[#31] Re: Problem z Elbox Apollo 1230 Turbo Mk3

@Valwit, post #30

chyba juz sprawdzal bez FPU ..z tego co wyczytalem wczesniej

[#32] Re: Problem z Elbox Apollo 1230 Turbo Mk3

@stachu100, post #26

stachu100 napisał(a):

>
> P.S. zupełny brak reakcji na monitorze po włączeniu zasialnia
> (brak jakiegokolwiek koloru błędu) oznacza zbyt wysokie
> taktowanie karty turbo bądź brak/uszkodzenie sygnału zegara na
> karcie trubo.
> Tak właśnie jest jak włoży się za szybki oscylator do karty
> turbo; sprawdzone wielokrotnie.
Czyli wina leży może po stronie oscylatora tu akurat 40MHz Jeśli tak to może go wylutuje i wszystko będzie ok Najwyżej przy okazji kupie kiedyś inny może z podstawką.
Podczas moich prób < niepotrzebnych teraz już wiem > kiedy podpiołem na chwile koprocesor w wolne miejsce na karcie właśnie oscylator najbardziej się zagrzał no i troche ten koprocesor ale płyta działała Wyciągnąłem ten koprocesor i wszystko było ok Karte odstawiłem Teraz wymieniłem baterie i karta się zawiesiła...

W odpwiedzi na stwerdzenia kolegów karte sprawdziłem już u kumpla na innej commodorowskiej płycie z romem 3.0. bez pozytywnych rezultatów i styki ma dobre bo mój ELBOX1200/4 dzoała i pożyczony od kolegi blizzard1230
[#33] Re: Problem z Elbox Apollo 1230 Turbo Mk3

@KrissK2, post #32

Kolego... Wiem że może już kilkakrotnie to robiłeś..

Ale spróbuj jeszcze raz - czyli sprawdź dokładnie sekcje SIMMu, styki... moż coś tutaj robi zwarcie.... Nic nie szkodzi abyś tak postąpił bo szkoda karty!
Albo weź włóż jakąś inną baterię np. poprzednią!

[#34] Re: Problem z Elbox Apollo 1230 Turbo Mk3

@bombermax, post #33

bombermax napisał(a):

> Kolego... Wiem że może już kilkakrotnie to robiłeś..
>
> Ale spróbuj jeszcze raz - czyli sprawdź dokładnie sekcje SIMMu,
> styki... moż coś tutaj robi zwarcie.... Nic nie szkodzi abyś
> tak postąpił bo szkoda karty!
> Albo weź włóż jakąś inną baterię np. poprzednią!
>
Z baterią tak już próbowałem i poprzednią i bez bateri Styki dla karty simm wyglądają ok
[#35] Re: Problem z Elbox Apollo 1230 Turbo Mk3

@stachu100, post #26

stachu100 napisał(a):

> P.S. zupełny brak reakcji na monitorze po włączeniu zasialnia
> (brak jakiegokolwiek koloru błędu) oznacza zbyt wysokie
> taktowanie karty turbo bądź brak/uszkodzenie sygnału zegara na
> karcie trubo.
> Tak właśnie jest jak włoży się za szybki oscylator do karty
> turbo; sprawdzone wielokrotnie.

Czyli wina leży może po stronie oscylatora tu akurat 40MHz ??? Jeśli tak to może go wylutuje i wszystko będzie ok Najwyżej przy okazji kupie kiedyś inny może nawet z podstawką.

Podczas moich prób < niepotrzebnych teraz już wiem > kiedy podpiołem na chwile koprocesor w wolne miejsce na karcie właśnie oscylator najbardziej się zagrzał no i troche ten koprocesor ale karta działała Więc wyciągnąłem ten koprocesor i wszystko było ok Karte odstawiłem Teraz wymieniłem baterie i karta się zawiesiła...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem