@recedent,
post #26
Izopropanol nie wybieli - za to wyczyści z brudu. Izopropanol można spotkać w płynach do mycia okien i szyb samochodowych, oraz w rozmaitych specyfikach do czyszczenia RTV.
Co do wybielania, to oczywiście Domestos, z tym że bałbym sie uzywać jakichkolwiek środków utleniających:
Ogólnie co do uzycia chemii byłbym sceptyczny - obudowa żółknie na skutek destrukcyjnego wpływu UV i tlenu na ABS z którego jest wykonana. Środki utleniające (wybielacze) powodują dalszą degradację tworzywa, słabe rozpuszczalniki (alkohole) i detergenty usuwaja tylko brud, a mocne rozpuszczalniki (octan etylu, dichlorometan...) mogą rozpuścić i zmatowić zewnętrzną warstwę obudowy.
Jak dla mnie to najrozsądniej wyglada piaskowanie, a co do klawiszy to nie wiem - może jakis bardzo drobnoziarnisty papier ścierny?
Ogólnie proponowałbym następującą procedurę:
- ciepła woda, płyn do mycza naczyń, szczotka. Bardzo dobrze sprawdza się też zmywarka do naczyń.
- izopropanol
Jeśli nadal jesteśmy niezadowoleni, to można eksperymentować z perhydrolem (zwykła woda utleniona z apteki to tylko 3% H2O2 - zdecydowanie za mało). Oczywiście jak napisano w wątku który zalinkował przedmówca, wymagane ochronne okulary. Ja bym pominął ten etap i zastapił go delikatnym piaskowaniem. I czyszczenie detergentem na końcu.
Na samym końcu warto pokryć Ami jakimś prepearatem antystatycznym i chroniącym przed UV.
Ostatnia modyfikacja: 17.12.2008 09:12:10