[#1] ZIP w Amidze
Witam!
Postanowiłem podpiąć ZIPa do Amisi w celu najprostszego przenoszenia danych z PCta. Urządzenie się wykrywa, ale nie potrafi odczytać zawartości dyskietki ZIPa. Miał może ktoś styczność z tym problemem? Sądzę, że problem jest w doborze odpowiedniego sterownika i właściwie skonfigurowanej mountlisty!
[#2] Re: ZIP w Amidze

@Kitech, post #1

W pakiecie programow do FastAty byla definicja sterownika jako ZIP0.
[#3] Re: ZIP w Amidze

@Marcin, post #2

W AmigaOS3.9 też jest. Ja mam ZIPa na SCSI i mi działa bezproblemowo. Jeśli chodzi o ZIPa IDE, to nie mam pojęcia.
[#4] Re: ZIP w Amidze

@Kitech, post #1

Odpowiednia moutliste znajdziesz w pakiecie FAT95.
Wymiane danych miedzy pc a Amiga wykonasz tylko za pomoca dyskietki sformatowanej na FAT.
Jesli posiadasz ZIP250 to na Aminecie lezy odpowiednia moutlista.
Nie ma znaczenia czy ZIP dziala pod IDE, SCSI, LPT, moutlista jest uniwersalna, tylko nalezy zmienic DEVICE oraz UNIT jakie obsluguwac ma danego ZIPa.

[#5] Re: ZIP w Amidze

@kmilota, post #3

Czy mógłbyś zatem napisać co masz w ToolTypes ikonki mountującej ZIPa?!
[#6] Re: ZIP w Amidze

@Kitech, post #5

Mogę. W tooltypie ikonki dla ZIP_PC mam:
DEVICE=cybppc.device
UNIT=5
ACTIVATE=1
DONOTWAIT

Natomiast w pliku mam:

/*
*
* PC-IBM ZIP-Disk Mountlist
*
*/

Priority = 10
Flags = 0
Surfaces = 1
BlocksPerTrack = 1
SectorsPerBlock = 1
SectorSize = 512
Reserved = 0
Interleave = 0
LowCyl = 0
HighCyl = 196607
Stacksize = 4096
Buffers = 5
BufMemType = 0
MaxTransfer = 0x100000
Mask = 0x7ffffffe
GlobVec = -1
FileSystem = L:CrossDOSFileSystem
DosType = 0x4D534800
[#7] Re: ZIP w Amidze

@Kitech, post #1

Jeszcze jeden drobiazg (jeśli łaska). Dysk ZIPa jest w FAT32. Czy może dlatego Amisia nie czyta jego zawartości (widać ikonkę "Nondos" i drugą typu"Ip%#@"), bo powinien być FAT16?!
[#8] Re: ZIP w Amidze

@Kitech, post #7

Co prawda nie miałem zipa tylko LS120 ale to bez znaczenia
dyskietka będzie tylko wtedy widoczna pod amigą jeżeli zostanie sformatowana w Amidze a nie w PC mówię tu o dyskietce Zipa EIDE.
Dodam że z tego co wiem takie użądzenia działa tylko pod fast atą Elboxu
i bezproblemów formatuje się dostarczonym softem
[#9] Re: ZIP w Amidze

@ZbyniekM, post #8

Niew prawda. Ja dyskietkę ZIP formatowałem na pececie i na maku. Obie były widoczne pod AmigaOS. Szkoda że pecet i mac nie modą widieć dyskietki ZIP jako wymiennego twardziela. AmigaOS pięknie działa na dyskietkach ZIP ustawionych w HDToolBoxie jako dysk wymienny. Można spokojnie z takiej dyskietki zabootować Amigę.
[#10] Re: ZIP w Amidze

@kmilota, post #9

Wszystko o.k. tylko czemu nie widać zawartości dyskietki ZIP, tylko ikonkę z krzakami, której nie da się odpalić? Obejrzałem Twoją mountlistę (nota bene wielkie dzięki!) i widzę masz domyślnie crossdos filesystem (jak ja), a nie np. fat95 (miałem koncepcję, że tu tkwi błąd). Generalnie różnimy się driverem, ale w opisie do 4xIDE chłopaki twierdzą, że ZIP powinien działać na ich sterach (zresztą wykrywa się bez problemu). Już jestem całkiem głupi!
Chociaż kurczę może to faktycznie stery, bo CD z kolei nie czyta wszystkich płyt (np. nie widzi zawartości multissesion), a ludzie piszą, że powinien! Jak się wkurzę to zczyszczę po raz setny twardziela i poinstaluję wszystko od początku!!!
[#11] Re: ZIP w Amidze

@Kitech, post #10

A możesz tą dyskietkę ZIP z ikoną z krzakami sformatować pod AmogaOSem. Wygląda mi to na złą mountlistę. Tak jakby system amigowy chciał odczytać niesformatowaną pod FFS dyskietkę. Spróbuj nie odpalać mountlisty dla ZIPa pod FFS, tylko samego ZIP_PC. Ja jak miałem jakiś problem z dyskietką ZIP, to ją sprawdzałem pod emulatorem maca. Tylko nie wiem czy emulator maca zobaczy bezproblemowo ZIPa IDE. Z ZIPem pod SCSI nie ma problemów.
[#12] Re: ZIP w Amidze

@Kitech, post #10

A czy zastosowales moutliste do ZIP zawarta w archiwum FAT95?
U mnie zadzialalo bez problemu na ZIP pod parallel tylko musialem zmienic DEVICE i UNIT.
A czy ta dyskietka ZIP jest sprawna?
A skad Ci sie biora dwie ikony na Workbenchu dotyczace ZIPa.

[#13] Re: ZIP w Amidze

@Norbert, post #12

Szanowni Państwo!
Oczywiście moim podstawowym błędem było zastosowanie mountlisty z oprogramowania 4xIDE. Wystarczyło wziąć gotowca z aminetu (lub FAT95), minimalnie go zmodyfikować (device, unit) i zawartość PCtowej dyskietki ZIPka zaczęła być bez problemu widoczna. Jeszcze później drobna modyfikacja crossdosfilesystem na fat95 w celu nie obcinania długich nazw i jest super!
Za pomoc wszystkim bardzo dziękuję i polecam się na przyszłość!!!

P.S.
A rzeczywiście widać po dwie ikony w ZIPku i floppie (np.: DF0 oraz CDFS). Czy to nienormalne?
[#14] ZIP w Amidze 600

@Kitech, post #13

Witam :)

Sprawa jest następująca.

Amiga 600 z Kickstartem 3.1, 2MB Chip, Fast RAM. 2 twardziele IDE (master+slave) spokojnie się wykrywają, natomiast nie mogę tego bydlęcia za Chiny Ludowe zmusić do wykrycia napędu ZIP100MB (firmy NEC). Napęd jest sprawny, podłączony do A1200 z FastATĄ wykrywa się, czyta, pisze, tańczy bez problemów (jako DF7). Zworki przestawiałem na różne sposoby, raczej wszystkie widoczne na obrazku opcje przerobiłem. Do zabawy używałem też różnych taśm IDE, na wszystkich dzieje się to samo. Zasilacz 200W. Testowane na płytach rev1 (niedoszły kretyński pomysł CBM pt. "A300" ) i rev1.5.

Co robię nie tak? Jak powinienem wszystko poustawiać (teoretycznie), żeby mi ten Zip w Amidze ruszył?
W sumie to Zip podłączony do standardowego Amigowego IDE z 600/1200-tki powinien sie wykryć już w Boot Menu, prawda?

Do informacji : - to ma mi służyć do przenoszenia danych między A1200, A600 i PieCykiem, na 1200-tce mam to już perfekcyjnie skonfigurowane - PC7 z Fat95.

Czekam na złote porady
[#15] Re: ZIP w Amidze 600

@mccnex, post #14

sprobuj dwoch sposobow.

1. uzyj atapi.device dla a600 do rozpoznania ZIP
2. potraktuj ZIP jako twardy dysk a nie jako dyskietki wymiennej.
wloz dyskietke, odpal hdtoolbox skonfiguruj urzadzenie jako dysk 100MB i zapisz ustawienia.
ZIP powinien byc nawet widoczny w bootmenu.
[#16] Re: ZIP w Amidze 600

@Norbert, post #15

Poszperałem trochę w dyskietkach, szufladach i Googlach i zainstalowałem w tej 600-tce 4xEIDE ze sterownikami i wszystko się ładnie wykryło, więc osiągnąłem to co mi jest potrzebne, żeby przenieść dane z 1200-tki i PieCyka - docelowo bowiem ma się tam znaleźć 16GB-owy CF z systemem, wypchany po brzegi WHDLoad'em :)

Mam nadzieję, że uda się z tymi sterami odpalić tego Zip'a bez 4xEIDE, na standardowym kontrolerze (tak dla sportu).

Myślę, że sprawa rozwiązana, dzięki za wskazówki.
[#17] Re: ZIP w Amidze 600

@mccnex, post #16

sprobuj tez eide.device
[#18] Re: ZIP w Amidze 600

@Norbert, post #17

Odradzam. Ten dewajs jest zbyt niestabilny. Mi się nie udało nakłonić go do współpracy z zipem. Na 100 % zadziała Ci z idefix97 i to bym radził przetestować. Poza tym wystarczy update scsi.device. Bo na tym z kicka 3.1 oryginalnym zipa tez nie umiałem zainstalować.

Benedykt Dziubałtowski
[#19] Re: ZIP w Amidze 600

@Benedykt Dziubałtowski, post #18

Ja bylem zadowolony.
Jak Fastata przestala reagowac na swoje oprogramowanie, to loadeide i eide.device ladnie rozpoznalo 4 urzadzenia, fakt wolno, ale dzialalo.
Po jakims czasie FA automagicznie sie naprawila.
[#20] Re: ZIP w Amidze 600

@Norbert, post #19

Ja to testowałem na garażowym 4eide. Na fast acie nigdy nie testowałem eide. Nawet mi to do głowy nie przyszło :)

Benedykt Dziubałtowski
[#21] Re: ZIP w Amidze 600

@Benedykt Dziubałtowski, post #20

Ja właśnie uruchomiłem ZIPa zewnętrznego na SCSI z moim kontrolerem HD w Amidze 500+ (AmigaOS 2.1). Sformatowałem pod Shellem dyskietkę 100MB. Moja mountlista w devsach to:

Device=rtScsiDisk.device
Unit=5
Flags=0
Surfaces=1
BlocksPerTrack=60
Reserved=0
Interleave=0
LowCyl=0;HighCyl=2890
FileSystem=L:CrossDOSFileSystem
Stacksize=4000
Priority=4
GlobVec=-1
DosType=0x4D534800
Mask=0x7ffffffe
MaxTransfer=0x100000
Buffers=5
BufMemType=1
Mount=1
#

Tak jak koledzy wcześniej pisali, zmienia się tylko wpis na początki po "device:" i ewentualnie unit przy urządzeniach SCSI.
Może się to komuś przyda.
[#22] Re: ZIP w Amidze 600

@Azzorek, post #21

Taka jeszcze ciekawostka. Na tym kontrolerze z A500+ podczas kopiowania ADF 880kB z HD Amigi do ZIP czas trwania to 10,85 sekundy, czyli prawie 11 sekund. Wychodzi tak coś około 80kB/sec przy zapisie na ZIPie, nawet nieźle :) .

Pozdrawiam,

Azzorek
[#23] Re: ZIP w Amidze 600

@Azzorek, post #22

dodaj troche buforow, powinno byc szybciej
[#24] Re: ZIP w Amidze 600

@Norbert, post #23

Witam ponownie,

Finalnie skonfigurowałem sobie ZIPa do pracy pod Amigą i FastFileSystem'em, ale po czasie zapragnąłem przenosić dane między PC i Amigą 500+ zwłaszcza, że ostatnio spierniczył mi się port szeregowy i nulmodem przez Twin Express nie działa.
Problem w tym, że niestety nie mogę "pobudzić" Amigę do pracy z CrossDOSFileSystem. Najpierw próbowałem z montlistą, którą wyżej wkleiłem - bez powodzenia. Później znalazłem na necie inną montlistę i też nie zadziałała. Dyskietka ZIP jest nadal widziana jako NDOS a po formatowaniu Amiga powiadamia mnie, że nie może zaktualizować dysku ZIP, czyli tak jakby sama nie wiedziała jak sformatowała.
Na PC pod WinXP formatuję ZIPa wg systemu pliku FAT (mam jeszcze do wyboru FAT32 i extFAT).
Sprawdziłem jeszcze taką mountlistę:

Filesystwem = L:CrossDOSfilesystem
Flags = 0
Surfaces = 2
BlocksPerTrack = 64
BlockSize = 512
Mask = 0x7ffffffe
BootPri = -127
MaxTransfer = 0x0ffffffe
Reserved = 1
Interleave = 0
LowCyl = 0
HighCyl = 1535
Buffers = 50
BufMemType = 0
StasckSize = 2000
Priority = 10
GlobVec = -1
DosType = 0x4d534800
Unit=5
Device=rtScsiDisk.device

niestety to nie zadziałało. Dla porównania mountlista z FileFastSystem, która działała bez problemu (nagrywałem i odczytywałem dyskietki ZIP 100 w formacie Amigowym) wyglądała tak:

Filesystwem = L:FastFileSystem
Flags = 0
Surfaces = 1
BlocksPerTrack = 68
BlockSize = 512
Mask = 0xfffffffe
BootPri = -127
MaxTransfer = 0x001fe000
Reserved = 2
Interleave = 0
LowCyl = 2
HighCyl = 2890
Buffers = 136
BufMemType = 1
StasckSize = 1024
Priority = 10
GlobVec = -1
DosType = 0x444f5301
mount = 1
Activate = 1
Unit=5
Device=rtScsiDisk.device

Ma ktoś działająca mount listę dla ZIP100 pod CrossDOSa?

Pozdrawiam,

Azzorek
[#25] Re: ZIP w Amidze 600

@Azzorek, post #24

Może w pierwszej kolejności przetestuj fat95 zamiast crossdosa. Na Aminecie jest sporo mountlist.

Benedykt Dziubałtowski
[#26] Re: ZIP w Amidze 600

@Benedykt Dziubałtowski, post #25

Wiem, wiem Benio, ale w sumie tak też powinno zatrybić. Mountlista działająca pod FastFileSystem była zrobiona w oparciu o tę twoją z ostatniego SACP, aby była kompatybilność - i to działało. Tutaj wydawałoby się pozmieniać tylko FileSystem, jakies parametry dysku i już, a tu sru :/ .

Pozdrawiam,

Azzorek

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2012 21:58:20 przez Azzorek
[#27] Re: ZIP w Amidze 600

@Azzorek, post #26

To na pewno tak nie zadziała. Pecetowa i Amigowa mount lista to zupełnie inna struktura zapisu danych na nośniku. Mount lista będzie na pewno inna. Zaraz, zaraz. Azzorek przecież w os 3.9 sa mount listy dla pecetowego zipa w katalogu Storage. Zerknij tam.

Benedykt Dziubałtowski
[#28] Re: ZIP w Amidze 600

@Benedykt Dziubałtowski, post #27

Rzeczywiście jest tam mountlista o nazwie "ZIC" - to chyba o to chodzi? Wpisałem dane z niej do mojej mountlisty w A500+ i dalej to samo. Cały czas dysk NDOS :( .

Mountlista z AmigaOS3.9 poniżej:

Filesystwem = L:CrossDOSFileSystem
Flags = 0
Surfaces = 1
BlocksPerTrack = 32
BlockSize = 512
Mask = 0xfffffffc
BootPri = -127
MaxTransfer = 0x01fe0000
Reserved = 0
Interleave = 0
LowCyl = 1
HighCyl = 6143
Buffers = 128
BufMemType = 1
StasckSize = 1024
Priority = 10
GlobVec = -1
DosType = 0x4d534400
mount = 1
Activate = 1
Unit=5
Device=rtScsiDisk.device

To też nie działa :(.

Pozdrawiam,

Azzorek
[#29] Re: ZIP w Amidze 600

@Azzorek, post #28

Przeniosłeś plik crossdosfilesystem z os 3.9 na a 500? To są dwie rożne wersje.

Benedykt Dziubałtowski
[#30] Re: ZIP w Amidze 600

@Azzorek, post #28

zastosuj FAT95 i mountliste z pakietu.

Croossdos zawarty z WB nie radzi sobie z dlugimi nazwami.
Dopiero komercyjny to potrafi.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem