[#31] Re: Obejście ograniczenia 4 GB w OS 3.0

@kmilota, post #26

kmilota napisał(a):

> > Jestem zdziwiony, ja mam SFS na wszystkich partycjach na 15GB
> dysku od jakichś 6-7 lat i nigdy nie miałem takich problemów, a
> plików mam tam tysiące...
>
> Tysiące w jednym katalogu? To znaczy ile?

Nie mówiłem, że mam tysiące w jednym katalogu, tysiące ogólnie na powierzchni 15GB :)

[#32] Re: Obejście ograniczenia 4 GB w OS 3.0

@Hugen, post #27

Problemy były różne, związane chociażby z wprowadzeniem 80 żyłowej taśmy ze standrdem ATA/66, występowały też inne problemy wynikające nie tyle ze zmian w samym protokole transmisji, co z ograniczeń adresowania narzucanymi przez BIOS i DOS ówczesnych pecetów. Jednak te problemy prawie zawsze dało się obejść, a pozatym nie występowały one w przypadku Amigi (tu problemy bywały raczej w erze wczesnych dysków IDE wynikające głównie z nieprzestrzegania standardów przez producentów dysków).
[#33] Re: Obejście ograniczenia 4 GB w OS 3.0

@skipp, post #30

> Masz jakieś niedokładne informacje co do minimalnych wymagań, OS3.5 wymaga procesora 020+, 4MB RAM i fizycznej obecności Kickstartu 3.1...

Mam dobre informacje. Właśnie oglądam swoje pudełko z AmigaOs3.5 i widzą co na nim jest napisane. Nawet są miejsca, gdzie jest zaznaczone z jakim kickstartem jest to pudełko. Podział jest na:
- A1200
- A500, A600, A2000, A2500
- A3000, A3000T
- A4000, A4000T
Na moim pudełku jest oczywiście zaznaczone A4000 :)
To AmigaOS3.9 potrzebuje minimum 68020 i 6MB Fast RAM.
[#34] Re: Obejście ograniczenia 4 GB w OS 3.0

@StarDust, post #22

Da sie zaisntalowac OS3,5/3.9 bez CD, ja zrobilem to tak:
podlaczylem dysk z amigi do pc i na uae spartycjonowalem go
utworzylem sobie specjalna partycje na ktora przekopiowalem cala plyte z AOS
potem zmodyfikowalem dyskietke z ktorej sie bootuje amige, poprostu wywalilem stery od CD, i w s-s zmienilem assigny, zeby odnosily sie do miejsca na dysku
podlaczylem dysk do ami, zabootowaem z dyskietki i zainstalowalem system z dysku na dysk:D

[#35] Re: Obejście ograniczenia 4 GB w OS 3.0

@skipp, post #31

> Nie mówiłem, że mam tysiące w jednym katalogu, tysiące ogólnie na powierzchni 15GB

To przegraj wszystkie pliki do jednego katalogu, to zobaczysz co się stanie.
[#36] Re: Obejście ograniczenia 4 GB w OS 3.0

@kmilota, post #33

To co powiesz na to:

System Requirements 

In order to upgrade your Amiga system to OS 3.5, it must be equipped with the following hardware: 

Minimum Requirements: 
CD-ROM drive 
Hard drive 
68020 or higher processor 
Amiga 3.1 ROMs (version 40.xx) 
4 MB Fast RAM 

Recommended Configuration: 
68030 or higher processor 
8 MB Fast RAM 
Graphics accelerator and/or scandoubler 
Modem 

Configuration for Best Performance: 
68060 processor with PowerPC accelerator card 
16-bit sound card 
32 MB Fast RAM 
I/O Accelerator

To ze strony Vesalia Computer...

[#37] Re: Obejście ograniczenia 4 GB w OS 3.0

@kmilota, post #33

Tak ale OS 3.5 był sprzedawany w dwóch wersjach bez i z kickstartem 3.1 i dlatego taki opis.
[#38] Re: Obejście ograniczenia 4 GB w OS 3.0

@Valwit, post #21

samba tworzaca log do kazdego procesu i skrypt kasujacy te logi po 3 dniach tez potrafia sfs uwalic, ale rzadziej.

Moim zdaniem problem tkwi w czym innym. Samba zapisuje te logi na dysku co jakiś czas. Jeżeli masz pecha i wyłączysz kompa w momencie gdy Samba je zapisuje to ... wiesz co będzie. Niestety kłania się tutaj brak na AOs-ie tak podstawowej rzeczy jak przycisk zamknij system (a raczej zadania które zaczeka na zakończenie operacji dyskowych zablokuje do niego dostęp i dopiero zamknie system). Ja gdy te logi bardzo mi się rozrosły robiłem to tak że patrzyłem na diodę dysku i wyłączałem kompa dopiero gdy widziałem że dioda nie świeci.
[#39] Re: Obejście ograniczenia 4 GB w OS 3.0

@TomK, post #38

Tak, ale jest to unikanie bledow filesystemu. Takze nie od parady w Win jest wylaczanie kompa programowe (chociaz on jeszcze musi zapisywac inne p******y). Filesystem systemowy musi byc jak skala. Nie narzekam na SFS w AOS4 i MOSie PUP. Ale mimo wszystko dla partycji systemowej w AOS4 jest proponowany inny filesystem niz SFS (tylko FFS2). Ja osobiscie na AOS4 zostalem przy SFS. Tak czy inaczej, na AOS3, dla systemu najbezpieczniej jest zostawic FFS.

DODANE: AOS4 i MOS sa systemami ktore (raczej) nie zresetuja ci komputera. Przy naprawde powaznych awariach system sie w ostatecznosci zamrozi. AOS3 mozna po prostu programowo zresetowac - dlatego dla AOS3 tak wazny jest FFS, ktory podczas resetu ma znikoma awaryjnosc w porownaniu z SFS, PFS itp.

Ostatnia modyfikacja: 17.10.2008 00:44:25
[#40] Re: Obejście ograniczenia 4 GB w OS 3.0

@TomK, post #38

a na to jest prosta rada, partycja bez .recycled, albo
czeste kasowanie wszystkich plikow z tego katalogu.

[#41] Re: Obejście ograniczenia 4 GB w OS 3.0

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #40

Ostatnia modyfikacja: 17.10.2008 01:46:07
[#42] Re: Obejście ograniczenia 4 GB w OS 3.0

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #40

W sumie tez dobry pomysl. Wlasciwie po co zagladac do .recycled? Jest soft ktory w razie czego przeskanuje SFSa.

Ale My to chyba uzywamy tego .recycled, w zwiazku z tym ze wciaz na Amisystemach nie ma porzadnego "Kosza" . ;)
[#43] Re: Obejście ograniczenia 4 GB w OS 3.0

@skipp, post #36

Co nie zmienia faktu, że w AmigaOS3.5 nie ma nic przepisanego pod procesory 68020 (w AmigaOS3.9 nawet exec.library jest przepisany pod 68020). Dlatego jeśli A500 ma rozszerzoną pamięć, CDRom i twardiela, to nie widzę przeszkód aby na tym chodził AmigaOS3.5.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem