[#31] Re: czyszczenie

@francdt, post #30

Drastyczny przykład na mycie komputera (CPC), moczenie i szczotką - włącznie z płytą główną i stacją dysków.

https://www.youtube.com/watch?v=nMrgEPZnE-E
[#32] Re: czyszczenie

@ZbyniuR, post #31

Nieźle wyszło. A ile tych płynów użył.
Na koniec przy włączaniu ręka jemu zadrżała:) pewnie miał obawy
[#33] Re: czyszczenie

@ZbyniuR, post #31

Ja wiem czy drastyczny, większość swoich komputerów myłem w ten sposób, płyta główna do michy, szczotka, płyn i prysznic, potem suszarka. Co do stacji to średni pomysł, zapaprał tylko środek starymi zjełczałymi smarami... jeśli chce się konkretnie odnowić FDD to wypada ją rozebrać, usunąć izopropanolem stare smary, wyczyścić wszystko dokładnie i dać nowy smar gdzie trzeba.
[#34] Re: czyszczenie

@Kilos, post #33

Umyłem tak wszystkie płyty w moich amigach i żadna nie padła,a efekt bardzo dobry. Tak jak pisze Kilos wanna i prysznic,potem kompresor i suszarka. Ze stacją się zgadzam,średni pomysł lepiej mechanikę potraktować osobno.
[#35] Re: czyszczenie

@Grisza, post #34

Ja ostatnio zaliczyłem skuchę, umyłem brązowe klawisze z szarego chlebaka c64 w zwykłej wodzie z odrobiną płynu do mycia naczyń i zeszły mi cyferki z klawiszy funkcyjnych, piszę ku przestrodze...
[#36] Re: czyszczenie

@Kilos, post #33

Klawiaturę mam zwyczaj myć pod kranem szczoteczką z mydłem we wszystkich kompach jakie miałem, żeby nie bawić się osobno z każdym klawiszem. Nigdy nie miałem tak brudnej płyty głównej by trzeba ją było na mokro czy też płynami.

A 3" calową stację kiedyś rozbierałem by małą szczoteczką wymieść kurz ze zakamarków, ale po złożeniu już nie działała. Okazało się że silniczek krokowy musi być niesłychanie precyzyjnie przykręcony, bo inaczej głowica nie trafia w ścieżki. Musiałem za to ustawienie zapłacić, bo prościej było ustawić czułość lasera w PlayStation 1. Dlatego przestrzegałbym przed takim beztroskim rozkładaniem stacji. Zresztą śrubka mocująca ten silniczek jest oblana takim czerwonym zaschniętym klejem, ostrzegawczo by lepiej tego nie ruszać.

Ciekawe jak długo suszył silniczki, przecież one nie są szczelne. I ciekawe jak zniósł te środki czystości gumowy pasek oraz smar/olej, bo przecież silniczki potrzebują go kropelkę. Grunt że chodzi. :)
[#37] Re: czyszczenie

@ZbyniuR, post #36

a może w końcówce filmu to inny egzemplarz jest
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem