Dałoby się zrobić taki myk, żeby próbka nie musiała zapętlać się w nieskończoność, tylko mogła zostać odegrana dalej po określonej liczbie przejść pętli?
Dałoby się. Z tym, że raczej nie ustawiałoby się tego efektem trackera, a po prostu w edytorze instrumentu. Wprowadziłoby to jednak niekompatybilność formatu (gdzieś to trzeba w instrumencie zapisać, stare playery nie wiedziałyby co z tym zrobić). Nowy format natomiast na pewno nie będzie wprowadzony w wersji 3.0, dopiero w ewentualnych późniejszych wersjach rozwojowych.
Z niezrozumiałych dla mnie powodów w jednym module mogło być tylko 5 subsongów. Rozumiem że zwiększenie limitu nie będzie problemem?
Nawet nie wiedziałem o takim ograniczeniu. DBPro3 pozwala na tyle subsongów ile można w DBM0 zapisać, a więc 65536. Myślę, że nie jest to zbyt wielkim ograniczeniem

. Oczywiście jeżeli zmienia się subsong to jedyną sensowną pozycją jest pierwszy pattern na playliście i jego pozycja zero. Inaczej można nagle "wylecieć w krzaki", złośliwy kompozytor może bowiem stworzyć song z jednym patternem posiadającym jeden wiersz...
Byłoby fajnie, gdyby DBPro v3 potrafił przed zgraniem modułu do audio przeanalizować poziom sygnału i powiedzieć użytkownikowi, ile volume boost może dać bez doprowadzenia do przesteru.
Jest to możliwe, jedynym ograniczeniem jest fakt, że trzeba w tym celu "odegrać" cały moduł, co na słabszych maszynach może trwać tyle co odegranie w czasie rzeczywistym, a nawet dłużej, jeżeli zrzut do pliku robimy w wyższej jakości niż granie na żywo. Oczywiście sprzęty typu Pegasos czy AOne zrobią to znacznie szybciej.
Osobiście wolałbym żeby program operował na dB.
Pytanie tylko gdzie umieścić 0 dB. Część programów za 0 dB uważa maksymalne wysterowanie i pracuje z dB amplitudy, część natomiast zakłada, że na wyjściu karty przy max. wysterowaniu jest 5 V (peak to peak) i odnosi to następnie do skali dBmW (zwanej też dBm), w której 0 dB odpowiada mocy 1 mW wydzielonej na obciążeniu 600 omów. Odpowiada to napięciu na wyjściu 0,775 V (sinus, wartość skuteczna), co z kolei daje peak-to-peak 2,18 V. Zatem w tej skali (operującej na mocy sygnału, a nie amplitudzie) pełne wysterowanie to +3,6 dB. A zresztą, mogę nawet dać możliwość ustawienia 0 dB na skali użytkownikowi (i tego czy chce skalę mocy czy amplitudy), to sobie do reszty aparatury dostosuje...
Za mixdown odpowiadało jak dotąd AHI i uzyskany w ten sposób dźwięk był dość matowy i płaski. Można spodziewać się czegoś lepszego w nowej wersji programu?
Trudno się dziwić. AHI używa do resamplingu interpolacji liniowej, co zapewnia odstęp od zakłóceń aliasingowych tylko 26 dB (dla porównania osobom niezorientowanym w tych cyferkach - przyzwoity magnetofon kasetowy klasy "jamnik" daje dynamikę nagrania co najmniej 40 dB, bez systemu Dolby, dobry odtwarzacz CD powinien schodzić poniżej 80 dB). W DBPro oprócz interpolacji liniowej (do odtwarzania w realtime na słabych maszynach z m68k) będą dwa albo trzy tryby resamplowania z użyciem filtra na bazie funkcji sin(x)/x (tzw. "sinc" w literaturze anglojęzycznej). Wstępnie mam policzone filtry dla odstępu od zakłóceń 40, 60 i 80 dB. Wstępne oszacowanie mocy procesorów jakie zrobiłem, daje mi 200 ścieżek w czasie rzeczywistym w jakości 80 dB na Pegasosie z G4 (z wykorzystaniem AltiVec-a). Niestety 68030 50 MHz w tym samym trybie wydoli jedną (tak, niestety...) ścieżkę w realtime. Na szczeście można mieć odsłuch w słabszej jakości, a zrzucać do pliku w lepszej (choć może to potrwać np. 2 godziny...)
I jak z ewentualną syntezą dźwięku? Wchodzi to w ogóle rachubę?
Wchodzi, w wersjach > 3.0. Co więcej syntezer jest już wstępnie przygotowany na instrumenty inne, niż bazowane na samplach. A co mi się marzy - wyobraźmy sobie taki element: wirtualny generator przebiegu (sinus + harmoniczne, prostokąt, trójkąt, piła, szum a może z sampla...) przestrajany napięciem + modulacja amplitudy. Wyobraźmy sobie, że mamy powiedzmy 8 takich zabawek i możemy je sobie łączyć w dowolny sposób, czyli wzajemnie modulować FM i AM. Na wyjściu do tego jakiś powiedzmy equalizer i oczywiście obwiednia. Dodajmy do tego sterowanie tym bajzlem efektami trackera...
Domyślne katalogi także do zapisu obwiedni i eksportowanych plików audio.
Domyślne będą do wszystkiego, co można zapisać. I tu pytanie - stałe domyślne, czy ma pamiętać ostatnio użyte?
Load/Save samych patternów/tracków.
Ciekawy pomysł. Z realizacją nie będzie problemu.
Co do undo i znaczka, znaczek to oczywiście minuta roboty, natomiast undo (zwłaszcza wielopoziomowe) nie jest takie oczywiste, bo np. undo operacji na samplach może kosztować dużo pamięci. No ale postaram się coś zrobić w tym kierunku.
Ostatnia modyfikacja: 25.11.2008 09:00:41