[#61] Re: Amiga w serialu

@Pinto, post #60

A sory, źle przeczytałem. Ale dziełem człowieka są wszystkie trzy :P
[#62] Re: Amiga w serialu

@5h00n4y, post #1

W najnowszym, premierowym odcinku 21 sezonu Simpsonów, w pewnym momencie, około 06 minuty 54 sekundy, Krusty czyta tekst roli której chce się podjąć.
Po chwili dochodzi do końca pierwszej kartki, przewraca ją i okazuje się że następna jest pusta.
Z lekkim zażenowaniem stwierdza że nie zdążył wydrukować całego tekstu gdyż skończył mu się tusz, i dodaje: "Wiecie może gdzie mogę kupić tusz do maszyny faksującej marki Amiga?"

Ostatnia modyfikacja: 28.09.2009 21:42:41
[#63] Re: Amiga w serialu

@5h00n4y, post #1

http://www.youtube.com/watch?v=soqdFnuHjdY

Obejrzyjcie od 2:27

Czy tam nie stoi przypadkiem Pięćsetka ?

BTW, pamiętacie ten serial ? :)

[#64] Re: Amiga w serialu

@Hubez, post #63

Pamiętam ten durnowaty serial, oglądnąłem chyba ze dwa odcinki. Co z tego, że to jest A500, jak to było ze sto lat temu.
[#65] Re: Amiga w serialu

@MDW, post #57

tak MDW masz racje.. jak ogladam jakis film i ..np kolo wlamuje sie do pentagonu poprzez latajace animacje okienek ..efektownie to moze wyglada dla laika .. ale dla mnie jest jasne ze scenarzysta to debil komputerowy

[#66] Re: Amiga w serialu

@HOŁDYS, post #65

Tja, np. w Hackerach. Wygląda to fajnie, ale z rzeczywistością to wiadomo ile ma wspólnego.

Ogląda ktoś Futuramę? Zauważyliście, jaki procesor ma w głowie Bender ?

[#67] Re: Amiga w serialu

@MDW, post #57

A nie lepiej wziąć po prostu normalny komputer i pokazać normalnego mailera?

Zaraz by się ktoś popluł jak nie o prawa autorskie, to o kryptoreklamę. Dlatego Kiepscy piją Mocny Full a nie byle jakie piwo ze sklepu. Inaczej jest tylko wtedy, gdy określona firma sponsoruje konkretną produkcję.

Ostatnia modyfikacja: 02.11.2009 11:02:56
[#68] Re: Amiga w serialu

@OSH, post #66

o ile dobrze pamiętam to chyba miał z C=64 :D

[#69] Re: Amiga w serialu

@Banderas, post #68

Dobrze pamiętasz Mało ze stołka nie spadłem, jak to zobaczyłem w ktorymś z odcinków Futurama to genialny serial :)

[#70] Re: Amiga w serialu

@OSH, post #66

Bender wymiata :D

[#71] Re: Amiga w serialu

@parallax, post #64

tak, ale zauważ, że w tym temacie poruszamy również stare filmy czy seriale.

Ostatnia modyfikacja: 03.11.2009 20:22:07
[#72] Re: Amiga w serialu

@Hubez, post #71

To fakt.
[#73] Re: Amiga w serialu

@Hubez, post #63

Stoi. :)
Na ekranie pokazuje, rzecz jasna, klasyczne pierdoły (okolice 4 minuty).
[#74] Re: Amiga w serialu

@5h00n4y, post #1

w ALF , Brain Dead , Darkman 3 ,itp :

http://richardlagendijk.nl/cip/article/index/spot_the_commodore

Ostatnia modyfikacja: 13.01.2010 23:44:38
[#75] Re: Amiga w serialu

@szuler, post #34

Dla 75% - jak nie wiecej - ludzi w cywilizowanych krajach komputery nie sa nawet na tyle wciagajaca rzecza, zeby bawic sie w instalowanie programow pocztowych (bo i po co, ma na stronie poczte). Przecietny czlowiek nie pomysli o tym, ze program pocztowy w filmie pokazali w durny sposob, tylko wlasnie zauwazy to, ze tam maja fajne ikonki (i tez chce takie u siebie). I wcale nie mowie tu o 40 latkach i starszych.

Gadki o procku 6800 to dla nich to samo co Star Trek.

Czy to szkodliwe ? Czy ja wiem , w ich zyciu to zupelnie nieistotne fakty.
Choc oczywiscie z roznych wzgledow znacznie lepiej byloby gdyby dbano o realizm i zgodnosc z faktami, jesli takie sa przedstaawiane.

>3. Każda wystarczająco zaawansowana technologia jest nieodróżnialna od magii.
>Czego skutkiem jest rozkwit dziedzin paranaukowych. Rozdzkarze, energoterapeuci i inni >magicy czerpia wlasnie z tego, ze jezyk naukowy przestaje byc dla ludzi zrozumialy.

Tak sie sklada, ze jakby to smiesznie nie brzmialo, bioenergoterapeuci potrafia pomoc. W zyciu bym nie pomyslal, ale dwie rozsadne, dorosle osoby na przestrzeni paru miesiecy twierdza inaczej.

Ostatnio jakimis wahadelkami kobita poznala , ze kumplowi dysk wylecial... Nie wiem jak wyglada czlowiek, ktoremu dysk wypadl, moze charakterystycnie i stad wiedziala. Nie wiem skad kumpel o niej wiedzial. Moze ten ktory mu o niej powiedzial przekazal tez jej , co sie z kumplem dzieje :D. Ale "sciagnac bol" umiala (jakas hipnoza, placebo? ).
Tylko niby czemu w przychodni/szpitalu tego nie robia na poczekaniu, a ona od razu wstawila...

Po jaka cholere mieliby mi i innym sciemniac, ryzykujac reputacje inteligentnej osoby?

Z reszta sa tez inne przyklady, np. glodówka (z lewatywami :) ) jest ponoc zdrowa i oczyszczajaca. Tzn. chodzi o zupelne nie przyjmowanie pokarmu przez min. 10 dni, picie jedynie wody. Tylko jedzenie jakichkolwiek bardzo malutkich porcji jest bardzo szkodliwe i powoduje to, z czym sie brak jedzenia kojarzy. Niektorzy twierdza, ze sie glodowka z beznadziejnych przypadkow wyratowali... Wychodzi na to ze strajkujacy sciemniaja - albo podjadaja, albo tak naprawde sobie tylko pomagaja :)

Ostatnia modyfikacja: 14.01.2010 00:59:47
[#76] Re: Amiga w serialu

@Shoonay, post #62

Wczoraj obejrzałem film pt. Quantum Apocalypse - totalna szmira klasy B lub nawet C...poza jedną rzeczą.Chory na autyzm człowiek ratuję ludzkość przed zagładą przy pomocy Amisi 4000 !!.Film został nakręcony w 2008 roku.

A4000 w filmie

Dość ciekawe wygląda,ma taką kozacką naklejkę - gdzieś już ją widziałem,ale nie mogę skojarzyć gdzie.

W dialogu pojawia się również ciekawy wątek.

- Myślę że mają lepsze komputery. (tu chodzi o coś w rodzaju NASA)
- Nie,Amiga ma najlepszy system operacyjny.

System który widzimy w filmie nie ma z AmigaOS nic wspólnego.

Jeszcze jeden screen,tym razem Amiga razem z bohaterem w filmowym odpowiedniku NASA.

Amiga w pseudo NASA

Scenarzysta tego filmu ma chyba duży sentyment do Amisi.

Ostatnia modyfikacja: 02.02.2010 11:21:57
[#77] Re: Amiga w serialu

@waldiamiga, post #76

> Dość ciekawe wygląda,ma taką kozacką naklejkę
To chyba wersja amigi z NewTek'a, sprzedawana z VT. "Video Toaster", czy cos tam bylo napisane...

[#78] Re: Amiga w serialu

@waldiamiga, post #76

lol, i ta żółta karteczka informująca "to jest komputer" OK

[#79] Re: Amiga w serialu

@Shoonay, post #78

czy cos tam bylo napisane...

Na filmie widać tylko końcówkę napisu,a dokładnie litery ..TER.Więc pewnie masz racje.

lol, i ta żółta karteczka informująca "to jest komputer"

Bohater jest chory na autyzm,wszędzie ma ponaklejane te karteczki.

Jeszcze jeden screen,tym razem z "systemem Amigi" :D
Może to jakiś linuch m68k

Ostatnia modyfikacja: 02.02.2010 12:26:43
[#80] Re: Amiga w serialu

@waldiamiga, post #79

Okej, rozumiem że na potrzeby filmu dodali mu trochę negatywnych cech, ale czy autyzm nie jest aby "chorobą neurologiczną, która charakteryzuje się problemami z komunikacją uczuć i związków społecznych"?
Oprócz tego są jeszcze tak zwane "zachowania powtarzane", ale co to ma wspólnego z karteczkami przypominającymi mu co jest co, to odrobinę nie rozumiem.
Ale niech im będzie.
Powinni byli na każdym klawiszu od klawiatury mu jeszcze nakleić karteczkę przypominającą co ten klawisz robi.
Bo jak wiadomo, używanie Amigi = autyzm = całkowita retardacja.

[#81] Re: Amiga w reklamie.

@5h00n4y, post #1

Jak każdy porządny artysta ;), Amisia chałturzyła tez w reklamie.

http://www.youtube.com/watch?v=dnzx1qGGeAQ

Padłem jak zobaczyłem te efekty specjalne (przepływ kapitału pomiędzy słuchawkami), a telekonferencja powaliła mnie na podłogę.

Jak mnie wzrok nie myli, to reklama robiona przez iti.

Ostatnia modyfikacja: 02.02.2010 13:30:04
[#82] Re: Amiga w serialu

@Shoonay, post #80

Tu chodzi o to, że chory wie jak się posługiwać jakimś urządzeniem, ale patrząc na nie nie wie co to. Zobaczy na karteczce - i już będzie wiedzieć co z tym zrobić, taki impuls aktywujący. :)

[#83] Re: Amiga w reklamie.

@cichym, post #81

Końcówka tej reklamy jak byk też Zpewexowana w DPaincie

http://www.youtube.com/watch?v=0hX1WMzZLzw&NR=1

[#84] Amiga w grach

@5h00n4y, post #1

Pierwsza w kolejności jest Anarchy Online.
Zrzut ekranu w dziale graffiti - humor - jak tylko zostanie zaakceptowany

Ostatnia modyfikacja: 11.03.2010 10:47:46
[#85] Re: Amiga w serialu

@5h00n4y, post #1

Durne to, ale sprawdźcie drugą pozycję na liście. ;)
http://www.youtube.com/watch?v=S0drCbkmjyk

[#86] Re: Amiga w serialu

@5h00n4y, post #1

http://www.youtube.com/watch?v=sY2hm-vrpBY
nowy klip ostrego, 1:10 pojawia się amiga, pierwsze co pomyślałem, to to że miała taką ładną białą obudowę... :D
[#87] Re: Amiga w serialu

@Mir3k, post #86

Za to rzucenie Amigą należy mu się kopniak w rzyć :)
[#88] Re: Amiga w serialu

@5h00n4y, post #1

W najnowszym odcinku Mr. Robot jest zajebisty motyw z Komodorkiem, poza tym również najświeższy odcinek South Park nawiązuje do tematu nostalgii.
[#89] Re: Amiga w serialu

@5h00n4y, post #1

W 3. odcinku 3. sezonu (2016) serialu "Halt and Catch Fire" facet klepie jakiś kod w Basicu na Amidze 1000 (bez wątpienia - widać ją dokładnie). Jednak to co widać na ekranie AmigaOS ani AmigaBasic nie przypomina. Czarny ekran i białe literki wygląda jak Basic pod jakimś prymitywnym systemem jak MS-DOS czy wczesny Unix. Gdyby nie wcięcia w kodzie Basica to wyglądałoby to wręcz jak jakiś ośmiobitowiec.

Zadałem pytanie na Twitterze twórców "Halt and Catch Fire" ale odpowiedzi jeszcze nie dostałem. :)
[#90] Re: Amiga w serialu

@Mir3k, post #86

aż serce zabolało...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem