[#61] Re: Odnawianie plastiku

@drsky, post #60

naklejki dobrze schodzą suszarką, emblematy dostają zadziorów od wydłubywania ich lub pękają.
[#62] Re: Odnawianie plastiku

@maliniak, post #61

Czyli naklejki podgrzać, tak?

Emblematy podobno lepiej schodzą jak się je zamrozi (np. zmrażaczem w płynie).
[#63] Re: Odnawianie plastiku

@maliniak, post #59

Może być, może też być mocniejsza, tylko o ile pamiętam 250W ma już gwint E40 więc będziesz musiał kupić oprawę. Moc palnika regulujesz mocą żarówki. I raczej jak będziesz toto odpalał to rób to albo na balkonie albo w zamkniętym pomieszczeniu do którego podczas operacji nie będziesz wchodził (szybko można poparzyć skórę) i które później dokładnie wywietrzysz (ozon).
[#64] Re: Odnawianie plastiku

@Jenot, post #63

Dokładnie trzeba przestrzegać bhp szeroki uśmiech
Słyszałem aby nie parzyć w stronę tej lampy uv kiedy pracuje bo można również oślepnąć i jak również w kilka minut można się opalić
Ja planowałem robić to na balkonie, dobrze że mi powiedziałeś jeszcze o ozonie bo tego nie wiedziałem. Na balkonie ozon sam ucieknie.
Czym bezpiecznie stłuc zewnętrzne szkło ?
[#65] Re: Odnawianie plastiku

@drsky, post #62

Tak naklejeczki podgrzewasz , pięknie schodzą , nawet plomby gwarancyjne szeroki uśmiech

O zamrażaniu nic nie wiem.
[#66] Re: Odnawianie plastiku

@maliniak, post #64

Ja owinąłem szczelnie i grubo ręcznikiem papierowym i rąbnąłem o blat. Resztę drobnych ząbków usunąłem szczypcami. Nie polecam walenia bezpośrednio szkłem bo będziesz miał w powietrzu kupę pyłu z luminoforu.
[#67] Re: Odnawianie plastiku

@Jenot, post #66

Pięknie dzięki za rady OK
[#68] Re: Odnawianie plastiku

@KRISS, post #54

KRISS , czy masz na myśli wode utlenioną w płynie taką do przemywania ran?
[#69] Re: Odnawianie plastiku

@maliniak, post #68

Wodę utlenioną tak, ale nie do przemywania ran, tylko taką 12%
[#70] Re: Odnawianie plastiku

@KRISS, post #69

A ile tego specyfiku potrzeba na wybielenie całości (1l czy więcej)? Klawisze też tym roztworem można czy jest za mocny (zejdą naklejki)?
[#71] Re: Odnawianie plastiku

@jimmy, post #70

Zależy co chcesz wybielać?
Potrzeba tyle, aby przykryła całość.
Włóż obudowę (np; od A500) do pojemnika, zalej zwykłą wodą (wiadomo, trzeba później zmierzyć objętość) i będziesz wiedzieć ile kupić wody utlenionej.
Ja sobie kupiłem 5 litrów (mi do A500 wystarczyło)
Klawisze też tak wybielałem i nic z naklejkami się nie działo
[#72] Re: Odnawianie plastiku

@jimmy, post #70

1 l wody utlenionej w kremie wystarczyło mi na wybielenie 3 kompletów klawiszy z klawiatur do A500 i A1200, dodatkowo 1 szt. C64C i dolnej pokrywy obudowy A500. Klawiatura od c64 była ostatnia i jechałem już na resztkach.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2015 16:43:02 przez misiek2
[#73] Re: Odnawianie plastiku

@misiek2, post #72

Właśnie..............w kremie użyjesz tylko raz a w płynie możesz użyć więcej razy
[#74] Re: Odnawianie plastiku

@KRISS, post #73

To ile taka 5 litrowa bańka w płynie kosxtuje?
[#75] Re: Odnawianie plastiku

@maliniak, post #74

Słowo klucz perhydrol.
[#76] Re: Odnawianie plastiku

@KrystianPoland, post #75

dziś nie darowałem i zrobiłem sobie boxa do wybielania obudowy mojej A600 i w końcu sukces. Po półtorej godziny w boxie pod żarówką obudowa bardzo zdecydowanie wybieliła się. Niech nawet będą potrzebne jeszcze dwie takie sesje to i tak niebo a ziemia w porównaniu z swobodnie wisząca żarówką nad wybielanymi elementami.
Obudowa nasmarowana wodą utlenioną w kremie 12%.
Pozdrawiam
[#77] Re: Odnawianie plastiku

@moons, post #76

Box to podstawa do takich rzeczy , a robiłeś to na tej zwykłej żarówce uv co dawałeś link?
[#78] Re: Odnawianie plastiku

@maliniak, post #77

Tak, wszystko to samo co poprzednio. Jedynie co to box zrobiony z takiego koszyka do bagażnika samochodu:
http://alejka.pl/kosz-skladany-curver-idealny-do-bagaznika.html
całe wnętrze wyłożyłem folia aluminiową i dorobiłem daszek który też od środka okleiłem folią. Zostawiłem tylko na górze otwór żeby w środku za bardzo się nie nagrzewało.
Wybiela naprawdę super a co najważniejsze fenomenalnie widać efekt naświetlania.
Zostało mi tylko poprawić górę, wybielić dół i klawiaturę i A600 będzie jak nowa. Zostanie tylko zamontować przełącznik kickstartów, poprawić lekko montaż goteka i będę szukać A1200
Pozdrawiam
[#79] Re: Odnawianie plastiku

@maliniak, post #65

Ok. w sumie z emblematami nie chciałbym kombinować - jak one reagują na wybielanie? Osłaniać je, czy można jechać po całości?
[#80] Re: Odnawianie plastiku

@drsky, post #79

Ja albo omijam ze smarowaniem albo zaklejam taśmą klejącą, tylko taką zwykłą biurową bo po tej do pakowania potem trzeba klej usuwać.
Pozdrawiam
[#81] Re: Odnawianie plastiku

@drsky, post #79

Jak nie chcesz wybielać emblematu to nie dajesz na to wody utlenionej w kremie.
[#82] Re: Odnawianie plastiku

@maliniak, post #81

To może ja z innej beczki trochę.Niechcący przejechałem rozpuszczalnikiem po ciemnym plastiku Atarynki 800XL.Pozostały białe ślady.Czy ktoś ma gotowe rozwiązanie na pozbycie się takiego przebarwienia?
[#83] Re: Odnawianie plastiku

@Stoopi, post #82

A plastik jest cały z czarnego plastiku czy malowany z zewnątrz?
[#84] Re: Odnawianie plastiku

@maliniak, post #83

to jest jednolity czarny plastik.
[#85] Re: Odnawianie plastiku

@Stoopi, post #84

wydaję mi się że niczym już to nie usuniesz, rozpuszczlnik wybielił ci ten plastik z zewnątrz.
jedynie co mi przychodzi do głowy to papier wody o wysokiej gramaturze (P2000?), woda i delikatne szlifowanie w tym miejscu aż ten wybielony kolor się zjedzie i dotaniesz sie do koloru czarnego. Po czymś takim w miejscu szflifowania zostanie matowy.

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2015 10:05:04 przez maliniak
[#86] Re: Odnawianie plastiku

@Stoopi, post #82

to był pierwszy komputer który wybielałem parę lat temu, zostawiłem wtedy klawiaturę bez opieki na parę godzin na słońcu, bo chciałem wybielić pożółkłe napisy na klawiszach, porobiły się białe przebarwienia... możesz spróbować gorącym powietrzem, ale w sposób kontrolowany żebyś nie zrobił gorzej, ja zaatakowałem to hotem, temperatura lekko powyżej 100 stopni, plastik się nagrzał i przebarwienia jakby się wchłonęły, efekt jest zadowalający choć z pewnością nie na każdej powierzchni da się go uzyskać.

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2015 12:49:27 przez Kilos
[#87] Re: Odnawianie plastiku

@Kilos, post #86

Przebarwieniu dał rade rozcieńczalnik ksylenowy.Należy nim namoczyć wacik do demakijażu i w miare szybko i nie naciskając zbyt mocno przejechać po przebarwionej powierzchni.Oczywiście najpierw sprawdźcie to na jakiejś mniej widocznej części plastiku.Efekt w moim przypadku jest bardzo zadowalający.Znajomy chemik doradził mi też rozcieńczalnik hialuronowy ale tego specyfiku nie sprawdziłem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem