[#1] Interfejs APPE
Katując dziś Lionheart'a wykończyłem ostatni Joy. Rozglądam się więc za czymś sensownym i wpadłem na trop APPE
http://se.aminet.net/docs/hard/appe_v31.readme

Czy ktoś z was podjął się jego skonstruowania? A może wiecie kto mógłby coś takiego wykonać? Ja raczej nie czuję się na siłach, ale chętnie bym coś takiego kupił.

Nawiązując do tematu. Warto kupić pada Boomerang B432L firmy MATT? Wiecie może czym różnią się jego wersje? Z tego co rozumiem L - to wersja z małym wkręcanym Joy'em, ale oferują też kilka innych na oko identycznych, różniących się symbolem i ceną.
Z góry dzięki za pomoc.

Ostatnia modyfikacja: 15.08.2009 15:51:18
[#2] Re: Interfejs APPE

@frywolny_marian, post #1

Taki interfejs krazyl kiedys po ebayu, dziala . Co do padow Matt to dobry pomysl sam zakupilem jakies 5 miesiecy temu i nigdy nie mialem tyle frajdy z gry :)

[#3] Re: Interfejs APPE

@PrzemasIII, post #2

No to kupię se i ja ;)

[#4] Re: Interfejs APPE

Wiecie może czym różnią się jego wersje?

L - z prząślem
P - bez

numerki określają chyba kolory przycisków (ale nie obudowy), no i czy ma diodę czy nie.

W tym wątku, w postach #36 i #37 znajdziesz coś o BOOMERANGACH.

Ostatnia modyfikacja: 15.08.2009 17:21:40
[#5] Re: Interfejs APPE

@frywolny_marian, post #3

Pisałem do nich maila ostatnio, bo na stronie było napisane, że modelu L aktualnie nie ma, zapytałem się, kiedy będzie, ale nie sprecyzowali daty. Napiszę jeszcze raz, i że nie jestem jedynym zainteresowanym.

[#6] Re: Interfejs APPE

@Bagheera, post #5

ja osobiście wolałbym Pad od Segi MegaDrive ..

ładnie wygląda, tani (ok 15zł), i potrafi obsłużyć dwa przyciski..pozdr
[#7] Re: Interfejs APPE

Prosty układ który można zrobić na płytce uniwersalnej, jak dla mnie nic trudnego, koszt to chyba 30-50 bo nie wiem ile kosztują wtyczki od PS, ale taniej właśnie wyjdzie zakup pada od segi. Ale jakbyś się uparł i załatwił części, to bym mógł Ci zrobić.

Ostatnia modyfikacja: 17.08.2009 09:37:39
[#8] Re: Interfejs APPE

@rafgc, post #7

Tylko już od kilku tygodni nie widziałem na allegro pada do kupienia, co najwyżej całe zestawy są :/

Btw, napisałem do tej firmy jeszcze raz z pytaniem o tego pada.

Ostatnia modyfikacja: 17.08.2009 10:33:11
[#9] Re: Interfejs APPE

@frywolny_marian, post #3

Dostałem odp, Pani napisała, że nie ma kolegi, który zajmuje się produkcją boomerangów, bo jset na urlopie, i ma wrócić we wrześniu. Napisała także, że jak będzie miała jakieś ionformacje czy i na kiedy będą mogli go wyprodukować, to da mi znać. Zaproponowała model P z 1m kablem za 26 PLN.

[#10] Re: Interfejs APPE

@Bagheera, post #9

>> Zaproponowała model P z 1m kablem za 26 PLN.
Szkoda, już miałem składać zamówienie na 3 sztuki "Lux". Dziwne, bo na ich stronie stan magazynowy B432L - 15.000 szt. Ale jak mówią, że nie ma to nie ma.

Co do pada od Segi, to nie wiem czy to dobre rozwiązanie. Pady Sony (i pochodne) można kupić nowe i co ważniejsze, jest i będzie ich od groma. Co do wyżej wymienionych, to znów pozostanie polowanie na rynku wtórnym.

>>Prosty układ który można zrobić na płytce uniwersalnej, jak dla mnie nic trudnego, koszt to chyba 30-50 bo nie wiem ile kosztują wtyczki od PS, ale taniej właśnie wyjdzie zakup pada od segi. Ale jakbyś się uparł i załatwił części, to bym mógł Ci zrobić.

Napisz co Ci potrzeba. Wtyczka i coś jeszcze?

[#11] Re: Interfejs APPE

@frywolny_marian, post #10

Ale moje zapytanie dotyczyło modelu 102L.

http://matt.com.pl/show.php?kod_show=AAA&poz_kl=3&mklasid=2&keep=1&show=1&aktklasid=3
Ktoś na ppa w innym wątku właśnie ten model polecił. W sumie wyglądają podobnie, nie wiem, jaka jest różnica między tym a B432L.

Ta ich wyszukiwarka jest dziwna, przegladając po kategoriach nie ma modelu B432L, dopiero jak się wpisze frazę 'amiga'. Dopytam się o to jeszcze.

[#12] Re: Interfejs APPE

@Bagheera, post #11

Tak, 432L widać dopiero gdy wejdzie się do działu "joysticki do konsol". Pewnie dla tego, że to taka kopia pada od CD32.

Ja właśnie dostałem informację dotyczącą mojego zamówienia. 432L są i po otrzymaniu kasy natychmiast mi je wysyłają.

[#13] Re: Interfejs APPE

@frywolny_marian, post #10

Jeśli byś chciał mieć coś takiego, to potrzeba:

2 rezystory 4.7k
2 kondensatory 15pF
1 kondensator 100nF
rezonator kwarcowy 10MHz
układ PIC16f84
gniazdo żeńskie db9
gniazdo od Playstation
kawałek płytki uniwersalnej

ale teraz i tak bym tego nie zrobił, bo wyjeżdżam, ale widzę, że masz oko na jakiegoś pada do amigi więc adapter Ci raczej potrzebny nie będzie.

[#14] Re: Interfejs APPE

@frywolny_marian, post #12

No właśnie napisali, że 'Joypad 432L przystosowany jest do konsoli typu AMIGA CD-32'

[#15] Re: Interfejs APPE

@Bagheera, post #14

Ale bez problemu działa ze zwykłymi Amigami.

[#16] Re: Interfejs APPE

@frywolny_marian, post #15

A tam jest takie samo gniazdo i nie trzeba żadnych adapterów?

[#17] Re: Interfejs APPE

@Bagheera, post #16

takie samo
[#18] Re: Interfejs APPE

@Bagheera, post #16

>>Boomerang jest teoretycznie przeznaczony do CD32, ale nic nie stoi na przeszkodzie by podłączyć go do innej Amigi. Ja kupiłem B432 do mojej A1200 i działa znakomicie.

Cytat z:
http://www.ppa.pl/artykul-joypad.boomerang.b432-1_3_460.html

Podejrzewam, że ta wersja wyposażona jest w więcej przycisków, które gry z CD32 potrafią wykorzystać. Tak mi się przynajmniej wydaję.

Ostatnia modyfikacja: 20.08.2009 18:01:03
[#19] Re: Interfejs APPE

@Bagheera, post #16

Właśnie wczoraj listonosz przyniósł mi dwa Boomerangi 432L. Świetny pad. Gra się naprawdę przyjemnie, choć przy wyjętym mini joyu miałem problemy ze skokami (kierunek "prawo" lub "lewo" plus góra). Jednak po jego włożeniu jest ekstra. Polecam.

[#20] Re: Interfejs APPE

@frywolny_marian, post #19

Odkopuję temat odnośnie interfejsu appe. Mam zamiar powrócić do retrogrania, ale dżoje, które posiadam, nie za bardzo już się do tego nadają. Zaciekawił mnie ten film na YT: http://www.youtube.com/watch?v=Q9WCIXI03G4

Czy ktoś ma taki adapter? Ten z filmu zdaje się być autorskim, zamkniętym projektem autora. Napisałem do niego maila, ale nie dostałem żadnej odpowiedzi.

Było by niezmiernie fajnie móc podłączyć amigę do tv 32, ująść sobie wygodnie na kanapie, i grać za pomocą bezprzewodowego pada od PS, który mógł by również emulować analgowymi gałkami mysz.

Niestety appe v3 tego nie potrafi. Może jest jakaś alternatywa? Pady boomerang średnio mnie interesują, krótkie kable, do myszy i tak trzeba podchodzić, a i tak wygoda oryginalnych padów od PS z niczym imo się równać nie może.
[#21] Re: Interfejs APPE

@Bagheera, post #20

Ja mam taki adapter, to nie jest APPE tylko inny prywatny projekt, kupowałem chyba ze dwa lata temu na spółkę z jakimś innym polakiem. Działa przyzwoicie. Do używania Pada jako myszki mu i tak musiałbyś wstać i przełączyć wtykę z portu. O alternatywie nie słyszałem.
[#22] Re: Interfejs APPE

@Bagheera, post #20

fajne rozwiazanie, tez taki adapter bym przytulil
[#23] Re: Interfejs APPE

@PrzemasIII, post #22

Problem w tym, że mail do autora jak i konto na YT są już nieaktywne, nie mam pojęcia co się stało z autorem.
[#24] Re: Interfejs APPE

@rafgc, post #23

Odnalazłem coś takiego
Na dole mail.

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2012 23:05:03 przez Dark_luke
[#25] Re: Interfejs APPE

@Dark_luke, post #24

Ciekawe, chyba widziałem ten interfejs osobiście kiedyś na allegro, jest biedniejszy w funkcjonalności od tego angielskiego, ale na pewno lepszy niż APPE
[#26] Re: Interfejs APPE

@rafgc, post #25

To może w tym przypadku wypali jakieś zbiorowe zamówienie? bo ja bym co najmniej kilka wziął.
[#27] Re: Interfejs APPE

@Mir3k, post #26

W moim przypadku wszystko zalezy od ceny . Jednakze preferowalbym interefejs nie na kablu a oddzielny podlaczany zarowno do Amigi jak i pada, wiadomo pady tez maja swoja zywotnosc .
[#28] Re: Interfejs APPE

@Dark_luke, post #24

Skontaktuję się z tym Panem, zobaczymy, co mi odpisze.

Może udałoby się nam zorganizować hurtowe nabycie takiego interfejsu, jeśli ktoś się zdecyduje taki zrobić, albo wykupić na zasadach bounty od autora schemat i binarki do chipa.
[#29] Re: Interfejs APPE

@Dark_luke, post #24

Udało mi się skontaktować z tą osobą. Stwierdził, że może przyjąć hurtowe zamówienie, ale chciałby wiedzieć, ile chętnych może się spodziewać. Zaproponował mi jednak, abym zakupił najpierw jeden egzemplarz i przetestował go. Wstępnie cenę interfejsu wycenił na 100 pln. Przy zamówieniu hurtowym cena ma być niższa. Mam zamiar wynegocjować ją dla nas jak najkorzystniejszą.
Dopytam się jeszcze, czy będzie to interfejs zabudowany we wtyczkę, czy też wymienny, pozwalający na zmianę pada.

Proszę zainteresowane osoby o wstępne zdeklarowanie się, czy były by chętne zakupić taki interfejs, na jakich warunkach, i jaką kwotę były by w stanie na to wydać.

Ja prawdopodobnie zakupię jeden egzemplarz testowy przed składaniem zamówienia zbiorowego, żeby mieć pewność, co tak naprawdę mamy kupić :)
[#30] Re: Interfejs APPE

@Bagheera, post #29

Najlepiej by było, gdyby zrobił wam oddzielną wtyczkę (można kupić adaptery PSX do PC z dwoma wtykami i uciąć) niż psuć kabel od joypada lub uniemożliwiać podłączenie innego.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem