[#31] Re: 8MB i PCMCIA

@wali7, post #20

Mam 3.1 z card.resource z 3.0 i działają mi karty sieciowe i cf na pcmcia. Obszar i/o jest najwyraźniej tak niewielki, że jak dotąd nie zauważyłem jakichś błędów przy większej utylizacji fastu.
[#32] Re: 8MB i PCMCIA

@-tbn-, post #31

Obszar i/o jest najwyraźniej tak niewielki, że jak dotąd nie zauważyłem jakichś błędów przy większej utylizacji fastu.

chyba jest tak, że jak zapchasz na full fast ram, to będzie zwiecha, lub brak dostępu do PCMCIA,
ale musisz to sam na sobie sprawdzić
[#33] Re: 8MB i PCMCIA

@-tbn-, post #31

Przy czym pamięć Fast faktycznie jest w tym zakresie co PCMCIA?
[#34] Re: 8MB i PCMCIA

@bobycob, post #33

Tak może być. card.resource z 3.1 nie skonfiguruje pcmcia jeżeli już coś w tym obszarze będzie. Ten z 3.0 i 3.1.4 to zrobi ale nie zawsze poprawnie. Czasami karta musi być włożona przed startem systemu a czasami po. Ogólnie chyba w późniejszych wersjach się z tego wycofano bo nie dało się twgo sensownie skonfigurować we wszystkich przypadkach. Co nie zmienia faktu, że można używać pcmcia z 8mb fast w zorro2 przy niektórych konfiguracjach z odpowiednim card.resource.

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2026 13:56:03 przez ppill
[#35] Re: 8MB i PCMCIA

@wali7, post #30

Dzięki. Rozejrzę się za tymi kartami.
[#36] Re: 8MB i PCMCIA

@-tbn-, post #31

Ja mam w mojej Amidze 1200 kick 3.0 ale przy 8MB Fast karta CF nie działa.
[#37] Re: 8MB i PCMCIA

@bobycob, post #33

PCMCIA w Amidze wykorzystuje obszary:
- $00600000–$009FFFFF - 4 MB w górnej połówce ZII Fast
- $00A00000–$00A7FFFF - kilka kawałków w tym obszarze do operacji I/O
Skoro Zorro II Fast to $00200000–$009FFFFF, to kolizję mamy tylko z tym dużym obszarem, obszar I/O leży w innym miejscu, i pamięć fast ZII nie jest tam mapowana.
Problem z kartami PCMCIA przy zajęciu całego 8 MB ZII fast wynikał po pierwsze z możliwości konfliktu adresów, czyli wszelakie zwisy i nieoczekiwane zachowania sprzętu. Takie coś występowało, gdy karta PCMCIA próbowała coś mieszać w obszarze $00600000–$009FFFFF, czyli te 4 MB.
Aby tego uniknąć, twórcy AmigaOS wymyślili, że wykrycie pamięci ZII w obszarze $00600000–$009FFFFF (czyli powyżej 4 MB w ZII) wyłącza slot PCMCIA. I tu robi się drugi problem, bo wiele kart PCMCIA nie używa tego obszaru ZII (albo może go nie używać) np. modemy, karty sieciowe, czytniki CF, ale skoro system z automatu PCMCIA wyłączył, to nie działa. I na takie problemy pomaga wymiana carddisk.resource - system nie dezaktywuje PCMCIA, co pozwala na bezproblemowe używanie tych kart. Ceną jest tylko to, że w przypadku gdyby sterownik urządzenia PCMCIA zaczął coś mieszać w niezablokowanym obszarze $00600000–$009FFFFF, a w którym przecież mamy teraz (8 MB!) fast RAM, to może pouszkadzać jakieś dane systemu, czy programów i zafundować zwis, czy inne glitche.
Więc jeżeli sterownik do urządzenia napisany jest tak, że na pewno nic nie będzie mieszać w $00600000–$009FFFFF, to po wymianie carddisk.resource na taki nie dezaktywujący PCMCIA (ten z 3.0) karta będzie działać.

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2026 14:11:31 przez wali7
[#38] Re: 8MB i PCMCIA

@Cezarykl, post #32

Bardzo prawdopodobne. Na dzień dzisiejszy jednak takiej zawieszki nie zaobserwowałem, a używam tego triku od 2017.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem