[#1] Kupno Amigi
Witam kolegów.

Chcę zaopatrzyć się w sprzęt, na którym będe mógł odpalić AmigaOs w wersji przynajmniej 4.0.

W związku iż z Amigą ostatni raz do czynienia miałem pare lat temu nie jestem już w temacię, proszę powiedzcie jaki sprzęt powienienem kupić i oczywiście aby jego cena była rozsądna.

Na Allegro znalazłem coś takiego: http://www.allegro.pl/item765321570_mini_amiga_ppc_g4_1_5ghz_z_morphos_2_4.html - czy to nie jest ściema.

Do skonfigurowania Amigi mogę wykorzystać swojego PC.

Kolejne pytanie, czy takie pozycje jak: Sin, Shogo, WildTrack, Nightlong czy Lambda doszły do skutku ??

Czy planowany jest dalszy rozwój Amigi, systemuy Os i czy na dzień dzisiejszy powstaje nowe poważne oprogramowanie?

Czy istnieje w Polsce jeszcze jakiś dobry sklep oprócz Efunzine??

Dzięki za wszystkie odpowiedzi
[#2] Re: Kupno Amigi

@Mleko, post #1

Jeżeli chcesz używać AmigaOS 4.1 na tym komputerze to jest nieporozumienie. Na Macu Mini działa wersja 4.0 Moana bez obsługi dzwieku, ethernetu i grafiki. Do tego jest to przeciek, którego nie da się odpalić z twardego dysku. Opis aukcji to zwykła ściema. Natomiast na tym sprzęcie znakomicie działa morphos. Tylko cena nie wiem czy nie jest lekko przesadzona.

[#3] Re: Kupno Amigi

@Mleko, post #1

Do OS4.1 polecam Pegasosa.
[#4] Re: Kupno Amigi

@Mleko, post #1

Na macu mini nie uruchomisz Amiga OS.
Masz do wyboru Amiga classic z PPC , AmigaOne, Pegasos 2, SAM440 ep lub SAM440 flex.

[#5] Re: Kupno Amigi

@Mleko, post #1

Mleko napisał(a):

> Na Allegro znalazłem coś takiego:
> http://www.allegro.pl/item765321570_mini_amiga_ppc_g4_1_5ghz_z_morphos_2_4.html
> - czy to nie jest ściema.

To jest ściema w kwestii ceny.
Takiego miniaka w dziale z ogryzkami kupisz za pół tej ceny.
Za Morphosa czy OS4.x i tak trzeba zapłacić oddzielnie.

Pozdrawiam
[#6] Re: Kupno Amigi

@Norbert, post #3

Myślałem, że na Pegasosie zadziała tylko MOs , czy musi być G4??
[#7] Re: Kupno Amigi

@Mleko, post #6

Pegasos2 z G4 działa MOS i AOS4.1

[#8] Re: Kupno Amigi

@ender, post #7

Na Pegasos2 z G3 tez dziala MOS i OS4.1
[#9] Re: Kupno Amigi

@Norbert, post #8

Nie wiedziałem, że na G3 też, sorki.

[#10] Re: Kupno Amigi

@Mleko, post #1

Kolejne pytanie, czy takie pozycje jak: Sin, Shogo, WildTrack, Nightlong czy Lambda doszły do skutku ??

Z tych tytułów wyszedł Shogo (działa na MOSie),Nightlong (nie sprawdzałem).
Sin - ponoć się kisi na dyskach bliźniaków z Hyperionu,Lambda po kilku demach nie została wydana,a szkoda.
Ale zawsze można zaciupać w Quake 2,Quake 3,Open Arena czy Freespace.(Natywne wersje dla MOSa i chyba też pod OS4x)

Ostatnia modyfikacja: 18.10.2009 21:50:16
[#11] Re: Kupno Amigi

@waldiamiga, post #10

QUAKE 3 jest pod AmigaOs???

Planuje się coś nowego, czy jesteśmy skazani na wieczne granie w te tytuły, ja nie jestem graczem i grywam bardzo rzadko ale żadna platforma bez dobrego oprogramowania nie wytrwa długo, sam od czasu do czasu też bym coś włączył dla zabicia czasu w niedzielny wolny wieczór.
[#12] Re: Kupno Amigi

@Mleko, post #11

To jak z tym oprogramowaniem??

Pamiętam, że ktoś jest tu z Konina, to są moje okolicę, fajnie by było jak byśmy mogli się dogadać na PW bo chciałbym zobaczyć Amige w jakiejś lepszej konfiguracji niż 1200 z 030
[#13] Re: Kupno Amigi

@Mleko, post #12

Z poważnych, dużych programów dla Amigi nadal rozwijanych jest (a przynajmniej dostępnych) może kilka pozycji i absolutnie nie obejmuje to wszystkich dziedzin wykorzystania komputera. Reszta to mniej-więcej to, co można znaleźć na Aminecie - porty + jakaś prosta amatorska dłubanina.

Jeśli chodzi o gry, to tak - jesteśmy skazani na istniejące już pozycje do końca świata. Ewentualnie można liczyć na jakieś porty albo prostą amatorską dłubaninę.

Chyba najbardziej godnym polecenia dla Ciebie byłby faktycznie Mac Mini, tylko z MorphOSem. Zawsze mógłbyś się poratować MacOS-em z całym dobrodziejstwem inwentarza.
[#14] Re: Kupno Amigi

@Daclaw, post #13

"Jeśli chodzi o gry, to tak - jesteśmy skazani na istniejące już pozycje do końca świata."

Przy odrobinie "szczęścia", to długo nie potrwa
[#15] Re: Kupno Amigi

@C2H5OH, post #14

C2H5OH Napisał:
Przy odrobinie "szczęścia", to długo nie potrwa
Co przez to rozumiesz??

Ostatnia modyfikacja: 20.10.2009 16:59:39
[#16] Re: Kupno Amigi

@Mleko, post #1

Zawsze mozesz poczekac na "ambitious project" firmy Hyperion , a noz cos ciekawego bedzie ze sprzetu :) chociaz nawet nie wiadomo czy to bedzie sprzet , rownie dobrze moze to byc jakis "wazny" program :D

[#17] Re: Kupno Amigi

@Hellena, post #16

"ambitious project" - A CO TO TAKIEGO??
[#18] Re: Kupno Amigi

@Mleko, post #17

niestety chyba nie bedzie to zintegrowany emulator klasyka z jit.

[#19] Re: Kupno Amigi

@Daclaw, post #13

Nie lubię rozwiązań pośrednich, po za tym nie jestem w temacie ale odnoszę wrażenie że MorphOs długo nie pociągnie tzn mam na myśli że prędzej czy później zostanie zaniechany, ja widzę szanse rozwoju w AmigaOs.

Zresztą ciekawe jak będzie za 10lat, bo przeglądając ACS i AM z 99 wychodziło jeszcze dużo gier i to całkiem ciekawych, reklamowało się dużo firm a dziś nie ma nic...
[#20] Re: Kupno Amigi

@Mleko, post #19

I propo Mac i MOS... rozumiem że większość aplikacji z 68k działa pod MOS a jak z programami napisanymi pod PPC?? Internet rozumiem, że przez router, czy MOS ma swoją przeglądarkę czy jakąś inną.

I jeszcze jedno czy pod AOS i MOS jest coś takiego jak kodeki do filmów, czy nie... jak odbywa się oglądanie filmów Divix i Xvid
[#21] Re: Kupno Amigi

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #18

Chłopaki, skoro taki temat otwarty to ja też się dołączam z zapytaniami:

1.Mam iBooka g3 500MHz, czy uruchomię na nim coś nowszego? MOS?

2.Ponieważ moja edukacja stanęła na 060 i os39 (chciałem kupić onegdaj szumnie zapowiadane w reklamach MA PPC, nawet miałem fundusze, ale wszędzie te 12 lat temu myło zamiast ceny tel... tel... i nie dostałem) mam pytanie do MorphOSowców, czy programy z classica działają w trybie emulacji 68k?

Ostatnia modyfikacja: 20.10.2009 21:44:07

Ostatnia modyfikacja: 20.10.2009 21:44:21
[#22] Re: Kupno Amigi

@xtro, post #21

Mleko: dlaczego wg Ciebie MOS zostanie zaniechany a rozwój AOS widzisz w różowych barwach? Na jakich podstawach wysnuwasz takie wnioski?

Xtro: na tym ibooku nie uruchomisz MOSA. MOS 2.4 ma tylko wsparcie dla Maca Mini G4. Podjęto też próby uruchomienia tegoż systemu na emaćkach, które sprzętowo są bardzo podobne lub identyczne do Maca Mini.

Programy z classica zadziałają pod MOSem w trybie emulacji. Pamiętaj jednak, że jeżeli aplikacja będzie odwoływać się do układów specjalizowanych, to nie zadziała (czyli np gry, w których dźwięk obsługiwany jest przez Paulę a nie AHI i wyświetlanie poprzez AGA a nie poprzez kartę graficzną). Większość aplikacji pisanych pod workbencha powinno zadziałać. Osobiście jeszcze nie spotkałem się z aplikacją która odmówiła posłuszeństwa (widocznie mało aplikacji próbowałem uruchomić ;) Mówi się także, że zgodność MOSa z Amiga OS 3.x jest większa niż na AmigaOS 4.x - nie mogę potwierdzić, nie używałem tego drugiego.

Jeżeli jakaś aplikacja będzie wymagać układów specjalizowanych, zawsze można uruchomić euae, które pod Maćkiem Mini daje już całkiem przyzwoite rezultaty.

[#23] Re: Kupno Amigi

@Mleko, post #20

Mleko? Ten sam Mleko, który to parę lat temu udzielał się na (bodajże) PPA i chciał kupić (bodajże) Pegaza?

Otóż! Parę sprostowań:

- po pierwsze - ja bym tak łatwo nie ferował wyroków, który system zostanie prędzej czy później "zaniechany". Przyszłość niepewna jest. Dla MorphOSa jednak zdecydowanie pewniejsza niż jeszcze 2 lata temu. Wydanie 2.4 na sprzęt Appla może dać systemowi "drugi oddech" i zapewnić przyzwoitą bazę użytkowników. Może. I oczywiście nie musi. OS4 też jest aktualnie w znacznie bardziej komfortowej sytuacji niż jeszcze przed tygodniem. Ale czy (nadal produkowana) SAM 440 i ambitne projekty Friedenów wystarczą, żeby przyciągnąć do systemu kogoś więcej niż "starogwardzistów"? Przyszłość pokaże. Jeśli planujesz wspierać Amiga OS 4.x to powinieneś kupić właśnie SAM 440. W eFunzine za wolniejszą wersję płyty głównej zapłacisz (z systemem) 2649 zł.

- po drugie - programy napisane pod PPC zadziałają bez problemu pod PPC (chyba, że korzystają z Warp3D, wtedy powinny bez problemu ruszyć pod MorphOSem, chociaż OS4.x też już się chyba doczekał rozwiązania problemów ze starszymi grami Hyperionu). Do internetu żaden sprzęt działający pod MorphOSem (ani Amiga OS) routera nie potrzebuje, wystarczy kabel sieciowy podłączony do wbudowanej sieciówki (a w przypadku Pegasosa II - nawet dwóch). Przeglądarki internetowe są i własne (słabe IBrowse i AWeb), jak i "cudze" - w postaci portów z innych systemów - OWB, Netsurf (zarówno OS4.x i MOS), oraz Sputnik (MOS). Póki co najlepszą przeglądarką pod obydwa systemy jest OWB. Trwają prace nad portem Firefoxa pod OS4.x. Kodeków do filmów nie trzeba instalować, wystarczy obsługujący dany format player (np. MPlayer - OS4.x i MOS), czy DvPlayer (OS4.x).

- nie rozumiem, czemu Maca Mini nazywasz rozwiązaniem pośrednim. Jeśli dlatego, że ktoś zasugerował, że braki w natywnym sofcie możesz uzupełnić odpaleniem OSX, to zastanawiam się, czy masz jakieś doświadczenie z klasykiem (gdzie braki w natywnym sofcie uzupełniało się odpalając Shapeshiftera, albo Fusion i Mac OS). Jeśli sądzisz, że maszyny działające z OS4.x braków w oprogramowaniu nie mają i nie potrzebują "rozwiązań pośrednich", to się srodze zawiedziesz - proponuję zapoznać się z projektem Cygnix (wywiad z Edgarem Schwanem, Total Amiga edycja polska, numer 26). Lepiej napisz jakich programów chcesz używać to dostaniesz odpowiedź, czy takowe istnieją w natywnych wersjach OS4.x/MOS.

Co by o Mini nie mówić, jest to z pewnością najtańszy i najszybszy z dostępnych obecnie Amisprzętów. Zresztą co tu dużo gadać - zbierz się i pojedź na jakieś spotkanie użytkowników (być może w listopadzie/grudniu w Krakowie). Obejrzysz, dotkniesz, poklikasz sobie na Efice/Samancie/Pegazie/Mini (a kto wie, może nawet na A1), otrzymasz odpowiedzi na wszystkie pytania i zdecydujesz sam czy i co kupić.

[#24] Re: Kupno Amigi

@recedent, post #23

Ten sam Mleko, jednak kasy brakło Pega i zakupiłem PC, jednak mam już drugiego i coś chce zrobić z obecnym.

Twoja odpowiedź w sumie jest wystarczająca, wielkie dzięki. Total Amiga już kupiłem. A PPA śledze cały czas.

Powiedz mi jeszcze czy MacMini ?? to nazwa własna i tak mam szukać w wyszukiwarce Allegro czy wystarczy że będzie to Mac z procesorem PPC G4??

Mam nadzieję że będzie na PPA napisane o jkakimś spotkaniu bo z chęcią się wybiorę, obcnie jestem na etapie przeszukiwania szaf i znalazłem już rozebraną na części pierwsdze Amigę 2000 i parę czasopism ACS i AM...

Ps. Tak swoją drogą zastanawia mię czy Marek Pampuch jest jeszcze Amigowcem...
[#25] Re: Kupno Amigi

@Mleko, post #24

A jeśli chodzi o moją wypowiedź na temat MOSA to jest to tylko moje odczucie, jednak ja nie jestem tu osobą kompetentną... poprostu uważam tylko na podstawie tego co przeczytałem że OS 4.X jest nowocześniejszy...
[#26] Re: Kupno Amigi

@Mleko, post #25

a gdzie tak przeczytales i co ma nowoczesniejsze?

[#27] Re: Kupno Amigi

@Mleko, post #24

Tak, Mac Mini to nazwa własna. Szukasz wersji z G4, a jak masz szczęście, to z kartą graficzną, która ma 64 MB RAM. Pamiętaj też, że kupując Mini decydujesz się na system MorphOS (i ew. Applowski OSX) - Amiga OS 4 uruchamia się na Macu Mini w wersji nielegalnej, okrojonej i nieużywalnej. Przynajmniej na razie. I nikt nie obiecuje, że to się zmieni.

Chodzą słuchy, że prędzej czy później MorphOS będzie działał również na innych Makach z PPC (iBook, PowerBook, eMac). Team nie ujawnia jednak dokładnych modeli ani dat, nie polecam więc kupna takowych, dopóki coś się nie okaże.

Na PPA na pewno ukaże się odpowiedni news o spotkaniu. Szkoda, że przegapiłeś AmiParty w Chełmie - można było tam zobaczyć zarówno Efikę, Samanthę, Pegasosa jak i Maca Mini.

Odnośnie pana Marka Pampucha - polecam ten wywiad. Chociaż przygnębiający.

[#28] Re: Kupno Amigi

@Mleko, post #25

No i jeszcze jedno mając AmigaForever jak uruchomić poczciwą Neostradę pod Os na PC??
[#29] Re: Kupno Amigi

@Mleko, post #28

Nie do końca rozumiem - masz na swoim PC z Neostradą zainstalowany pakiet Amiga Forever i chcesz na emulowanej Amidze korzystać z internetu, tak?

Jeśli tak, to po prostu zaznaczasz w ustawieniach WinUAE (w Miscellaneous) opcję "bsdsocket.library emulation".

[#30] Re: Kupno Amigi

@recedent, post #29

Nie ma AmigaForever ale chciałbym narazie kupić i pytam tak na przód... Z tym że Efunzine narazie nie ma, i nie mam pojęcia gdzie to kupić, szperałem po necie ale znajduje tylko oferty zagranicznych sklepów. Może ktoś z Was ma na odsprzedanie ???
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem