Wątek zamknięty
[#1] Uwaga ALLEGRO 1240
http://www.allegro.pl/item729860061_karta_turbo_do_amigi_1200_apollo_1240_40.html

odradzam ta karte ...
czlowiek odwrotnie wsadzil w niej oscylator i wlaczyl amige

[#2] Re: Uwaga ALLEGRO 1240

@HOŁDYS, post #1

nie wiem czy karta jest sprana nie mam jak tego sprawdzić ponieważ nie posiadam amigi

Niezły cwaniak, nie wiadomo czy karta działa, ale cena wynosi 345 zł

[#3] Re: Uwaga ALLEGRO 1240

@PopoCop, post #2

napisz do niego ze jestes z wawy i wpadniesz na ursynow ze swoja A1200 w celu sprawdzenia... zobaczysz co bedzie :D

ma ktos doswiadczenie czy karta jest do odratowania jak sie odwrotnie oscylator wlozy ?

Ostatnia modyfikacja: 02.09.2009 16:06:13
[#4] Re: Uwaga ALLEGRO 1240

@HOŁDYS, post #3

Hehe. Będzie klasyczny nokaut. Gość zaraz zacznie pewnie ściemniać, że teraz jest w Anglii czy gdzieś tam... Ja już taki przypadek przerabiałem.

[#5] Re: Uwaga ALLEGRO 1240

@HOŁDYS, post #3

raczej powinien się spalić sam generator kwarcowy
[#6] Re: Uwaga ALLEGRO 1240

@wali7, post #5

dokładnie, lubmil tak zrobi, ja tak zrobiłem i oscylator tylko sie nagrzał i chyba spalił, wsadziłem nowy tak jak trza i karta ładnie pomykała.

[#7] Re: Uwaga ALLEGRO 1240

@wali7, post #5

W zasadzie tak. Miałem raz taki motyw jak programowałem i testowałem serię Prometeuszów, w jednym monterzy wlutowali kwarc odwrotnie (jako jeden z nielicznych elementów nie SMD był montowany ręcznie). Kwarc parzył i był do wywalenia, ale po wlutowaniu drugiego jak należy Prometeusz zadziałał jak gdyby nigdy nic.

[#8] Re: Uwaga ALLEGRO 1240

@HOŁDYS, post #3

ma ktos doswiadczenie czy karta jest do odratowania jak sie odwrotnie oscylator wlozy ?

Karcie zupelnie nic sie nie stanie, spali sie tylko oscylator. Tak czy inaczej kto wie co tam moze byc jeszcze nie tak. Bez sprawdzenia na zywo nie warto kupowac w ciemno.
[#9] Re: Uwaga ALLEGRO 1240

@Andrzej Drozd, post #8

hmm ja wsadzilem kiedys do mteca odwroteni oscylator chcialem podkrecic FPU .. karte szlak trafil ..ciemny ekran

[#10] Re: Uwaga ALLEGRO 1240

@HOŁDYS, post #9

Może spalił się bezpiecznik, upaliła ścieżka etc.
[#11] Re: Uwaga ALLEGRO 1240

@C2H5OH, post #10

nie znam sie na elektronice po wyciagnieciu FPU rowniez nie uruchamiala si e.. coz ..wpisalem ja w koszta mlodosci

reasumumjac kolega z allegro troszke przesadzil z cena

[#12] Re: Uwaga ALLEGRO 1240

@MDW, post #4

Witam zaprosiłem już tamtego pana z komputerem do siebie w celu sprawdzenia karty tamten pan spytał o możliwość przyjazdu i sprawdzenia karty a po 3h opisał moją kartę na forum ja dopiero zobaczyłem meila z zapytaniem odpisałem tak niema problemu nawet adres podałem
myślę że to nie ładnie z jego strony dopiero po sprawdzeniu będzie wiadomo
[#13] Re: Uwaga ALLEGRO 1240

@Amigowiec, post #12

Ostatnia modyfikacja: 02.09.2009 21:20:27
[#14] Re: Uwaga ALLEGRO 1240

@PopoCop, post #2

A ja powiem tak: nie wiem czemu czepiacie się tego sprzedającego. Przecież napisał że nie wie czy karta jest sprawna więc kupujący ma chyba tyle rozumu żeby samemu ocenić czy warto mu się pchać w taką transakcję. A że cena kup teraz wynosi ile wynosi? Mamy demokrację podobno i wolno każdemu sprzedać co chce i za ile.... Byłoby ok gdyby wycenił na 1,63 PLN? Pewnie tak.
Pzdr
MS

[#15] Re: Uwaga ALLEGRO 1240

@c3h6, post #14

No dokładnie. To i tak 1/2 może 1/3 ceny sprawnej na E-Bayu. Kupić kwarc za grosze i lutownice za 10 zł z ChLR i do dzieła :) Szkoda żeby na złomie wylądowała. Ja już trzymałem rękę na "kup teraz" ale opuściły mnie emocje... czy nie dostanę ataku manii kupowniczej nie gwarantuję ;) Trochę offtopicowo ale co myślicie o tym sprzęcie:

http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=170375878082&ssPageName=STRK:MEWAX:IT

[#16] Re: Uwaga ALLEGRO 1240

@pong777, post #15

Czlowiek rzeczywiscie do mnie zadzwonil.Maila z pytaniem czy mozna wpasc i sprawdzic karte (mieszka rzut beretem) napisalem rano o 10 ..
do 15 czekalem na odpowiedz cisza... mysle jak zawsze ciach post na ppa
moze i zbyt pochopnie napisalem jesli chcecie licytujcie.
Ja w miare mozliwosci czasowych podjade do tego delikwenta w niedziele (jak bede zyl po RW) wezme A1200 i sprawdze co to za cudo..
zastanawia mnie brak wentylatora i historia karty.

czasami ludzie wariujaj na tym ebayu :D

http://cgi.ebay.pl/Amiga-1200-M-Tec-030-28-8-MB-Accelerator_W0QQitemZ150368060098QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_212?hash=item2302a282c2&_trksid=p3286.c0.m14

identyczna karte sprzedalem temu panu za 250 zl naprawde ktos ja kupi za 500 zl ? moze rzeczywiscie warto kupowac na allegro i sprzedawac na tym ebayu :)

Ostatnia modyfikacja: 02.09.2009 23:33:34
[#17] Re: Uwaga ALLEGRO 1240

@c3h6, post #14

c3h6 napisał(a):

> Mamy demokrację podobno i wolno każdemu
> sprzedać co chce i za ile....

A czy demokracja nie oznacza też wolności słowa? Ja, jak się okazało, wkleiłem link do tej samej aukcji w innym dziale, w innym wątku bo akurat nie zauważyłem, że tu ktoś go podał. Czemu go wkleiłem? Bo osłabiają mnie tacy sprzedawcy. Po jego opisie aukcji każdy głupi domyśli się, że szuka on frajera który kupi niepewną kartę za niemal 350zł i pisze, że nie wie czy karta działa bo nie ma Amigi stąd też nie dopuszcza do tego aby ktoś mu mógł negatywa wystawić, jednocześnie pisze, że nabywca będzie zadowolony z karty, tylko na jakiej podstawie wysuwa takie wnioski skoro nawet nie wie czy karta działa. Wcale nie zdziwiłbym się gdyby ten ktoś był bywalcem tego forum. Podejrzewam, że tej karty i tak nikt mu nie kupi bo kto da 350zł za kartę nie mając pewności, że (jak to ktoś tu wcześniej napisał) wystarczy wymienić tylko oscylator bo reszta elektroniki na pewno jest sprawna.

[#18] Re: Uwaga ALLEGRO 1240

@Madman, post #17

To nie jest normalne. Na Zaxhodzie jak ktos jest niepewny stanu technicznego (bądż wie ze uszkodzone) to wystawia od 1euro. Tak zauważyłem. W PL nadal wielu sprzedawców szuka jelenia - efekt prania mózgów przez komune, ale jak pokazuje ten wątek to sie powoli zmienia.

Ostatnia modyfikacja: 02.09.2009 23:49:28
[#19] Re: Uwaga ALLEGRO 1240

@Madman, post #17

Karty 040 z oryginalnym prockiem 40 MHz, maja oscylatory przewaznie w podstawkach (ja tak mam w Apollo z oryginalnym 040/40), aby mozna bylo je odtaktowac, wiec mysle ze oscylator po prostu wypadl i wlasciciel go zle wlozyl.
Trzeba po prostu sprawdzic sprzet na zywo i juz.
Wydaje mi sie ze nikt kto normalnie potrafi uzywac lutownicy, nie popelnil by takiego bledu.

Ostatnia modyfikacja: 03.09.2009 13:32:06
[#20] Re: Uwaga ALLEGRO 1240

@Madman, post #17

Tak, ja się całkowicie zgadzam z tym co napisałeś - że oznacza to wolność słowa. Z tym, że nie przystaje ona akurat w tym przypadku za grosz. Facet coś tam sprzedaje, Ty twierdzisz że szuka frajera. Możliwe, z tym, że do zakupu nikogo nie zmusza, więc wg Twoich słów ewentualny kupujący sam z siebie sfrajeruje, niejako na własne życzenie. Ludzie sprzedają różne rzeczy (i kupują również), jednakże nikt ich nie przymusza do tego. Ja tej kart bym nie kupił bo takie moje prawo, ale może ktoś, ze sobie znanych powodów stwierdzi, że dla niego to dobra okazja, może wstawi sobie ten nieszczęsny oscylator a może potrzebować będzie jakąś inną część. Może podpala fajki banknotami 200pln i ma w nosie cenę. Stąd też ja nie potępiam tego sprzedawcy ani tej aukcji - to oczywiście moja opinia.
Pozdrawiam serdecznie
MS

[#21] Re: Uwaga ALLEGRO 1240

@Madman, post #17

>> tej karty i tak nikt mu nie kupi bo kto da 350zł za kartę nie mając pewności

Już ktoś kupił.

[#22] Re: Uwaga ALLEGRO 1240

@frywolny_marian, post #21

ooo więc jeleń połknął przynętę...zobaczymy co z tego wyniknie :D

[#23] Re: Uwaga ALLEGRO 1240

@HOŁDYS, post #1

Wskutek takiego zabiegu zgon zalicza tylko oscylator, nic więcej. Przerabiałem to w moim Apollo. Wystarczy wsadzić nowy i karta będzie działać jak dawniej.
[#24] Re: Uwaga ALLEGRO 1240

@pong777, post #15

To może być aukcja "Amiga 200, przyniesiąna z piwnicy" :]

[#25] Re: Uwaga ALLEGRO 1240

@Daclaw, post #23

Tak, również miałem podobny przypadek w pracy. Odwrotnie wlutowany oscylator nie uszkodził nic, urządzenie po prostu nie działało. Po prawidłowym montażu działało od kopa.

[#26] Re: Uwaga ALLEGRO 1240

@Hubez, post #25

albo w topil albo zyskal
generalnie ryzyko bylo byc moze koles sie rzeczywiscie nie zna na Amidze..
a byc moze zwykly naciagacz (nie wiem czy sprawne sprzedaje jako uszkodzone)

[#27] Re: Uwaga ALLEGRO 1240

@Hubez, post #25

Zastanawiam się skąd Wam się ten oscylator wziął? Przecież ani nic o nim sprzedawca nie pisał a na fotkach to już w ogóle nic nie widać bo są bardzo niewyraźne

[#28] Re: Uwaga ALLEGRO 1240

@HOŁDYS, post #3

>ma ktos doswiadczenie czy karta jest do odratowania jak sie odwrotnie oscylator wlozy ?

co do odwrotnego włożenia oscylatora, to przyznam sie ze kiedyś dawno temu włożyłem go odwrotnie . jedyne co się stało to gorący oscylator i odrazu można go do śmieci wywalić.
karta działa

[#29] Re: Uwaga ALLEGRO 1240

@Daclaw, post #23

oscylatora nie ruszałem ale z ciekawości postanowiłem sprawdzić to
delikatnie go wyciągnełem i obejrzałem oscylator jest z 3 stron zaokrąglony i na 1 róg na karcie pod oscylatorem jest namalowany prostokąt a w nim namalowany mały kwadracik w rogu wrogu tego prostokątu
wydaje mi się że był i jest włożony prawidłowo

oczywiście mogłem go wyjąć i wsadzić prawidłowo ale ale on był według mnie prawidłowo i wsadziłem go tak samo jak wyjełem

co do karty to naprawdę nie wiem w jakim ona jest stanie cena karty na efuzine wynosi 599zł myślę że moja cena była atrakcyjna a ta firma też naprawia takie karty jak by się okazało że jest nie sprawna to myślę że karta + cena naprawy nie przekroczy 600zł także myślę że opłacało się tamtemu panu
a jak sie okaże sprawna to ma extra promocje

ten kto nie ryzykuje ten nic nie ma

pozdrawiam wszystkich
[#30] Re: Uwaga ALLEGRO 1240

@Amigowiec, post #29

IMO ta karta nie jest warta aż 600zł. Ja tam nie dałbym nawet 350zł za kartę której poprawności działania nie jestem pewien. Oczywiście to jest moje zdanie na ten temat. Twojego podejścia do tematu jakoś nie potrafię zrozumieć bo gdyby karta okazała się być uszkodzoną a naprawa nieopłacalna (o ile w ogóle możliwa) to co wtedy zrobi ten co zaryzykował...?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem