[#1] czyszczenie
Witam nabyłem 2 amigi i są trochć przybrudzone i parć klawiszy zżółkło :( obudowy w wannie domyłem woda z mydłem nie do konca ale jestem zadowolony , a teraz jak umyć klawisze ? może odkrćcić cala elrktronike od ich i tez wyszorować je w wannie tak jak obudowy ? doradzcie prosze o pomoc

[#2] Re: czyszczenie

@WoYtEk, post #1

Ja wyjmowalem po kolei kazdy klawisz i mylem go w spirutusie. Moze i pracochlonne ale klawiatura wyglada jak nowa:D

[#3] Re: czyszczenie

@Mat, post #2

Dokładnie tak samo robiłem, tylko czyściłem wodą z płynem. Spirytusem pewnie łatwiej brud schodzi.

Przy wyciąganiu klawiszy trzeba uważać na spację i shifty, bo są tam takie metalowe pręciki-stabilizatory. Kiedyś ułamałem zatrzask od takiego pręta w spacji. W efekcie spacja działała ale tylko jak sie naciskało na jej środku.

[#4] Re: czyszczenie

@kjb, post #3

a jakim spirytusem salicylowym czy czystym ? :D

[#5] Re: czyszczenie

@WoYtEk, post #1

Nie rozbierając klawiatury pryśnij z góry Mr. Muscleem i szoruj szczoteczką "do rąk". Potem płyn z pomiędzy klawiszy wyssij odkurzaczem, albo lepiej wydmuchaj, jeśli odkurzacz ma możliwość wetknięcia rury od, za przeproszeniem, d... strony.

Stosuję z powodzeniem od lat. Klawiatury amigowe, ze względu na swoją konstrukcję, nie przeciekną do wewnątrz czyszczone w ten sposób.
[#6] Re: czyszczenie

@WoYtEk, post #1

wyciagnac kazdy klawisz, odczepic metalowe elementy, wrzucic w poszewke od poduszki i wyprac przy 30 stopniach z normalnym praniem. wyjda jak nowe.
[#7] Re: czyszczenie

@Valwit, post #6

dzieki wam wszystkim potem napisze jak wszystko wyszło i zamieszcze fotki ;p

[#8] Re: czyszczenie

@kjb, post #3

"Polecam" płyn do mycia naczyń Ludwik i inne podobne. Klawisze po takim myciu żółkną jak szalone!
[#9] Re: czyszczenie

@C2H5OH, post #8

Plastik to zmora ;/ Efekt mojej pracy, zero płynów, chemi... powietrze pod ciśnieniem + piasek z plaży. ;)

http://img522.imageshack.us/my.php?image=dsc0299mf2.jpg

Dojdzie jeszcze malowanie jakimś bezbarwnym lakierem, ale warto bo wygląda jak nowa. :D

[#10] Re: czyszczenie

@WoYtEk, post #1

Ja wyciągałem wszystkie klawisze, wkładałem do miseczki, zalewałem wodą z jakimś detergentem i mieszałem.
Pożółkłą obudowę od głośników wybieliłem za pomocą wanisza mocząc parę/parenaście godzin, bardzo ładnie wygląda, nie sprawdzałem na Amidze, może ktoś zaryzykuje to na przyjaciółce.

[#11] Re: czyszczenie

@WoYtEk, post #4

salicylowym! Zwykly jest do czegos innego...:D

Ostatnia modyfikacja: 14.12.2008 18:10:14
[#12] Re: czyszczenie

@Valwit, post #6

A czy przypadkiem ten plastik nie traci swoich właściwości przy takiej ilości chemii? Chodzi o to, czy za jakiś czas nie zacznie się po prostu kruszyć.

[#13] Re: czyszczenie

@Valwit, post #6

jeszcze 1 z proszkiem prac ? dziwne

[#14] Re: czyszczenie

@C2H5OH, post #8

ja mylem mydlem w plynie nic mi nie zolklo :P

[#15] Re: czyszczenie

@WoYtEk, post #4

zapomnij o spirytusie salicylowym - po odparowaniu etanolu będziesz miał klawisze pokryte kryształkami kwasu salicylowego... niestety, nalewki muszą poczekać, bo jeśli spirytus do czyszczenia, to tylko czysty (ew. izopropanol, nawet lepszy)
[#16] Re: czyszczenie

@wali7, post #15

U mnie nie bylo zadnych krysztalkow...Moze dlatego, ze po umyciu klawisza od razu go wycieralem szmatka.

[#17] Re: czyszczenie

@WoYtEk, post #1

Klawiaturę A4k rozebrałem i umyłem ACE... biel, biel i jeszcze raz biel. W 1k2 zrobiłem tak samo.
[#18] Re: czyszczenie

@amper, post #17

To może być ciekawy patent. Ja zastanawiałem się nad wybielaczami chlorowymi. A jak dawno przeprowadzadzałeś zabieg wybielania?

Ostatnia modyfikacja: 16.12.2008 16:11:42
[#19] Re: czyszczenie

@C2H5OH, post #18

Zabieg przeprowadzony w 2001 roku (A4k) ale miałem ją kilka miesięcy. Obudowa A1200 nadal biała :), klawisze też. Obudowa leży odłogiem a klawiaturę przełożyłem do obudowy infinity na klaw.
[#20] Re: czyszczenie

@amper, post #19

Bardzo interesujacy mnie temat :) Właśnie poinformowano mnie, że doszła do mnie A500+ ale klawisze niestety są bardzo zżółknięte. czyli ACE wydaje sie najlepszym wyborem ale czy nie zejdą nadrukowane litery?

[#21] Re: czyszczenie

@szpynda, post #20

ACE? Ostatnio jak potraktowalem ACE dyskietke (jakies 9 lat temu), to rozpuscila mi sie w dloniach

[#22] Re: czyszczenie

@_arti, post #21

Bo z ACE robi sie chyba odpowiedni roztwor wodny, tak jak do wybielania tkanin a nie leje prosto na dyskietke/klawiature :)
[#23] Re: czyszczenie

@Andrzej Drozd, post #22

Cale szczescie, ze wtedy zaczalem czyscic "komputer" od dyskietki...

[#24] Re: czyszczenie

@WoYtEk, post #1

Podobno ejakulacja czasami pomaga... czy tam jej brak, nie pamiętam już...

[#25] Re: czyszczenie

@5h00n4y, post #24

Pewnie tak... ale ciezko sie z miedzy klawiszy to wyciaga... a jeszcze jak zaschnie!

[#26] Re: czyszczenie

@wali7, post #15

No to jakby kolega izopropanolu poszukiwał, to lecieć do apteki i zakupić saszetki Leko (nasączone, 70%), albo Tribactic (roztwór, atomizer). Ale nie sądzę, żeby wybielił.
[#27] Re: czyszczenie

@WoYtEk, post #1

tutaj masz dokladny i sprawdzony przepis na odmladzajaca kapiel, ponoc dziala rewelacyjnie i bezinwazyjnie:
http://eab.abime.net/showthread.php?t=37808
[#28] Re: czyszczenie

@recedent, post #26

Izopropanol nie wybieli - za to wyczyści z brudu. Izopropanol można spotkać w płynach do mycia okien i szyb samochodowych, oraz w rozmaitych specyfikach do czyszczenia RTV.
Co do wybielania, to oczywiście Domestos, z tym że bałbym sie uzywać jakichkolwiek środków utleniających:
Ogólnie co do uzycia chemii byłbym sceptyczny - obudowa żółknie na skutek destrukcyjnego wpływu UV i tlenu na ABS z którego jest wykonana. Środki utleniające (wybielacze) powodują dalszą degradację tworzywa, słabe rozpuszczalniki (alkohole) i detergenty usuwaja tylko brud, a mocne rozpuszczalniki (octan etylu, dichlorometan...) mogą rozpuścić i zmatowić zewnętrzną warstwę obudowy.
Jak dla mnie to najrozsądniej wyglada piaskowanie, a co do klawiszy to nie wiem - może jakis bardzo drobnoziarnisty papier ścierny?
Ogólnie proponowałbym następującą procedurę:
- ciepła woda, płyn do mycza naczyń, szczotka. Bardzo dobrze sprawdza się też zmywarka do naczyń.
- izopropanol
Jeśli nadal jesteśmy niezadowoleni, to można eksperymentować z perhydrolem (zwykła woda utleniona z apteki to tylko 3% H2O2 - zdecydowanie za mało). Oczywiście jak napisano w wątku który zalinkował przedmówca, wymagane ochronne okulary. Ja bym pominął ten etap i zastapił go delikatnym piaskowaniem. I czyszczenie detergentem na końcu.
Na samym końcu warto pokryć Ami jakimś prepearatem antystatycznym i chroniącym przed UV.

Ostatnia modyfikacja: 17.12.2008 09:12:10
[#29] Re: czyszczenie

@wali7, post #28

http://img384.imageshack.us/my.php?image=dscwq6.jpg

Przed i po. Tam gdzie są diody lekko przesadziłem z ciśnieniem i wygląda to teraz brzydko bo są szczeliny, choć z drugiej strony - pasuje to do mojej koncepcji. :)

Znaczek A600 z lewej strony zniknie, zastąpi go nowe metalowe logo takich samych rozmiarów tylko ze znaczkiem c= na samym środku. Klawiszami się nie przejmuję, dostaną zupełnie nowy font. Masa pracy ale radocha będzie tym większa jak kiedyś skończę to co zaplanowałem.

[#30] Re: czyszczenie

@elektro, post #29

ja juz wszystkiego probowałem na poczatek poszła pianka ze sklepu komputerowego do czyszczenia zeszlo ale tylko brod czyt czarny potem kapiel w cieplej wodzie z vanisem saszetka i szorowanie nic nie dalo :( potem spirytus nic nie dal potem benzyna extrakcyjna nic nie wiem czy woogle jest cos co latwo wybieli zółta obudowe ???? macie jakies pomysły sprawdzałem papier scierny 800 schodzi ale zostawia ryski wiec nie byłem zadowolony

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem