #1

wybuch przestazalego monitora???

Nie. Najwyzej sie cos sfajczy i monitor przestanie dzialac. Jedynym efektem bedzie raczej tylko zapach spalenizny.
Wybuchaly radzieckie Elektrony.:)
[#16] Re: Wybuchajacy monitor do Amigi 1200

Czy w takim wypadku monitor commodore może zmienić się w czarną dziurę podczas implozji??

Ogladalem ostatnio w Lost2 ciekawa sytuacje, gdy jeden z glownych bohaterow uratowal wyspe, przekrecajac kluczyk. Stacja implodowala, poniewaz zasilana byla jakims zrodlem magnetycznym. Mial on pozniej duze problemy (ow bhater) z czasoprzestrzenia. W Lost3 widzial wydarzenia z jutrzejszego dnia, natomiast w Lost4, przeniosl sie w czasie, gdy helikoter nie dolecial dosc prawidlowo wg. wskazowek pewnego fizyka. Mialo to oczywiscie zwiazek z przebywniem wczesniej w duzym polu magnetycznym. Tak czy inaczej uratowal go punkt zaczepienia.
Jezeli wybuchnie monitor z C=, to na poczatku nalezy zlapac sie sie sciany, a pozniej wspolnie opracujemy dalszy plan dzialania. :P

Ostatnia modyfikacja: 30.05.08 16:20
[#17] Re: Wybuchajacy monitor do Amigi 1200

@Andrzej Drozd, post #16

> na poczatku nalezy zlapac sie
> sie sciany, a pozniej wspolnie opracujemy dalszy plan
> dzialania. :P

Już ja Cię znam, przewidzieć wyniki LOTTO by się chciało! :P

[#18] Re: Wybuchajacy monitor do Amigi 1200

@5h00n4y, post #17

No, wygramy, przechwycimy firme Amiga i zaczniemy ujednolicac AOS4 z MOSem. Mamy tez duzy potencjal na portalu w kwestii zbudowania nowego sprzetu pod PPC, ewntualnie dopasowania juz istniejacego. Jako szef firmy nie bede marudzil co do spraw zwiazanych licencja itd. :P
Czeka nas swietlana przyszlosc. Teraz zaczekajmy jednak na implozje. :P

Ostatnia modyfikacja: 30.05.08 16:42
[#19] Re: Wybuchajacy monitor do Amigi 1200

@BagoZonde, post #14

BagoZonde napisał(a):

> ale było to napięcie nie od kineskopu, bo te
> jest jednorazowym zabójczym wyładowaniem,

nie jest.
[#20] Re: Wybuchajacy monitor do Amigi 1200

@Andrzej Drozd, post #18

I to jest bardzo dobra koncepcja! OK

[#21] Re: Wybuchajacy monitor do Amigi 1200

@Valwit, post #19

Nie jest jednorazowe czy nie jest zabojcze? ;)

[#22] Re: Wybuchajacy monitor do Amigi 1200

@abcdef, post #9

Uwal szyjkę kineskopu to zobaczysz co się stanie z drugiej strony

Nic?
Ubijanie szyjek to akurat najbezpieczniejszy sposób na wstępną utylizację zużytych kineskopów.

[#23] Re: Wybuchajacy monitor do Amigi 1200

@Lorak, post #8

palilem kiedys z rok ale dosc dawno temu:D:D

a słyszałem o wybuchu, bo brat był na sali linuxiarzy i tam kolesiowi centralnie monitor wybuch 14 calowy czarnobialy:D:D
[#24] Re: Wybuchajacy monitor do Amigi 1200

Potwierdzam, napriawalem - a raczej zabralem sie do naprawy - 1084S po "implozji". Uzykownik wyjal go ze strychu,wilgotnego i mokrego po dlugiej przerwie. Od razu podlaczyl i oczywiscie bum - troche dzwieku i tyle. Po rozebraniu okazalo sie, ze pekla szyjka kineskopu - samo nic nie wybucha.

[#25] Re: Wybuchajacy monitor do Amigi 1200

@xardass, post #1

NIc sie nie martw, a na wszelki wypadek kup sobie gaśnicę najlepiej A B C.

[#26] Re: Wybuchajacy monitor do Amigi 1200

@BagoZonde, post #14

jakie zabójcze napięcie??? przy wyładowaniu wyłączonego zasilania dostał byś niezłego strzała i tyle. gorzej przy włąłczonym. troche byś poskakał zanim byś padł, albo zabezpieczenie powielacza by cię ochroniło przed śmiercią. Testowałem już nie raz - przypadkowo. dodam ze niezły kolor się w oczach pojawia- Biel czysta biel.

[#27] Re: Wybuchajacy monitor do Amigi 1200

@krzysiekk, post #26

Wszyscy tu o wybuchach... :) Lepiej niech ktoś poda parę rad jak odkurzyć i oczyścić taki monitor ale nie tylko z zewnątrz, żeby kolega mógł dłużej nim się nacieszyć. :)

[#28] Re: Wybuchajacy monitor do Amigi 1200

@Sasquatch, post #27

Ja bym wziął szczotkę do zębów, odkręcił tylnią obudowę, włożył bym wszystko pod prysznic i wszystko wysmyrał szczoteczką, na serio :)

Myłem tak swój grzyboski, stary pc

P.S. Wszystko przed podłączeniem dokładnie wysusz !!

Ostatnia modyfikacja: 30.05.08 22:45
[#29] Re: Wybuchajacy monitor do Amigi 1200

@krzysiekk, post #26

Co do "zabójczych" napięć w odłączonym od sieci odbiorniku - ja tam się nie znam, ale tak zasłyszałem a propos przetwornicy czy kondensatorów, na których gromadzi się duże napięcie rzędu kilkudziesięciu kV. Oczywiście wszystko zależy od prądu i wielu innych czynników, ale wydaje mi się, że nie ma co sprawy mimo wszystko bagatelizować. Dowodów na to nie mam i nie wnikałem za wiele, znalazłem tylko taki link pobieżnie uderzając w pierwszy lepszy wynik na google:

http://www2.elektroda.pl/rtvforum/topic257091.html

Ostatnia modyfikacja: 31.05.08 00:18
[#30] Re: Wybuchajacy monitor do Amigi 1200

@xardass, post #23

a słyszałem o wybuchu, bo brat był na sali linuxiarzy i tam kolesiowi centralnie monitor wybuch 14 calowy czarnobialy

Aha, czyli nie tam i ukradli rower. Mnie by tam nigdy nie przyszlo do glowy aby uzywac Elektrona i to 14-sto calowego. Ladna dzisiaj pogoda. :P
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem