[#1] Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d
Witam! problem jak w temacie . pciinfo wyświetla
vendorid :$1904
vendorname: unknown
deviceid: $8139
Devicename: unknown

Karta jest typową siecówką na chipsecie RTL8139d, ktory wg. elboxu jest supportowany.

fastethernet.device mam w wersji 1.4
mediatornet.device 2.9

zainstalowany najnowszy mediatorup ze elboxu

miami init z wersji 3.0 nie widzi nic na obu device'ach niezależnie od numeru urządzenia

[#2] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@twardy, post #1

Może po prostu uszkodzona? Możesz jakoś sprawdzić na innym sprzęcie?

[#3] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@Kitech, post #2

hmm,karta nowa dziś kupiona

[#4] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@twardy, post #3

Dziś kupiona, ale pewnie nie nowa, tylko używana! A próbowałeś w innym slocie?

[#5] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@Kitech, post #4

karta sie wykrywa na pc pod xp. w medku mam tak

1-voodo3
2-sieciowka
3-sb128
4-pusty

[#6] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@twardy, post #5

No cóż pozostają działania standardowe:
- przeczyść styki,
- spróbuj w innym slocie.
Albo po prostu ta karta nie działa z Amisią lub z akurat Twoim Mediatorem (medycyna radziecka notowała już takie przypadki).
Powodzenia.

[#7] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@Kitech, post #6

hmm powinna dzialac, na stronie elboxu wyraznie podane ze Realtek 8139 A/B/C/D sa supportowane i widziane jako [10EC, 8139]... sprawdzilem tez w ostatnim slocie -pciinfo wyswietla to samo
productid identyfikuje ok jako 8139 ale vendor im sie nie zgadza - moze jest nowsza wersja fastethernet.device niz moja 1.4??? jak masz jakas inna w swojej ami to dasz rade podeslac na priv ?

generalnie bez zadnych dodatkowych konfiguracji miami powinien karte zobaczyc na fastethernet.device unit 0

Ostatnia modyfikacja: 28.05.2009 20:22:31
[#8] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@twardy, post #7

Ja mam FastEthernet.device w wersji 1.21 z MM_CD_UP1.31, więc Ci niestety nie pomogę.

[#9] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@Kitech, post #8

podeslij jak mozesz, ja mam mmcd w wersji 1.13 , wiec generalnie starsze, moze zmienili numerowanie wersji urzadzenia? na stronie elboxu jako najnowsza wersja jest podane 1.22

[#10] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@twardy, post #9

Spróbuję coś wygrzebać, ale by mi było łatwiej jakby w profilu użytkownika był adres e-mail. ;)

[#11] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@Kitech, post #10

meckert (at) go2 . pl

[#12] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@twardy, post #1

a voodoo 3 ci rozpoznaje?
ja miewalem czasem takie jazdy, doscisniecie polaczen i przeczyszczenie pilniczkiem stykow kazdego macha w medku rozwiazylao problem od reki
[#13] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@Valwit, post #12

niestety nowe stery nie pomogly. voodoo i sb128 dzialaja bez problemu. karta sieciowa sprawdzona w dwoch slotach. napisalem do elboxu,na razie bez odpowiedzi.

[#14] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@twardy, post #13

twardy daj namiary na
Per-Gunnar

[#15] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@bunger, post #14

per-gunnar.johansson (at) bwm.se

[#16] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@twardy, post #15

no i co mam z tym zrobić ?

[#17] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@twardy, post #13

skoro masz vendor id i device id to w zasadzie co stoi na przeszkodzie, abys przedytowal sobie s:Vendors.txt i dodal te karte do listy? najlepiej znajdz jakas podobna sieciowke i dopasuj numerki. wtedy karta bedzie rozpoznana i jesli to ten sam uklad to powinno pojsc bez problemu
[#18] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@twardy, post #13

Niestety jeżeli chodzi o karty oparte na Realteku 8139 to nie wszystkie działają z Medkiem. Radzę kupować te które wymienione są na stronie Elboxu. Na 100 procent z Medkiem nie chodzą karty firm: Avacs i Seven. Objawiało się to tak że, karta co kilka minut zrywała połączenie. Natomiast co do pliku Vendors to jego nowszą wersję można poszukać w Necie i po prostu podmienić jest to zwykły plik tekstowy.
[#19] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@TomK, post #18

W niedzielę wyprubuję ....

Rozumiem że jeżeli karta będzie rozpoznana to w miamiinit fastethernet.device unit 0 i powinien to zobaczyć ? Czy jeszcze coś muszę konfigurować żeby karta działała ?

[#20] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@TomK, post #18

najnowsza wersje masz w update z elboxu. skoro ma najnowszy update, a karty w tym nie ma to trzeba po prostu dopisac
[#21] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@Valwit, post #20

Tja a pod tym adresem masz zawsze najnowszą wersję Vendors.txt http://www.pcidatabase.com/reports.php?type=tab-delimeted Czy ty naprawdę myślałeś że ten plik to wynalazek Elboxu?

Ostatnia modyfikacja: 31.05.2009 18:02:00
[#22] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@TomK, post #21

Ok wiec skoro tak naprawde to ze w pciinfo jest vendor jako unknown to nie gra roli, a chipset na karcie jest supportowany (co potwierdził mi mailowo elbox) to czemu kiedy w miami init podaje fastethernet.device unit 0 to otrzymuje komunikat "Unable to open device fastethernet.device unit 0. Device might be in use".

Z kolei jak odpalilem miami dx to program bez problemu odczytal z fastethernet.device mac adres i inne dane karty . nie kumam .

[#23] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@twardy, post #22

To jeszcze mam taki pomysł, piszesz fastethernet.device unit 0? Coś mi łazi po pamięci, że ważna jest pisownia, ten driver nazywa się FastEthernet.device. Uwaga ważna jest wielkosć liter!
[#24] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@TomK, post #23

Ha! pomogło tylko teraz mam problem z konfiguracją. Mam modem kablowy i router lan/wifi. Do tej pory podlaczone sa 3 kompy, amige wpialem w wolny port,lampka na routerze sie swieci.

Taki mam konfig na pc :

Konfiguracja IP systemu Windows

Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : EEE
Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . :
Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Emisyjny
Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie

Karta Ethernet Połączenie sieci bezprzewodowej:

Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Opis . . . . . . . . . . . . . . : Atheros AR5007EG Wirele
apter
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-15-AF-67-E7-62
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.0.138
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . :
Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 78.31.159.225
192.168.0.1
Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 1 czerwca 2009 17:06:49
Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 8 czerwca 2009 17:06:49

router przydziela ip automatycznie a miami init karze mi podawac wszystko z reki. ipwiec dajmy na to daje z koncowka 155 , brame domyslna nie wiem jaka wpisac, bo w tej koniguracji co wkleilem nie wyswietla mi sie nic , jak wpisuje dns taki jak podany to stwierdza ze nie mozesie polaczyc :(

[#25] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@twardy, post #24

Brama to samo co serwer dhcp 192.168.0.1; zapewne.
Dnsa wpisuj w database w miami.

[#26] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@11MASTEr, post #25

Nic to nie dało, Miami Init wywala po podaniu 192.168.0.1 komunikat ze nie moze sie polaczyc z dns. Z kolei jak skonfiguruję ręcznie MiamiDX to owszem moge sobie kliknąć online i nawet przy interface wyswietli sie online, ale co z tego kiedy pingi zadne nie ida ....

[#27] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@twardy, post #26

Wejdz do ustawień miami zakladka databases/dns (czy jakos tak) i dodaj wpis: 78.31.159.225

[#28] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@11MASTEr, post #25

DHCP i BRAMA to nie jest to samo.

DHCP to adres serwera przydzielającego IP, a BRAMA to adres serwera udostępniającego połączenie z internetem, chociaż zapewne w tym przypadku adresy będą te same.

Wpisz na PC w wierszu poleceń ipconfig i będziesz wiedział jaki ma adres. Spróbuj wpisać DNS od TPSA.

[#29] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@rafgc, post #28

parę postow wyzej jest moj pelny raport z ipconfig /all

wpisanie dns nic nie pomaga podajee 192,168,0,1 i 78,31,159,225 i z z zadnym sie nie laczy. do tego samego routera tym samym kablem podlaczylem innego kompa - zalapalo od razu, ip pobralo automatycznie, dns takie jak podalem powyzej. z tym ze - jak podlaczylem pc to lampka na routerze miga, a jak amige to pali sie stale - reset routera tego nei zmienia. druga sprawa - w sieciowce w mediatorze stale pali sie czerwona lampka , a zielona miga

Ostatnia modyfikacja: 03.06.2009 17:46:35
[#30] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@twardy, post #29

@twardy
Te przecinki pomiędzy adresami to tylko taka pomyłka podczas pisania posta?
A wpisując juz wszystkie cyferki w miami dałeś na query device(czy jakos tak)? Operacja sczytuje dane z sieciówki mac, ustawia MTU i takie tam. moze tego Ci brak?

@rafgc
DHCP i BRAMA to nie jest to samo.
Wiem, ale w tym przypadku to na 100% to samo.

Ostatnia modyfikacja: 03.06.2009 19:12:56
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem