[#1] Nowy własciciel A1200 po 15 latach. :)
Witam.
Po 15 latach, kiedy byłem jeszcze bajtlem, miałem C64, kumpel miał Amigę 600 i pamiętam jak całe soboty spędzaliśmy na giercowaniu... To były piękne czasy. W końcu po tylu latach mając możliwość nabyłem swoją A1200 żeby przypomnieć sobie jak to wszystko wyglądało. Na razie dysponuje samą gołą A1200 (KS3.0), powoli przychodzą do mnie zamówione akcesoria. Adapter myszy do PC, czytnik PCMCIA-CF, adapter IDE-CF, kabel RGB. Głównie zamierzam sobie pograć ale też podziwiać produkcje demosceny, gdyż właśnie scena C64 tknęła mnie do tego żeby zdobyć te sprzęty (na C64 jeszcze poluje). Na razie nie mam żadnego dopalacza, ale w miarę możliwości będę chciał nabyć Blizzarda 1240.

Teraz mam kilka pytań, na niektóre wystarczą mi jedynie odpowiedzi naprowadzające, na inne konkretne jako że w temacie Amigi jestem zielony.

1. Posiadam obecnie Workbench 3.0 na dyskietkach, czy istnieje możliwość sprawdzić na tej wersji działanie czytnika PCMCIA-CF, będzie mi on służył do transferu danych z PC. Jeśli można pod WB3.0 to jak to dokładnie zrobić. Jeśli nie to jak sobie z tym poradzić.

2. Zamierzam na jednej z kart CF zainstalować system. Adapter IDE-CF już zamówiłem, teraz kwestia kabla, w sklepie eF 3cm kabelek kosztuje 29zł + przesyłka, znalazłem jednak inny, tańszy na wirelesslan http://www.wirelesslan.pl/product_info.php/manufacturers_id/76/products_id/1019 Czy zmieści się on bez problemu w Amidze czy musi być taki króciutki jak w sklepie eF. Nie ma tutaj długości więc jedynie ocena wzrokowa :/. Muszę wiedzieć żeby ten kabel zamówić. O instalacji systemu na karcie CF znalazłem już temat, wiem też że można to m.in. zrobić w WinUAE.

3. Widzę że dużo ustawień wykonuje się w linii poleceń, gdzie mogę znaleźć jakąś instrukcję w formie elektronicznej, żebym mógł poznać podstawy Workbencha i ogólnie jak to wygląda na Amidze.

4. Czy w WHDLoad można montować obrazy dyskietek czy tylko uruchamiać wersje gier specjalnie przygotowane do odpalenia z dysku, ewentualnie ręcznie zgrywać z dyskietek pliki i potem odpowiednio przygotowywać plik Slave?

5. Ile tak naprawdę pamięci obsługuje Blizzard 1240 bo widziałem w różnych miejscach różne opisy i nie wiem czy można wrzucić kość 128MB czy tylko 64. Czy mogą to być dowolne kości SIMM z PC starych, ewentualnie wymagania jedno/2stronne rozmieszczenie scalaków czy muszą być jakieś selekcjonowane?

6. Na allegro pojawiła się aukcja

http://www.allegro.pl/item793573844_blizzard_1260_68040_64mb_ram.html

Czy to nie jest jakieś oszustwo procesor 68040 na karcie 1260, to ma prawo działać? W ogóle koleś nie dał żadnych screenów z Sysinfo, tylko na słowo mamy mu wierzyć. W ogóle te jego aukcje są jakieś nie teges rozszerzenie do A500 pisze 1,5MB a na zdjęciu 0,5MB jak wół. Chyba jakiś oszust.

Pozdrawiam.

[#2] Re: Nowy własciciel A1200 po 15 latach. :)

@NightClubber, post #1

Z tego co wiem to blizzard 1240 i 1260 mają taką samą płytkę i takie samo oznaczenie na płytce (1260). Różnica między 1240 a 1260 sprowadza się do przetwornicy napiecia (bo 060 jest na 3.3V) i samego procka.

[#3] Re: Nowy własciciel A1200 po 15 latach. :)

@NightClubber, post #1

Ad. 4. Program instalacyjny zrzuca dyskietkę do postaci jej obrazu. WHDLoad, korzystając z odpowiednio napisanego pliku slave (nie jest to robota dla laika, lecz obeznanego kodera), zachowuje się jak "emulator" i bez odwoływania się do stacji dyskietek, uruchamia grę z obrazów. To tak w bardzo ogólnym skrócie.

[#4] Re: Nowy własciciel A1200 po 15 latach. :)

@NightClubber, post #1

1. Tak. Więcej tu:
http://www.ppa.pl/artykul-amiga.600.1200.i.czytnik.kart.compact.flash-1_3_42.html
http://www.ppa.pl/artykul-amiga..pc.przenoszenie.danych.2-2_16_1118.html
Oraz na forum (wstaw w wyszukiwarce: PCMCIA CF)

2. Zmieści się bez problemów - między klawiaturą a płytą "trochę" miejsca jest. Miałem kiedyś dłuższy, pełnowymiarowy z trzema gniazdami i nie było problemów. :)

3. No bez jaj - jesteś pewien, że oglądałeś stronę poświęconą AOS a nie jakiemuś linuksowi? Na Ami wszystko można zrobić za pomocą myszki (na upartego nawet pisać w edytorze tekstu możesz myszką). Oczywiście istnieje możliwość zrobienia tego samego co można zrobić myszką za pomocą klawiatury (nawet rysować można klawiaturą), ale to tylko jedna z możliwości... Instrukcja obsługi komputera oraz instrukcja do AOS powinny być dołączone do komputera.

4. Jeżeli znasz trochę asemblera to możesz zainstalować za pomocą WHDLoad każdą grę. Jeżeli nie, to obawiam się, że będziesz skazany na te parę(naście/dziesiąt) tysięcy installerów dostępnych na stronie WHDLoad... :D
WHDLoad nie służy do montowania obrazów dyskietek, do tego są inne programy.

5.
http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=114

6. To nie oszustwo - można coś takiego zrobić i na forum PPA znajdziesz kilka wątków na ten temat (chociaż raczej w drugą stronę -> montaż procesora 68060 na karcie turbo z CPU 68040).

[#5] Re: Nowy własciciel A1200 po 15 latach. :)

@APC74, post #4

Bardzo dziękuję koledze APC74 za udzielenie fachowych odpowiedzi. Odnośnie AOS, gdybym miał instrukcję to bym się nie pytał o to :) Mam niestety tylko dyskietki z WorkBench3.0 jeśli chodzi o AOS to tyle, no nic postaram się zdobyć jakąś instrukcję, żeby chociaż minimalnie się z tym zaznajomić.

Odnośnie tej aukcji nie wiem czy ryzykować zakup tego Blizzarda, po pierwsze nie ma żadnch screenów z systemu i programu potwierdzającego działanie, po drugie ta aukcja z pamięcią jest dziwna, na pudełku pisze 512KB, a na instrukcji w tle 1MB, to chyba wiadomo co się sprzedaje przecież, skoro sprawdził. I ten opis 1,5MB w tytule aukcji (chyba po zsumowaniu 512KB z Amigi + 1MB z karty). Chodzi mi po prostu o to że aukcja wydaje się mało wiarygodna, a może ktoś kupował coś u tego Pana i może się wypowiedzieć.

Mam nadzieję że uda mi się powoli w miarę możliwości uruchomić wszystko, na pewno dam znać o tym w tym temacie.

[#6] Re: Nowy własciciel A1200 po 15 latach. :)

@NightClubber, post #1

Po pierwsze sam jestes koles. Po drugie jak sie nie znasz nie feruj wyrokami. Poczytaj o sprzecie to bedziesz wiedzial. To jest rozszerzenie 1 MB + zlacze na dodatkowe 512 KB (na aukcji komplet 2 plytek !) czyli 1.5 MB do tego 512 KB na plycie i masz 2 MB OGLADAJ ZDJECIA ZE ZROZUMIENIEM OSZUSCIE

Ostatnia modyfikacja: 26.10.2009 21:43:25
[#7] Re: Nowy własciciel A1200 po 15 latach. :)

@NightClubber, post #5

Odnośnie AOS, gdybym miał instrukcję to bym się nie pytał o to

Jeżeli zadowolą cię skany tych książeczek w formacie PDF, to mogę Ci podesłać.

[#8] Re: Nowy własciciel A1200 po 15 latach. :)

@PrzemasIII, post #6

PrzemasIII a Ciebie co ugryzło?

[#9] Re: Nowy własciciel A1200 po 15 latach. :)

@APC74, post #8

Bo mnie juz szlag trafia 3 osoba wmawia mi ze jestem oszustem... A nawet nie przeczyta opisu aukcji, nie kliknie na zdjecia ... rece opadaja...

Ostatnia modyfikacja: 26.10.2009 22:06:43
[#10] Re: Nowy własciciel A1200 po 15 latach. :)

@PrzemasIII, post #9

No tak, można się zdenerwować czymś takim.

Lecz wybacz im, maluczkim, albowiem nie wiedzą co czynią... :D

[#11] Re: Nowy własciciel A1200 po 15 latach. :)

@PrzemasIII, post #6

Ostatnio na allegro była sprawa wyroku jaki gość dostał bo nazwał sprzedającego w komentarzu oszustem. Ma zapłacić 100ozl grzywny zwrócić koszty procesowe oraz opłacić sprostowanie w gazecie. Wiec niech lepiej na miejscu wątkotwórcy, ważyłbym słowa, bo kolega, w największym skrócie, dopuścił się pomówienia i narażenia na utratę dobrego imienia za pomocą środka masowego przekazu.
Gdyby mnie to dotyczyło zrobiłbym print screena i wystąpił do sądu.

[#12] Re: Nowy własciciel A1200 po 15 latach. :)

@PrzemasIII, post #9

PrzemasIII napisał(a):

> Bo mnie juz szlag trafia 3 osoba wmawia mi ze jestem
> oszustem... A nawet nie przeczyta opisu aukcji, nie kliknie na
> zdjecia ... rece opadaja...

A jesteś pewny że nie jesteś ?
Ja miał bym wątpliwości, sprzedajesz Blizarda 040 pisząc że jest to "Blizzard 1260 68040 64MB RAM".
Można to nazwać manipulacją, można też oszustwem.

Pozdrawiam
[#13] Re: Nowy własciciel A1200 po 15 latach. :)

@RadoslawF, post #12

Rozszerzenie 1.5 MB do komputera Amiga 500

Taka pamięć na ebay to rzadkość na allegro widzę to 1 raz
Fajny bajer

Ostatnia modyfikacja: 27.10.2009 00:30:40
[#14] Re: Nowy własciciel A1200 po 15 latach. :)

@RadoslawF, post #12

ahaahaha a czytales tytul aukcji ? Mam tlumaczyc ze to ta sama plytka ?

[#15] Re: Nowy własciciel A1200 po 15 latach. :)

@PrzemasIII, post #14

PrzemasIII napisał(a):

> ahaahaha a czytales tytul aukcji ? Mam tlumaczyc ze to ta sama
> plytka ?

Mam wrażenie że sam nie czytałeś, bo ja ten tytuł zacytowałem, pominąłem tylko ewidentne upiększacze czyli "maupy".
Pytanie w jakim celu ktoś kto świetnie wie co sprzedaje wpisuje takie dane ?
Jedyne co mi się nasuwa to chęć oszukania kupującego.
Ale zanim napisze że jesteś oszustem dam Ci szanse obrony, napisz dlaczego nie napisałeś że sprzedajesz Blizarda 040 tylko wpisałeś w tytuł tego potworka mającego dezorientować kupujących ?

Pozdrawiam
[#16] Re: Nowy własciciel A1200 po 15 latach. :)

@RadoslawF, post #15

Bo taki jest napis na plytce ?

[#17] Re: Nowy własciciel A1200 po 15 latach. :)

@PrzemasIII, post #6

Przemas :) do cZarnej listy go .. :P

[#18] Re: Nowy własciciel A1200 po 15 latach. :)

@MuppetShow, post #11

Bardzo ciekawe. Zapodaj linka.

[#19] Re: Nowy własciciel A1200 po 15 latach. :)

@PrzemasIII, post #16

PrzemasIII napisał(a):

> Bo taki jest napis na plytce ?

Czyli jednak jesteś oszustem.
Jeśli chcesz mnie podać za to do sądu daj znać.
Dostaniesz moje dane osobowe i adres.

Pozdrawiam
[#20] Re: Nowy własciciel A1200 po 15 latach. :)

@RadoslawF, post #19

i moje .. :))) (dodal mnie do czarnej list na allegro) za takie samo stwierdzenie jak twoje ..

[#21] Re: Nowy własciciel A1200 po 15 latach. :)

@RadoslawF, post #19

a Ty jestes chyba uposledzony. Na plytce jest napis BLIZZARD 1260 to mam napisac BLIZZARD 1240 dla Twojego chce mi sie ?

[#22] Re: Nowy własciciel A1200 po 15 latach. :)

@PrzemasIII, post #21

RadoslawF jest zdrowy !! to ja mam rente unijna na glowe i 2 koty

[#23] Re: Nowy własciciel A1200 po 15 latach. :)

@PrzemasIII, post #21

Płytka jest wspólna dla kart z 040 i 060 o czym świetnie wiesz.
Nazwa handlowa kart to Blizzard 1260 i Blizzard 1240 lub Blizzard 040.
Pisząc to co jest w tytule aukcji wprowadzasz w błąd i manipulujesz słowami kluczowymi.
Jak bardzo chcesz to mogę to zgłosić na allegro, i będziesz miał okazję wystawić jeszcze raz i napisać poprawnie nazwę. Chcesz ?

Pozdrawiam
[#24] Re: Nowy własciciel A1200 po 15 latach. :)

@RadoslawF, post #23

prosze zmienie przeciez to nie jest problem, nie mialem zamiaru nikogo wprowadzac w blad dlatego napisalem ze jest procesor 68040 na plycie w tytule aukcji

Ostatnia modyfikacja: 27.10.2009 14:47:42
[#25] Re: Nowy własciciel A1200 po 15 latach. :)

@PrzemasIII, post #24

Nie kłam bezwstydnie na BBOAH jest "DCE: Blizzard 1240, Phase 5: Blizzard 1240 T/ERC" a nie tak jak w tytule twojej aukcji.

Pozdrawiam
[#26] Re: Nowy własciciel A1200 po 15 latach. :)

@RadoslawF, post #25

tak przepraszam wydawalo mi sie ze gdzies bylo napisane ze to te same plytki niewie rozniace sie od siebie

[#27] Re: Nowy własciciel A1200 po 15 latach. :)

@PrzemasIII, post #26

wiecie co ..widze ze glowny powod klotni wsrod "amigowej spolecznosci" to ..ALLEGRO ..

[#28] Re: Nowy własciciel A1200 po 15 latach. :)

@PrzemasIII, post #6

Kolego PrzemasIII przepraszam że pochopnie nazwałem Cię oszustem ale skoro nie jestem pierwszy to znaczy że inni mieli wątpliwości odnośnie twoich aukcji. Widzę że je zmieniłeś, odnośnie rozszerzenia pamięci zdjęcia i opisy, i opis odnośnie karty Blizzard. Widzisz sednem sprawy jest właśnie to że kupujący chcę żeby było dokładnie opisane co jest co, a na zdjęciach było mało co widać tak naprawdę. Teraz opisałeś dokładnie co i jak i tylko o to mi chodziło. Za dużo niestety jest ludzi którzy kręcą i trudno jest się w tym rozeznać czy to aby nie jakiś szwindel. Jeszcze raz przepraszam, tylko proszę po prostu zrozum innych, jako kupujących żeby opisy i zdjęcia były takie, aby nie było żadnych wątpliwości, wtedy będzie wszystko ok. Pozdrawiam.

[#29] Re: Nowy własciciel A1200 po 15 latach. :)

@HOŁDYS, post #27

ALLEGRO to ZLO ! :D

[#30] Re: Nowy własciciel A1200 po 15 latach. :)

@NightClubber, post #28

Nie ma sprawy w sumie opisy moglbym robic dokladniejsze :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem