[#1] NatAmi ?
Mam takie pytanie do was na ile jest realne stworzenie takiego komputerka,czy moze to tylko kolejne mydlenie oczu zagorzalym fanom ami ?.
[#2] Re: NatAmi ?

@SzaryWilk, post #1

Sprzet wersji developerskiej już działa .Ale wymaga jeszcze dopracowania . I być może w sierpniu będzie można zobaczyć działającą NatAmi na AmiParty/PowerDev Meeting :)

[#3] Re: NatAmi ?

@SzaryWilk, post #1

skoro minimig wyszedł to czemu natami miała by nie? w końcu prototyp widziano już...

[#4] Re: NatAmi ?

@zangief, post #3

a jaka bedzie orientacyjna cena ?.
[#5] Re: NatAmi ?

@SzaryWilk, post #4

z kosmosu LOL

[#6] Re: NatAmi ?

@SzaryWilk, post #4

cytat z forum projektu:

Based on the SuperAGA design their could be many versions of new computer build.
You could build both lower cost designs - and designs with more memory, more features, for extentions included for a higher price.
Our goal is to produce at one low cost consumer design to allow more people to get cheap New Amiga compatible system.

konkretna cena póki co nigdzie nie jest wymieniana, ale z tego co zrozumiałem ma być dość atrakcyjna :)
[#7] Re: NatAmi ?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #5

z kosmosu

dolicz jeszcze :

przesyłke+ marze dystrybutora +22% VAT
[#8] Re: NatAmi ?

@snajper, post #6

szacujmy, zobaczymy za parę miechów kto był najbliżej... kto pierwszy poda sumke?

[#9] Re: NatAmi ?

@zangief, post #8

Moze w wersji Low...1500 (ale chialbym aby cos blizej Efiki), w wersji Hi, czyli z PPC - 2000/2005. Pytanie tylko czy pojdzie na tym OS4 Classic. Jezeli nie, to PPC nikt nie dokupi.

Sam bym cos takiego kupil. Klasyk to klasyk. :)

Ogolnie kazdy martwi sie co dalej z Amiga. AONE umarla, Samanta to jakis PPCBox, natomiast NatAmi robi wrazenie. Np. same nowe kosci AGA, ktore beda kompatybilne w dol i dorownujace nie jednej karcie graficznej (mam na mysli swiat Amigi) oraz bijace np. wysuzona BVision na leb. Martwi mnie tylko cztero kanalowy dzwiek, chociaz oprocz 8bit bedzie takze 16. Ale nalezy jednak spojrzec na to jak na Paule, i mam nadzieje ze bedzie mozliwosc podlaczenia dodatkowej karty dzwiekowej. To dla osob ktore zechca troche wiecej wycisnac np. DigiBoostera i tego typu programow.
Do samego odtwarzania muzyki bez problemu wystarcza 4 kanaly, a najwazniejsze jest to, ze nowa Paula obsluzy takze niesystemowy soft (czyli gry). :)
[#10] Re: NatAmi ?

@Andrzej Drozd, post #9

Martwi mnie tylko czterokanałowy dźwięk.

A takie karty dźwiękowe powiedzmy zgodne z AC97, to ile według Ciebie mają kanałów?

Ostatnia modyfikacja: 06.06.2008 07:33:49
[#11] Re: NatAmi ?

@Grzegorz Kraszewski, post #10

A takie karty dźwiękowe powiedzmy zgodne z AC97, to ile według Ciebie mają kanałów?

No to mnie teraz przygwozdziles...Nie wiem, nie interesowalem sie tym. Tzn. ze odtwarzanie np. 16 kanalow na takich ukladach jest mozliwe tym samym sposobem co na Pauli - kosztem procesora i cichszego dzwieku/dynamiki?

Mam w pececie dzwiek zintegrowany, jest to plyta glowna na ktorym chodzi stary P3. Czy w tej plycie wykorzystany jest podobny uklad?
Sciagnalem stery z netu, zainstalowalem. Gra - gra. I juz wiecej sie w to nie zaglebialem.

DODANE: Sciagac stery musialem do innej plyty, na ktorej mialem Durona 750. Do tej (komp firmowy IBM) wystarczy zainstalowac jakikolwiek Win i wszystko gra.

Ostatnia modyfikacja: 06.06.2008 08:14:56
[#12] Re: NatAmi ?

@Andrzej Drozd, post #11

mam nadzieje ze ponizej tysiaca ale chyba wiecie czyja matka jest nadzieja he he he.
[#13] Re: NatAmi ?

@Andrzej Drozd, post #9

Tu masz napisane, dlaczego tylko 4 kanały

http://www.natami.net/knowledge.php?b=2¬e=161

Tak czy inaczej, projekt bardzo ciekawy

[#14] Re: NatAmi ?

@Bagheera, post #13

Ano bardzo bardzo ciekawy , classic odzyje na nowo ,na pewno kupie :D

[#15] Re: NatAmi ?

@Andrzej Drozd, post #11

No właśnie, we wszystkich pecetach na płytach głównych jest kodek zgodny z AC97 (pomijając najnowsze, gdzie może być High Definition Audio). AC97 jest też w Pegasosie i Efice.

[#16] Re: NatAmi ?

@Hellena, post #14

no ja na pewno rozważę, jak cena będzie przysfajalna na moje fundusze

[#17] Re: NatAmi ?

@Grzegorz Kraszewski, post #15

No te najnowsze z High Definition Audio to już też olbrzymia masówa od jakiegoś czasu jest, i już jakiś czas temu (chyba już z dwa lata będzie) wyparło AC'97 w większości produkowanego sprzętu.

[#18] Re: NatAmi ?

@SzaryWilk, post #4

Za jakies 2tysie lekko kupie. Pozbede sie wtedy z radoscia swojej A1200 060, ktora kosztowala zreszta podobnie a wiekowo jest juz rupieciem:)

[#19] Re: NatAmi ?

@MrT, post #18

Ja chyba pegaza zamienie na cos takiego ;)

[#20] Re: NatAmi ?

@MrT, post #18

rupieć jak rupieć, ale ma swój klimat i duszę, i właśnie na tego "rupiecia" wydałem już kilkaset pln, i nie mam się zamiar jej pozbywać : ]

[#21] Re: NatAmi ?

@vi-bee, post #19

No ja bym tak "hura-optimistycznie" nie zapowiadał zamiany Pega na NatAmi. Czemu? Jednak pomimo że NatAmi to nowy projekt, to pewne rozwiązania "uwstaeczniające" są widoczne (choćby procek 68k - nie lepiej włożyć PPC + emulacje 68k?). Może i sprzęt super, ale jednak ja Pega sprzedawać nie będe. Może dodatkowo też dlatego że już się przyzwyczaiłem do MorphOS. Jest to co prawda OS pochodzący ideowo z OS3.x, ale jednak pozostawia w tyle wspomniany system pod względem pomysłów i rozwoju.

Natomiast jeżeli chodzi o "dokupienie" NatAmi do Pega, to jestem jak najbardziej za. OK

[#22] Re: NatAmi ?

@vi-bee, post #19

Co kto woli, ale zamiana G4/1000 czy nawet G3/600 na 68060/90 (niech im będzie, że podkręcą do 90 MHz), będzie bolała...

[#23] Re: NatAmi ?... a może Hombre? :)

@Grzegorz Kraszewski, post #22

A wracając do cen, to na ostatniej Amimajówce szukaliśmy cen NOWYCH 68060 u dystrybutorów... i ceny te wahają się od 250 euro za wersję LC (chyba 50 MHz) do 500 euro za pełną 68060 66 MHz. No chyba że ktoś wypruje 68060 z jakiejś karty turbo, ale tak czy inaczej trzeba uwzględnić koszt CPU w ostatecznej kalkulacji. Więc na mniej niż 1000 zł nie ma szans. A to czyni konkurencyjność (????) Natami w stosunku do Pega jeszcze bardziej niedorzeczną.

A jeśli chodzi o kwestię "silnego klasyka", to ostatnio znalazłem w Wikipedii informacje o prowadzonym swego czasu w C= projekcie Hombre w miejsce zarzuconego AAA (jako zbyt słabego). Szkoda że C= wyciągnął kopyta zanim ukończył ten projekt. Zresztą poczytajcie sami:
AAA: http://en.wikipedia.org/wiki/AAA_chipset
Hombre: http://en.wikipedia.org/wiki/Hombre_chipset

Ostatnia modyfikacja: 09.06.2008 12:34:52
[#24] Re: NatAmi ?

@Solo Kazuki, post #21

Jak dla mnie szybkosc to jedyna przewaga pega nad klasykiem.

[#25] Re: NatAmi ?

@vi-bee, post #24

przewagi Pega nad klasykiem:
- szybkość
- wiele rozwiązań z OS3.1 funkcjonalnie rozwiniętych
- oparcie systemowego GUI o MUI
- MUI w wersji 4.0 (spory postęp w stosunku do 3.x), porządna implementacja OpenGL (jak na standardy amigowe)
- obecność slotów AGB, PCI, USB, sieci, muzyki 16 bit w podstawowym systemie (no i oczywiście ich obsługa w MOSie)
- porty kilku przydatnych programów niedostępnych dla klasyka (przede wszystkim MPlayer)
... i sporo innych :)
[#26] Re: NatAmi ?

@vi-bee, post #24

Poważnie chciałbyś się pozbyć Poegasosa? Jeżeli to dwójka, to byłbym zainteresowany.

[#27] Re: NatAmi ?

@ender, post #26

poczekajmy najpierw na natami i na mosa 2 ;)

PS W ciagu kilku miesiecy posiadania pega drugi raz niechcacy sformatowalem dysk z cennymi danymi wiec pewnie stad moja frustracja.

Ostatnia modyfikacja: 09.06.2008 21:37:08
[#28] Re: NatAmi ?

@vi-bee, post #27

da sie sformatowac niechcący dysk? :D

[#29] Re: NatAmi ?

@Mir3k, post #28

da sie :p

[#30] Re: NatAmi ?

@vi-bee, post #29

no tak only amiga makes in possible :D
tzn gratuluje :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem