[#13]
Re: Obejście ograniczenia 4 GB w OS 3.0
@StarDust,
post #1
W zasadzie musisz ominąć ograniczenie z kilku różnych stron:
1. od strony "device" czyli nowy scsi.device;
2. od strony filesystemu, czyli pod czym sformatujesz dysk - ja używam SFS i polecam, ale możesz też użyć PFS albo najnowszego FFS (oryginalny, z systemu 3.0/3.1 nie obsłuży dużych partycji).
Nie pamiętam, czy program formatujący miał znaczenie, czy nie - ale ogólnie im nowszy, tym lepiej. Aby mieć pewność, możesz użyć SFSFormat albo Format64.
Ja nigdy nie miałem 3.5/3.9 (używam 3.1) i użyłem ogólnie dostępnego BoingBaga 1/2 (czyli service packa dla AmigaOS), z którego wyciągnąłem plik "AmigaOS ROM Update", a następnie za pomocą narzędzi dołączonych do BlizKicka/RemApollo wyodrębniłem poszczególne łatki (m.in. scsi.device). Następnie przy mapowaniu kickstartu to FastRAMu łatki mi się instalowały.
Mam Maxtora 15GB podzielonego w ten sposób, aby pierwsza partycja (i druga, ale to nieistotne) była widoczna bez żadnych łatek (czyli "leży" w całości poniżej granicy 4GB), a następnie przy pierwszym uruchomieniu system jest patchowany (przez wspomniany RemApollo/BlizKick z modułami ROM Update) i następne partycje (leżące powyżej 4GB) są automatycznie montowane po resecie.
Jak mówiłem, polecam SmartFileSystem - nie sprawia żadnych problemów, nie ma kwestii "walidacji" i ma obsługę długich nazw (nie 32 znaki jak w starym FFS).