[#1] FAST ATA MKIII
czy ktos posiada takowy sprzet ? jaka jest roznica w transferze bo oprocz obslugi UDMA 133 mniejszym obciazeniu procka i nowym laminacie..nie wiele zobaczylem roznic (cos tam poprawili w drugim porcie)
Elbox oferuje upgrade do tego modelu MKIII z kazdej innej fast aty
ale czy warto ?

[#2] Re: FAST ATA MKIII

@HOŁDYS, post #1

No właśnie, też przez chwilę zastanawiałem się czy warto. U mnie na 040/40MHz transfery na dowolnych nowszych dyskach nie przekraczają 7MB/s (wg. SysInfo). Dołączam się więc do pytania HOŁDYSa. W sumie upgrade nie taki drogi.

Edytka ->

HOŁDYS:

Gdzie wyczytałeś że MK3 obsługuje ATA133? Na www Elboxu pisze że PIO4 a to trochę nie to samo.

Ostatnia modyfikacja: 09.10.2009 00:04:33
[#3] Re: FAST ATA MKIII

@altcomputing, post #2

Moim zdaniem warto. Masz nowszy sprzęt czyt. lepszy kontat machow itp.
I fatycznie jest troszę szybszy - przynajmnej mam takie odczucie.

[#4] Re: FAST ATA MKIII

@altcomputing, post #2

odpowiedz od firmy

Nowy layout pcb, nowy firmware w machach, nowe sterowniki - 8.x.
Podstawowa różnica od strony hardware'owej, to dodanie obsługi
przerwań od drugiego portu kontrolera.

Pozdrowienia,

ELBOX COMPUTER

chodzilo mi o obsluge dyskow 66/100/133
jak najbardziej PIO4

[#5] Re: FAST ATA MKIII

@HOŁDYS, post #4

Mi tam dyski obsługujące ATA33/66/100/133 działają z MK2 ;) Po prostu nie ma transferów DMA. A ja czekam na drivery do mojej MK2, wczoraj wysłałem "subscribe" do Elboxu.

[#6] Re: FAST ATA MKIII

@altcomputing, post #5

mi odeslali po 5 min jak chcesz podesle ci naswiezsze

[#7] Re: FAST ATA MKIII

@HOŁDYS, post #6

Dosłownie chwilke temu przysłali mi nowe stery. Także dzięki za chęci ale juz mam :)

[#8] Re: FAST ATA MKIII

@11MASTEr, post #3

11MASTEr moglbys podac swoje osiagi ? ma MKIII ?

[#9] Re: FAST ATA MKIII

@altcomputing, post #5

jak transferow to nie DMA tylko Ultra-DMA.

[#10] Re: FAST ATA MKIII

@HOŁDYS, post #8

Dysk 160GB BPPC 60/50 czyli wiecie co będzie dalej :)
wg. diskspeeda od 5200 do 5800 MB/s :/

[#11] Re: FAST ATA MKIII

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #9

] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [ napisał(a):

> jak transferow to nie DMA tylko Ultra-DMA.
>
>

DMA. Chodzi o to że transfer danych z/do dysku odbywa się bez użycia procesora głównego komputera. A że marketingowcy (WD bodajże) musieli wymyśleć coś co będzie ultra-hiper-mega i będzie się kojarzyło dobrze - nazwali to UltraDMA.

[#12] Re: FAST ATA MKIII

@11MASTEr, post #10

ja na swoim blizardzie mam podobnie ...na apollaku 68040/40 mam ponad 10,5 MB/s ....

[#13] Re: FAST ATA MKIII

@11MASTEr, post #10

ja na swoim blizardzie mam podobnie ...na apollaku 68040/40 mam ponad 10,5 MB/s ....

[#14] Re: FAST ATA MKIII

@HOŁDYS, post #13

hmm. ja na apollo 040/40 mam tylko 7MB/s z dowolnego dysku. Dziwne.

[#15] Re: FAST ATA MKIII

@altcomputing, post #14

jaki dysk 2.5 cala ?
5400 czy 7200 a moze uzywasz 4200 ? obrotow

Najszybsze dyski sa najnowesz nie wiem czy bufor Cache 8 MB ma znaczenie w trybie PIO5

a tu rezultaty FAST ATA Apollo 40/40

http://elbox.com/tests/ap40_40_fa.html

Ostatnia modyfikacja: 10.10.2009 17:39:09
[#16] Re: FAST ATA MKIII

@altcomputing, post #14

Hołdys ma racje. Po zebraniu trio: dysk 8MB cache + sfs + apollo 40/40 miałem transfery rzedu 10 MB/s MakeCD robił ISO w pare minut. :) piekne czasy :)

[#17] Re: FAST ATA MKIII

@HOŁDYS, post #15

2.5 cala 4200rpm. Ale podpinałem szybsze 3.5" 7200rpm i było tak samo. Sprawdzę jeszcze raz i dam znać.

EDIT:

Podpiąłem WD 80GB i mam 7MB/s.

Ostatnia modyfikacja: 11.10.2009 00:11:59
[#18] Re: FAST ATA MKIII

@altcomputing, post #17

zauwaz ze te wyniki sa przy 5400 rpm przy 7200 mialem cos ponad 11,5 MB

ps.po podpieciu dysku zmieniasz ustawienie na PIO5 ? defaultowo to PIO4

Ostatnia modyfikacja: 11.10.2009 07:27:32
[#19] Re: FAST ATA MKIII

@HOŁDYS, post #18

Hmm nie mam opcji PIO5.. to MKII.

[#20] Re: FAST ATA MKIII

@altcomputing, post #19

w starszych tez jest, tylko musisz odpalic ata3prefs i zmienic ustawienia.

[#21] Re: FAST ATA MKIII

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #20

W ata3prefs mam jedynie PIO0, PIO3 i PIO4. PIO5 nie ma.

I nie mogę wyłączyć dzielenia dysków na odrębne LUN-y. A strasznie mnie to wkurza.

Ostatnia modyfikacja: 11.10.2009 14:55:55
[#22] Re: FAST ATA MKIII

@altcomputing, post #21

to dziwne, bo ja mam gold i jest. moze masz stara wersje sterownika?
mozna wylaczyc dajesz use i dopiero stawiasz partycje lub edytujesz.

Ostatnia modyfikacja: 11.10.2009 15:11:59
[#23] Re: FAST ATA MKIII

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #22

Sterownik mam najnowszy dla MKII.

Dzięki za podpowiedź w kwestii dzielenia. A na stałe się nie da wyłączyć? Niby jest parametr NOPART ale wtedy mi nie bootuje po restarcie, a jak zabootuje z dyskietki to HDToolBox i tak widzi dysk podzielony na LUN-y.

[#24] Re: FAST ATA MKIII

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #22

cos jest z dyskiem nie tak.
Domyslnie urzadzenie Hard Disk Drive od PC ma ustawione PIO4 ..mozna je zmienic na PIO5 ..ale nie zalecane jest rozne transfery na jednej tasmie

np.Karta CF obsluguje PIO3 i nie ma z nia problemow ...jak jest z dyskiem HD w pio5 ..wiesza sie..

(te problemy mial PONG777)

co do transferu CFki .. udalo mi sie ja zmusic do dzialania z fast ATA2 w trypie single drive wyciagnela mi w sysinfo 9.5 MB/S !!!!!!

zakupilem dzis nowy dysk HITACHI 5400 rpm 40 GB ...nie moglem nic mniejszego znalezc ...no nic mam 10 partycji po 4 GB kazda :PPPP

FFS standartowy zwariowal i pokauje -size ...ale podmienie go na nowszy lub SFS.

transfer mam 11.200 MB/s !!!!!!!!!!!!!! OK

dysk IBM 40 GB od pc 3.5 cala wyciaga cos nie wiele ponad 10 MB

wlasnie wielkie kopiowanie systemu :P

ps.fast ata troche za duzo wydziela ciepla jak na moj gust :( wszystko mam w gustownym magicznym desktopie ..ale jednak .. planuje wyciac kawal blachy od klawiatury

Ostatnia modyfikacja: 11.10.2009 16:10:37
[#25] Re: FAST ATA MKIII

@HOŁDYS, post #24

Powiedz mi w jaki sposób wymuszasz PIO5? Ja próbowałem z WD-kiem 40GB 2.5" i WD-kiem 80GB 3.5" (WD800BB) i FastATAPrefs pozwala jedynie na PIO4.

Mam jeszcze WD800JB z softwarowymi badami - właśnie robię mu low-levela w grzybie pod MHDD (magiczne narzędzie, serio!), i będę jeszcze z nim eksperymentował.

OT:

Już trzeci dysk z badami przywracam do życia za pomocą MHDD. I nie robię remapowania badów. Ten WD800JB który klient zostawił mi w serwisie pokazywał bady na co trzecim sektorze na całej powierzchni dysku. Okazuje się że to błędy programowe - po użyciu funkcji ERASE w MHDD (kasowanie dysku) bady po prostu znikają! Wcześniej tak naprawiłem Seagate'a 40GB z podobnymi objawami. Po ERASE nie pokazuje nawet spadku transferu na blokach gdzie wcześniej wywalał BADy. Ow Seagate od tygodnia znakomicie się spisuje w iMacu G4.

[#26] Re: FAST ATA MKIII

@altcomputing, post #23

napisalem juz, przed edytowaniem dysku/partycji trzeba odpalic ata3prefs zmienic na niepodzielony i dac use, to chyba nawet w instrukcji pisze. w mk3 to juz jest poprawione.

[#27] Re: FAST ATA MKIII

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #26

Amiga wstala .. mam co prawda 10 partycji po 4 GB kazda
i mam pytania:

zlozylem sobie A1200 DESKTOP ATA2 PIO5 40 GB + Apollo 40/40 32 MB

1.Fast ATA na jednym z machow strasznie sie grzeje - jest prawie goraca
2.po podlaczeniu do PIN39 (5 od gory z lewy rzad) nie miga LED :( jest to denerwujace
3.po inicjacji ATA3.driver RESIDENT i resecie dlugo mam ciemy ekran a potem dopiero BOOT :(
4.Jaki najlepszy jest file System po wgraniu najnowszego FFS dalej mi pokazuje ilosc wolnego w FM -1XXX kb
a w WB w okienkach jest wszystko ok
5.z transferu jestem jaknajbardziej zadowolony wybralem swietny model dysku 5400 i sie nie grzeje !!!!!! najgoretrsza pod maska to FAST ATA czy w jakis sposob ja chlodzicie ???? moze wentylator dorobic >?

[#28] Re: FAST ATA MKIII

@HOŁDYS, post #27

Jeśli chodzi o chłodzenie to raczej polecałbym radiator. Powinien wystarczyć.

Powiedz mi, masz drivery do MKIII czy do MKII?

Nie mogę wymusić PIO5. Po odpaleniu fastata3.driver a potem FastATAPrefs pokazuje mi max mode: PIO5 ale wybrać mogę tylko PIO4.

Mógłbyś podesłać mi drivery jeśli masz te nowsze do MKIII?

U mnie po inicjacji drivera i restarcie też dłużej trzeba czekać.

EDIT:

Obmacałem MACHy u mnie i wszystkie 3 są zaledwie letnie. Chyba masz coś nie tak ze swoim FastATA (lub tryb PIO5 go tak gotuje).

EDIT2:

Filesystem osobiście polecam SFS. A Filemaster pokazuje bzdury bo ma błędy. To nie problem FFS tylko Filemastera.

Ostatnia modyfikacja: 11.10.2009 19:47:00

Ostatnia modyfikacja: 11.10.2009 19:48:28
[#29] Re: FAST ATA MKIII

@altcomputing, post #28

hmm a jak przykleic radiator lub przykrecic wentyl ? nie ma za bardzo do czego

mam drivery te co ty czyli 7.1

Ty chyba robisz odwrotna kolejnosc ..wlacz amige ..no startup-sequence
potem wpisujesz

AmigaDOS:> FastATA3prefs

a dopiero pozniej ATA3.Driver

kiedys zadowolony bylem z PFS3

odezwij sie do mnie na prv dostaniesz drivery do fast aty

Ostatnia modyfikacja: 11.10.2009 20:02:09
[#30] Re: FAST ATA MKIII

@HOŁDYS, post #27

resident nie polecam, bo wiecej problemow z tym. najszybszy jest pfs.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem