[#31] Re: Amiga 500 z czerwoną diodą

@binmoder, post #30

A powiedzcie mi ta klawka super mechaniczna i w ogóle the best to czym się różni od tej gorszej z zewnątrz??

Bo mi wpadła taka Amiśka w łapska niedawno i co prawda nie ma ona klawisza C= z lewej tylko normalny "Amiga", ale ma red ledy i jej klawisze są zdecydowanie inne od innych Amig, tj. bardziej kwadratowe...

Oto fotki:

[#32] Re: Amiga 500 z czerwoną diodą

@mccnex, post #31

W tych super zarąbistych z C=, masz styki i sprężynki, a nie folię jak w tej. Ta jest za raz po mechanicznej, klawiatura Samsunga zdaje się, dwie tasiemki do kontrolera klawiatury. Tamta z C= jest na PCB, do PCB przyczepione są dwie blaszki, które po naciśnięciu klawisza złączają się. Dzięki innej budowie, inaczej się ją czuje, mnie dużo lepiej się na niej pisze (na tej z C=).
[#33] Re: Amiga 500 z czerwoną diodą

@mccnex, post #31

Nie bardzo widzę różnicę w kształcie, ale z tego co zdążyłem zaobserwować to one chyba nikomu nie żółkną
[#34] Re: Amiga 500 z czerwoną diodą

@Esio, post #33

Wiesz co na fotkach tak nie widać, ale mam akurat drugą pięćsetkę zaraz obok i różnica jest od razu zauważalna, są bardziej kwadratowe i jakby szczelniej wypełniają przestrzenie "międzyzębne" :)

Kiedyś opchnąłem jedną taką A500 z tą klawiaturką (ale bez znaczka Commodore) za bezcen, czego dzisiaj żałuję...
[#35] Re: Amiga 500 z czerwoną diodą

@binmoder, post #30

Życzę powodzenia OK Jak ukończysz swoje dzieło to proszę zademonstruj je OK
[#36] Re: Amiga 500 z czerwoną diodą

@Esio, post #19

Wiesz jakim ewenementem jest nabycie nowej "RED LED" takiej jak w A500 W mojej Ami kiedyś taka się spaliła (nie w tej z "C=") Długo szukałem i gdy juz miałem zamiar kupić za bezcen całą Amigę z takim ledem - z pomocą przyszedł FACHOWIEC w ZURT, który akurat wymieniał trafa w moich dwóch monitorach. Miał 3 szt. :)

Pewnie zaraz ktoś napisze, że można połączyć dwie mniejsze diody - ano można. Na bezrybiu i rak ryba. :)

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2013 21:56:08 przez TUPCOM
[#37] Re: Amiga 500 z czerwoną diodą

@TUPCOM, post #36

W jednej z klawiatur które posiadam ktoś wpadł na taki pomysł i zrobił jedną z trzech prostokątnych i powiem Ci, że na pierwszy rzut oka nie widać wcale. I tak jak mówisz, zawsze jest to wyjście. Ja jak załączyłem swoją Amigę RED LED, to się przestraszyłem, bo nie zaświeciła się. Dopiero jak pojawia się dyskietka - a to te typy tak mają
[#38] Re: Amiga 500 z czerwoną diodą

@Esio, post #37

OK
[#39] Re: Amiga 500 z czerwoną diodą

@TUPCOM, post #35

Na pewno zademonstruję. Na razie jestem na etapie czyszczenia pojedynczych klawiszy i powolnego dostosowywania pcb na potrzeby kontrolera i jego mapy klawiatury
[#40] Re: Amiga 500 z czerwoną diodą

@binmoder, post #39

I jak tam postępy
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem