[#31] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@11MASTEr, post #30

przecinki to pomyłka ,az taki lamer nie jestem :)

query device zrobilem,poprawnie czyta dane karty , mac adres itp.

[#32] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@twardy, post #31

Może masz blokowanie MAC włączone w routerze? lub IP? Innych pomysłów niestety już nie mam...

[#33] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@twardy, post #31

Bez DNS wpisuj samo IP.
Czyli zamiast ppa.pl wpisz ping 87.98.233.210
Czy router widzi sieciowke Amigi?

Ostatnia modyfikacja: 04.06.2009 22:02:47
[#34] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@11MASTEr, post #32

mam włączone, ale mac adres sieciowki jaki uzyskalem z miami z query device wpisałem jako dozwolony - takze to nie to ....

[#35] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@Norbert, post #33

jak sprawdzić czy router widzi sieciówkę ? kontrolka na routerze się pali ....

na tym samym porcie i kablu bez problemu zadzialal laptop , takze zastanawiam sie czy moze jednak cos tam nie trybi z kartą ... chociaż jak miami poprawnie zczytuje mac adres to juz sam nie wiem

Ostatnia modyfikacja: 07.06.2009 11:53:51
[#36] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@twardy, post #35

W ustawienich do routera powinna byc mozliwosc sprawdzenia aktywnych klientow.

Podeslij konfig do miamidx to zrobie kilka przykladowych ustawien i bedziesz mogl je sprawdzic.
[#37] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@twardy, post #35

A używałeś programu, a raczej skryptu preferencji, który ustawia wszystkie zmienne kart i mediatora: http://elbox.com/download/MedConfig.lha ?

[#38] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@11MASTEr, post #37

tak, zmienna fastethernet ustawiona na 0

[#39] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@twardy, post #38

To używasz w końcu miami czy miamidx? Bo w miami to tylko online się daje, natomiast w mdx to trzeba dać online na konkretnym interfejsie, lub zaznaczyć w opcjach automatyczny online. Ale to chyba wiesz...
No i na początek potestuj te pingi i blokowanie maca bo to mi cos nie tak wygląda. Jak nie to ewidentnie hardware jest 'nie teges'.

Ostatnia modyfikacja: 08.06.2009 20:05:03
[#40] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@11MASTEr, post #39

I na miami i miami dx probowalem , dokladnie tak jak opisane w instrukcji.
Mac adres odblokowany - ale w logach routera nie ma zadnych polaczen z tej karty sieciowej ... Czyli zagadka, link sie pali, Act miga, na routerze kontrolka sie pali, miami dx sciąga poprawanie macadres, elbox pisze ze karta git, kabel działa i port w routerze sprawny bo dziala testowo na laptopie - konfiguruje miami dx , miami i miami init tak samo jak skonfigurowal sie laptop po podlaczeniu pod ten port (oczywiscie podaje inny adres ip z przedzialu 100-200 jak zaleca producent routera) i nic nie dziala... nie idzie ping na 192.168.0.1 ani na nic innego .... masakra jakaś

[#41] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@twardy, post #40

Wiesz sprawdz inna karte niech nawet bedzie 10Mbs tylko wazne zeby podzialalo (do takiej jest inny device mediatornet).
Wazne by ruszylo.

[#42] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@twardy, post #40

Mieszkam w Kielcach, pracuję w Warszawie. Mam więc dwa routery (oba D-Link, ale różne). Na jednym z nich nie mogłem uzyskać połączenia statycznego z netem. Pomogło dopiero ustawienie w routerze kompa (Ami) z macadresem i nadanie (w routerze) sztywnego IP, który został wpisany w Ami (pod Genesis). Niedawno zmieniłem stos na Miami Dx i po prostu ustawiłem DHCP. Ruszyło z kopyta bez żadnych kombinacji na routerze. Nie wiem czemu kombinujesz ze statycznym połączeniem, jak pięknie działa dynamiczne.
W każdym razie powodzenia.

[#43] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@Kitech, post #42

jak ustawie dhcp to z miejsca wywala ze nie moze uzysk polasczenia

[#44] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@twardy, post #43

To już głupi jestem! Jak faktycznie sieciówka jest dobra, to pomyśl nad ustawieniami routera! Na MiamiDX DZIAŁA DHCP!!!

[#45] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@11MASTEr, post #30

Odświeżam,

Mam mediatora 1200 PCI (zwykłego) z nowymi machami.

W pciinfo wykrywa wszystkie karty, czyli Voodoo3, SB128 i etnernet, łącznie z vendor name i ID. Voodoo jest skonfigurowane i hula aż miło na Picasso96.

Korzystam z Genesis.
W Devs/Networks mam m.in. MediatorNET.device i FastEthernet.device .

W Genesis wszystko ustawiam na DHCP (moja Amiga500+ z PlipBoxa łączy się tak na Miami).
Podczas próby odpalenia w tryb online wyskakuje okienko, że nie może otworzyć urządzenia FastEthernet.device na unit 0. Podobne jazdy mam zresztą z SB128 (dźwięku też nie ogarnąłem choć sterowniki, plik z ustawieniami i mixer w systemie jest).

Czy to oznacza, że ta karta nie odpala?

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2014 20:14:04 przez Azzorek

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2014 20:14:14 przez Azzorek

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2014 20:15:45 przez Azzorek
[#46] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@Azzorek, post #45

Wklej output z pciinfo.
[#47] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@strim_, post #46

Proszę bardzo:

Pozdrawiam,

Azz
[#48] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@Azzorek, post #47

Kurcze wydaje mi się, że u mnie też nie działała sieciówka z mediatorem Ten sam efekt co u Ciebie.
[#49] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@Azzorek, post #45

skorzystaj z tej podpowiedzi.
jesli Amiga- Miami nie odczyta MAC sieciowki tzn ze nie zadziala z tym sterownikiem

http://www.ppa.pl/forum/amiga/27271/genesis-netgear-ma401-pomocy#m371894
[#50] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@Norbert, post #49

Pomogło zainstalowanie nowszych Multimedia od Elboxu :) . Teraz gra dźwiękówka i karta też działa, ale Genesis marudzi teraz, że nie może pobrać danych DHCP od mojego routera. To już będzie zabawa konfigiem ;) .

Pozdrawiam,

Azz
[#51] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@Azzorek, post #50

Chyba musisz wpisać adres ręcznie, w DHCP Genesis jest jakiś błąd (o ile dobrze kojarzę) i nie pobiera z routera adresu (u mnie mam ręcznie ustawiony na Ami).
[#52] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@Azzorek, post #50

Genesis oraz AmiTCP nie działają z DHCP. Tylko Miami, MiamiDX i RoadShow.
Można ratować się Genesis DHCP client napisanym przez Pekdara :)
[#53] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@Sir_Lucas, post #52

Co to jest "Destination" w opcjach "Interface" Genesis do licha? Pierwszy raz taki opis widzę .

Pozdrawiam,

Azz
[#54] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@Azzorek, post #53

Adres docelowy,ale nic tam nie musisz wklepywać wystarczy IP bramka i maska.
[#55] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@Grisza, post #54

Wpisałem tam adres mojego routera i działa :) . Problem jest tylko z DNSami, bo marudzi przy próbie odpalenia www.google.pl. PPA się otwiera ale na forum nie mogę wejść z tym samych powodów co na google. Poniżej fotki:

Widać, że polskie czcionki też szwankują.

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2014 13:04:48 przez Azzorek
[#56] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@Azzorek, post #55

Jak się domyślam trzeba wpisać adresy DNS, tyle, że ja od UPC nie dostałem takowych i nigdy nie potrzebowałem ich bo wszystko (7 urządzeń) w domu mam skonfigurowane przez DHCP.

Czy DNSy w Genesis wpisuje się w Genesis w:

Prefs/Interfaces/"nazwa_urządzenia/Edit/Resolv ?

Jest tam okienko "Domain name servers" co w skrócie daje DNS. W tej chwili mam tam : 8.8.8.8 .
Mam skasować ten wpis i utworzyć nowy? Jeśli tak to jaki adres tam wpisać? Jeśli wpisuję adres mojego routera, czyli 192.168.0.2 to nic pomaga, dalej iBrowse męczy o DNS.

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2014 14:00:48 przez Azzorek
[#57] Re: Mediator nie rozpoznaje sieciowki rtl8139d

@Azzorek, post #56

Dobra pisze juz z Amigi. jeszcze tylko z czcionkami musze zawalczyc stad pisze bez ogonkow.

Podam moje dane konfiguracyjne dla Genesis, moze sie przydadza dla tych ktorzy maja UPC tak jak ja.

Wchodzimy w opcje Genesis: Genesis Prefs/Interfaces/. Zaznaczamy nasza karte sieciowa (ja na mediatorze 1200 PCI mam (Name:PCI ; Device:FastEthernet.device ; Unit:0) i klikamy na dole "edit".

w otwartym okienku w zakladce "Interface" mam:

Name: PCI
Comment:
IP adress: 192.168.0.120 (zalezy jaki macie router, ile urzadzen, itp.)
Destination: (wybrane dynamic)
Gateway: 192.168.0.2 (to ares mojego routera)
Netmask: 255.255.255.0
MTU: 0

Z kolei w zakladce "Resolv" trzeba wpisac te nieszczesne DNSy. Dla UPC DNS sa nastepujace:

62.179.1.62
62.179.1.63 .

Powyzsze DNS musza byc wpisane jeden pod drugim , a wpisany tam standardowo 8.8.8.8 usuwamy.

Tyle magii, teraz czas na czcionki, ale widze, ze ogolnie jest cos nie tak bo pod prawy-alt e mam np. "ę". Chyba uklad klawiatury jest nie taki.

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2014 14:35:11 przez Azzorek
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem