[#1] Ram Amiga 600
Witam chcialem zapytać czy ktoś zrobil by dla mnie rozszerzenie pamieci 4MB do amigi 600 i jaka byla by cena za kompletny uklad. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
[#2] Re: Ram Amiga 600

@power83, post #1

Na alledrogo pojawiło się turbo 620. Na pewno nie będzie droższe pd karty robionej ręcznie na pojedyncze zamówienie.
No chyba że bardzo nie chcesz mieć procesora 020 w komputerze.

Pozdrawiam
[#3] Re: Ram Amiga 600

@power83, post #1

ja ostatnio sprzedałem na allegro pamięć 5.5mb nieblokujące pcmcia za 264zł, ale mam jeszcze 3 chętnych w kolejce i nie wiem kiedy im to zrobię (chyba, ze któryś się rozmyśli). A ta karta z procesorem 020 to pójdzie gdzieś za 500zł pewnie albo więcej, już teraz stoi za 260zł.

http://allegro.pl/item757939520_apollo_620_turbo_dla_amiga_600_8mb_mc68020_25mhz.html

[#4] Re: Ram Amiga 600

@rafgc, post #3

Rozumie ze cieżko dostac cos do 600, a uświadomcie mnie jeszcze w temacie PIGGYBACK, szukalem po googlach itd. ale nie widze zadnego schematu, kosci simm 72pin mam kilka, może dało by sie cos z tym zrobić, albo ktoś może umiał by coś z tego stworzyć. pozdrówka.
[#5] Re: Ram Amiga 600

@power83, post #4

http://eab.abime.net/showthread.php?p=482799

do piggyback mod potrzebujesz pamięci 40 nóżkowych które były montowane m.in. w starych kartach graficznych. A jak chesz zrobić z simma pamięć chip to masz tutaj http://aminet.net/package/docs/hard/Tabajara tylko że tam jest błąd bo nie ma sygnałów ma0-8 w trapdorze i chyba chodziło mu o DRA0-8.

[#6] Re: Ram Amiga 600

@power83, post #4

Mam częsci, moge ci wykonać. Koszt: 70 zł

[#7] Re: Ram Amiga 600

@rafgc, post #3

> pcmcia za 264zł, ale mam jeszcze 3 chętnych w kolejce i nie
> wiem kiedy im to zrobię (chyba, ze któryś się rozmyśli). A ta
>

Po ile to robisz? Bo w zasadzie już widzę z daleka kolejkę za tym "mięskiem" i wyciągam na nie "kartki". Jeśli tylko nie zrujnuje to mojego domowego budżetu, a ty masz jąkąś pod ladą to daj info.

[#8] Re: Ram Amiga 600

@arti4-92, post #6

> Mam częsci, moge ci wykonać. Koszt: 70 zł

Zaraz... dobrze zrozumiałem pamięć do A600 za 70 zł... Ja biorę!

[#9] Re: Ram Amiga 600

@xtro, post #7

Nie mam ustalonej ceny, jak zazwyczaj coś mam to idzie na allegro, a tam są ceny jakie wy dyktujecie jako kupujący. Jakąś jedną płytkę w domu mam do złożenia, ale nie mam na razie czasu.

A za 70zł to chodziło artiemu o zrobienie piggybackmod, czyli dodatkowe 0.5MB lub 1MB chip, musiałbyś wysyłać amigę do niego.

Power83, co mógłbyś mi dać w zamian za 5.5MB pamięci do A600?

[#10] Re: Ram Amiga 600

@rafgc, post #9

> A za 70zł to chodziło artiemu o zrobienie piggybackmod, czyli
> dodatkowe 0.5MB lub 1MB chip, musiałbyś wysyłać amigę do niego.
>
>
> Power83, co mógłbyś mi dać w zamian za 5.5MB pamięci do
> A600?

A może ja bym Ci coś dał, co Cieię interesuje? Mam np. A1200 z hd, kolejki w skali Ho, TT, N, Z :)

[#11] Re: Ram Amiga 600

@rafgc, post #3

...ta karta z procesorem 020 to pójdzie gdzieś za 500zł pewnie albo więcej, już teraz stoi za 260zł.

http://allegro.pl/item757939520_apollo_620_turbo_dla_amiga_600_8mb_mc68020_25mhz.html ...

Poszła za... 700,- zł! Czy kupca czasem nie... pogięło? Sorki, ale tego już nie kumam

Ostatnia modyfikacja: 13.10.2009 07:30:56
[#12] Re: Ram Amiga 600

@AlaN, post #11

Takie karty pojawiają się w ofercie rzadziej niż 060 do A1200.
Więc cenę ustalili bijący się o nią chętni.
Fakt że za te pieniądze można by kupić A1200 z 040, ale jak ktoś się uprze na rozbudowę A600 to co mu zrobisz.

Pozdrawiam
[#13] Re: Ram Amiga 600

@AlaN, post #11

No niestety, ten sprzet tyle kosztuje... Karty do A500 sa jeszcze drozsze!

[#14] Re: Ram Amiga 600

@Czarek, post #13

karta przeszacowana cenowo ..ale co zrobisz pongowi777 jak on za 1 MB chip do A600 zaplacil 150 zl :))) OK

[#15] Re: Ram Amiga 600

@AlaN, post #11

Poszła za... 700,- zł! Czy kupca czasem nie... pogięło? Sorki, ale tego już nie kumam

A ile, Twoim zdaniem, jest OBIEKTYWNIE warta taka karta, biorąc pod uwagę jej możliwości i "komputerowe" realia dnia dzisiejszego? Odpowiadam: dokładnie nic, ewentualnie jedno piwo. Podobnie jak sama A600. Tak więc 200 czy 700 złotych nie robi żadnej różnicy, bo i tak "u nas" kryterium wyceny jest tylko jedno: jak bardzo chcesz mieć coś, co się trafia raz na ruski rok.
[#16] Re: Ram Amiga 600

@xtro, post #10

No jak coś ciekawego wykombinujesz, to możemy się wymienić, dlaczego chcesz wymienić się na A1200 z HD, przecież można dostać do tego 8mb ramu w granicach 150-180zł. Kolejki fajna sprawa ale nie na moją kieszeń :)

[#17] Re: Ram Amiga 600

@Daclaw, post #15

karta warta jest 350-400 zl .. za 500 zl poszla niedawno 630 (030 + FPU + 32 MB RAM)

ja nie porownuj jej do ceny PC .. tylko do innych produktow Amigi
700 zl .. to juz PowerPC chodzily na Allegro dlatego moim zdaniem jest przeceniona ta 620.

a odpowiedzcie sobie sami ktory z was by dal 700 zl za 68020/28 mhz :D ?

no ?

Ostatnia modyfikacja: 13.10.2009 14:15:23
[#18] Re: Ram Amiga 600

@power83, post #1

Troche offtop ale o pamięci. Właśnie z rana znalazłem w starej Amidze która służyła mi za części 1 MB RAMu, Mini RAM 600.

http://sdev.pl/~sand/zdjecie.jpg

Niestety po włożeniu do sprawnej płyty, Amiga go nie widzi. Więc mam pytanie: Czy karta bez sprawnej baterii zegara zadziała ? i czy da się kupić taka baterię, na zachodzie widzę zamienniki a w Polsce nic nie znalazłem. Numer baterii to gp60bnkx3. Może jakiś link do sklepu.

Ostatnia modyfikacja: 13.10.2009 14:43:05
[#19] Re: Ram Amiga 600

@sand, post #18

Działa bez baterii i zegara, jak jej amiga nie widzi to może gdzieś jakaś ścieżka jest pęknięta albo przeżarta. Zamiast tej baterii proponuję kupić podstawkęi baterie jak w PC na płytach głównych, przylutować nawet na kabelkach, bo tamte się wylewają.

[#20] Re: Ram Amiga 600

@rafgc, post #19

Trochę ją przeczyściłem i działa http://sdev.pl/~sand/Image_1013-1808(CVBS)%5B1%5D.jpg . Teraz jak mi przyjdzie zamówiona tydzień temu z allegro 1 MB Chip będę miał dwie :( .

[#21] Re: Ram Amiga 600

@rafgc, post #3

Jak dalo by rade to ja bym byl kolejna chetna osoba ktora by zamowila u ciebie ten fascik. Na privie zapodam numer tel. dla dalszego kontaktu "wrazie niemca" ;]

[#22] Re: Ram Amiga 600

@RadoslawF, post #12

Hmmm... masz rację. Mimo wszystko przepłacone.
[#23] Re: Ram Amiga 600

@HOŁDYS, post #14

Spoko, ja za GVP A530 dalem w zeszlym roku 279 funtow. Niedawno zmienilem "glowna" Amige z A500 na A2000 i co za tym idzie, A500 nie potrzebowala juz takiego dopalacza (wystarczy mi do niej kontroler SCSI GVP, ktory jest w moim posiadaniu juz od paru lat) i karta zostala sprzedana na ebay za tyle samo z tym, ze zostawilem sobie z niej pamieci, ktore przydaly mi sie do GVP Combo 040 w dwutysiaczce ;)

[#24] Re: Ram Amiga 600

@staiger, post #21

Nie zapisujcie się na ten fast w stulu "dodam nr do priva" bo i tak zapomnę o tym. Jak pojawi się na allegro, to będzie wiadomo, że coś mam, ewentualnie wspomnę coś na forum. I tak nie przewiduję zrobienia nowych płytek prędzej niż 1-1.5 miesiąca ze względu na brak czasu.

[#25] Re: Ram Amiga 600

@rafgc, post #16

rafgc napisał(a):

> No jak coś ciekawego wykombinujesz, to możemy się wymienić,
> dlaczego chcesz wymienić się na A1200 z HD, przecież można
> dostać do tego 8mb ramu w granicach 150-180zł. Kolejki fajna
> sprawa ale nie na moją kieszeń :)

Ja mam akurat dwie A1200 - jedną z Apollo 1240, którą uważam za "główną" Amigę (HD i system jeszcze z mojej starej A4000/060) i drugą już gołą z wsadzonym HD bodaj 800MB, ale mogę wsadzić więcej. Niestety obie Amigi wyjmuję , gdy jest taka potrzeba (nie za bardzo jest gdzie je postawić, a A600 zmieści mi się na takiej wysuwanej szufladzie "krajalnicy" we wnęce biurka obok PC (atari też tam stanie), dlatego chcę ją możliwie rozbudować (turbo raczej odpada ze względu na wiadome ceny i kiepską dostępność). Dlatego ram na procek plus dodatkowy chip i może jeszcze 4MB na pcimci było by w sam raz . Ja tę Ami z HD moę wymienić, jest w całkiem niezłym stanie, choć nieco przyżółkła (pewnie do wyszorowania - A600 rozkręciłem i zrobiłem jej kąpiel w Ludwigu ze znakomitym efektem). Ma niestety niemiecką klawiaturę i symienioną na pecetową stację dysków - chodzi, ale nie umiałem zrobic aby "klikała" a więc po zmianie dyskietku drgiej nie widzi , trzeba tam coś przelutować jakąś zworkę... Ale generalnie działa, przy czym mam jeden zasilacz i mysz, więc mogę wymienić tylko jednostkę centralną plus ewentualnie większy HD (ten wsadziłem, bo jest to chuda wersja 3,5'), mam do niej jeszcze 0,5 MB na pcmcia (mam dwa)

[#26] Re: Ram Amiga 600

@Daclaw, post #15

Cena kształtowała się w ostatnich 5 sekundach ;) co za emocje były - bezcenne - za wszystko inne płacę kartą Visa Student :P
A tak poważnie to na handel zawsze sie opłaca bo karta niecodzienna w dodatku od Tomasza Tomaszewskiego. Kupuję drogo ale mam pewność, że wygram potem sprzedaję na e-bayu z założonym wcześniej narzutem. Tam naprawdę jest więcej kupujących i dużo lepiej płacą. Ostatnio taką kartę widziałem za 1200 zł na Ebay. Nic dodać nic ująć. Tak robi około 10 osób spośród użytkowników tego forum to nie grzech a potem dostaję meile że przepłaciłem hehe możliwe ale za to mam "wyłączność" i zarobię niewiele zamiast nic - a nic to zarobi zazdrosna osoba która liczyła że kupi daną rzecz za mniej a za dużo sprzeda;) Nie wspomnę o pewnej A4000 za 5500 zł to jest dopiero cenka ;)

Ostatnia modyfikacja: 14.10.2009 18:50:22
[#27] Re: Ram Amiga 600

@xtro, post #25

Zastanowię się trochę nad tą zamianą, napisz na mojego maila żebym o Tobie pamiętał.

Panie Pong777, potrafię zrozumieć zakup tej karty za 700zł, ale już 1mb chipu za 150zł nie potrafię. Za tyle to ja kiedyś sprzedałem 5.5mb jak pierwszy raz wystawiłem z opcją "kup teraz".

[#28] Re: Ram Amiga 600

@xtro, post #8

>> Mam części, mogę ci wykonać. Koszt: 70 zł

>Zaraz... dobrze zrozumiałem pamięć do A600 za 70 zł... Ja biorę!

Tak jak ktoś tutaj powiedział, musisz mi wysłać Amige(same mobo styknie), ja wezmę kości ze swojej Amigi i ci je wlutuje.

[#29] Re: Ram Amiga 600

@rafgc, post #27

wielu z PPA puka sie w glowe :) 1 MB chip mozna kupic za 50-60 zl .. ale nie 150 :)) za tyle to A1200 mozna nabyc w dobrym stanie

[#30] Re: Ram Amiga 600

@rafgc, post #24

Jako szczesliwy juz posiadacz moge powiedziec ze super chodzi .
Nie mowie tu o pieniadzach nawet ,pamiec jest extra .A600 wkoncu zaczela sie jakos ruszac pod WB ,wszystko nabralo wigoru.
WHDLoad to teraz wypas jest,moza kliknac pod WB na ikone gry z opcja preload i leci.
A jako zachete dodam ze osiagi wydajnosciowe sa porownwalne z gola A1200.
Nawet w Frontiera w Medium detalach da rade w koncu grac .
Jako minus tylko jedna zecz . Brak mozliwosci osadzenia dysku na sankach.Ale patrzac na budowe ukladu inaczej nie dalo rady.
Ogolna ocena to 6 z + ;]

Ostatnia modyfikacja: 03.12.2009 22:52:31

Ostatnia modyfikacja: 03.12.2009 23:32:52
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem