[#1] 8MB i PCMCIA
Witam
Czy na A1200 z karta turbo ELBOX 1230 + 8MB bedzie problem z adresowaniem pcmcia?
Chce kupic adapter do CF'a i nie wiem czy nie bedzie sie gryzl z karta turbo.
Pozdrawiam.

--
Arek

[#2] Re: 8MB i PCMCIA

@aro_77, post #1

Jeśli to pierwsza wersja (a po SIGu wnoszę że tak) to może być problem - maksymalnie 8 MB RAMu sugeruje adresowanie pamięci w tym "złym" obszarze.
[#3] Re: 8MB i PCMCIA

@madman15, post #2

Czy istnieje jakies obejscie problemu? Jak uzywam np sieciowki to po jakims czasie np mam zwis systemu i nie wiem czy to wina tcp/ip czy wlasnie konfliktu ram-pcmcia.

[#4] Re: 8MB i PCMCIA

@aro_77, post #3

O ile karta pozwala na obsadzenie tylko 4 MB pamięci, to może to być rozwiązanie. Jeżeli nie - jedynym wyjściem jest zmiana karty, np. na bardzo dobrego Blizzarda 1230.

Generalnie można przyjąć, że wszystkie karty mające ograniczenie do 8 MB FAST wchodzą w konflikt z PCMCIA, jeżeli obsadzimy pełne 8 MB. Karty pozwalające na więcej pamięci, z reguły mają ją w obszarze powyżej $01000000, który nie konfliktuje z PCMCIA.

[#5] Re: 8MB i PCMCIA

@Grzegorz Kraszewski, post #4

Podepnę się pod wypowiedź a dokładnie to zadam pytanie. Mam takie cudo http://amiga.resource.cx/exp/1208ma i z tego opisu wynika, że można mieć 8MB oraz PCMCIA'e. Niestety instrukcje mam po niemiecku a ja w tym języku to "iś wajs niśt". Za dużo nie kombinowałem ze zworkami(ustawiłem 4MB lub 8MB) ale PCMCIA przy 8MB nie była widoczna. Związku z tym mam pytanie w jakim obszarze powinno być zaadresowane te 8MB aby PCMCIA chodziła? W instrukcji są podane właśnie te adresy to może bym dociekł metodą prób i błędów do poprawnego ustawienia. Albo może ktoś znający j.niemiecki byłby tak dobry i podpowiedział by jak ustawić zworki? Skan instrukcji mogę dodać wieczorem do wątku.
Można też powiększyć zdjęcie tej karty podanej w linku i tam też są opisane, na płytce, w wielkim skrócie zworki.
Ja ustawiałem J1 i J2 OFF, J3, J4 i J5 ON, J6 Off(4MB z PCMCIA, jak dobrze pamiętam, nie jestem pewien), J6 ON (8MB bez PCIMCIA).

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 10.09.2009 12:10:45
[#6] Re: 8MB i PCMCIA

@Tomski, post #5

Przecież na tej płytce zaraz obok gniazda na SIMM jest tabelka gdzie jest wszystko dokładnie opisane. Ustawiasz że 8 MB i jeden z obszarów pamięci (zapewne jest on mapowany... albo nie) - tak czy inaczej ustawienie konkretnych bloków pamięci musisz sprawdzić eksperymentalnie z twoja kartą PCMCIA.

Wygląda na to, że ustawienie opcji "PCMCIA compatible" dzieli 8 MB na dwa (albo i więcej) kawałki i mapuje z jakimiś "dziurami" (bo alternatywą dla tej pozycji jest "continous"). No więc widać da sie, chociaż za cenę zmniejszenia największego pełnego bloku pamięci (niektórym programom to robi sporą różnicę).
[#7] Re: 8MB i PCMCIA

@Tomski, post #5

Lepiej żebyś wrzucił skan, to może ktoś przetłumaczy. Co Do 8mb i PCMCIA, to nie mam pojęcia jak to może działać razem ponieważ obszar PCMCIA zajmuje całe 4MB w mapie pamięci i leży w drugiej połowie obszaru FAST i to moim zdaniem nie będzie działać razem (albo to albo tamto), chyba, że jest jakiś trik ze stronicowaniem. Aby pamięć fast była adresowana w bezpiecznym obszarze musi być na karcie procesor z 32 bitową szyną danych.

Trzeba przeczytać instrukcję i dowiedzieć się co znaczy "continuous or PCMCIA".

[#8] Re: 8MB i PCMCIA

@rafgc, post #7

Oto skany

http://zapodaj.net/fc6a2ecc1652.jpg.html

i

http://zapodaj.net/fe6bbea1f7a9.jpg.html

Nigdy nie ruszałem zworek J3 i J4(zawsze były close). dzisiaj sprawdze co będzie przy otwartych.

[#9] Re: 8MB i PCMCIA

@Tomski, post #8

zworki j3, j4 i j6 ustawiasz gdy masz simm 8 MB (przy 4 MB ich ustawianie nic nie zmienia):
j6 - gdy rozwarta mapuje tylko 4 MB, czyli dokładnie jak w przypadku włoźenia simma 4 MB, gdy zwarta wtedy ustawiasz sposób mapowania górnego 4 MB za pomocą j3 i j4
j3 - zwarta włącza mapowanie obszaru c00000-d7ffff, co dodaje 1.5 MB
j4 - zwarta włącza mapowanie obszaru f00000-f7ffff, co dodaje kolejne 0.5 MB

reasumując:
j6 rozwarta, j3 i j4 niewaźne - 4 MB
j6 zwarta, j3 zwarta i j4 rozwarta - 5.5 MB
j6 zwarta, j3 zwarta i j4 zwarta - 6 MB
j6 zwarta, j3 rozwarta i j4 zwarta - 4.5 MB

A to które ustawienie zadziała przy twojej karcie PCMCIA to musisz sprawdzić eksperymentalnie. W najlepszym wypadku będziesz miał 6 MB Fastu (gdy karta PCMCIA zadowoli się obszarem 2 MB), w najgorszym tylko 4 MB (gdy karta będzie wymagała dostępu do całego 4 MB). I oczywiście kilka ustawień posrednich - ekperymentuj. :)

Aha, i jak widzę potwierdza to hipotezę o niemoźności uźywania 8 MB Fast RAM zamapowanego w dolnym 16 MB i karty PCMCIA jednocześnie. A więc słynne przeróbki A1200 aby sie dało to nic innego jak urban legend.

Ostatnia modyfikacja: 10.09.2009 22:39:56

Ostatnia modyfikacja: 10.09.2009 22:40:29
[#10] Re: 8MB i PCMCIA

@wali7, post #9

wali7 napisał(a):

Dzięki za przetłumaczenie.
Mam SIMM 8MB

> reasumując:
.....
> j6 zwarta, j3 zwarta i j4 rozwarta - 5.5 MB

u mnie daje 8MB fastu i brak złącza kart(prepcard), showconfig pokazuje pamięć fast od $200000-$9fffff(8MB)

> j6 zwarta, j3 zwarta i j4 zwarta - 6 MB

u mnie daje 8MB fastu i brak złącza kart(prepcard), showconfig pokazuje pamięć fast od $200000-$9fffff(8MB)

> j6 zwarta, j3 rozwarta i j4 zwarta - 4.5 MB

Próbowałem z kartą sieciową 3 Com.

A czy jesteś w stanie przetłumaczyć o co chodzi w paragrafie "Die memlink software"?

Wygląda na to, ze coś jest nie tak z ta moją kartą. Aaa jak otworzę J5 to wtedy wcale nie widzi ramu bez względu na to co ustawię na zworkach J3, J4 i J6.

[#11] Re: 8MB i PCMCIA

@Tomski, post #10

Jeśli przestawianie zworek nic nie daje, to albo z tym simmem nie działa ta opcja albo coś jest nie tak z kartą, albo przestawiasz źle.

"W najlepszym wypadku będziesz miał 6 MB Fastu (gdy karta PCMCIA zadowoli się obszarem 2 MB)

j3 - zwarta włącza mapowanie obszaru c00000-d7ffff, co dodaje 1.5 MB
j4 - zwarta włącza mapowanie obszaru f00000-f7ffff, co dodaje kolejne 0.5 MB"

PCMCIA leży w obszarze 600000-9fffff, obszar c00000-d7ffff jest obszarem pamięci SLOW (mapa pamięci się kłania) a f00000-f7ffff chyba w A1200 nie jest do niczego używany skoro można go przydzielić jako pamięć (mapa pamięci mówi że to jest system rom przy kickstarcie 2.0).

Wniosek z tego jeden. Nie będziesz mógł mieć 8mb i działającego PCMCIA, co najwyżej 4Mb Fast + 1.5MB SLOW + 0.5MB (bez nazwy) pamięci.

Swoją drogą trochę dziwne, że można mieć w A1200 1.5Mb SLOW, w winuae nie udało mi się nigdy ustawić więcej niż 1MB.

Dorób sobie przełącznik dźwigniowy na zworkę J6 i wyprowadź na zewnątrz, to będziesz mógł sobie przełączać 4/8MB w zależności od potrzeb oczywiście przy wyłączonej amidze, chyba, że rozszerzenie umożliwia przestawianie zworek podczas pracy i uaktualnia konfigurację przy resecie.

[#12] Re: 8MB i PCMCIA

@rafgc, post #11

no fakt, pewnie ten obszar będzie rozpoznawany jako slow, z tym że jego sposób podłączenia sprawia, że szybkość osiąga normalnego fastu (bo jest wpięta bezpośrednio do CPU, a nie poprzez Agnusa jak w A500)
a więc same plusy - więcej ramu niż standardowe 4 MB Fast, ta pamięć działa szybko, a zapewnia obecność pamięci w miejscach gdzie jej szukają niektóre gry dla A500
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem