Widziałem takie zestawy z radiatorkami do pamięci na karty graficzne, miały w zestawie klej dwustronny termoprzewodzący. Pamiętam że świetnie zdawało egzamin na grzejących się MC68030.
Najpierw odpalam ata3.driver a potem Prefs. I w prefs mam MAX PIO5 a Actual PIO4 i do wyboru PIO0, PIO3 i PIO4. Jak nie odpalę drivera to znika mi połowa opcji w PREFS.
Od którejś tam wersji można odpalać Prefsy po ata3.driver. Problem w tym że Prefsy nie lubią niektórych czcionek w sytemie i u mnie przy EspiSansBoldPL/11 ustawionej jako System Font w ogóle się nie odpalają a przy topazie działa OK.
Skoro nie udaje Ci się włączyć PIO5 dla tych urządzeń to widać że jednak nie mogą.
W linku do Wikipedi który Ci podałem piszą, że PIO5 był planowany dla twardych dysków, ale ostatecznie z niego zrezygnowano (bo pojawił się DMA). Do sprawy wrócono wraz z pojawieniem się kart flash z interface IDE (czyli właśnie CF), ale poza nimi żadne urządzenie nie potrafi pracować w tym trybie.
Wali7 chyba nie masz fast aty i cos mylisz pojecia...dla wszystkich nowszych dyskow jest obslugiwany tryb PIO5 .. daje ok 4 MB/s wiecej w przypadku 040/40 mhz
Wali looknij tu : http://elbox.com/tests/ap40_40_fa.html
wikipedia czasami sie myli doctor google nigdy :)
Podbijam temat jako że dzisiaj odebrałem Fast Ate mkV
W prefsach aty pokazuje mi że może być max PIO5 ale ustawić mogę tylko PIO4
jakieś podpowiedzi bym poprosił jako że pierwszy raz mam z ATą styczność :)
testowałem hdd 4200 i tak samo oraz w tej chwili CF4gb
czyli na tych urządzeniach nie poleci wyżej? nawet CF ??
startowałem system bez SS uruchamialem driver po czym prefs i tu zobaczyłem po raz pierwszy możliwość zmiany na PIO5 ale po zapisie w systemie nadal widnieje PIO4
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.