[#1] kilka pytan:-)
Hej hej , mam kilka pytan:
1. czy jest jakis DMS ktory chodzi na apollo060-ja mam kilka wersji i niestety zadna sie nie odpala
2. chcialbym zainstalowac pakiet NEWIcons4 i nie moge - caly czas mam b;lad slryptu instalacyjnego w linii312
3. i moze troche lamerskie - ale czlowiek sie uczy cale zycie- jak zainstalowac datatypy-tak lopatologicznie- chodzi mi o np zaistalowanie ze po nacisnieciu danej ikonki odpali sie taki a nie inny program

aha moj konfig - a1200,kick3.1,apollo060,32MB RAM, zorroII rev 5.42,cv64/3d
z gory dzieki za odpowiedz
pozdrawiam
Kwiat
[#2] Re: kilka pytan:-)

@Kwiatki, post #1

> 1. czy jest jakis DMS ktory chodzi na apollo060-ja mam kilka
> wersji i niestety zadna sie nie odpala

jest. i na pewno jest na aminecie.

> 2. chcialbym zainstalowac pakiet NEWIcons4 i nie moge - caly
> czas mam b;lad slryptu instalacyjnego w linii312

jaki blad?

> 3. i moze troche lamerskie - ale czlowiek sie uczy cale
> zycie- jak zainstalowac datatypy-tak lopatologicznie- chodzi mi

lopatologicznie powiem ci ze musisz zainstalowac deficons :) datatypy to troszke co innego :)
[#3] Re: kilka pytan:-)

@Kwiatki, post #1

"2. chcialbym zainstalowac pakiet NEWIcons4 i nie moge - caly czas mam b;lad slryptu instalacyjnego w linii312"

Mam jakas wersje instalacyjna z dobrym skryptem i update. Podeslac?

"3. i moze troche lamerskie - ale czlowiek sie uczy cale zycie- jak zainstalowac datatypy-tak lopatologicznie- chodzi mi o np zaistalowanie ze po nacisnieciu danej ikonki odpali sie taki a nie inny program"

Najlepiej instalerem. Jezeli nie ma to podam przyklad (np. ilbmDT).
Plik ilbm skopiuj do Devs:Datatypes, natomiast ilbm.datatype do SYS:Classes/Datatypes, analogicznie jest z innymi datatypami. Co do ikonek to musisz kazdej ikonce def_ wpisac odpowiednie polecenie. Ikonki znajduja sie w SYS:Prefs/Env-Archive/Sys (podczas startu systemu kopiowane sa one do ramu (ENV:Sys).
[#4] Re: kilka pytan:-)

@Andrzej Drozd, post #3

2.Super- bylbym wdzieczny gdybys mogl podeslac.
3. oto chodzilo - wielkie dzieki

i nastepna garsc pytan
mam dysk quantuma20GB - partycje pozakladane tak ze sa na pograniczu 4GB np 3.9GB, 3.5GB ale mimo to po starcie systemu nie widac tych dyskow. jak wejde w hdtoolbox - to po chwili sie pojawia i jest wsio OK. dzialja.
Ale jak zrobic zeby byly po starcie systemu (moze jakis inny filesystem??)
aha mam 4xeide(tryb nosplit) - sterowniki zainstalowane
[#5] Re: kilka pytan:-)

@Kwiatki, post #1

Witaj. Miłego Nowego Roku 2004
Ja używam DMS_GUI. podaj E-mail to Ci prześle.
Wojtek
[#6] Re: kilka pytan:-)

@Wojtek, post #5

cd. lub DMX_GUI jest jeszcze lepszy
[#7] Re: kilka pytan:-)

@Wojtek, post #5

Rowniez wszystkiego najlepszego.
[email]Flowcomp@world.pl[/email]
dzieki dzieki
[#8] Re: kilka pytan:-)

@Kwiatki, post #4

A zaznaczyłeś w HDToolBoxie aby te partycje montowały sie automatycznie?
[#9] Re: kilka pytan:-)

@kmilota, post #8

tak - jest zaznaczone automatyczne
[#10] Re: kilka pytan:-)

@Kwiatki, post #9

A jaki i w jakiej wersji filesystem masz nagrany w RDB?
[#11] Re: kilka pytan:-)

@kmilota, post #10

kmilota napisał(a): > A jaki i w jakiej wersji filesystem masz nagrany w RDB?
yyyyyyyyy ze co?? no w fastfilesystem znaczy normalny nic nie dodawalem
[#12] Re: kilka pytan:-)

@Kwiatki, post #11

zainstaluj SFS dużo szybszy i stabilniejszy....
[#13] Re: kilka pytan:-)

@Kwiatki, post #11

No to masz odpowiedz. Twój twardziel używa starego filesystemu z ROMu 3.0. Musisz wgrać nowszy dedykowany dużym dyskom.
[#14] Re: kilka pytan:-)

@Brodek, post #12

Ja bym polemizował
[#15] Re: kilka pytan:-)

@kmilota, post #14

Podaj argumenty? To podyskutujemy...
Ja używam już SFS'a już ponad rok jakiś czas na Classicu i teraz na Pegazie sprawuje sie idealnie.
[#16] Re: kilka pytan:-)

@Kwiatki, post #4

U mnie ostatnio na facie tez jedna partycja byla nie widziana po wlaczeniu kompa i wczytaniu systemu. Pomagal reset albo odwolanie sie do tej partycji. Wtedy pojawiala sie w spisie. Na dysku mam zainstalowany tylko sfs wiec to raczej nie wina filesystemu raczej sterow do faty albo 4xeide. Ta felerna partycja tez miala cos ok. 4 gb. Na szczescie jest juz ok ale nie pamietam co pomoglo.
[#17] Re: kilka pytan:-)

@Brodek, post #15

stabilniejszy od ffs na pewno nie jest, ciagle potrafi nagle miec skopany jakis container, albo stowrzyc plik-widmo.
co do predkosci: wystarcyz zmienic wielkosc bloku ze standardowych 512 i juz sfs nie jest szybszy. ale mimo to to bardzo mily fs chocby ze wzgledy na dlugie nazwy.
[#18] Re: kilka pytan:-)

@Brodek, post #15

Argumenty podawałem juz na AmigaPL. Tu nie będę się rozpisywał, bo korzystam z modemu. Mi już SFS kilka razy się zepsuł, no i przy dużej liczbie plików działa wolniej od FFS. A ta wada go u mnie dyskfalifikuje.
[#19] Re: kilka pytan:-)

@szulu, post #16

no wlasnie- sfs tez nie pomogl. dalej tak samo

co to moze byc??
[#20] Re: kilka pytan:-)

@kmilota, post #13

no sfs tez nie pomaga dalej to samo
[#21] Re: kilka pytan:-)

@Kwiatki, post #20

A chociaż dobre wartości wpisałeś w HDToolBoxie dla Identyfikator, Mask i MaxTransfer?
[#22] Re: kilka pytan:-)

@kmilota, post #21

a jakie sa prawidlowe??
[#23] Re: kilka pytan:-)

@Kwiatki, post #22

Tak też myślałem. Nie czytałeś instrukcji. Z moim dyskiem działeją przy takich parametrach: Mask 0x7FFFFFFE, MaxTransfer 0x0001FE00, Identyfikator 0x53465300. Tylko koniecznie sprawdź czy wczytując HDToolBoxem SmartFilesystem wyświetlił ci się prawidłowy identyfikator.
[#24] Re: kilka pytan:-)

@kmilota, post #23

dalej to samo - wszystkie maski ustawienia transfery sa OK
i dysku dalej nie widzi tzn partycji innej niz systemowa. pierwsza partycje widzi - system sie laduje ale pozostalych juz nie. aha mam os3.9, moze jeszcze cos. interfejs 4xeide
qrde juz nie wim co jest grane
[#25] Re: kilka pytan:-)

@Kwiatki, post #24

A włączyłeś tym partycjom AutoMount?
[#26] Re: kilka pytan:-)

@Kwiatki, post #24

Zobacz czy jak się odwołasz do tych niewidocznych partycji spod cli to się pojawią. Jeżeli tak to daj jakieś odwołanie do nich w u-s. No chyba, że zapomniałeś o Auto-Mount;) U mnie (jak już pisałem) miałem to samo z partycją 4GB (SFS, OS3.9, Fast-Ata) ale samo przeszło.
[#27] Re: kilka pytan:-)

@kmilota, post #18

kmilota napisał(a):

> Argumenty podawałem juz na AmigaPL. Tu nie będę się
> rozpisywał, bo korzystam z modemu. Mi już SFS kilka razy się
> zepsuł, no i przy dużej liczbie plików działa wolniej od FFS. A
> ta wada go u mnie dyskfalifikuje.

Cześć

A co z walidacją w FFS da się, to jakoś ominąć? Może coś się zmieniło w najnowszych wersjach FFS-u? Mam partycje po 30GB i boję się instalować FFS ze względu na validację. Strasznie długo to szło już na partycjach kilkuset megabajtowych, a jakby szło na gigabajtach aż strach myśleć.

Pozdrawiam
Robert Jackowski
[#28] Re: kilka pytan:-)

@rjack1, post #27

Ja jakoś walidacji dawno nie widziałem u siebie. Może to zasługa UPSa A tak na poważnie FFS w wersji 45.13 działa idealnie z moimi wielkimi twardzielami (IDE i UWSCSI). A jak dobrze pamiętam to moja partycja 8GB walidowała się tylko jakieś 3 min.
[#29] Re: kilka pytan:-)

@Kwiatki, post #1

I co ?? wiecej pomyslow nie ma??
no niemozliwe zebym musial instalowac wszystko od poczatku.
A moze 4xeide cos knoci:
btw - czy linijka
c:setpatch nonsd quiet scsi.device skipromupdates
musi byc ?
[#30] Re: kilka pytan:-)

@Kwiatki, post #29

Rozumiem, że później odpalasz stery do 4xide? Bo jeżeli wcześniej to patchujesz już spatchowany scsi.device. Wywal z setpatcha to scsi.device i jak możesz to wyciągnij moduły z rom update i ładuj je RemApollo. Potem zostaw tylko setpatch QUIET (rom update skasuj albo skopiuj w inne miejsce).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem