Witam kolegów!
Znalazłem na forum temat:
https://www.ppa.pl/forum/amiga/48134/instalacja-workbench-1-3-kickstart-1-3-na-dysku-twardym-karta-cf
Mam podobny problem ale z inną konfiguracją.
Bardzo Was proszę o podpowiedź (pomoc): Mam A600 + kick 3.1 + rozszerzenie pamięci chip o 1 Mb.
Mam do tego dysk SSD z przejściówką na ATA oraz dysk 2,5" z maczka mini HDD. Wszystko powyżej 80 GB.
Chcę na emulatorze winuae lub e-uae nagrać na nie system. Ale kiedy walczyłem z kickiem 2.1 wywalało mi błędy set patch. Może winny był kickstart. Chcę obecnie zrobić to samo, tak jak poprzednio ale na 3.1
Amiga albo wyświetla błędy setpatcha albo od razu dyskietkę startową...
Pytanie: czy w sekwencji startowej przy kicku 3.1 muszę mieć jakieś dodatkowe wpisy typu load module lub
coś podobnego aby komputer mógł wystartować z takiego dysku? Z Amigą nie miałem do czynienia od lat od przejścia na pegasosa i morphosa. A kopanie po wszystkich tematach mnie już dobija.
Pozdrawiam.
Kickstart 3.1 zawiera sterownik kontrolera dysków (scsi.device, choć odnosi sie do interfejsu IDE), który obsługuje dyski o rozmiarze maksymalnie 4GB.
System plików FastFileSystem w Kickstarcie 3.1 obsługuje partycje o maksymalnym rozmiarze do 2GB.
Zatem: z Kickstartem 3.1 możesz maksymalnie mieć dysk o pojemności 4GB (bez względu na jego realną pojemność) z partycjami FFS o rozmiarze do 2GB.
Rozwiązania:
żeby użyć dysku większej pojemności: ładowanie modułu scsi.device z nowszej wersji systemu lub spatchowanego przez community w trakcie rozruchu systemu - wady to dodatkowy reset przy starcie "na zimno"
żeby użyć partycji większej niż 2GB - zamiast FastFileSystemu użyć SFS lub PFS3 (oba sa na Aminecie) - wady - SFS wymaga bodajże procesora 020. PFS3 chyba nie, ale oba moga być wolniejsze od FFS na procesorze 68000 i na pewno będą zużywać więcej pamięci RAM.
najlepszym rozwiązaniem jest upgrade do systemu 3.2. Co prawda wymaga on więcej pamięci RAM, ale temat limitu dysków i partycji jest w nim rozwiązany raz i dobrze, a dodatkowo zyskujesz masę innych usprawnień. To rozwiązanie jednak wymaga zakupu systemu jak i kości ROM.
Ostatnia aktualizacja: 29.06.2026 10:01:51 przez alt_
Serdecznie dziękuję. Do szukałem się na forum kilku artykułów, ale wyłożyłeś to krótko i zwięźle.
Systemu 3.2 na razie będzie. Rozbudowa ami tylko delikatna. Ale zależy mi na twardzielu.
Jeszcze raz dziękuję.
Racja, limit wynosi nie 2 a 4GB, przy czym powyżej 2GB niektóre narzędzia (np. Installer) świrują podając złą ilośc wolnego miejsca i mogą np. uniemożliwiać poprawną instalację programów.
Tak czy inaczej - niewiele to zmienia w kontekście dysków o pojemnościach rzędu 80GB i więcej.
Miałam kiedyś dysk HDD 80 GB, ale to nie ma sensu. Trzeba załadować jakieś nowsze scsi.device, do tego inny system plików. Po pierwsze trzeba umieć to zrobić, a po drugie — to zjada pamięć RAM. Wgrałam wszystkie gry, które chciałam mieć na Amidze, oraz wszystkie programy. Zajęło to około 500 MB.
Właśnie dlatego uważam że nie ma co się bawić tylko od razu wrzucać 3.2 i święty spokój bo działa to od razu jak należy.
Co do pamięci RAM - używanie A600 z dyskiem twardym bez minimum 8MB Fast (a najlepiej to minimum procesor 020) to masochizm, nawet wrogowi bym nie polecał.
Pamiętam moje walki z amigami. Daaaawno temu. Niestety nie pamiętam podstaw. Przeszedłem na mosa. AMigę mam od kolegi jako prezent. Zainwestowałem w pamięć chip, myszkę + interfejs, kickstart 3.1. Może to faktycznie błąd, ale na razie musi wystarczyć. Przede wszystkim muszę ją URUCHOMIĆ! Kondensatory wymienione, stacja naprawiona. Wszystko kosztuje. Nie jetem elektronikiem. Kiedyś składałem i naprawiałem niektóre elementy sam. Teraz nie ma szansy na to. Ale może się jeszcze skuszę.
Dziękuję za pomoc.
Właśnie dlatego uważam że nie ma co się bawić tylko od razu wrzucać 3.2 i święty spokój bo działa to od razu jak należy.
E już nie przesadzaj. Mi jakoś WB3.2 się nie spodobał, bo nie czułem tego retro systemu lat 90tych i wróciłem do 3.1, bo właściwie nic poza obsługą dużych dysków nie jest mi potrzebne. Nie jestem systemowym klikaczem. Ma się też pojawić wersja 3.3 w "najbliższej przyszłości". Wiem, że w amigowym świecie może to oznaczać dekady, ale może zamiast kupować system, lepiej kupić turbo. Furia kosztuje jakieś 115e a system 45e. Jakbym miał ograniczony budżet, to kupił bym turbo. Dodatkowo Furia ma mapowanie Kicka, więc nawet nie trzeba fizycznej kości, tylko można sobie wgrać z pliku razem z poprawionym scsi.device.
Jak coś zapominałem odnośnie konfiguracji PFS3, to sobie przypominałem tym filmikiem.
Co do nowego scsi.device, to u mnie była to jedna linijka w S-S
C:Loadmodule DEVS:scsi.device
Loadmodule jest na aminecie a scsi.device używałem od DonAdana. Jest do pobrania tutaj
Ta gloryfikacja WB3.2 jest trochę na wyrost, a przynajmniej dla mnie. Jak ktoś chce sobie pograć w gierki, a nie wysuwać okna systemowe poza ekran, to lepiej zainwestować w bardziej potrzebne rzeczy. Nie wiem też, czy WB3.2 nie potrzebuje więcej ramu niż WB3.1 nawet z mapowaniem scsi.device więc na golasie też to tak średnio się opłaca
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.