[#1] "Goła" A600... Potrzebuję kilku porad
Witam, jak zobaczyłem u kolegi jak się A600 poniewiera po szafie to bez zastanowienia odkupiłem za 15 PLN i powiedzmy że stałem się Amigowcem :D na razie problemem jest niedziałający napęd, poluję na sprawny. Ale nie o to chciałem zapytać.

Chciałem się dowiedzieć jak to jest z Internetem na tym modelu? Dać pewnie się da, ale jeśli podłączę sieciówkę pod PCMCIA to gdzie dodatkowy RAM? Rozumiem że na "gołej" to trochę za wolno będzie albo nawet strony nie w pełni się załadują Czy jak?

Tu:
http://allegro.pl/item532666855_3com_megahertz_3c589d_karta_sieciowa.html
znalazłem adapter 3Com Megahertz 3C589D, tyle że nie wiem jakie ma on wejścia. Ja mam modem ZXDSL 852 z Neostrady na USB. Da się to podłączyć?

Wziąłem na sprawdzenie dysk 8,4 GB. Kickstarcik jest 37.300 więc dysk powinien spokojnie pójść. Podłącza się go w ten slot pod modulatorem?

Tylko proszę, nie wymawiajcie mi że nie wziąłem A1200. Po pierwsze nie miałem wyboru, a po drugie gdy ją kupowałem nie byłem zorientowany, więc nie mogłem wiedzieć że ten model ma kiepskie możliwości rozbudowy.

Dzięki, pozdro
[#2] Re: "Goła" A600... Potrzebuję kilku porad

@jaa2, post #1

- Potrzebujesz routera sieciowego z wyjściem LAN (RJ 45), gdyż w takie wyposażone są karty sieciowe (nie tylko te do Ami)
- Z A600 i internetem będą dwa najpoważniejsze problemy (ale nie jedyne) - zbyt wolny procesor i zbyt mało pamięci. Po zainstalowaniu stosu TCP/IP (niezbędny do uruchomienia sieci) zostanie Ci ledwie kilkaset kb wolnej pamięci. Być może wystarczy na jakieś IRC, pocztę, może tekstowa przeglądarka www.
- istnieje rozszerzenie dla A600 - Apollo 630, ale jest bardzo trudno osiągalne i bardzo drogie (taniej wyjdzie A1200 w podobnej konfiguracji, mająca do tego pewne rzeczy niedostępne dla A600).

Duzo bardziej do tego celu nadaje się A1200 - szybszy procesor, względnie łatwa rozbudowa i także gniazdo PCMCIA ("dużo bardziej się nadaje" nie oznacza "jest bardzo dobra do tego celu", tylko "jest trochę mniej niedająca się"). Aby sensownie używać na Ami internetu (ze sporymi ograniczeniami) to trzeba w nią sporo zainwestować - tak lekko licząc kilkadziesiąt razy więcej niż 15 pln - to zabawa dla hardkorowca, ale odrobina wiedzy, samozaparcia i PIENIĘDZY potrafi zdziałać cuda ;)
[#3] Re:

@jaa2, post #1

O sieci w a600 raczej zapomnij, nie ma sensu. Lepiej zrób z niej maszynę do giercowania. Dołuż jej 1 MB ramu (pojawia się co jakiś czas na allegro), zamontuj adapter cf2ide z jakąs kartą 512-1 GB (więcej i tak Ci się nie przyda), żeby trzymać na niej system, drugą kartę CF i adapter PCMCIA, żebyś mógł pliki z kompa przenosić (np adfy - obrazy dyskietek), stację HD na przerobionej taśmie i będziesz mógł nagrywać sobie normalne dyskietki HD z zalepioną dziurą jako DD.
Jak komp będzie pod TV, to koniecznie zaopatrz się w kabel rgb<>scart, osiągniesz najlepszą jakoś obrazu (dużo lepsza niż z composite).

Inwestycje na jakieś ~200 PLN

Ostatnia modyfikacja: 23.01.2009 22:45:00
[#4] Re: "Goła" A600... Potrzebuję kilku porad

@jaa2, post #1

A600 to bardzo sympatyczny model Amigi. Ale li tylko dla gracza. Brak klawiatury numerycznej upierdliwie ogranicza choćby zabawy z animacją 2D w DPaincie. Dopałka w postaci karty z prockiem 030 jest nie tyle droga, co po prostu zerowo dostępna. No można bardzo lubić sześcsetkę, ale nie ma się co czarować - możliwości rozbuowy znacznie mniejsze niż w przypadku stareńkiej A500. Z brakiem klawikordu numerycznego najłacniej się uporasz - podłaczenie klawiatury od A2000 czy od A1200, czy jakiej tam pecetowej to pikuś Ale pamięć, procek... Tu juz ból jest.

Co do eksperymentów typu "Amiga w Internecie" , to bym sobie odpuścił temat. No owszem no można. Ale tylko w celach hobbystycznyh, ciekawostkowych. Żadna klasyxczna Amiga, nawet wypasiona A4000 nie będzie w pełni funkconalnym sprzętem do Internetu. Ami w Internecie sprawdzała się (a i to nie do końca) w drugiej połowie lat dziewięćdziesiątych minionego stulecia. (Czasy pakietu A1200 Surfer, czyli A1200 z firmowo instalowanym HD i mdemem, bodaj w 1996 roku się pojawił na rynku ten "podmodel").

Z szaunkiem
Des
Ps. Ale dbaj o t ę sześcsetkę, pieść ją W swojej kategorii jest cudną zabawką. Cenną bardzo.

[#5] Re: "Goła" A600... Potrzebuję kilku porad

@jaa2, post #1

podlacz do neta peceta z 1MB ramu i jeszcze wyswietl jakas strone ;)

[#6] Re: "Goła" A600... Potrzebuję kilku porad

@Des, post #4

jak juz sie wypowiadasz na temat Amigi w internecie to wypowiadaj sie konkretnie, bo wyglada jakby twoja wiedza zatrzymala sie w okolicach roku 1996 ;)

[#7] Re: "Goła" A600... Potrzebuję kilku porad

@jaa2, post #1

jest mozliwe uruchomienie internetu, ale:
* nie przy zupelnie golej A600
* nie przy dzisiejszych stronach internetowych, pelnych grafiki, mozolnego javasciptu, kupie niepotrzebnego kodu html, css i innych tym podobnych wynalazkow ;) niektore z tych rzeczy mozna powylaczac, jednak wtedy sporo serwisow stanie sie wrecz bezuzyteczna. nie zmieni to takze faktu ze pozostanie kupa htmla, liczona w setkach kilobajtow do przetworzenia. dla motorolki taktowanej 7 MHz, ktora architektura jest slabsza przy podobnie taktowanym 386, mozna zyczyc powodzenia. do tego dochodzi 1 MB Ramu, ktore na dzien dobry zostaje prawie w calosci skonsumowane przez system operacyjny, sterowniki oraz przegladarke. w dodatku standardowo nie mamy tutaj nawet slamazarnej pamieci virtualnej aby miec czym kamuflowac te braki. co najwyzej widze tutaj przegladarke tekstowa, ale i tak przy jakims rozszerzeniu, ktore tanie nie bedzie. trzeba tez pamietac o zacofaniu dostepnego oprogramowania, w dobie bardzo szybko rozwijajacych sie technologii internetowych. Internet Explorer z Windows 98 czy ciut starsze Opery z ostatnich lat maja problemy z wyswietlaniem obecnych stron internetowych. co dopiero oprogramowanie na klasyczna Amige.

[#8] Re: "Goła" A600... Potrzebuję kilku porad

@jaa2, post #1

Obraz sytuacji da Ci zgranie kilku stron off-line na dyskietki 720 kB i próby z tym, kiedy już uruchomisz twardy dysk (notabene za duży wziąłeś). Od sieciówki nie ma sensu zaczynać, bo zapewne rzucisz to z krzykiem po pierwszych próbach.
[#9] Re: "Goła" A600... Potrzebuję kilku porad

@jaa2, post #1

Nawet na mojej a1200 z 040 @33 i 32 MB ramu internet nadaje się aby do chatów, poczty przez pop3 i jakiś prostych htmli jak aminet.net, ale głównym zasotoswaniem i tak jest w moim przypadku wymiana plików z PCtami po FTP :)

[#10] Re: "Goła" A600... Potrzebuję kilku porad

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #6

Heh No nie wmówisz mi, że dziś, dopieszczona, rozbudowana jakakolwiek Amiga classic oferuje możliwość pełnego korzystania z wszystkiego, co oferuje net.

Z szacunkiem
Des

[#11] Re: "Goła" A600... Potrzebuję kilku porad

@Des, post #10

a z czego nie da sie korzystac?

[#12] Re:

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #11

Dzięki wszystkim :) a nie dałoby się "zaprząc" jako RAM kawałka dysku lub karty CF? A co do 1 MB RAMu, to jest wyłącznie do A600 czy można dać RAM od innego modelu?

Ostatnia modyfikacja: 24.01.2009 20:09:57
[#13] Re: A600

@jaa2, post #12

Pod klapkę włożysz dodatkowy 1 MB Chip (dedykowane) - dość łatwo taki znaleźć. Do karty turbo (diablo drogiej i niedostępnej) jakieś 32 MB Fast. Jest jeszcze opcja Slow RAMu po PCMCIA (o ile się nie mylę, do 8 MB max) - jakieś tam na Allegro znajdziesz, ale blokujesz sobie PCMCIA.
[#14] Re: A600

@recedent, post #13

Która opcja jest najtańsza, a która najlepsza?
[#15] Re:

@jaa2, post #12

Nie dałoby się. Żeby założyć pamięć wirtualną na dysku Amigi potrzebujesz procesora z wbudowanym i aktywnym układem MMU. Takie układy występowały w procesorach od 68030 w górę. Amiga 600 wyposażona jest w CPU 68000, który takiego układu nie posiada.
Nie da się upchnąć pod klapkę A600 dodatkowego RAMu od innego modelu Amigi. Spowodowane jest to różnicami w złączach krawędziowych, które posiadają "małe" modele. Jedynym wyjątkiem jest jedna z kart turbo do A600, korzystająca ze standardowych SIMMów - z tym, że ta karta turbo również musi być modelem przeznaczonym do A600.
[#16] Re: A600

@jaa2, post #14

Najlepszy jest Fast na karcie turbo + dodatkowy 1 MB Chip pod klapką (Chipu nigdy za dużo). Najtańszy - zdaje się, że RAM na PCMCIA (ktoś się chwalił na PPA jakiś czas temu, że zdobył taką, która trochę przyspiesza A600 nawet), ale jak sobie ten port zablokujesz, to o internecie możesz pomarzyć (nie wciśniesz już drugiej karty w to samo złącze, a innych sieciówek do A600 nie podłączysz).

Kłopot polega na tym, że dość trudno jednak toto zdobyć. Na eBay jest aktualnie rozszerzenie pod klapkę.

[#17] Re:

@APC74, post #15

Może wystawać poza obudowę ;) ale jaki wybór byłby najlepszy, a który najtańszy?
[#18] Re: A600

@jaa2, post #17

o tu masz SRAM na PCMCIA. Niestety, tylko 1 MB. Może jeszcze wystawi.

tu masz 4 MB, i cena jakby trochę niższa :D. Tylko nie wiadomo, czy ruszy z Amigą.

Ostatnia modyfikacja: 24.01.2009 21:14:40
[#19] Re:

@jaa2, post #17

Nie ma najtańsza, najlepsza. Masz tylko jedną opcję, jeśli chcesz osiągnąć jakąś namiastkę funkcjonalności A600 w necie - jest nią karta turbo. Tak jak już pisano, rzecz jest droga i trudno dostępna. Zwykle jest to karta Apollo, ze wszystkimi tego konsekwencjami. Pamiętaj też, że A600 z turbo oferuje mniejszą wydajność i funkcjonalność, niż identycznie wyposażona A1200.
[#20] Re: A600

@recedent, post #18

A ja znalazłem to:

pamięć:
CHIP - standardowo 1 MB, rozszerzalna do 2 MB
SLOW - niedostępna
FAST - standardowo brak, przez złącze PCMCIA rozszerzalna nawet do 8 MB ROM- 512 KB, Kickstart 2.05

Jaka jest prawda?

PS: Czy ta karta pasowałaby? http://allegro.pl/item533391644_amiga_500_rozszerzenie_pamieci.html

Ostatnia modyfikacja: 24.01.2009 22:00:29
[#21] Re: A600

@jaa2, post #20

a napis A500 widzisz? tak? to skad pomysl ze do A600 pasuje?
[#22] Re: A600

@recedent, post #18

recedent napisał(a):
> SRAM na PCMCIA.

calkiem niepotrzebnie. to niezle zlacze :) wifi mozna podpiac
[#23] Re: A600

@Valwit, post #21

Sorry, myślałem że pytajnik dotyczy czego innego :D cóż, będę szperał dalej... Więc ogólnie uważacie ten SRAM z eBay'a za dobry pomysł? Co on mi da? Tylko więcej RAMu czy w jakiś sposób przyspieszy komputer?

Ostatnia modyfikacja: 24.01.2009 22:21:48
[#24] Re: A600

@jaa2, post #20

Prawda brzmi:

CHIP - standardowo 1 MB, rozszerzalna do 2 MB (pod klapkę wsadzasz dodatkowy 1 MB)
SLOW - niedostępna
FAST - standardowo brak, przez złącze PCMCIA rozszerzalna nawet do 8 MB (karty SRAM 8 MB kosztują niecałe trzysta dolarów, taka pamięć jest FAST tylko z nazwy, wolniejszy od SRAMu na PCMCIA jest tylko SLOW), poprzez dedykowaną kartę turbo nakładaną na procesor rozszerzalne do 32 MB FAST (Apollo 630), a w niektórych wynalazkach - do 128 MB FAST podobno.

I nie, znaleziona przez ciebie karta nie zadziała. To karta z rozszerzeniem pamięci do Amigi 500. Nie do Amigi 600. Nie będzie fizycznie pasować do złącza "pod klapką". Jeśli dalej nie rozumiesz, to kup ją i sam się przekonaj.

Zadziała znaleziona przeze mnie karta. Linka nie podaję, bo podałem już raz w poście numer 16.
[#25] Re: A600

@recedent, post #24

Wiem, sorry jeszcze raz ale nie zauważyłem czego gość nie jest pewien.
[#26] Re: A600

@jaa2, post #23

SRAM nie jest zbyt dobrym pomysłem, chociaż jeśli nie podskoczy cena, to można się zaopatrzyć. Zyskasz więcej RAMu oraz (w zależności od szybkości zastosowanych w nim kości pamięci) nieznaczne przyspieszenie - podobno. Jeden facet, bywalec PPA zaklina się, że ma jakiegoś SRAMa, który przyspiesza mu komputer. Zresztą poczytaj do końca opis aukcji na http://www.allegro.pl/item519276145_amiga_600_1200_sram_card_1mb_pcmcia.html

Pamiętaj jednak, że podłączając pamięć na PCMCIA tracisz jeden z portów rozszerzeń (jeden z dwóch, więc na wagę złota) i to akurat ten, gdzie możesz wpiąć sieciówkę.
[#27] Re: "Goła" A600... Potrzebuję kilku porad

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #11

> a z czego nie da sie korzystac?

A np. z webowych aplikacji opartych na szablonach HTML/CSS/Javascript.
Poza tym, masz pod AmigaOS przegladarke z normalnym dostepem do Youtube, wrzuty czy Deezer.com, dobrym manadzerem zakladek/historii, gestami myszki, systemem blokowania niechcianej tresci ala adBlock, RSS'ami, pelnym supportem dla bankowosci internetowej (SSL, Java)? Jak sie nazywa ta przegladarka? :>

[#28] Re:

@_arti, post #27

brak wyswietlanego filmu w przegladarce wcale nie oznacza, ze nie mozna z takich stron korzystac getvideo/keepvid/tubexx i inne. dobry menager zakladek/historii jest w IBrowse. niechcianej tresci nie dostaje to nie wiem o co chodzi. dostep do internetowego banku mam i robie przelewy od 2003 roku to tez nie wiem o co chodzi. jakis czytnik RSS chyba jest, ale ja tego nie uzywam nawet na maku, moze to jest dobre dla komorek.

Ostatnia modyfikacja: 25.01.2009 01:46:17
[#29] Re: A600

@recedent, post #26

W sumie to nie zależy mi na szybkości. Byleby tylko strony się wczytywały i dało się korzystać z portali typu Nasza Klasa (oczywiście w miarę możliwości).

A jaki jest drugi port rozszerzeń?

Ostatnia modyfikacja: 25.01.2009 15:00:44
[#30] Re: A600

@jaa2, post #29

"pod klapką" :D

Chyba, że sobie dobudujesz clockport nakładką na Gayle'a. To wtedy możesz nawet USB do A600 wsadzić. Tylko przydałby się bogaty wujek :D

No i jest jeszcze opcja zamontowania czegoś bezpośrednio na procesorze, ale tam tylko turbo się mieści. A i z mocowaniem problemy, stabilnością takiej kanapki... Jednym słowem - bryndza. Jakby co w możliwościach rozbudowy A600 zorientowany jest użytkownik Daclaw. On swoją zapakował pod korek. A 1 MB przyspieszającego SRAMu ma zdaje się HOŁDYS.

Ostatnia modyfikacja: 25.01.2009 16:00:33
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem