@jw_amigowiec,
post #38
Witam
od tygodnia od kiedy to jeden z forumowiczow podpowiedział mi o sposobie czyszczenia sprzętu przy pomocy utleniacza fryzjerskiego 12% w kremie mam za sobą czyszczenie sprzętu: Amigi 1200 oraz jej klawiatury, C64 oraz jej klawiatury, zewnętrznej stacji dyskietek 1541-II, zasilacza od amigi 600/1200.
Wszystko teraz wygląda jak nówka sztuka :)
Trzymałem sie zasad:
umyć sprzęt, niech wyschnie, nakładać krem równomiernie (w rękawiczkach i przy pomocy małego pędzelka lub fryzjerskiego pędzelka do nakładania farb :) ) w szczególnych przypadkach nie żałować kremu, lepiej niech jest go więcej niż ma szybko wyschnąć, w dzień słoneczny i ciepły trzymać sprzęt na słońcu kolo 1,5-2h, w dzień pochmurny nawet do 3h. Bez słońca tez daje rade choć efekt wolniejszy i nawet po 3h trzeba powtórzyć proces (w zależności od pożółknięcia sprzętu), dlatego lepiej to czynić w dzień słoneczny - szybszy efekt.
Na koniec porządnie umyć i jeżeli po wyschnięciu widać jeszcze zółty kolor powtórzyć proces.
Szczerze polecam, nie ma się czego obawiać, klawiaturę od A1200 szorowałem 3 razy, porządnie myłem, dokładnie wyschła (na słońcu) i po 2 dniach podłączyłem, wszystko działa choć teraz sprzęt wygląda jakoś inaczej... czuje się jak bym przed chwila wrócił ze sklepu z nowym (starym) komputerem :)
Pozdrawiam
PS
utleniacz 1L 12% kupiłem za 10zl reszta to Twoja praca i czas :)
klawiaturę szorowałem w całości, nie oddzielałem klawiszy i nie moczyłem w wodzie z roztworem, smarowałem utleniaczem w kremie i ważne żeby użyć utleniacza 12%, mocniejsze - silniejsze raczej nie polecane.
Ostatnia modyfikacja: 27.06.2011 22:33:32