[#1] AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)
NEWS!!!! NEWS!!!! NEWS!!

AMIGA ONE X1000

Oto specyfikacja płyty:
Firma A-Eon Technology oficjalnie przedstawiła specyfikację komputera AmigaOne X1000. Nową Amigę (zdjęcie płyty) wyróżnia układ specjalizowany Xena firmy XMOS o mocy obliczeniowej 400 MIPS, który będzie można wykorzystać na wiele sposobów, np. w charakterze kooprocesora, układu DSP albo do emulacji innych układów lub konsol. Komunikację z układem Xena będzie zapewniał dodatkowy slot Xorro, który będzie umożliwiał dołączenie dodatkowych układów XCore. AmigaOne X1000 będzie wykorzystywała procesor w technologii Power Architecture. Nie wiadomo jednak z jakim dokładnie układem trafi na rynek. Wersje przedprodukcyjne komputera działają z dwurdzeniowym procesorem PPC taktownym zegarem 1.6 GHz i niskim TDP. Cena nowego komputera i dokładna data wprowadzenia do sprzedaży nie zostały ujawnione. Poinformowano jednak, że na nową Amigę nie będziemy musieli czekać do lata.
płyta główna w formacie ATX
procesor dwurdzeniowy w standardzie PowerISA v2.04 lub nowszym
układ specjalizowany "Xena" (XMOS XS1-L1 128 SDS)
układ dźwiękowy w systemie wielokanałowym 7.1 HD
4 sloty pamięci DDR2 RAM
10 portów USB 2.0
karta sieciowa Gigabit Ethernet
2 sloty PCIe x16 (1x16 lub 2x8)
2 sloty PCIe x1
1 slot Xorro
2 sloty PCI
2 porty RS-232
4 kanały kontrolera SATA 2
1 kontroler IDE
1 złącze JTAG
1 złącze na karty Compact Flash

http://www.a-eon.com/gfx/tease.jpg

[#2] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@Commodore, post #1

Nie masz co robić tylko kopiować na bezczelnego newsa z execa? Nie wiem czy tylko mi się tak zdaje, ale "commodore" chyba próbuje zwrócić na siebie uwagę i "zaistnieć" na tym forum pragnąc zdobyć akceptację ogromnej rzeszy kolegów-forumowiczów.

Ostatnia modyfikacja: 05.01.2010 16:41:04
[#3] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@rafgc, post #2

Juz znikam...

AmigaOne G4/1000Mhz
2GB RAM 133Mhz
500GB HDD
Sound Augigy 2
ATI HD2400

[#4] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@Commodore, post #3

I jak planujesz kupić drugą AmigęONE? :P

[#5] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@Leon, post #4

Jak wyjdzie NOWA AMIGA to bede z,uszony kupic a ta sprzedac jesli okaze sie ze warto bedzie wydac pieniązki.

Pozdrawiam

[#6] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@Commodore, post #5

tia juz widze ten sukces jak z CPU : "The X1000 processor currently has very limited availability, and you've probably never seen one in the wild, so don't worry too much about it "

[#7] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@Commodore, post #1

układ specjalizowany Xena firmy XMOS o mocy obliczeniowej 400 MIPS

Dla porównania dodam, że jednostka AltiVec procesora G4 taktowanego zegarem 1,0 GHz ma moc obliczeniową 16 000 MIPS. Tyle jest warta Xena.

[#8] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@Commodore, post #5

Za dublowanie wątków, po raz drugi z rzędu po dwudniowym odpoczynku, tym razem w nagrodę jest tydzień.

[#9] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@Grzegorz Kraszewski, post #7

Tyle jest warta Xena.

Czyli ile jest warta, bo te MIPS-y nie wiele mi mowia?

Ostatnia modyfikacja: 05.01.2010 17:39:08
[#10] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@reactor, post #9

z tego co wyczytalem to kosztuje 5$ i mozna dokladac wiele tego.

[#11] xWykop!

@rafgc, post #2

Proponuję wykopać wiadomość.
-> http://www.wykop.pl/link/281177/czy-nowa-amiga-one-x1000-zdobedzie-rynek-specyfikacje-juz-znamy

[#12] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@reactor, post #9

Czyli ile jest warta, bo te MIPS-y nie wiele mi mowia?

Tyle, co 2/3 Efiki. Albo 1/40 Pegasosa 2.

[#13] Re: xWykop!

@Kokos, post #11

Proponuję wykopać wiadomość.

A ja się proponuję zastanowić. Po pierwsze nie wiemy jaki jest procesor ani jaką częstotliwością taktowany. Wiemy tylko, że jeszcze nie jest dostępny, co oznacza, że producent jest na etapie "sampling" i wiele się jeszcze może zdarzyć, z rocznym obsuwem włącznie. W zamian czaruje się publiczność układzikiem XMOS-a o wstrząsającej mocy obliczeniowej 400 MIPS.

Po drugie, żeby móc się zastanawiać nad podbojem rynku wypadałoby znać jeden drobny szczegół, mianowicie cenę...

Na razie odbywa się tylko sianie sensacji, co jest oczywiście wodą na młyn Hyperionu, bo na robieniu sensacji opierają swoją strategię marketingową.

[#14] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@Grzegorz Kraszewski, post #12

Efika ma 760 MIPSów, AltiVec procesora G4 ma 16 000 MIPSów.
Czyli Pegasos2 ma 21 razy więcej MIPSów niż Efika ale w praktyce ledwo jest 3 razy szybszy.
Z tego wynika, że niema co porównywać na sucho MIPSów tylko w praktyce.

[#15] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@Leon, post #14

Z tego wynika, że niema co porównywać na sucho MIPSów tylko w praktyce.

Zgadza się. Jednak mimo wszystko różnica w MIPSach jest tak kolosalna, że Xena raczej demonem prędkości nie będzie w porównaniu do znanych od kilku lat ami-rozwiązań. :) Raczej czekamy na to jaki tam będzie procek...

Całe to rozwiązanie ma jedną wadę, która w amigowym świecie jest nie do przyjęcia. Chodzi mi o czas przyszły. :) Stwierdzenia w czasie przyszłym nie mają w ami-świecie wartości. Jak się sprzęt pojawi i będzie sprzedawany to będziemy bić pokłony i zwracać honor. Na razie to nieistotna ciekawostka. Zbyt dużo było obiecanek po każdej ze stron. Ja mam szacunek tylko do działających i skończonych rozwiązań. Tak więc na razie zero zachwytu, bo specyfikację to każdy może napisać. Czekamy aż pierwszy zwykły klient uruchomi tę maszynę w swoim zwykłym domu. :)

Ostatnia modyfikacja: 05.01.2010 18:36:34
[#16] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@Grzegorz Kraszewski, post #12

Ale ta "Xena" ma byc ukladem wspomagajacym, procesor glowny bedzie przeciez szybszy. Wiec nie mozna w ten sposob porownywac.

Mam wrazenie, ze "Xena" jest po to, aby uzytkownik mogl zmieniac jego zastosowanie w zaleznosci od potrzeb. I to jak dla mnie bardzo ciekawe rozwiazanie.

Ostatnia modyfikacja: 05.01.2010 18:52:45
[#17] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@eXpert, post #16

A czy czasem Xena nie ma być czymś podobnym jak Altivec w G4? Poprawcie jeśli się mylę. :D

[#18] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@Commodore, post #1

Chwilowo wolę moje truchło w postaci maca mini które kosztowało mnie 320$ i działa z MorphOSem wyśmienicie.

Hyperion zapowiada sprzęt, ale nie wspomina nic jeszcze o AmigaOS na niego, chociaż wypuszczenie takiego sprzętu bez systemu byłoby kompletnym bezsensem.

Cena samanthy odstrasza więc czuję że cena X1000 będzie zbijała z nóg.

Poczekamy, zobaczymy.

[#19] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@pampers, post #18

To ze pracuja nad systemem , aby pracowal na wielu rdzeniach wspominali juz dosc dawno temu.

[#20] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@pampers, post #18

Ja tam bym wolał zamiastas tych kolejnych płyt by zrobili jakąś faktycznie Amigę w wersji zintegrowanej w stylu A600 i rozbudowanej w stulu A3000. Nornalnie jakiś design wymyśleć, ładne logo, by nabywca wiedział, że kupuje amigę z dedykowana obudową. To całe wypuszczanie płyt i potem martwienie się co na tym sie uruchomi jaki system a jaki nie... trochę mi to zalatuje naciąganiem grupki fanatyków (sam nim jestem) skoro jeszcze tacy nabywcy są.

Pomyślcie. Ilu z Was chętnych nabyć nowy amisprzęt nabyłoby choćby pofantazjujmy np. Amigę 500 aeon w obudowie identycznej z A500 ale opartej na minipłycie zgodnej z os4, mos, mac x. Wytłoczyć tylko inne logo, dodać slim superdrive no i co ważne przeportować do diaska (tu drugie zadanie dla producenta by to było razem ze sprzętem) pare pakietów typu open office, gimp, blender, kmeleon... i co tam jeszcze. Nawet gdyby w wersjach beta były wprost skompilowane i potem poprawiane pod względem optymalizacji kodu... takie jest moje marzenie i wtedy taka amigę kupię. Narazie pozostaję przy klasyku i przy mega szybkim klasyku pod emulatorem.

[#21] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@xtro, post #20

Jeżeli jesteś prawdziwym amigowcem, to nie możesz wspominać o Morphos-ie, Arosie, Natami, bo to nie ma nic wspólnego z amigą. Tak zostałem uświadomiony. Mniejsza, wychodzi z tego, że też chciałbyś jednego połączonego, wspólnego systemu ? Mnie się już odechciało (efekt uboczny uświadamiania). :(

[#22] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@Ender, post #21

Może się źle wysłowiłem. Ja zatrzymałem się własnie na klasyku 3.9 ( tak naprawdę 3.1). Chdziło mi o to , że w tej chwili to jest bardziej wyciąganie pieniędzy, bo ludzi się jeszcze parę tysięcy znajdzie co kupią "coś" za dużą kasę x te parę tys ludzi, dlatego są tacy co to produkują. I potem na tym chodzi to na tym tamto, tu prawa tego zabraniaja itd. Oczywiście chciałbym by Workbench był dalej rozwijany i pojawiały się jego wersje 4.x 5.... I dlatego wspomniałem o przeportowaniu tego co najtańsze. Sprzęt jest tyle wart ile to co na nim można zrobić (chyba , że ma stać w muzeum, - ja np. tak mam z kolejkami , które od samego patrzenia na modeliki dają mi satysfakcję - Amiga zreszta też). Ja poprostu nie czuję "blusa" na płycie nazwanej amiga. Nawet PC mam leciwy, bardzo wysłużony z della mini desktop ten sam od lat bo to był produkt z dysza z fabryki a nie składak i jakoś inacze się na tym pracuje i mimo że ma 8 lat go modernizuję choć do dzisiejszego sprzętu za 1000zł nie przystaje mimo to odpowiednio konfigurowany, zadbany starcza do obróbki nawet materiałów HD. Za bardzo w dzisiejszych czasach zostaliśmy zaatakowani konsumencją wymienną (2 lata i wyrzucamy stare bo nowe jest trendy). tago mi brakuje. Chciałbym wydać (no wiem mały nakład więc sporo) powiedzmy 3000 na amigę , ale niech to będzie amiga którą kupuję na 5-8 lat że będzie zapas w możliwościach i pojawi się jakiś soft szybciej niż kolejna wersja płyty na której znowu uruchomi się os w wersji x a y już nie ... Nie wiem czy jasno się wypisałem... Chce nowej amigi z jednym sysytemem a nie wojna o mały rynek, niech to będzie klasyczny system WB w nowej wersji na którym uruchomią się stare aplikacje, niech portują przynajmniej sztandarowe pakiety z open source, niech coś się dzieje, bo tak mamy raczej komp za parę tyś na którym na dobra sprawę ani netu w aktualnym standardzie ne pooglądasz (youtubem flash - a nad tym trzeba nadązac), ani grafiki nie porobisz - który pakiet czyta pliki corela lub gimpa, photoshopa chośby z wersji dwie w tył. Łojej...

[#23] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@Ender, post #21

Ender: nie daj się sterować ani jednej ani drugiej stronie. Ja uważam że MorphOS jest amigowy i można nasłać na mnie bandę dresów ale i tak nadal będę uważał że to amigowy system.

[#24] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@xtro, post #20

Xtro, ale Hyperion (a raczej A-EON) zapowiedział już, że nie będzie to goła płyta; zamierzają stworzyć cały system (a więc z obudową i logo na niej ;)) więc chyba za wcześnie na narzekanie :D

Czytaj:

"Yes, it will come with a case. It's a computer we're making, not just a motherboard. Yes, Nemo IS just the start."

TO http://a-eon.com/gfx/boing.jpg na przykład wygląda jak kawałek obudowy ;)

Ostatnia modyfikacja: 05.01.2010 23:24:03
[#25] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@skipp, post #24

Na Ozyrysa... Ciekawe ile będą sobie winszować za to.

[#26] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@q800, post #25

ten komputer bedzie przeznaczony do AmigaOS czy MorphOS ??
specyfikacja nie zachwyca.. przeszedlem obok tego newsa tak jak news o pojawieniu sie pega1 :) OK

[#27] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@pampers, post #23

Mi sie zawsze wydawało, ze Mos powstał na Amidze i z myślą o Amigowcach jako pierwszy Amigowy system działający natywne na PPC. Jeśli piszę źle to mnie poprawcie.
[#28] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@Drako^lM, post #6

Na 99,9 % procent CPU będzie TITAN firmy AMCC http://en.wikipedia.org/wiki/Titan_(microprocessor) bardzo mnie to cieszy bo w temacie siedzę już od kilku lat i jest to najbardziej innowacyjny procesor ostatnich lat.
Wszystko się zgadza 20W tdp, 2 rdzenie 1.6 ghz niestety nie ma AltiVec-a wydajnościowo zjada na śniadanie każdego Atoma dodatkowo ma pełne i/o gigabit Ethernet, PCIe, USB, RapidIO and/or SATA szkoda że ma tylko 512 kb cache

Ostatnia modyfikacja: 06.01.2010 02:31:49

Ostatnia modyfikacja: 06.01.2010 02:32:10
[#29] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@mmarkk33, post #28

szkoda że ma tylko 512 kb cache

W PDFie jest napisane że od 0-2MB cache L2.Ciekawy jest L0 - to chyba jedyny procesor z takim rozwiązaniem.
Pierwsze sample wyszły w 10.09 więc cep jest świeży.Proces technologiczny to aż 90nm.

Titan Processor Complex
• Two 2 GHz cores with 1MB shared L2
» Performance (Dhrystone 2.1 - estimated)
• 8000 DMIPS @ 2GHz
- Titan 2-core at 4000 DMIPS per core
» Features
• 32-bit Power-Embedded Architecture
• 2-way superscalar, out of order execution
• Double-precision FPU support
• 32-bit EA, 36-bit physical address
• Support 4KB-4GB variable page sizes
• 4K/4K L0 caches
• 32K/32K I-cache/D-cache with Parity
• 1MB shared L2 cache with ECC
• Full Multi-core SMP support
– HW cache coherency
– TLBIE, TLBSYNC support
» Process Technology
• TSMC 90nm GT technology node

[#30] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@mmarkk33, post #28

Tyle że Atom to jest procesor energooszczędny.
Mam wrażenie że laptopa nam nie zrobią więc wtykanie kolejnego energooszczędnego o zaniżonej mocy sensu nie ma.
Mamy już Amisprzęt na energooszczędnym procku i o bardzo mocno ograniczonej możliwości rozbudowy.
I powiedział bym że kariery w naszym światku nie zrobił.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem