[#1] Amiga 600 i start systemu z karty PCMCIA (CC0: na liście boot menu)
Jestem w trakcje renowacji starej Amigi 600. Prawdę mówiąc mimo iż amigowcem jestem od '91 - pierwszy raz wlazłem do boot menu Ami z rodziny systemów 2.x (rom 37.xxx). Ponieważ ten komputer, który posiadam ma akurat 37.299 (czyli nici z HD na starcie), a na ekranie boot menu wyświetla dwie pozycje: DF0: o CC0: to pomuślałem sobie , że może da radę spreparować kartę pamięcie pcmcia lub czytnik pcmcia z kartą cf w środku tak by był na nim system anigi i by startowało. Czy da radę? Może ktoś to robił? Zaznaczam , że chodzi mi o start z CC0: zakładając, że mam kick 37.299 i nie ma hd ani w df0: dyskietki.

[#2] Re: Amiga 600 i start systemu z karty PCMCIA (CC0: na liście boot menu)

@xtro, post #1

Powinnop dać radę. Ale musisz mieć kartę pamięci która to umozliwia, a dostanie takiej teraz już praktycznie równe jest zeru . Czytnik z kartą CF na nic sie nie zda; z niego nie zabootujesz Amigi.
[#3] Re: Amiga 600 i start systemu z karty PCMCIA (CC0: na liście boot menu)

@xtro, post #1

Skoro renowujesz amigę itp to może pomyśl o nowszym ks i adapterze CF lub jakimś dysku. Niestety na tym romie to raczej nie zadziała, a rozwiązanie które proponuje bardzo kosztowne nie jest.
Powodzenia

[#4] Re: Amiga 600 i start systemu z karty PCMCIA (CC0: na liście boot menu)

@AlaN, post #2

Przeglądałem w międzyczasie to forum i natrafiłam na tematy, gdzie jest mowa o pamięci PCMCIA typ 1 SRAM. Rozumiem, że chodzi właśnie o taką (karty pamięci do starych laptopów 16 bitowe o grubości 3,3 mm, podtrzymywane przez "zegarkową" bateryjkę umieszczoną w karcie). Wydze na necie jeszcze miejsca gdzie takie karty za paredziesiąt złotych można nabyć. Ciekaw jestem tylko, czy wystarczy spreparować kartę pod Workbenchem formatując ją jak zwykłą dyskietkę, czy HDtoolem zrobić partycje butowalną czy jak? W sumie jakby sie dało taka karta byłaby idealna do tej Amigi, bo poinstalował bym sobie nawet na 2 MB karcie wszystkie narzędzia mi potrzebne do pracy.

[#5] Re: Amiga 600 i start systemu z karty PCMCIA (CC0: na liście boot menu)

@Logan, post #3

> Skoro renowujesz amigę itp to może pomyśl o nowszym ks i
> adapterze CF lub jakimś dysku. Niestety na tym romie to raczej
> nie zadziała, a rozwiązanie które proponuje bardzo kosztowne
> nie jest.

Widzisz może słowo wyjaśnienia pomysł

Ja mam w tej chwili kilka amig na stanie (jak nie kilkanaście) z tym, że nie mam ani jednej w domu na stałe podłączonej (wyciągam jak potrzebuję). Jedną 1200 zrobiłem sobie w pracy, gdzie siędzę parę godzin przy serwerze z wizją przez tuner telewizyjny peceta (w okienku borga tv mam workbench :) ) - jak czasem muszę coś zrobić na prawdziwej Ami to tam sobie robię - na codzień używam jednak UAE. Czasem jednak jak to w pracy - trzeba pracować ... (pozatym raz mi chcieli ją wziąć do peca bo kobitka myślała, że to zapasowa klewiatura leży i może sobie podmienić na uszkodzoną ps2 :) ) i jak mam coś na Ami zrobić nie mam w pracy czasu, a w domu trzeba z szafy kompa wyciągać i podpinać pod TV. Nie zawsze się da bo córa rośnie i zawsze zajęcie mi znajdzie :) ... Z kolei nie mam miejsca za bardzo w małym mieszkaniu nawet na A1200 na stałe, ale jest jedna wnęka w biurku, gdzie mam stanowisko z też możliwie najmniejszym PC mini desktop i w tej wnęce idealnie by ta Ami 600 weszła (inne nie wejdą, no może CD32...) tak, aby dało się jeszcze poruszać myszką obok i co najwaśniejsze wsadzić dyskietkę. Niestety, wśród Amig które mam w domu, pod ręką został mi tylko jeden "maluch" i to właśnie taki z kickiem 37.299 (a jestem na siebie wk...ny bo miałem jeszcze niedawno u znajomego 3 sztuki A600 i to z rozszerzeniami do 2MB Chipu w tym jedna z romem 37.300 lub 350 - nie pamiętam i jak się pytał, co zrobić, bo mu w firmie już niepotrzebne to kazałem !zutylizować! Wściekły bo sam mam już tych kompów tyle, że po szafach trzeba uciskać....). A teraz doszedłem do wniosku, że przydała by się taka Ami 600 (przede wszystkim uwielbiam ją za wygląd, najchętniej powiesiłbym na ścianie jak obrazek tak mi się podoba :) - i jeszcze do kolekcji zx81 , spectrum 16 lub 48 classic i może jeszcze atari 65/128/800 XE... takie zboczenie ...). Po drugie - ja amigowcem jestem prawie 20 lat, a tu mi w domu rośnie kolejne pokolenie więc chciałbym pokazać w co tata się bawił (lotus, sensible, megalomania...) - jak będzie podpięty egzemplarz na stałe to i może zaciekawi. A po kolejne wykorzystuje nadal Ami zawodowo przy niektórych pracach (mam to szczęście i bronię tych stanowisk przed pecetami jak się tylko da) - i owszem, UAE tu w 90% wystarcza, ale czasem trzeba finalną produkcję zgrać na dyskietkę w FFS i wtedy trzeba właśnie "szafować" po meblach...

Mi wystarczy dokładnie ta A600 którą mam aktualnie "na warsztacie", jeśli by dało się odpalić system powiedzmy z CC0: o pojemności 2-4 MB to spokojnie tam upakuję wszystkie niezbędne mi do pracy aplikacje (system, dopusa, dpainta, deluxe video, brillianca, rend24 i pare innych ... tak tak, nadal tego używam i mam oryginały które onegdaj kupowałem jeszcze za stare zł :) , a na dyskietkę zgram tylko finalny produkt :) Pozatym demka i gierki będę mógł odpalać z dyskietek na monitodze od pc (planuję dokupić scandublera zewnętrznego i zrobić przełącznik na obecny monitor pc-amiga. Ot i cała historia, mam nadzieję , że nie przynudziłem.

Sumując: CC0: worbench rboot... da się :) ???? Bo jak nie to albo zmiana rom i wkładam HD albo szukam całej A600 HD po aukcjach (lub z odpowiednim romem)

[#6] Re: Amiga 600 i start systemu z karty PCMCIA (CC0: na liście boot menu)

@xtro, post #5

Na moje oko to się nie da. Zdaje się, że PCIMCIA jest w pełni widoczna dopiero w systemie, kiedy wczytają się odpowiednie sterowniki. A więc nie da się zabootować z PCIMCIA.

[#7] Re: Amiga 600 i start systemu z karty PCMCIA (CC0: na liście boot menu)

@AS, post #6

Mam taką skromną propozycję. Nie znam się=nie odpowiadam. Panowie otwórzcie sobie proszę program PrepCard z katalogu Tools dysku systemowego. Przez "przypadek" już w pierwszym oknie mamy opcję przygotowania karty SRAM jako dysku. Z uwagi na to, że urządzenie CC0: jest od razu widoczne w BOOT Menu, można wyciągnąć wniosek, że po zainstalowaniu BootBlock'u na takim dysku wystartuje on w systemie bez najmniejszych problemów. Problem będzie natomiast przy zakupie karty SRAM, bo tylko takie obsługuje ROM Amigi. Nie kupować karty FLASH PCMCIA np. firmy iNTEL.
[#8] Re: Amiga 600 i start systemu z karty PCMCIA (CC0: na liście boot menu)

@xtro, post #5

Nie wiem jak chcesz upchnąć na 4MB system i te wszystkie programiki (Ile ważył Brillance?)... Jeśli skorzystasz z WB 2.0 to przy najkorzystniejszym układzie zajmie Ci 1MB, jeśli 2.1 (możesz to uruchomić na 37.299) to około 2MB też pozytywnie licząc. A co do kart SRAM jest dokładnie tak jak pisze *y a nie AS - spokojnie zabootujesz Amigę z karty SRAM np. 2MB Problemy byłyby w Amidze 1200 z fastem > 4MB. Życzę powodzenia w odnawianiu Amigi i co najważniejsze - w kształceniu nowego pokolenia Amigowców ;)

[#9] Re: Amiga 600 i start systemu z karty PCMCIA (CC0: na liście boot menu)

@AS, post #6

DA SIĘ. Zapewniam Cię, bo sam mam cały Workbench (dyskietki) przeniesiony na karty PCMCIA. Kartę ustawiasz w PrepCard jako dysk (a nie jako RAM), robisz INSTALL CC0: i masz kartę bootowalną. Potem tylko kopiujesz z dyskietek na kartę i to wszystko. Wkłądasz karte w slot, włączasz Amige i za chwilkę (parę sekund) masz piękny Workbench na ekranie

Ostatnia modyfikacja: 23.08.2008 13:55:58
[#10] Re: Amiga 600 i start systemu z karty PCMCIA (CC0: na liście boot menu)

@xtro, post #5

Da się jak najbardziej. Karta SRAM do 4MB, systemowy program PrepCard (format, instalacja bootblocka) i po sprawie.

Tylko nie wiem czy ta wersja kickstartu sobie radzi z PCMCIA ale skoro jest urządzenie CC0: w bootmenu to szansa istnieje.
[#11] Re: Amiga 600 i start systemu z karty PCMCIA (CC0: na liście boot menu)

@*y, post #7

> problemów. Problem będzie natomiast przy zakupie karty SRAM, bo
> tylko takie obsługuje ROM Amigi. Nie kupować karty FLASH PCMCIA
> np. firmy iNTEL.

Faktycznie z tym może być kłopot, jest owszem trochę ogłoszeń na necie, ale ceny niekiedy oscylują w granicach wartości całej A600, a do tego nie wiadomo, czy z danym modelem będzie chciało się komunikować. Zawsze można trafić na "uparty". Miałem kiedyś od znajomego z komisu kilka kart w tym dwie SRAM i niestety nie zobaczyła ich A1200 (możliwe jednak, że nie za bardzo się wtedy starałem, podpiąłem je jako ciekawostkę, i nawet nie jestem teraz pewien, czy dostatecznie mocno wetknąłem w boczny slot).

[#12] Re: Amiga 600 i start systemu z karty PCMCIA (CC0: na liście boot menu)

@Radek, post #8

> Nie wiem jak chcesz upchnąć na 4MB system i te wszystkie
> programiki (Ile ważył Brillance?)... Jeśli skorzystasz z WB 2.0
> to przy najkorzystniejszym układzie zajmie Ci 1MB

Upchne spokojnie. Miałem już onegdaj spreparowany mobilny zestaw niezbędników do pracy na dwie dyskietki sformatowane FFS. A ponieważ komputer na którym to było używane miał bodaj 1MB chip i 1,8 slow (CDTV z rozszerzeniem i przełącznikie kicków) działało to jeszcze dla usprawnienia tak, że ładowało sie wszystko do ramu i zostawało jeszcze ok 1 MB na prace. Naprawde można pokombinować, a jak do aplikacji użyjesz jeszcze powerpaker patchera (pamięta ktoś jeszcze toto :) takie pp w c:) to programy spokojnie zajmą jeszcze 20-30% mniej miejsca tyle , że wolniej się ładują bo muszą się rozpakować po uruchomieniu. Niemniej jest pole do popisu i pokombinowania, nie wiem jak Wy, ale ja takie przygotowania lubie, to esencja amigowania na małych konfiguracjach OK

[#13] Re: Amiga 600 i start systemu z karty PCMCIA (CC0: na liście boot menu)

@AlaN, post #9

> DA SIĘ. Zapewniam Cię, bo sam mam cały Workbench (dyskietki)
> przeniesiony na karty PCMCIA. Kartę ustawiasz w PrepCard jako
> dysk (a nie jako RAM), robisz INSTALL CC0: i masz kartę
> bootowalną.

10/10 za fotkę

Przepięknie ta Amiga wygląda z tymi kartami (szkoda, że C= na to nie wpadł by taką dystrubucję zrobić np. A600CC box surfer albo coś w tym rodzaju)

Napisz mi tylko jeśli możesz jakie to dokładnie modele kart, ile MB, z fotki widzę tylko Melcard Mitsubishi, może jakiś symbol? Czuję, że jestem "w domu" . Dzięki trampolina

[#14] Re: Amiga 600 i start systemu z karty PCMCIA (CC0: na liście boot menu)

@xtro, post #1

Działa, działa. sam używam zarówno Sramu i czytnika Cf na pcimci. Tego drugiego zbotootwać mi się nie udało :(

Sram jest o tyle fajny, że w razie potrzeby można ustawić go jako ram dla Amigi. Choć sens ma to tylko w przypadku gołej a600. Na a1200 czuć wyraźne spowolnienie pracy kompa.

Benedykt

[#15] Re: Amiga 600 i start systemu z karty PCMCIA (CC0: na liście boot menu)

@Benedykt Dziubałtowski, post #14

Jeśli chodzi o zastartowanie z CF to jedynie, kiedy masz odpowiednio spreparowaną dyskietkę z CF0 i devicem... A szkoda... Bo fat95+CF0 nie waży tak znowu dużo, marzeniem byłoby mieć to w romie no ale... W 1993 nikt w planach nie miał kart pamięci Compact Flash...
A jeśli chodzi o PP to faktycznie wiem co potrafi... Jeszcze do dziś muszę mieć na swoim HDD 40GB bibliotekę PP.library bo pokutuje jeszcze u mnie syndrom małego twardziela 110MB - wtedy wszystko dawałem pod PP i jakoś potem już mi się nie chciało tego odpakowywać jak się przesiadłem na większy. Faktycznie jest wolniej i zużywa Ci to też troszeczkę pamięci ram takie rozpakowywanie. No i to kolorowe mruganie podczas rozpakowywania... Klimatycznie :D

[#16] Re: Amiga 600 i start systemu z karty PCMCIA (CC0: na liście boot menu)

@Benedykt Dziubałtowski, post #14

Zainteresował mnie ten wątek, mam pytanie - jakiego rodzaju sramu i pcmcia-flash można użyć? Gdzie i za jaką mniej więcej kasę udało się Wam to kupić?
I przy okazji - rozumiem, że każda A600HD będzie w stanie zabootować z CF/DH0: przez przejściówkę IDE-CF ?

Ostatnia modyfikacja: 24.08.2008 14:44:03
[#17] Re: Amiga 600 i start systemu z karty PCMCIA (CC0: na liście boot menu)

@galu, post #16

Mały słowniczek

CC0: karta typu sram max 4 mega
CF0: karta Cf wpięta do czytnika kart pcimcia,

CF0 a CF-IDE to zupełnie dwie rożne rzeczy. ta druga zadziała na każdej amidze600 wyposażonej w rom przynajmniej 27.300.

kartę s-0ram kupiłem na świstaku za jakieś ~30pln (512kb) mi to w zupełności wystarcza no bo po co do a600 więcej? Chodziło o to aby po załadowaniu wb z hdd mieć całe dwa mega chipu do dyspozycji(no powiedzmy prawie całe dwa mega :)) Dzięki temu takie gierce jak worms czy legion startują spod wb. Wcześniej trzeba było wyłączać sekwencje startową.

Kartę CC0: można zbootowac na każdej Amidze 600/1200 choć muszę sprawdzić czy także na romie 299 wystartuje.

Benedykt Dziubałtowski

[#18] Re: Amiga 600 i start systemu z karty PCMCIA (CC0: na liście boot menu)

@Benedykt Dziubałtowski, post #17

Dzięki!
Interesuje mnie układ: CF przez CF-IDE jako DH0: i SRAM jako FAST - wszystko wyłącznie pod kątem WHDLoad.
Piszesz o 2MB CHIP - czy to wymóg w przypadku WHDLoad, czy wystarczy 1MB CHIP + sramowy FAST?

Odnośnie .299 to znalazłem np. coś takiego - http://www.gregdonner.org/workbench/wb_205.html - dalej nie szukałem.
[#19] Re: Amiga 600 i start systemu z karty PCMCIA (CC0: na liście boot menu)

@galu, post #18

Oj. O whdload na takim configu zapomnij. Mija się to z celem. Za wolno i za mało ramu. Co prawda pamięć s-ram widoczna jest jako fast ale z fastem ma wspólną tylko nazwę. W przypadku A600 przyspieszenie jest równe błędowi statystycznemu sysinfo. W przypadku a1200 wręcz jest spowolnienie całego kompa. Poza tym Whdload ma swoje wymagania. W the settlers whdload nie pogram nawet na mojej a1200 + 4 mb fastu. Brak pamięci. Ta wersja wymaga 5,5 mb Fast ramu. Wiec gram w wersję klasyczną. Tego typu rzeczy jest więcej. Jak choćby wolniejsze działanie niektórych gier. Dalego też na moim configu używam whdload tylko wtedy gdy jest to konieczne. Mając np w amidze jakaś sensowną do pałkę typu blizarrd 030/50 ten problem przestaje właściwie istnieć.

Jak pisałem wcześniej. Niektóre gry wymagają 2mb chip ramu(legion) a niektóre pokazują co potrafią przy 2mb. (Worms, MK2, settlers) Dlatego właśnie zdecydowałem się na zakup s-ramu aby móc wygodnie grac na mojej a600 w te właśnie gry(nie tylko te :) Jeśli faktycznie myślisz o graniu za pomocą whdload(co jest bardzo wygodne) to proponuję rozejrzeć się za amigą 1200. Zmieścisz tam hdd 3,5 np taki 4giga w sam raz do amigi wyjdzie Cię parę groszy. 4mb fastu np firmy elbox wyjdzie Cię dużo taniej niż 4mb s-ram. A taka Amiga ma już proc 020 i układy aga no i kick 3.0. jakiś czas temu widziałem s-ramy 2megowe po 50 euro. Co mnie masakryczne zdziwiło byli na to chętni

Benedykt Dziubałtowski

EDIT:

także jakiś czas temu zastanawiałem się nad zakupem adapteru cf-ide. Jednak doszedłem do winsoku, że nie ma po co. Po ustawieniu buforów na 500 dla partycji hdd. System nie wczytuje się tragicznie wolno. Jest szybko i to nawet bardzo. Logan może poświadczyć. Ludzie kupują CF aby śmigało. Na dysku HDD też śmiga tylko, że ludzie mają po 80 buforów i narzekają. Sam znam jednego agenta który miał apollo 040+ fast ate i 50 buforów na każdej partycji

Ostatnia modyfikacja: 24.08.2008 20:34:33
[#20] Re: Amiga 600 i start systemu z karty PCMCIA (CC0: na liście boot menu)

@Benedykt Dziubałtowski, post #19

Jedynym powodem, dla którego zainteresowałem się CF-IDE i WHDLoadem na A600 są gabaryty A600. Nie mam zamiaru wracać do czynnego amigowania - po prostu pomyślałem, że fajnie jest mieć na półce amigowy hardware, który można w razie nagłej potrzeby powodowanej przypływem nostalgii (czytaj: "od święta") podpiąć pod stary TV i odpalić demo lub grę. Na pewno nie po to, żeby intensywnie użytkować bo na to nie mam czasu, a jeśli mam to wygodniej jest odpalić emulator.
Szczególnie do tematu A1200 bym nie chciał wracać, trauma pozostała... - no chyba, że ktoś ma jakieś ciekawe propozycje hardware'owe - chętnie wymienię się za boxowy, kompletny zestaw Commodore64 :)

A WHDLoad na A600 przetestuję może pod WinUAE, jeżeli to będzie w ogóle miarodajny test (kompatybilność i prędkość działania).
[#21] Re: Amiga 600 i start systemu z karty PCMCIA (CC0: na liście boot menu)

@galu, post #20

Jesli tak bardzo upierasz się przy whdload i a600 to proponuje kupić 8 mega fastu do Amigi600. Jakiś czas temu pisano o tym w newsie na ppa. Same kożysci łacznie z ceną chyba cos koło 40 euro ale mogę się mylic.

1) więcej ramu bo aż 8
2) szybsze działanie komputera. W przypadku a500 było to ~30% nie wiem jak w a600 ale powinno być podobnie jeśli nie szybciej.
3) będzie Ci działać whdload :)
4) nadal będziesz miał wolne gniazdo pcimcia. Można włożyć czytnik kart Cf (super szybka wymiana danych z pc) kartę sieciową czyli działać będzie jaberwocky(sorry jeśli przekręciłem nazwę) gg, icq nawet przy sporym samozaparciu www(aweb).

Dlaczego ot tym piszę? taką Amigą można nieźle poszpanować przed kumplami :) Robi wrażenie. Sam pamiętam minę jednego kolesia gdy puszczałem mu filmiki cdxl z zmienioną końcówka na divx i wavy z końcówką mp3 :) Szczeka opadła mu z wrażenia:)

Benedykt Dziubałtowski

[#22] Re: Amiga 600 i start systemu z karty PCMCIA (CC0: na liście boot menu)

@Benedykt Dziubałtowski, post #21

> kupić 8 mega fastu do Amigi600. Jakiś czas temu pisano o tym w

Skoro tak się szumnie zrobiło o rozbudowie to ciekawi mnie jedna sprawa (zastanawiałem się kiedyś dawno już nad tym w jednym sklepie Amigowym w Szczecinie, jak jeszcze miałem A500, a człowiek, który handlował Amigami dostał pierwsze "rozszerzenia pamięci" na Amigi z PCMCIA) - jak się maksymalnie da rozbudować A600, ale tak, by nic nie wystawało z obudowy (by zachować linię "slimfast" ślicznotki), no załóżny, że może wystawać tylko cieniutka karta SRAM z boku. O ile dobrze wyliczyłem możliwości, zakładając, że nic z niczym w środku w przestrzeni nie będzie kolidować i da się jakoś domknąć obudowę to wychodzi mi tak:

1. Rozszerzenie o 1 MB Chipu
2. Karta PCIMCIA max. 4MB VerySlowFastu
3. Karta bodaj 030 lub inne rozszerzenie osadzane na płycie (widziałem tylko na fotkach, więc nie wiem czy nie będzie kolidować np. z pkt.1) i na tym jak rozumiem do 8 MB Fastu umieszczamy chyba, że da się więcej.
4. Przeprogramowany Rom np. na 3.1 lub inny
5. Skoro jest też dwukanałowy kontroler IDE to czemu nie upchnąć 2 małych konektorów IDE->CF z dwiema kartami po np. 4GB jako dwa twarde
6. Zamykamy obudowę :)

i mamy A600/030, 2 Chip, 12 Fast, 2x 4GB HD, Sieć przez LPT, Moninot VGA na kabelkowym Scandublerze.

Dobrze kombinuje?

> 2) szybsze działanie komputera. W przypadku a500 było to ~30%

Ja kiedyś miałem Supra Ram 500 do A500, takie z boku podpinane w blaszanej obudowie. Mieściło sie tam 2MB rozszerzalne do 8... Wg Sysinfo pokazywało mi wzrost w stosunku do "gołej" A500 dokładnie o vat - 22%

> Dlaczego ot tym piszę? taką Amigą można nieźle poszpanować
> przed kumplami :) Robi wrażenie. Sam pamiętam minę jednego
> kolesia gdy puszczałem mu filmiki cdxl z zmienioną końcówka na
> divx i wavy z końcówką mp3 :) Szczeka opadła mu z wrażenia:)

oj to prawda :) ...

[#23] Re: Amiga 600 i start systemu z karty PCMCIA (CC0: na liście boot menu)

@xtro, post #22

Tak mnie to zaciekawiło, że właśnie gdzieś doczytałem o tym, że ponoć Apollo 030 daje sie rozbudować o moduł 32MB to by i było więcej do tego co napisałem wcześniej.

[#24] Re: Amiga 600 i start systemu z karty PCMCIA (CC0: na liście boot menu)

@xtro, post #22

http://www.amiga600.de/
[#25] Re: Amiga 600 i start systemu z karty PCMCIA (CC0: na liście boot menu)

@galu, post #24

A ja się tu dopatrzyłem :) Dzięki za link, zamierzam extrimować swoją na maxa :)

http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=91

A tam na pudełku widnieje, że jest wersja 030/50MHz, ciekawe czy zakładając radiatorek da sie zmienić oscylator na np. 60 MHz

Ostatnia modyfikacja: 24.08.2008 23:53:17
[#26] Re: Amiga 600 i start systemu z karty PCMCIA (CC0: na liście boot menu)

@Benedykt Dziubałtowski, post #21

Benedykt Dziubałtowski napisał(a):

> Dlaczego ot tym piszę? taką Amigą można nieźle poszpanować
> przed kumplami :) Robi wrażenie. Sam pamiętam minę jednego
> kolesia gdy puszczałem mu filmiki cdxl z zmienioną końcówka na
> divx i wavy z końcówką mp3
:) Szczeka opadła mu z wrażenia:)
>

Kulam hahaha :D Doobre ;)

A jeśli chodzi o CF-IDE to znakomicie przyspiesza start Amigi - to jest chyba jedna z dwóch - nie... z trzech zalet CF jako HDD:
-start Amigi z gołym systemem w 10-15 sekund (os 3.0-os3.9) dla A1200
-całkowicie bezgłośna praca
-energooszczędność
No i nie oszukujmy się - 1GB CF to już taniość się zrobiła...
Ja mam system na karcie CF a na slave mam hdd 40GB z całym zbieractwem ;) Ami startuje w 20 sekund od pstryknięcia... A z hdd było to 45sekund. ok, racja

Swoją drogą nie wiedziałem że stworzono rozszerzenie ramu do A600 o 8MB Ostatnie 2 lata rzadko bywałem na PPA z powodów czysto czasowych... Pewnie przez to...

Odpowiadając na kommenta 25 xtro: Czemu nie ;) Tylko ile wybulisz na tego apollinka? Chciałbym widzieć na żywo jak to chodzi :] Jak zrobisz to się pochwal chociaż w galerii :D

Ostatnia modyfikacja: 24.08.2008 23:59:30
[#27] Re: Amiga 600 i start systemu z karty PCMCIA (CC0: na liście boot menu)

@Radek, post #26

> Odpowiadając na kommenta 25 xtro: Czemu nie ;) Tylko ile
> wybulisz na tego apollinka? Chciałbym widzieć na żywo jak to
> chodzi :] Jak zrobisz to się pochwal chociaż w galerii :D

Tak naprawdę to mam nieodpartą chęć zrobić jeszcze coś inszego - wymierzałem płytę szacunkowo do obydowy starego laptopa, jakby tak trochę klawiaturę przypiłować... troche problemów może być jednak z ekranem, choć i o tym pomyślałem - w klapie z ekranem laptopa 486 (trochę grubszego niż obecne, choć gabarytami mniej więcej pokrywa się z wielkością obudowy A600) wszedłby 7 calowy telewizorek 16:9 po wyciągnięciu go z własnej ubudowy (na allegro są już po niecałe 200zł). Ma wejście antenowe i video/audio-in więc wszystko by było zmieszczone w obudowie :) . Mam jeszcze jedną koncepcję wykonaną w takiej zabytkowej szkatule - skrzyni ozdobnej od dużej pozytywki - coś pokombinuje, bo czuje ostatnio pociąg do "porzeźbienia" z Amigą w głównej roli, jeszcze nie wiem co najpierw :)

A co do Apolla, doczytałem jedną rzecz, którą przeoczyłem, a niegdyś w A4000 wykorzystywałem. Jako, że głównie renderowałem, pamięci było zawsze mało (miałem razem 50MB chuipu, fastu na karcie turbo i w slotach na płycie głównej). Mianowicie chodzi o MMU. O ile mnie pamięć nie myli to umożliwia właśnie zakładanie na dysku pamięci wirtualnej (miałem sporo takiej a 4000 - jeden cały HD, nie plik). Jeżeli dobrze kombinuje, to można odpowiednim programikiem (ja używałem bodaj VMM) założyć takową na HDCF (np. drugim podpiętym do IDE)... To tak ekstremalnie w kierunku pamięci :)

A co do ceny Apollo to jest jak wino... fakt... im starsza tym cenniejsza, gdzieś znalazłem zakończoną niedawno aukcję w okolicy 700 zł. No ale jak się ma hobby i rodzinę... Jak mówi pewien znany aktor w reklamie znanego banku - trzeba zarabiać... najlepiej na Ami dla Ami :)

Ostatnia modyfikacja: 25.08.2008 00:31:50
[#28] Re: Amiga 600 i start systemu z karty PCMCIA (CC0: na liście boot menu)

@Radek, post #26

>>start Amigi z gołym systemem w 10-15

U mnie tyle samo startuje z Amiga sys. A to jest system wypasiony na maxa.

Przyznaj się przed przesiadką na CF ile miałeś ustawionych buforów dla hdd?

>>-całkowicie bezgłośna praca

Mój hdd 6,4giga 2,5 cala też bardzo cichutko pracuje. W dodtaku po zwiększeniu bufora mnie rzzęźi.

>>-energooszczędność

U mnie to samo. hdd pobiera niewiele prądu.

>>No i nie oszukujmy się - 1GB CF to już taniość się zrobiła..

No ok. A jeśli ktoś potrzebuje 6 giga? Albo 4?

Każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety. Mnie CF nie przekonuje. Ograniczana liczba cykli zapisu. Spora cena przy większych pojemnościach.

Wolę hdd. No ale jeśli ktoś używa i sobie chwali Cf to ja go przekonywać nie będę:) podobnie jak wolę bawić się Amigą1200 z slotami zorro niż z mediatorem:) Ale taki już mój kaprys.

Benedykt Dziubałtowski

[#29] Re: Amiga 600 i start systemu z karty PCMCIA (CC0: na liście boot menu)

@xtro, post #27

Zastanawiam się jeszcze nad jedną rzeszą, czy do A600 była jakś karta graficzna/nakładka na płytę?

[#30] Re: Amiga 600 i start systemu z karty PCMCIA (CC0: na liście boot menu)

@xtro, post #29

Możesz podpiąć graffiti. Ale w Polsce nie do zdobycia(wiem bo mam :) ) pożytku tego zbyt wiele nie ma ale to co ta karta obsługuje hula aż miło. Szczególnie mam tu na myśli emulator apple shape shifter. O innyc kartach nie słyszałem.

Benedykt Dziubałtowski

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem