[#31] Re: Ram Amiga 600

@staiger, post #30

Trochę chyba przesadziłeś z tą prędkością, goła amiga 1200 ma w sysinfo o ile mi się zdaje około 1400 dhrystones a A600 lekko ponad 700.

Co do dysku twardego, to normalne, że się nie da na sankach ale na EAB wymyślił ktoś coś takiego http://img20.imageshack.us/img20/6839/cfadapter2.jpg może jak będę miał czas to to skopiuję.

[#32] Re: Ram Amiga 600

@rafgc, post #31

ja czekam na wersja 9.5 MB :P

[#33] Re: Ram Amiga 600

@HOŁDYS, post #32

Szczerze mówiąc, to 9.5MB chyba jest dla prawdziwych hardcorowców, których cieszy fakt posiadania jak najwięcej pamięci. Fakt, że cieszy cyferka 9 na początku zamiast 5 ale przy większości gier, które zazwyczaj mają mniej niż 6 dyskietek nie zauważyłem większej różnicy w działaniu.

[#34] Re: Ram Amiga 600

@rafgc, post #33

ja czkam :)

[#35] Re: Ram Amiga 600

@xtro, post #34

no to na zdrowie :)

[#36] Re: Ram Amiga 600

@arti4-92, post #28

Konieczna jest wysyłka?

Bo być może byłbym zainteresowany (po nowym roku) dodatkową pamięcią 1mb do mojej A600.
Ewentualnie jesteś w stanie przyjąć czystą A500 w rozliczeniu?

Ostatnia modyfikacja: 21.12.2009 17:22:02
[#37] Re: Ram Amiga 600

@rafgc, post #33

Rafqc@ jak sprzedasz te 9.5 MB .. to za dobre pieniadze obiecuje ci to :D
OK OK OK OK

[#38] Re: Ram Amiga 600

@HOŁDYS, post #37

Nie ma co szaleć :) co jakiś czas na pewno pojawi się jakaś tego typu płytka (pytanie brzmi co ile :) ) jak będę miał czas na składanie. Powiem tylko, że jak ktoś to kupi za 200zł, to będę szczęśliwy bo będę miał na następne płytki :) ale teraz święta, ludzie nie mają pieniędzy, więc nie liczę na wypasioną licytacje :) Nie obiecuj mi złotych gór, bo nawet jakbyś mógł dać za to 500zł a osoba pod tobą 120zł, to i tak kupisz za 122,50zł, takie uroki allegro :). Nie rafqc tylko rafGc, to podkreślenie nicków jest całkiem niepotrzebne.

Ostatnia modyfikacja: 22.12.2009 22:54:45
[#39] Re: Ram Amiga 600

@rafgc, post #38

A ile chciałbyś za samo zaprogramowanie scalaka? Ciekaw jestem czy wyszłoby taniej gdybym sam znalazł te pamięci i zlecił wykonanie płytki firmie.

[#40] Re: Ram Amiga 600

@jaa2, post #39

Którego scalaka? Ten na rozszerzeniu 9.5MB ma firmware dostosowany do konkretnie tego modelu płytki, jaką uzyskałem poprzez dostosowanie do swoich potrzeb i nie będzie działać na tej płytce, która jest dostępna w dokumentacji za darmo. Jeśli chodzi o płytkę z darmowej dokumentacji to jest na niej złącze JTAG, możesz sobie kupić programator do tego około 25zł lub zrobić samemu.

[#41] Re: Ram Amiga 600

@rafgc, post #40

Chodzi mi o Twoją płytkę. Zawsze to 1,5 MB więcej :)

[#42] Re: Ram Amiga 600

@jaa2, post #41

A skąd masz zamiar wziąć taką płytkę?

Hołdys, umiałbyś zrobić jakiś test stabilności tej pamięci i być może przedstawić wyniki w jakimś artykule, bo ja nie mam czasu na takie rzeczy?

[#43] Re: Ram Amiga 600

@rafgc, post #42

Chodzi mi o to żebyś zaprogramował scalak i podrzucił schemat płytki i wykaz części. Resztę (wykonanie płytki i wlutowanie części) spróbowałbym załatwić sam.

[#44] Re: Ram Amiga 600

@rafgc, post #42

RaffGc@ mysle ze tak , swego czasu wychaczylem bledne 1 MB CHIP do A500+ , 1 Kostke 4 MB w Megaram HD, i jedna zwalana kosci SIM72 w Mtecu..mam amige od 1993 roku wiec w miare wiem kiedy ten komputerek ma prawo sie powiesic a kiedy obcy dzialaja i wieszaja czyli anormalne sytuacje ktore w nie powinny miec miejsca.
Testy moge wykonac opisac i opublikowac (jak mailman da rade)

Ostatnia modyfikacja: 26.12.2009 21:56:00
[#45] Re: Ram Amiga 600

@HOŁDYS, post #44

udalo mi sie wygrac twoje rozszerzenie 9.5 MB ...

tak sobie dywaguje przy kieliszku czy takie rozszerzenie daloby rade zrobic przelotowe ? tzn .. wkladasz 9,5 MB a na nie nakladasz (slot CPU) APLLO 620 z 4 MB na stale..jak jest z adrsacja i fizycznymi moliwosciami desktopa ?
tylko pytam..

[#46] Re: Ram Amiga 600

@HOŁDYS, post #45

Wygrałeś, bo ja ją zakończyłem osobiście :)

Pewnie tak, tylko skąd weźmiesz złącze udające procesor, chyba takiego nie widziałem :)

Jeśli Apollo adresuje tą pamięć obszarze Z2, to pamięci będą się pokrywać i nie będzie to miało sensu, chyba jedynie dla samego procesora.

Po drugie, podobno to rozszerzenie nie działa przy 14MHZ, ale domyślam się, że chodzi tu o przetaktowywanie całej amigi, apollo chyba ma szynę taktowaną własną częstotliwością, więc jeśli nie wpływa na taktowanie głównego zegara na płycie głównej, to powinno dalej działać. Ciężki temat, można tylko polemizować i zakładać hipotezy :)

Po trzecie, to chyba by się razem wszystko nie zmieściło, ale nie mam pewności bo nie mam takiego apollo.

Ostatnia modyfikacja: 27.12.2009 13:19:51
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem