[#1] cd32
witam
mam zamiar zakupic konsole amiga cd32. jaka jest awaryjnosc tych maszyn i jakosc wykonania? lepsza/gorsza od normalnych amig?
czy naped jest cichy/glosny, zywotnosc?
[#2] Re: cd32

@prosiak_maurycy, post #1

Najczesciej wylamuje sie "zaczep" klapki.

[#3] Re: cd32

A naped jest podwojnej predkosci wiec jest cichy porownujac do "komputerowych" CD-ROM-ow.

[#4] Re: cd32

Zalezy jaka chcesz kupic, "nowa" z zapasow magazynowych czy uzywana z drugiej reki.
1. przypadek kupujesz z zapasow. Wszystko gra i bzyka. Po pewnym czasie po prostu peka mala sprezynka przytrzymujaca klapke w napedzie i od tej pory po otwariu klapa nie zawisa w powietrzy a tylko opada bezwladnie, wcale nie utrudnia to dalszej eksploatacji. Druga przypadlosci jest wylamywanie sie malych wypustek na wskazniku pada, w skutek czego koleczko zaczyna sie obracac i trudno sie juz raczej gra potem takim padem. Ale dla wprawnej raczki to tez jest sposob na naprawienie tego raz na kilka lat jak u mnie.
2. przypadek, kupujesz uzywany sprzet, patrz jak wyzej, klapka na 99% juz opada i nie przeszkadza. Pad jesli jest i jesli jest oryginalny najczesciej jest niesprawny bo koleczko sie kreci. Patrz jak wyzej, latwo to naprawic. Czasem pad nie laczy bo kabel przy wtyczce wchodzacej do konsoli jest wyrwany, pomoze odciecie i zamontowanie nowej wtyczki. Zuzyty Cdrom? Najczesciej przez dotykanie i szorowanie lapa(moj ma 16 lat uzytkowany jest droga normalna i nadal dziala sprawnie). Wymiana to koszt 25zl-50zl, typ Kss 210a.
Zasilacz? Mozna przystosowac kazdy zasilacz od pc robiac stosowna przelotke, koszt kupna dwoch koncowek, reszta to znalezienie w necie dobrego schematu... i wsio.
Tyle by bylo na szybko z uzytkowania konsolki pt Amiga CD32.

Jakosc konsoli oceniam na dobry z plusem, nie zolknie po latach. Laser jest bardzo cichutki bo to max 2 speed.

Ostatnia modyfikacja: 23.09.2009 19:49:00
[#5] Re: cd32

@Koyot1222, post #4

Gdzie sa dotepne nowe?
Slyszalem kiedys o jakichs ntsc wersjach, no chyba sie nie za bradzo nadaja czy beda ok?

Ostatnia modyfikacja: 23.09.2009 21:11:07
[#6] Re: cd32

@prosiak_maurycy, post #5

To jedna cholera, amiga potrafi wyświetlać NTSC i PAL, po za tym, nie spotkałem TV który by sobie z NTSC nie poradził.

[#7] Re: cd32

Na ebay kosztują od 50 do 150$. Tyle tylko, że towar sprzedaje chiński sklep (mnie to jakoś odstraszyło) i nie wiadomo, czy to jakieś podróby , czy faktycznie leżaki magazynowe.
Swoją drogą mógłby ktoś (nawet Chińczyk) "zmajstrować" turbo do CD32 z 060 na pokładzie i miejscem na CF (taki SX32 Pro III ). ;)

Ostatnia modyfikacja: 23.09.2009 21:32:22
[#8] Re: cd32

"nowe", lezaki magazynowe jak kolega wspomnial na ebayu chodza, mozna tez od czasu do czasu zobaczyc taka sztuke na allegro (ostatnio cos takiego ktos probowal opchnac za ok 499zl). Ew mozna zapytac w efunzine, albo zagadnac amigakit.com. Zachodnie wersje roznia sie zazwyczaj wtyczka zasilania, trzeba kupic przelotke europejska bo inaczej nie wlozysz wtyczki do gniazdka(lub przerobic wtyczke od razu i tyle). Gry beda chodzic pomimo ze konsola bedzie wyswietlac obraz w ntsc czy pal, teraz kazdy telewizor sobie z tym poradzi.

Ostatnia modyfikacja: 23.09.2009 22:05:55
[#9] Re: cd32

@ender, post #7

Fakt, w ostatecznosci moga byc to jakies podrobki nesa w obudowie cd32 :D Ale jak to mowia, kto nie ryzykuje ten nei jedzie.

Co do SX32 ProIII, pewnie cos takiego dawno by juz bylo gdyby cd32 byla rozpowszechniona jak sprzet zwany potocznie pegazusem. Z drugiej strony, zawsze myslalem o tym ze lepiej bylo firmom wziac plyte CD32 i do niej dorabiac karty turbo takie jakie powstaly do 1200. Nowsza, mniejsza plyta, duze wygodne zlacze rozszezen, wbudowany cdrom, pamiec na stany z gier opcje regionalne/jezykowe, akiko na pokladzie.

[#10] Re: cd32

@reactor, post #2

reactor napisał:

> Najczesciej wylamuje sie "zaczep" klapki.

Mam pytanie odnośnie klapki.

Niedawno kupiłem używaną konsole CD-32.
Konsola działa bez zażutów, niestety zaczep z klapki pożegnał się na dobre.buuu!
Da się coś takiego samemu naprawić?

EDIT: Sorry za off topic ale niechciałem zakładać specjalnie nowego tematu w tej sprawie. ;)
[#11] Re: cd32

@ender, post #7

albo przelotke na BPPC z scsi :P , ciekawe czy jest to mozliwe ...
z tego co pamietam to zlacze krawedziowe CD32 mialo wiecej pinów niz w A1200 wiec mozliwe ze wszystkie sygnaly sa ..
[#12] Re: cd32

@Irek´72, post #10

Nie wiem jaka dokladnie jest usterka.
1. Jesli pekla tylko sprezynka to nie ma sie czym martwic, uztkuje taka konsole od jakis 10 lat i nie przeszkadza to w normalnym uzyciu. Oczywiscie trzeba uprzednio wyjac pozostalosci sprezynki, klapka jest na tyle ciezka ze swobodnie przytrzymuje cdrom na miejscu nawet przy zawrotnym "2X speeeeeddd!".
2. Wylamal sie caly zawias w konsoli z tylu, no to juz grubsza sprawa, najprosciej bylo by klejem na goraco dokleic na miejsce starego zawiasu nowy plaski zawias. Najczesciej podobne mozna znalezc w sklepach oferujacych rozne rzeczy do tapicerowania lub mniejsze akcesoria do mebli. Powinno sie dac cos wybrac. bedzie to wygladalo raczej malo profesjonalnie. Lepszym, bardziej profesjonalnym, niestety czasochlonnym i drozszym rozwiazaniem bylo by kupno samej konsoli w lepszym stanie, lub same obudowy. Na alledrogo od czasu do czasu ludzie sprzedaja jak nie same napedy do CD32 to obudowy, wybebeszone plyty itp.

[#13] Re: cd32

@ede, post #11

Z tego co pamietam cos tam nie dokonca bylo "fajnie" z tym wyjsciem w CD32. Z drugiej strony firmowo istniala do niej przystawka z dekoderem MPEG dosyc mocno rozbudowujaca mozliwosci tej konsolki. Szkoda ze nikt potem nie pokusil sie o wyprodukowanie wlasnej, tanszej wersji tego modulu, albo podobnego.
Ale z innej beczki. Gdzies jak przez mgle przypominam sobie o jakiejs firmie ktora chyba zapowiedziala prace nad przystawka do CD32. I z tego co pamietam chyba nawet podawali dane o pracy z predkoscia ponad 200mgz. Troche lat ulynelo, ale pamietam ze kiedys nawet bylem na ich stronie i mozna sie bylo zapisywac na te przystawke bo zbierali chetnych. To sie wpisalem. Ale chyba wystarczajacej ilosci chetnych nie zebrali :/

[#14] Re: cd32

Awaryjność praktycznie zerowa. Jeśli się nie oblewa CD32 colą, nie obsypuje popiołem z papierosów, nie szarpie się nerwowo klapką... No co ma się w tej konsoli, świetnej, moim zdaniem, zepsuć?
CD32 to kapitalny komputerek jest, naprawdę. Dopasiona o SX czy ProModule jest IDEALNĄ AMIGĄ SENTYMENTALNĄ DLA NIESPECJALNIE WYMAGAJĄCYCH.
Bo czegoż chcieć więcej? Malutkie to, a z twardym dyskiem, kośćmi AGA, stacją FDD, procesorem 030 i kilkoma megabajtami ramu.
Masz all in one. I pograsz sobie przyjemnie, i w DPaincie czy innym Brillance popikselujesz. A i Scalę odpalisz, a i coś sobie zmajstrujesz w Cinema 4D. Kupuj bez wahania. A potem rozbuduj.
Naprawdę fajna zabawka. Się przymierzam do zakupu. Żeby mieć takie małe "cuś", co będę mógł zapakować w neseser, i pokazywać niekumatym pececiarzom - niedowiarkom, że malutką Ami można się wspaniale bawić.

Z szacunkiem
Des

[#15] Re: cd32

@Koyot1222, post #13

Ten dekoder MPEG zdaje się (niestety) porażką był. Mówię, że "zdaje się", bo na własne oczy go nie widziałem, ale opis w którymś tam numerze "Magazynu Amiga" jest zniechęcający.
Drogie to było cholernie, a efekt mizerny.

Z szacunkiem
Des

[#16] Re: cd32

@Koyot1222, post #13

Może Individual Computers coś zmajstruje. Ja byłbym za kartą turbo 68060 /75 połączoną z układem SiS lub Permedia2 8/16 mb ram i dyskiem CF i byłaby bajka.

[#17] Re: cd32

@Koyot1222, post #13

obejzalem tak z grusza pinout expansion CD32 w necie i A1200 w ksiazce i brakuje w CD32 paru sygnalow np. ZORRO, BOSS byc moze sa gdzies do pobrania na plycie CD32 ... znawcy amigowego sprzetu jak by chcieli to by pewnie zrobili taki adapter, w koncu te plyty az tak bardzo sie nie róznia

EDIT: chociaz ten pinout co widzialem mogl byc niedokladny i ja tez ;)

Ostatnia modyfikacja: 17.10.2009 21:16:51
[#18] Re: cd32

@Koyot1222, post #12

Konsoli jeszcze nierozkrecalem ale wydaje mi sie ze tylko sprezynka poszla.
Wiem ze to nie jest az takie straszne ale jednak troche przeskadza to wkladaniu plyt do cd-comu no i oczywiscie troche nieestetycznie wyglada.

Dzieki za Twoja odpowiedz OK
[#19] Re: cd32

@Koyot1222, post #13

to masz na mysli
http://www.cdtv.org.uk/coldfire/index.html ?

[#20] Re: cd32

@reactor, post #19

O dokladnie to to :)

[#21] Re: cd32

@Irek´72, post #18

eee tam, po prostu trzeba potem wkladac cdromy dwiema konczynami, jedna przytrzymuje delikatnie klapke a druga wyjmuje i zmienia plytke. Nie jest to amiga na dyskietki wiec przekladanka nie jest juz tak czesta. Mi np to wogole nie przeszkadza. Oczywiscie gdybym znalazl podobna delikatna sprezynke to moze skusil bym sie o jej zalozenie, ale jak do tej pory idealnego zamiennika nie znalazlem, bo i tak wnikliwie tez nie szukalem :)

[#22] Re: cd32

@Des, post #15

Z tego co pamietam, z wszelkich recenzji ktore czytalem w polskiej prasie, zawsze wynikalo to ze przystawka jest zbyt malo popularna i zbyt droga. Faktem jest jednak to ze w chwili wydania konsoli i wyposarzeniu jej w modul malo bylo na rynku sprzetu ktory rownie dobrze radzil sobie z kompresja mpeg i to byl tamtejszy podstawowy power tej zabawki. Biorac pod uwage wszelkie gry "filmy interaktywne" ktore rozwijano w tym czasie na inne systemy, a ktore byly zapowiedziane na system commodore to konsolka miala wielkie mozliwosci i przed soba calkiem fajna acz niezrealizowana przyszlosc.
Nawet na nierozbudowywanej plycie znajduje sie juz oslawiona Akiko ktora mogla swobodnie sobie poradzic z grami 3D graficznie podobnymi do serwowanych na koszmarnie drogich kartach do konsoli SNES wyposazonymi w chip "super FX". Zauwazyc trzeba ze do 96 roku snes probowal konkurowac na polu 3D nawet z takim wyspecjalizowanym wyjadaczem w tej technice jak PSX (ktory i tak jest smiesznym projektem bo pierwotnie mial byc dodatkowym modulem do konsoli SNES a po zerwaniu umowy z N, SONY zlozylo swoj wlasny sprzet).
Wiec w moim mniemaniu, konsolka wraz z modulem miala power straszny a ze wykorzystali to i zarobili na tym inni no coz, takie zycie.

[#23] Re: cd32

@ender, post #16

Mi wystarczylo by zeby zlozyli przelotke dzieki ktorej podlaczyl bym klawierke PC, Myszke PC, i dysk twardy, przydalby sie tez wbudowany scandoubler. Szczytem marzen bylaby opcja dolozenia akceleratorow od 1200, np mojej 040 albo podobnego. Chyba ze wygodniej bedzie juz poczekac na Natami w wersji CD32 :P

[#24] Re: cd32

@Koyot1222, post #22

Wszystko co jest mało nakładowe jest z natury rzeczy drogie, nikomu się nie będzie opłacało robić jednej sztuki bo koszt > korzyści,
już lepiej by było jakby kilkadziesiąt osób się skrzyknęło i złozyło zamówienia wtedy koszty jednostkowe maleją a nie tak że później każdy jęczy 'jest jakieś turbo do A600 ???' i dziwi się że nic takiego łatwo dostępnego nie ma :o
[#25] Re: cd32

@MuppetShow, post #24

Mysle ze "nowy dopalacz" do CD32 znalazl by szybko nie tylko 1 nabywce :) Problem w tym ze dorobienie czegos takiego to nie spluniecie, latwiej i taniej bylo by cos sklecic z gotowych aktualnie dostepnych podzespolow niz dorabiac cos nowoczesnego do starocia ktory ma juz czasem i z 15 lat.

[#26] Re: cd32

@Koyot1222, post #23

A co powiesz na ten wynalazek i to ponoc nawet dziala..... OK
[#27] Re: cd32

@Koyot1222, post #25

Nalepiej zrobić amigę clasic na bazie Amigi CD32. Zastanawia mnie, co z romami, bo hyperion ma prawa do systemu od. 3.1 a takie romy były pakowane do CD 32? Czyli co ktoś kto chciałby wyprodukować teraz CD 32 musi się prosić ich o zgodę? Swoją droga zapowiadają odejście od emulacji 68k, więc mogliby dawać za kasę prawa do starej wersji systemu, ale ktoś od nich powiedział, że nie widzą takiej możliwości. Boją się Natami?

Ostatnia modyfikacja: 13.11.2009 22:39:44
[#28] Re: cd32

@Irek´72, post #26

swego czasu ktos sprzedawal na alledrogo wlasna przerobke joyow od PSX pasujacych do i odtwarzajacych wszystkie funkcje joypada CD32. Z tego co pamietam pod dodatkowymi klawiszami byl chyba autofire i przelaczanie w "tryb myszki", cokolowiek to znaczylo. Cos jak przez mgle pamietam ze byly chyba w dwoch wersjach te joye tansza/drozsza. Z tego co pamietam jeszcze w okolicach bozego narodzenia w tamtym roku to bylo dostepne. Potem widzialem kilka aukcji gdzie te joye byly dolozone do konsoli. Mialem zakupic taki jeden na probe ale w miedzyczasie udalo mi sie nabyc w pelni sprawny oryginalny pad do CD32.
Gdzies kiedys chyba nawet mialem jakis mail do tej osoby bo bylem ciekaw czy wykorzystuje ten sam patent co jest na aminecie, ale z tego co mi napisal patent byl zupelnie inny, wlasny i chyba nawet mniej zawodny.

[#29] Re: cd32

@ender, post #27

Do pelnej emulacji CD32 chyba rownoczesnie potrzebny bylby jeszcze 2 rom.

[#30] Re: cd32

@Koyot1222, post #28

Z tego co wiem to jest to tylko adapter ktory umozliwia podlonczenie PSX joypada do CD 32 i innych komputerow.

Czy patent z Aminetu jest lepszy czy gorszy tego niestety niewiem jednak wazne jest ze owy adapter funkcjonuje, osobiscie sam takiego cuda nieposiadam ale czytalem na innym forum ze adapter spisuje sie wysmienicie.

Faktem jest ze nasze orginalne CD 32 joypady po pewnym czasie wyziewaja ducha :( a kupno nowego lub uzywanego jest tez dosyc kosztowne takze dobrze wiedzec ze istnieja rowniez inne mozliwosci. ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem