[#31] Re:

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #28

Czyli, chcac normalnie korzystac z www musze miec 5-6 programow?
1. do video - getvideo
2. do zakladek (i tylko do nich) - iBrowse
3. do RSS - cos tam jeszcze
4. do normalnie napisanych stron - Sputnik/OWB
5. do troche mniej normalnych i bankow - AWeb lub wspomniany iBrowse
6. do Javy - Windows pod VNC

Troche to skomplikowane jak na "normalnie korzystanie z Internetu", co nie?

[#32] Re: A600

@jaa2, post #29

na poczatek zapoznaj sie w ogole z systemem i programami, obadaj jakie maja wymagania, bez 68020 przegladarki IBrowse nie odpalisz.

[#33] Re:

@_arti, post #31

A ile potrzeba na to wszystko RAMu?
[#34] Re:

@_arti, post #31

Na ostatnich AmiZaduszkach bawiłem się przez chwilę Sputnikiem i (m.in.) testowałem go z iPKO. Działał bez problemów. Nawet komórkę sobie doładowałem z konta internetowego i normalny przelew też nie był problemem, dlatego też myślę, że kto może uruchomić Sputnika, ten IBrowse raczej nie potrzebuje.

Ostatnia modyfikacja: 25.01.2009 17:08:19
[#35] Re: A600

@recedent, post #26

ten komentarz na dole aukcji jest moj :) potrzebne jest pogrzebanie w opcja.. z tak tuningowna karta A1200 ma 1.93 mipsa :) czyli jako FAST RAM :)

[#36] Re:

@APC74, post #34

A na jakim komputerze się nim bawiłeś?
[#37] Re:

@APC74, post #34

Ale ja mówię o przeglądarkach działających na "klasykach".
Z szacunkiem
Des

[#38] Re:

@Des, post #37

no to jeszcze dziala Mozilla pod Linux i kilka innych pod Mac OS 9, zdaje sie java tez jest, ale nigdy mi nie byla potrzebna no moze ostatnio na maku, bo jedyny program do laczenia plikow dziala na javie lol.

[#39] Re: A600

@jaa2, post #33

Z całym szacunkiem dla szanownych kolegów - nic nie pomagacie, tylko robicie koledze mętlik w głowie. Żadne Sputniki i OWB a tym bardziej Mac OS 9 nie pójdą na A600. Debian 68k też chyba nie za bardzo. Na A600 pójdzie może IBrowse (ale ten musi mieć MUI) i może AWeb. A nasza-klasa na AWebie w 32 kolorach wygląda tak.
[#40] Re:

@jaa2, post #36

[#41] Re:

@jaa2, post #36

Efika Krashana
[#42] Re:

@Des, post #37

A ja nie. :P
[#43] Re: A600

@APC74, post #42

pasjonujące. Zapraszam zatem do pasującego działu forum (MorphOS? Amiga OS 4? Emulacja na Amidze?).
[#44] Re: A600

@recedent, post #39

AWeb jest taką kiepską przeglądarką że nie umie odwzorować kodu? Czy ograniczenia sześćsetki jej na to nie pozwalają?
[#45] Re: A600

@jaa2, post #44

Ani IBrowse, ani AWeb, ani Voyager nie wyświetlą poprawnie strony n-k, ponieważ oparta jest ona na arkuszach CSS, których te przeglądarki nie obsługują. Wyświetlają wprawdzie zawartość, ale rozjechaną w pionie. Zwróć uwagę na suwak po prawej. Tam na dole jest jeszcze wiele rzeczy. Niestety, na A600 możesz zapomnieć o nowszej generacji Amiprzeglądarek (obsługujących CSS, takich jak Sputnik, OWB czy NetSurf). Jeśli dowalisz do A600 turbo z 030 (mocniejszego procka do A600 nie wstawisz) to możesz surfować pod emulatorem Maca pod iCabem, albo wczesną (coś koło 4.x) wersją Netscape, czy Internet Explorera. I to niestety wszystko co możesz wyciągnąć z A600.
[#46] Re:

@_arti, post #31

a jak MacOSX do FTP trzeba odpalac zewnetrzne programy to jest git, ba tyle przegladarek i zadna nie ma download menagera jak ma IBrowse, zeby pobierac pliki (tworzac liste plikow) np z serwera rapidshare itp. nastepnie do FTP nie ma godnego odpowiednika AmiTradeCenter czy RC-FTPd, a takze AmiNetRadio, zeby normalnie zapisywac strumien shoutcast. przy okazji AWeba nie uzywam.

[#47] Re: A600

@jaa2, post #44

> AWeb jest taką kiepską przeglądarką że nie umie odwzorować kodu? Czy ograniczenia sześćsetki jej na to nie pozwalają?

przegladarki na klasyka nie sa jako tako kiepskie. to bardzo dobra robota. caly widz polega na tym, ze ostatnio byly rozwijane jakies 10 lat temu (moze troche mniej). wtedy sprawowaly sie calkiem niezle. nie jest to wina autorow tego rodzaju oprogramowania, ze po tylu latach technologie internetowe ulegly zmianom. dzisiaj malo jaka strona opera sie wylacznie na czystym html, w dodatku tym sprzed 10 lat. odpal sobie Internet Explorera z Windowsa 98 albo Opere 6 z 2001 roku, ktore sa nowsze, maja wieksze mozliwosci komputera klasy PC, a i tak przy dzisiejszych stronkach nie wyswietlaja ich poprawnie. Nawet przegladarki na PC sprzed 2 lat nie radza sobie dobrze. tak to wyglada.
organiczenia 600-tki to juz swoja droga.
tak jak pisalem wczesniej:
* 1 MB na dziendobry zjedzone przez system operacyjny, sterowniki do sieci oraz sam kod przegladarki. do tego brak pamieci virtualnej ktora mozna by sie bylo posilkowac.
* wyobraz sobie odpalenie internetu na PC: 286 7MHz (w dodatku te 7MHz jest kolejno coraz bardziej wolniejsze od 386/486/Pentium przy tym samym taktowaniu), 1 MB RAM, 16-32 kolorowej karcie grafiki. taki procesor musi przetworzyc dzisiejsze setki kilobajtow kodu html z innymi rozszerzeniami (css, js...). do tego dochodzi jeszcze grafika, kompresowana, ktorej jest dosc sporo.

[#48] Re: A600

@speedy, post #47

Za wesoło nie jest...

A mam pytanko w sprawie napędu... Otóż napęd cały czas tyka więc OK, po włożeniu dyskietki zaczyna się ona kręcić. Logo znika z ekranu. Mimo tego silniczek od głowicy szarpie się z eale stoi w miejscu. Logo znowu się pojawia i koniec kręcenia, żadnego tykania.

Próbowałem naoliwić nieco te części po których głowica się przesuwa, oczyściłem ten "wałek" (nie wiem jak to nazwać :D ) silniczka, ale dalej to samo.

Dobre jest to, że jak przesunę głowicę do środka to ona wraca do początkowego położenia!

Jak myślicie, co to może być? Wina napędu czy (oby nie) kontrolera czy czego tam?
[#49] Re: A600

@jaa2, post #48

[#50] Re: A600

@jaa2, post #48

Logo? To znaczy? Masz na myśli ekran startowy Kickstartu? Bo jeśli tak to dyskietka nie jest...jakby to powiedzieć.... "bootowalna".
A jaką dyskietkę wkładasz? Systemową, czy jakąś inną? (nie daj boże 1,44 mb HD).

[#51] Re: A600

@pwe, post #50

Tak, ekran Kickstartu. Oczywiście że Amigowe ;) próbowałem wszystkich ale żadna nie działa
[#52] Re: A600

@jaa2, post #51

Pomoże ktoś?

Zauważyłem jeszcze że między jasnoszarym a białym ekranem (sugerowałem się tabelą Kolorki) występuje tak jakby "skok" ekranu (nie wiem jak to nazwać). Wie ktoś dlaczego?
[#53] Re: A600

@jaa2, post #48

możesz mieć rozregulowaną głowicę i wtedy też tak będzie robić, ja tak miałem i sam ustawiałem

[#54] Re: A600

@rafgc, post #53

Ustawianie nic nie daje. Jakieś inne sugestie?
[#55] Re: A600

@jaa2, post #54

A w jaki sposób ją ustawiasz?

[#56] Re: A600

@rafgc, post #55

Jest taki program coś jak do commodore c 64 ustawiania glowicy w magnetofonie
Ale trudno ustawić głowice w stacji amigowej

[#57] Re: A600

@rafgc, post #55

Kręcę tą śrubą. Chyba nie można inaczej?
[#58] Re: A600

@jaa2, post #57

Znalazłem taki napęd: http://allegro.pl/item543221973_stacja_dyskow_3_5_1mb_cumana_cax354_sprawna.html, byłbym zainteresowany kupnem, ale zamierzam dołożyć jeszcze napęd CD. Właściwie do którego portu podłącza się napędy?
[#59] Re: A600

@jaa2, post #57

W stacjach montowanych w amiga 600 był do regulacji czujnik szczelinowy, tym kręciłeś?

byłbym zainteresowany kupnem, ale zamierzam dołożyć jeszcze napęd CD. Właściwie do którego portu podłącza się napędy?

Zewnętrzną stację dysków podłączasz na zewnątrz, jest z tyłu opisane gniazdo do tego celu. CD-ROM podłącza się do portu IDE wewnątrz amigi (złącze 44 piny), ale musisz kupić przelotkę IDE 2.5" na IDE 3.5", będą tez potrzebne sterowniki do CD-Romu

Ostatnia modyfikacja: 01.02.2009 12:13:41
[#60] Re: A600

@rafgc, post #59

Dzięki. Tyle że właśnie sprawdzam dysk 8 GB i jest OK ;) zamierzam go też podłączyć. I co teraz? Pewnie FDD wewnętrzne, CD-ROM zewnętrznie a dysk do wewnątrz razem z przejściówką 2,5' - 3,5'?

Kręciłem głowicą od modulatora, źle mnie zrozumiałeś!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem