[#31] Re: Nowy własciciel A1200 po 15 latach. :)

@APC74, post #7

Kolego APC47 jeśli możesz podeślij mi te książki w PDF, potrzebne mi jest w tej chwili cokolwiek żeby zacząć jakoś :)

[#32] Re: Nowy własciciel A1200 po 15 latach. :)

@NightClubber, post #31

Tylko e-maila daj. Albo tutaj, albo wyślij mi go (adres znajdziesz w moim profilu - wystarczy kliknąć).

[#33] Re: Nowy własciciel A1200 po 15 latach. :)

@NightClubber, post #31

NightCluber: jesli potrzebujesz zdjecia dzialajacej krty dokladnie ta co PRZEMAS sprzedaje .. to kliknij tu :
http://allegro.pl/item768662001_768662001.html

Temat aukcji rowniez byl poprawny nie wem co mu strzelilo do lba z ta 1260 :P

Ostatnia modyfikacja: 27.10.2009 21:22:02
[#34] Re: Nowy własciciel A1200 po 15 latach. :)

@HOŁDYS, post #33

Witam.
Trochę się nie odzywałem ale niestety praca, dziecko, mało czasu na zabawy.
Szkoda że nie udało mi się wcześniej skompletować niezbędnych części do Amigi bo karta kolegi PrzemasIII znalazła nabywcę, ale nie chciałem jej kupować nie mając w ogóle uruchomionego systemu.

Na początku były niezłe jaja żebym w ogóle mógł coś zrobić z kartą CF i instalacją systemu. Mam WB3.0 5 dyskietek bez dyskietki Install, nie miałem jak podzielić dysku na partycje. Później znalazłem program HDInstallTool ale jak to przenieść :D Zaczęła się zabawa z mount PC0: itd. W końcu udało mi się podzielić dysk na partycje i po prostu ręcznie skopiowałem zawartość dyskietek na CF.

Następnym punktem była walka z PCMCIA-CF. Jak już zainstalowałem CFD i FAT95 to miałem tragiczny transfer jak liczyłem ok. 5kB/s. Jakiś czas tak się męczyłem potem przyszła pora na próbę nagrania jakichś ADF na dyskietki, bez powodzenia. Stacja ma swoje lata i czyszczenie jej nic nie pomogło. Miałem za to starą (2000r.) stację Mitsumi, przerobiłem kabel w/g projektu PCF2AMF niestety nie czytałem dokładnie wzmianki odnośnie Unit1 i zrobiłem kabel na Unit0. Na szczęście zorientowałem się i przerobiłem go tak jak trzeba. Stacja ruszyła poprawnie, jednak i tak na niej występowały błędy zapis/odczyt, nawet na wcześniej działających dyskietkach.
Kolejnym odkryciem była instalacja ClassicWB pod WinUAE. Niestety na 2MB RAM nawet wersja Lite zjada dużo pamięci i zostaje trochę więcej ponad 1MB więc póki co sobie ją odpuszczam. Na początku podpinałem kartę CF przeznaczoną na instalację systemu do komputera przez adapter IDE-CF, teraz jednak już podpinam pod czytnik kart na USB i nie muszę PC rozbierać.

Póki co stanąłem w miejscu i czekam na nową stacje dysków i przy okazji zamówiłem sobie ROM 3.1. Pozostaje sprawa transferu PCMCIA-CF, sprawdzałem potem jaką mam wersję sterownika i okazało się 1.25
Zmieniłem na 1.27 i transfer osiągnął poziom 1.3MB/s ale niestety pliki mają błędy, co ciekawe na karcie wpiętej w adapter IDE-CF mam transfer ok 1MB/s w/g SysInfo. Posiadam 2 karty PQ1 4GB (pisze 120x ale to lipa) realnie osiągają 3MB/s na PC. Używałem ich na PC i są sprawne bo działał na nich Linux, Win98 a nawet WinXP. :D
Na początku karty miały jedną partycję 4GB i muliły strasznie przy sprawdzaniu zajętości miejsca, po podziale na partycje jest ok, karta do transferu danych sformatowana na 256MB w FAT32.
Zamierzam kupić do transferu jakąś mniejszą kartę 256-512MB póki co używam tych które mam.

Teraz pytanie czy ktoś spotkał się z problemem błędów przy transmisji z karty CF w PCMCIA na CF-IDE w środku ?? Może po ograniczeniu transferu nie występowałyby błędy. Jeżeli CF do transferu większą prędkość niż ta w środku (ograniczenia kontrolera) to tutaj jest pies pogrzebany. Nie zależy mi na aż tak dużej prędkości, może być nawet 100kB/s byle nie 5kB/s. Jak to ograniczyć żeby poeksperymentować i zobaczyć czy w tym leży problem. Prosiłbym w tym miejscu o udzielenie konkretnych wskazówek.

I pora na ostatnie pytanie jak na razie
Jako że umknęła mi karta kolegi PrzemasIII ze względów które opisałem na początku postu zastanawiam się nad wyborem pomiędzy Blizzard 1230/50 a Apollo 1240/40. Od razu zaznaczam że przeczytałem temat "Kupno dopalacza do A1200" i wiem że nic nie wiem Interesuje mnie zarówno granie WHDLoad (zalecane 68030) jak i dema (zalecane 68040) i jestem kompletnie blady. Rozumiem że dema wymagają 68040 ze względu na koprocesor. W tamtym wątku pisało że 68040 są znowu za szybkie do gier. I co tutaj zrobić Najchętniej wziąłbym Blizzarda 1240 ale muszę wybierać z tego co jest dostępne...
Karty brałbym w EF.

Bardzo proszę o odpowiedzi odnośnie ograniczenia transferu w PCMCIA-CF i co mam biedny wybrać za kartę :P Może w tym co napisałem są jakieś bzdury więc czekam na wyprowadzenie mnie z błędu, dopiero zaczynam obcować z tym sprzętem i naprawdę jest to dla mnie niesamowita zabawa tylko czasu mało... (nawet pieniądze się znajdą).
Pozdrawiam.

[#35] Re: Nowy własciciel A1200 po 15 latach. :)

@NightClubber, post #34

Radził bym Bilzarda030 jeśli będzie sprawny to włożysz i używasz z Apollo nie musi być tak prosto. Trafiają się płyty które trzeba przystosować do współpracy z tymi kartami.
Masz HD, będziesz miał jakieś turbo, zamiast bawić się w większe dyskietki (karty CF na PCMCIA) kup jakąś kartę sieciową.

Pozdrawiam
[#36] Re: Nowy własciciel A1200 po 15 latach. :)

@RadoslawF, post #35

Zdecydowałem się na adapter PCMCIA-CF dlatego że miałem 2 karty CF do wykorzystania. Sprawdziłem teraz na EF karty są w cenie 99/139 więc jest to jeszcze do przyjęcia dla mnie :) Jednak chciałbym problem rozwiązać, dowiedzieć się co jest powodem takiej przypadłości. Kupno karty sieciowej oczywiście jest pewnym rozwiązaniem, lub raczej ominięciem problemu :P a mnie interesuje jego rozwikłanie. Zapomniałem dodać że posiadam płytę Rev.2B, muszę to dodać w podpisie.
Czy oprócz EF są jeszcze jakieś inne sklepy amigowe w Polsce? Pomijając Allegro.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem