[#1] Wciskanie kitu przez ami-gazety
Proponuję dziś temat dotyczący amigowych (lub częściowo amigowych)czasopism, polskich i zagranicznych. Czasopisma te oprócz informacji prawdziwych podawały (częściej lub rzadziej) bzdury i wciskały czytelnikom kit. Chciałbym wyciągnąć te niezbyt chlubne momenty amigowej prasy na światło dzienne w celach wspominkowych :)

Moje propozycje:

Amiga Action - pismo swego czasu No.1 ale przekrętów trochę zrobili, np. recenzując nieukończone wersje gier jako wersje gotowe albo -i to już szczyt chamstwa - recenzując wersje PC jako amigową (Subwar 2050).

Świat Gier Komputerowych - ten polski magazyn chyba najczęściej uprawiał twórczość science-fiction; to z niego np. dowiedziałem się, że jest wersja ECS gier "Banshee" i "Skeleton Krew" albo że"Alien Breed 3d" wychodzi na PC. Najlepszy numer to była jednak recenzja "TFX" na Amigę, w której pisano nawet jak gra działa na danej konfiguracji, a potem przyznano, że "TFX" na Amigę nie ma...

[#2] Re: Wciskanie kitu przez ami-gazety

@PopoCop, post #1

Ja pamięam recenzje gry Baldies w bodajże Świat Gier Komputerowych, oczywiście gra nigdy nie powstała, ale recenzja Amigowej wersji była :D
Drugim buraczkiem była recenzja Star Crusader CD32, wszystko cacy, ale screeny były z wersji PC :)
[#3] Re: Wciskanie kitu przez ami-gazety

@PopoCop, post #1

Swego czasu CU Amiga lub Amiga Action pisały o projektach firmy Team 17. Nie mieli o nich pojęcia, nie wiedzieli nawet, że istnieją. Team 17 postanowiło podczepić się pod te brednie i tytuł Project X właśnie stąd się wziął.
[#4] Re: Wciskanie kitu przez ami-gazety

@mailman, post #3

O to ja tez cos tu wtrace ale z innej beczki wciskanie kitu po przez swiat Pc.
A mianowicie jest przygotowywana polska wersja gry X3 reunion przez firme topware i portal PLAY podal juz nawet cene tej gry. A gra jest jeszcze nie ukonczona a topware jescze nie ustalilo jej ceny al;e na pewno bedzie ona wyzsza jak podaje Play.Do czego zmierzam ano to ze w prasie komputerowej pracuja stale ci sami ludzie jedni uczciwi a drudzy klamcy dla sensacji tylko nam czytelnikom trudno jest ocenic gdzie prawda gdzie klamstwo.
[#5] Re: Wciskanie kitu przez ami-gazety

@Dziadziomiecio, post #4

ze swiatka pc pamietam tez ten przekret jako sound blaster (ten pierwszy 8 bit mono) byl lepszy od pauili a gry na kartach graficznych vga mial byc lepsza od ocs'a poniewaz chodzily w rozdzielczosci 1024 x 768 i 256 kolorow (tak naprawde gry byly w 320x200 i 256 klolorow a w tamtych pieknych czasa lata 90 i 92 nikt chyba nie mial takiej kary graficznej ktora by wydalila cos wiecej niz 640x480x256 :) ) no ale to byly piekne stare czasy... zreszta fabryka bzdur ze swiata pc byl zawsze top secret.

[#6] Re: Wciskanie kitu przez ami-gazety

@PopoCop, post #1

Ja pamiętam takie coś w jednym z numerów ACS.
Była tam recenzja gry "Double Agent" na Amigę, ale recenzent opisał wersję na PC. Pamiętam, że wymienił postacie które można było sobie wybrać, a tak naprawdę amigowa wersja była okrojona i można było grać tylko jedną postacią.

W gazetach ogólnokomputerowych często pomijano, że jakaś gra jest także w wersji na Ami. Tak było chyba z Jurrasic Park w Top Secret.
[#7] Re: Wciskanie kitu przez ami-gazety

@Jaszczur, post #6

"Świat Gier Komputerowych"
Gierka "The Legacy" miała być na Amigę. Cytacik: "Nie wszyscy jednak użytkownicy komputerów będą mogli przeżyć tę cudowną przygodę, gdyż gra jest jak na razie dostępna tylko na IBM PC 386 VGA, 2 MB RAM oraz na nowe modele Amig - A1200 i A4000".

"Secret Service"
W opisie "Shadowcaster" napisano: "... drodzy pecetowcy i amigowcy przed wami niezwykła przygoda...". Dobrze, że w stopce była rubryka ilość dysków i musieli przyznać, że gra ma dopiero być. A że nie było to już wiemy wszyscy.
[#8] Re: Wciskanie kitu przez ami-gazety

@PopoCop, post #1

W takich przekrętach prowadziło pismo „Click”.
Kiedyś np. napisali recenzję przygodówki „Głupki z kosmosu” opierając się tylko na przedpremierowych obrazkach z gry!!!
[#9] Re: Wciskanie kitu przez ami-gazety

@PopoCop, post #1

Nie zgodzę się z:
1) TFX - mam nawet gdzieś wersję demo chyba 3 dyskową na 040 działało ładnie przy średnich detalach.
2) Subwar 2050 też na Ami grałem (też gdzieś ją miałem) ale mnie nie zachwyciła.
Reszta się zgadza
[#10] Re: Wciskanie kitu przez ami-gazety

@Arbuz, post #9

Owszem, TFX i Subwar 2050 sa na Amige, ale wyszly pozniej, a co do Subwar to o ile sie nie myle wersja amigowa rozni sie nieco od pecetowej.

[#11] Re: Wciskanie kitu przez ami-gazety

@PopoCop, post #1

MA kiedyś opisał "settlers" - takiego steku bzdur później nie czytałem; np. padały stwierdzenia, że wydobycie węgla ma na celu ogrzewanie domostw gdy zacznie padać śnieg

[#12] Re: Wciskanie kitu przez ami-gazety

@Arbuz, post #9

To ten TFX? - http://hol.abime.net/1367 ??
Fajna gra może być. Jest pełna wersja?

[#13] Re: Wciskanie kitu przez ami-gazety

@Malin, post #12

Jest.

[#14] Re: Wciskanie kitu przez ami-gazety

@Korni, post #13

O ile pamiętam na classicach baaaardzo się wlekło

[#15] Re: Wciskanie kitu przez ami-gazety

@koodlaty, post #14

Na twojej A500 to pewnie tak

[#16] Re: Wciskanie kitu przez ami-gazety

@Korni, post #13

AFAIK,jedynym zrodlem skad mozna byla ja zdobyc byla jakas gazeta amigowa(oczywiscie zachodnia) :) a i to nie byla w pelni przestestowana ;).

[#17] Re: Wciskanie kitu przez ami-gazety

@Malin, post #15

Ja bez 060 na twoim miejscu odpuściłbym sobie ;)

[#18] Re: Wciskanie kitu przez ami-gazety

@koodlaty, post #17

Wyłącz to UAE

[#19] Re: Wciskanie kitu przez ami-gazety

@PopoCop, post #1

Pamiętam, że kiedyś w pierwszych numerach Secret Service był opis Wing Commander i było napisane, że jest tylko na PC.
Żałowałem, bo z recenzji bardzo spodobała mi się ta gierka i dopiero niedawno dowiedziałem się, że jednak wyszła na Ami (wersja na CD32 jest ponoć identyczna jak ta na PC).
[#20] Re: Wciskanie kitu przez ami-gazety

@PopoCop, post #1

Jak dobrze pamiętam, to info o AB3D było w numerze prima aprillisowym, i miesiąc później chyba nawet to prostowali, a recenzja TFX'a była na podstawie jedno-misyjnej wersji demo która była na płytce Amiga Format, bodaj #21.

Tak mi się kojarzy, nie jestem na 100% pewien, ale tak jakoś... :)

[#21] Re: Wciskanie kitu przez ami-gazety

@amigafan, post #19

WingCommander wyszedł na Ami, ale z tego co słyszałem (bo nie grałem w to ani na PC, ani na Ami), to amigowa wersja spokojnie mogłaby startować w konkursie "Najbardziej skopane amigowe wersje PC-gier" ;).
Z gier na Ami w podobnym klimacie, to bardzo podobał mi się StarCrusader.
A co do wciskania kitu przez amigową prasę, to ja zauważyłem uprawiane przede wszystkim na łamach MA amirulezowanie we wszystkich postaciach. I ciągłe wietrzenie spisku świata komputerowego, czy wyolbrzymiony udział piractwa na poletku amigowym, w upadku Amigi. (nie zmienia to faktu, że MA uważam za najlepszą polską amigową gazetę).
Nie odbierzcie tego źle, ale dla mnie amipatryjotyzm ;), a amimitomania to dwie zupełnie różne rzeczy. I to ostatnie na pewno nie poprawiło sytuacji Amigi.
[#22] Re: Wciskanie kitu przez ami-gazety

@wali7, post #21

Obydwie te gry były lekko walnięte... najlepszy klimacik miał EPIC - szybka, miodna i ładnie zrobiona.

Codo gazetek i pomyłek to pamiętam że kiedyś napisali że gra T-Racer była tylko w wersji AGA.. zadzwoniłem i sprostowałem że właśnie gram w nią na A500 ale jakoś mnie tak fajnie zbyli, coś w stylu: taaak? No proszę.... heheh..

Wpadki miała każda gazeta i to w dużych ilościach (mam kilka kartownów w piwnicy z SS, TS, ŚGK, CS, ACS,MA Gambler itp), także było tego troszku.. a jak sobie próbuję przypomnieć to eulalia..
:D
[#23] Re: Wciskanie kitu przez ami-gazety

@TJindy, post #22

najlepszy klimacik miał EPIC - szybka, miodna i ładnie zrobiona.

I nudna jak flaki z olejem. W dodatku gra na raz... Zapraszam do zapoznania się z recenzją na PPA i wyrażenia swojej opinii na ten temat
[#24] Re: Wciskanie kitu przez ami-gazety

@mailman, post #23

zgadzam się.... EPIC był zbyt prosty, można było szybko skończyć i o grze zapomnieć. StarCrusader miał ciekawą fabułę, interesujące misje. Nie wiem dlaczego nie miał najlepszych opinii w amiprasie, może był zbyt trudny? Albo dlatego, że wymagał bardziej dopalonej Amigi? Dopalonej jak na tamte czasy... oficjalnie wymagał A1200 z Fastem, ale u mnie na 030 50 MHz lubił się przyciąć, chociaż w 99% czasu gry było OK.
Chętnych do dalszych dyskusji nt StarCrusader, EPIC i innych zapraszam na wątek o symulatorach lotniczych który zakładam w dziale Gry. :)
[#25] Re: Wciskanie kitu przez ami-gazety

@wali7, post #21

WingCommander wyszedł na Ami, ale z tego co słyszałem (bo nie grałem w to ani na PC, ani na Ami), to amigowa wersja spokojnie mogłaby startować w konkursie "Najbardziej skopane amigowe wersje PC-gier" .

Nie cytuj zasłyszanych wypowiedzi :P
Skopanie tej gry polegało chyba na tym, że w podstawowej konfiguracji Amigi (czytaj goła A500) skakała jak żaba na sterydach i wymagała wachlowania dyskietkami. Pamiętajmy jednak, że w 1991 nie było na czym jej puścić nawet w świecie PC. Zaczynała chodzić płynnie dopiero na 386SX.
Pamiętajcie, że tam grafa była bitmapowa - ewenement w symulatorach i to powodowało duże zapotrzebowanie na moc obliczeniową!

Wing Commander na A1200 z fastem chodzi już przyjemnie, choć ja go zmęczyłem na A600 i nie narzekam. Te 2 klatki na sekundę dawały klimat, dosyć łatwo dawało się zestrzeliwać wroga :D

Dźwięk jest o całe 3 klasy lepszy na Ami, niż na topowym soundblasterze i nawet remake z 1994 z dźwiękiem CD nie jest w stanie przebić amigowego soundu.

WC rulez forever... Przede wszystkim z racji mega klimatu, muzyki o 'general impression'

Ostatnia modyfikacja: 05.06.06 15:31

Ostatnia modyfikacja: 05.06.06 15:32
[#26] Re: Wciskanie kitu przez ami-gazety

@wali7, post #21

wali7 napisał(a):

> WingCommander wyszedł na Ami, ale z tego co słyszałem (bo nie
> grałem w to ani na PC, ani na Ami), to amigowa wersja spokojnie
> mogłaby startować w konkursie "Najbardziej skopane amigowe
> wersje PC-gier" ;).

A ja słyszałem, że był to TFX lub wg innego zestawienia SimCity2000. To chyba w ACS napisali, że amigowe SimCity2000 to wersja Macowa z doklejonym na początku kodem emulatora Amigi i przez to wymagania ma identyczne jak wersja Macowa. Nie wiem czy to prawda ale fakt pozostaje faktem, że na 030/50+AGA gra chodziła u mnie koszmarnie wolno. Dla porównania widziałem ją wówczas u kumpla na Quadra630 i była dużo bardzie grywalna (ale ta Quadra to 040/33 i dużo lepsza grafa niż poczciwa AGA).

[#27] Re: Wciskanie kitu przez ami-gazety

@PopoCop, post #1

Ciąg dalszy kitów z ŚGK. Podano, że gra Xenobots (symulator robota) i Blue Force (przygodówka policyjna spod ręki Tsunami) istnieją w wersji na Amigę.
[#28] Re: Wciskanie kitu przez ami-gazety

@amigafan, post #26

Rodzyn napisał:
"WC Rulez Forever"

Jakieś dziecko przyjdzie na forum nie obeznane z amigą i potem sić dziwić ,że kpią z amigowców

Ostatnia modyfikacja: 04.07.06 13:01
[#29] Re: Wciskanie kitu przez ami-gazety

@PopoCop, post #1

@PopoCop

Świat Gier Komputerowych - ten polski magazyn chyba najczęściej uprawiał twórczość science-fiction; to z niego np. dowiedziałem się, że jest wersja ECS gier "Banshee"

W którym numerze znalazłeś informacje o "Banshee" w wersji ECS? Fakt, stek bzdur o "Banshee" był w recenzji. Twierdzono, że gra ma sześć etapów, klawiszami od A do Z wybiera się broń, w drugim etapie jest jakiś byczy helikopter do zniszczenia, a w etapie ostatnim, zamiast zniszczyć uciekającego statkiem Blardaxa trzeba w ciągu 60 sekund samemu zwiać...

Ale co ciekawe, podobne głupoty na temat tej gry można znaleźć w angielskich pismach.

[#30] Re: Wciskanie kitu przez ami-gazety

@mailman, post #29

Amiga Magazyn .. pierduly typu AGA na Amige 500

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem