[#1] 8MB i PCMCIA
Witam
Czy na A1200 z karta turbo ELBOX 1230 + 8MB bedzie problem z adresowaniem pcmcia?
Chce kupic adapter do CF'a i nie wiem czy nie bedzie sie gryzl z karta turbo.
Pozdrawiam.

--
Arek

[#2] Re: 8MB i PCMCIA

@aro_77, post #1

Jeśli to pierwsza wersja (a po SIGu wnoszę że tak) to może być problem - maksymalnie 8 MB RAMu sugeruje adresowanie pamięci w tym "złym" obszarze.
[#3] Re: 8MB i PCMCIA

@madman15, post #2

Czy istnieje jakies obejscie problemu? Jak uzywam np sieciowki to po jakims czasie np mam zwis systemu i nie wiem czy to wina tcp/ip czy wlasnie konfliktu ram-pcmcia.

[#4] Re: 8MB i PCMCIA

@aro_77, post #3

O ile karta pozwala na obsadzenie tylko 4 MB pamięci, to może to być rozwiązanie. Jeżeli nie - jedynym wyjściem jest zmiana karty, np. na bardzo dobrego Blizzarda 1230.

Generalnie można przyjąć, że wszystkie karty mające ograniczenie do 8 MB FAST wchodzą w konflikt z PCMCIA, jeżeli obsadzimy pełne 8 MB. Karty pozwalające na więcej pamięci, z reguły mają ją w obszarze powyżej $01000000, który nie konfliktuje z PCMCIA.

[#5] Re: 8MB i PCMCIA

@Grzegorz Kraszewski, post #4

Podepnę się pod wypowiedź a dokładnie to zadam pytanie. Mam takie cudo http://amiga.resource.cx/exp/1208ma i z tego opisu wynika, że można mieć 8MB oraz PCMCIA'e. Niestety instrukcje mam po niemiecku a ja w tym języku to "iś wajs niśt". Za dużo nie kombinowałem ze zworkami(ustawiłem 4MB lub 8MB) ale PCMCIA przy 8MB nie była widoczna. Związku z tym mam pytanie w jakim obszarze powinno być zaadresowane te 8MB aby PCMCIA chodziła? W instrukcji są podane właśnie te adresy to może bym dociekł metodą prób i błędów do poprawnego ustawienia. Albo może ktoś znający j.niemiecki byłby tak dobry i podpowiedział by jak ustawić zworki? Skan instrukcji mogę dodać wieczorem do wątku.
Można też powiększyć zdjęcie tej karty podanej w linku i tam też są opisane, na płytce, w wielkim skrócie zworki.
Ja ustawiałem J1 i J2 OFF, J3, J4 i J5 ON, J6 Off(4MB z PCMCIA, jak dobrze pamiętam, nie jestem pewien), J6 ON (8MB bez PCIMCIA).

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 10.09.2009 12:10:45
[#6] Re: 8MB i PCMCIA

@Tomski, post #5

Przecież na tej płytce zaraz obok gniazda na SIMM jest tabelka gdzie jest wszystko dokładnie opisane. Ustawiasz że 8 MB i jeden z obszarów pamięci (zapewne jest on mapowany... albo nie) - tak czy inaczej ustawienie konkretnych bloków pamięci musisz sprawdzić eksperymentalnie z twoja kartą PCMCIA.

Wygląda na to, że ustawienie opcji "PCMCIA compatible" dzieli 8 MB na dwa (albo i więcej) kawałki i mapuje z jakimiś "dziurami" (bo alternatywą dla tej pozycji jest "continous"). No więc widać da sie, chociaż za cenę zmniejszenia największego pełnego bloku pamięci (niektórym programom to robi sporą różnicę).
[#7] Re: 8MB i PCMCIA

@Tomski, post #5

Lepiej żebyś wrzucił skan, to może ktoś przetłumaczy. Co Do 8mb i PCMCIA, to nie mam pojęcia jak to może działać razem ponieważ obszar PCMCIA zajmuje całe 4MB w mapie pamięci i leży w drugiej połowie obszaru FAST i to moim zdaniem nie będzie działać razem (albo to albo tamto), chyba, że jest jakiś trik ze stronicowaniem. Aby pamięć fast była adresowana w bezpiecznym obszarze musi być na karcie procesor z 32 bitową szyną danych.

Trzeba przeczytać instrukcję i dowiedzieć się co znaczy "continuous or PCMCIA".

[#8] Re: 8MB i PCMCIA

@rafgc, post #7

Oto skany

http://zapodaj.net/fc6a2ecc1652.jpg.html

i

http://zapodaj.net/fe6bbea1f7a9.jpg.html

Nigdy nie ruszałem zworek J3 i J4(zawsze były close). dzisiaj sprawdze co będzie przy otwartych.

[#9] Re: 8MB i PCMCIA

@Tomski, post #8

zworki j3, j4 i j6 ustawiasz gdy masz simm 8 MB (przy 4 MB ich ustawianie nic nie zmienia):
j6 - gdy rozwarta mapuje tylko 4 MB, czyli dokładnie jak w przypadku włoźenia simma 4 MB, gdy zwarta wtedy ustawiasz sposób mapowania górnego 4 MB za pomocą j3 i j4
j3 - zwarta włącza mapowanie obszaru c00000-d7ffff, co dodaje 1.5 MB
j4 - zwarta włącza mapowanie obszaru f00000-f7ffff, co dodaje kolejne 0.5 MB

reasumując:
j6 rozwarta, j3 i j4 niewaźne - 4 MB
j6 zwarta, j3 zwarta i j4 rozwarta - 5.5 MB
j6 zwarta, j3 zwarta i j4 zwarta - 6 MB
j6 zwarta, j3 rozwarta i j4 zwarta - 4.5 MB

A to które ustawienie zadziała przy twojej karcie PCMCIA to musisz sprawdzić eksperymentalnie. W najlepszym wypadku będziesz miał 6 MB Fastu (gdy karta PCMCIA zadowoli się obszarem 2 MB), w najgorszym tylko 4 MB (gdy karta będzie wymagała dostępu do całego 4 MB). I oczywiście kilka ustawień posrednich - ekperymentuj. :)

Aha, i jak widzę potwierdza to hipotezę o niemoźności uźywania 8 MB Fast RAM zamapowanego w dolnym 16 MB i karty PCMCIA jednocześnie. A więc słynne przeróbki A1200 aby sie dało to nic innego jak urban legend.

Ostatnia modyfikacja: 10.09.2009 22:39:56

Ostatnia modyfikacja: 10.09.2009 22:40:29
[#10] Re: 8MB i PCMCIA

@wali7, post #9

wali7 napisał(a):

Dzięki za przetłumaczenie.
Mam SIMM 8MB

> reasumując:
.....
> j6 zwarta, j3 zwarta i j4 rozwarta - 5.5 MB

u mnie daje 8MB fastu i brak złącza kart(prepcard), showconfig pokazuje pamięć fast od $200000-$9fffff(8MB)

> j6 zwarta, j3 zwarta i j4 zwarta - 6 MB

u mnie daje 8MB fastu i brak złącza kart(prepcard), showconfig pokazuje pamięć fast od $200000-$9fffff(8MB)

> j6 zwarta, j3 rozwarta i j4 zwarta - 4.5 MB

Próbowałem z kartą sieciową 3 Com.

A czy jesteś w stanie przetłumaczyć o co chodzi w paragrafie "Die memlink software"?

Wygląda na to, ze coś jest nie tak z ta moją kartą. Aaa jak otworzę J5 to wtedy wcale nie widzi ramu bez względu na to co ustawię na zworkach J3, J4 i J6.

[#11] Re: 8MB i PCMCIA

@Tomski, post #10

Jeśli przestawianie zworek nic nie daje, to albo z tym simmem nie działa ta opcja albo coś jest nie tak z kartą, albo przestawiasz źle.

"W najlepszym wypadku będziesz miał 6 MB Fastu (gdy karta PCMCIA zadowoli się obszarem 2 MB)

j3 - zwarta włącza mapowanie obszaru c00000-d7ffff, co dodaje 1.5 MB
j4 - zwarta włącza mapowanie obszaru f00000-f7ffff, co dodaje kolejne 0.5 MB"

PCMCIA leży w obszarze 600000-9fffff, obszar c00000-d7ffff jest obszarem pamięci SLOW (mapa pamięci się kłania) a f00000-f7ffff chyba w A1200 nie jest do niczego używany skoro można go przydzielić jako pamięć (mapa pamięci mówi że to jest system rom przy kickstarcie 2.0).

Wniosek z tego jeden. Nie będziesz mógł mieć 8mb i działającego PCMCIA, co najwyżej 4Mb Fast + 1.5MB SLOW + 0.5MB (bez nazwy) pamięci.

Swoją drogą trochę dziwne, że można mieć w A1200 1.5Mb SLOW, w winuae nie udało mi się nigdy ustawić więcej niż 1MB.

Dorób sobie przełącznik dźwigniowy na zworkę J6 i wyprowadź na zewnątrz, to będziesz mógł sobie przełączać 4/8MB w zależności od potrzeb oczywiście przy wyłączonej amidze, chyba, że rozszerzenie umożliwia przestawianie zworek podczas pracy i uaktualnia konfigurację przy resecie.

[#12] Re: 8MB i PCMCIA

@rafgc, post #11

no fakt, pewnie ten obszar będzie rozpoznawany jako slow, z tym że jego sposób podłączenia sprawia, że szybkość osiąga normalnego fastu (bo jest wpięta bezpośrednio do CPU, a nie poprzez Agnusa jak w A500)
a więc same plusy - więcej ramu niż standardowe 4 MB Fast, ta pamięć działa szybko, a zapewnia obecność pamięci w miejscach gdzie jej szukają niektóre gry dla A500
[#13] Re: 8MB i PCMCIA

@wali7, post #6

A jak to Borsuk robi że używa CF przez PCMCIA przy tak dużym faście?
[#14] Re: 8MB i PCMCIA

@seng164, post #13

Ale żeś kotleta odgrzał.
Sprawa jest bardzo prosta - karta turbo, czy rozszerzerzenie pamięci musi mapować pamięć na na inny obszar adresowy. W przypadku zwykłego rozszerzenia pamięci kłopotem są możliwości adresowania wbudowanego procesora - max 16MB
[#15] Re: 8MB i PCMCIA

@bobycob, post #14

Dzięki za odpowiedź. Czy są w sprzedaży jakieś rozszerzenia (nie turbo) które to umożliwiają (np. 8MB i działa CF-PCMCIA)?

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2026 08:24:10 przez seng164
[#16] Re: 8MB i PCMCIA

@seng164, post #15

Wystarczy moduł carddisk.resource z romu 3.0

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2026 08:43:21 przez Mirq
2
[#17] Re: 8MB i PCMCIA

@Mirq, post #16

Co to takiego? Jak to w praktyce zrealizować? Coś trzeba skopiować czy jak?

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2026 09:05:56 przez seng164
[#18] Re: 8MB i PCMCIA

@Mirq, post #16

chcesz powiedzieć, że wystarczy zmiana tego modułu i karta PCIMCIA zarejestruje się w innym zakresie adresów?
[#19] Re: 8MB i PCMCIA

@seng164, post #13

Nie wiem co robi Borsuk ;)
Ale jeśli chodzi o konflikt PCMCI i fastu 8 MB, to wynika to z tego, że w A1200 i A600 (Amigi z PCMCIA) przestrzeń adresowa przewidziana dla PCMCIA mieści się w górnej połówce 8 MB pamięci fast ZII. Tyle ogólnie. A tytułem wyjaśnienia:
Pamięć ZII (Zorro II) to pamięć kontrolowana bezpośrednio przez CPU (nie przez Agnus) mieszcząca się w pierwszych 16 MB przestrzeni adresowej: taką pamięć widzi 68000 i 68EC020. Tam jest około 8 MB ciągłego pustego obszaru RAM (zazwyczaj da się wycisnąć coś około 9 MB), i tam mapują pamięć rozszerzenia pamięci fast dla A500, A1200, A2000... I właśnie górne 4 MB tego obszaru przewidziane jest dla PCMCIA.
Jeśli masz 8 MB pamięci fast ZII, to w sposób nieunikniony koliduje ona z PCMCIA. Niektóre sterowniki PCMCIA chyba wtedy wyłączają PCMCIA, nowsze próbują coś kombinować z wykorzystaniem wolnych obszarów (zdaje się, że w PCMCIA jest jeden ciągły obszar 4 MB i mniejszy obraz do I/O - ta część dla I/O jest zwykle wolna), ale uzyskanie np. 4 MB SRAM jest wykluczone, jednak do kart robiących proste I/O z reguły to wystarcza. I to zapewne robi ten carddisk.resource - pozwala na wykorzystanie I/O PCMCIA mimo zajęcia 4 MB przez fast RAM.
Problemu za to nie ma, gdy masz kartę, która mapuje fast RAM powyżej 16 MB, czyli w tzw. obszarze ZIII (Zorro III). Wtedy całe 8 MB ZII jest wolne i PCMCIA ma pełną swobodę. Wymaga to obecności na karcie turbo procesora obsługującego fizycznie ponad 16 MB (pełny 68020, każdy 68030 i wyższe), oraz sama karta musi pamięć fast tam mapować - niektóre tanie karty dla A1200 z 68030 i 8 MB RAM mapują swój fast w ZII - one też blokują PCMCIA (lub utrudniają jego użycie), taką kartą jest np. MTEC 1230LC (jeśli ma 8 MB). Większość kart z 68030 i chyba wszystkie z 68040/68060 mapują fast w ZIII, w praktyce każda karta z minimum 16 MB musi mieć fast w ZIII.
Omawiana w wątku N2630 jest przypadkiem szczególnym - ma pamięć mapowaną w ZII (0/4/8 MB ustawiane zworkami) i do 256 MB w ZIII. Co prawda w A2000 nie ma PCMCIA... ale 8 MB fast ZII jest również przeznaczone dla kart Zorro II, szczególnie dużo potrzebują karty graficzne na swój VRAM (on też musi być zamapowany przez CPU). Wtedy trzeba kombinować z ograniczaniem Fast ZII.

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2026 10:32:20 przez wali7
[#20] Re: 8MB i PCMCIA

@bobycob, post #18

chcesz powiedzieć, że wystarczy zmiana tego modułu i karta PCIMCIA zarejestruje się w innym zakresie adresów?

To zdaje się jest niemożliwe. Po prostu obok 4 MB ciągłego fast ZII, dla PCMCIA jest również przeznaczony mniejszy obszar tylko dla I/O. Starsze carddisk.resource zdaje się wyłączają PCMCIA po wykryciu fastu ZII w obszarze PCMCIA, nowsze pozwalają na wykorzystanie obszaru I/O. Jeżeli karcie PCMCIA to wystarcza - to będzie działać.

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2026 10:32:04 przez wali7
[#21] Re: 8MB i PCMCIA

@bobycob, post #18

Z tego co pamiętam to Borsuk ma 030. Ja na A600 z 030 również bezproblemowo korzystałem z karty pcmcia.
[#22] Re: 8MB i PCMCIA

@wali7, post #19

To robi Borsuk https://youtu.be/zy9RTs_s0Qg?t=875

Fastu w pip a CF działa

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2026 10:44:55 przez seng164
[#23] Re: 8MB i PCMCIA

@seng164, post #22

No to sprawa jasna, Borsuk ma kartę z fastem ZIII, więc problemu z PCMCIA nie ma, gdyż cały obszar ZII jest wolny.
[#24] Re: 8MB i PCMCIA

@wali7, post #23

Da się gdzieś taką kartę jeszcze kupić?
[#25] Re: 8MB i PCMCIA

@seng164, post #24

https://programatory.archi-tech.com.pl/pl/p/Karta-turbo-A630rev3-FPU-MMU-/332
https://programatory.archi-tech.com.pl/pl/p/Karta-turbo-dla-Amigi-600-A630-rev.2-MMU/235
https://programatory.archi-tech.com.pl/pl/p/Pistorm16-bez-modulu-CM4/376 (tu musisz dokupić RPi CM4)
Pewnie inni sprzedawcy też coś dla A600 będą mieć. Pytaj Architekta o dostępność wymienionych kart.
Generalnie KAŻDA karta turbo dla A600 z 68030 (ew. pełnym 68020 - ale o takiej nie słyszałem) i minimum 16 MB będzie w pełni zgodna z PCMCIA.

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2026 11:05:40 przez wali7
[#26] Re: 8MB i PCMCIA

@wali7, post #20

Właśnie dlatego podstępnie dopytuję. Bo z tego co wiem adresacja, jest zaszyta na sztywno w logice chipsetu.
[#27] Re: 8MB i PCMCIA

@wali7, post #25

Ale to jest do Amigi 600 a ja potrzebuję do Amigi 1200.

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2026 11:32:56 przez seng164
[#28] Re: 8MB i PCMCIA

@seng164, post #27

ja potrzebuję do Amigi 1200.

np jakieś turbo z nazwą TerribleFire 1230 lub 1260
(procek jest w nazwie)

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2026 11:40:37 przez Cezarykl
[#29] Re: 8MB i PCMCIA

@Cezarykl, post #28

Jakieś, czyli?
[#30] Re: 8MB i PCMCIA

@seng164, post #27

No to do A1200 masz takich kart od groma.
Z nowych:
- karty ACA z 68030 z Icomp
- TF1230, TF1260
- Pistorm
Ze starych:
- Blizzardy 1230, 1240, 1260, PPC
- Apollo 1240, 1260...
i wiele innych. Większość kart turbo dla A1200 jest PCMCIA friendly, wyjątkiem jest np. wspomniany MTec 1230LC z 8 MB i jego klony (chyba ELbox sprzedawał pod własną marką).
Jak pisałem, karty z 68030 i minimum 16 MB RAM będą na 99,9999% zgodne z PCMCIA.

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2026 12:27:58 przez wali7
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem