[#31] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@RadoslawF, post #30

Tylko że TITAN to Soc czyli rdzenie razem z mostkiem północnym i południowym a atom może i ma niskie tdp ale jest jednym z najbardziej nieefektywnym procesorem w historii z bardzo długim 16 stopniwym potokiem wykonawczym i w 45nm a tu masz 90nm i 8-9 stopni w potoku i to samo tdp i co najciekawsze TITAN jest znacznie tańszy!!

Ostatnia modyfikacja: 06.01.2010 02:57:09
[#32] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@pampers, post #23

@ Pampers : ja po prostu zostałem obdarty z pewnych złudzeń (nie będę pisał jakich, żeby ktoś złośliwie, a może z głupoty nie wykorzystał ich do jakiegoś flame'a), a przyznam się, że potrzebowałem czegoś takiego (teraz już wiem, czego chcę, a na czym przestało mi zależeć). Kiedyś chciałem kupić SAM440 i marzyły mi się na nia AOS4.1 i Morphos (utopia). Teraz przyznam szczerze, mam na taki zakup coraz mniejszą ochotę. MM jak na razie ma to czego oczekuję od hobbystycznego komputera z zainstalowanym hobbystycznym systemem.
Martwi mnie fakt nalatywania na kogoś, kto mówi, że używa innego systemu i chce kupić z ciekawości (żadnych podtekstów), po to , by używać także drugi. Zamiast zachęcić człowieka, to mnie skutecznie zniechecili, ale to nic, jednego amigowca mniej. Mam nadzieję, że Morphos będzie się rozwijał nadal i jeżeli to będzie możliwe nigdy nie przeskoczy na serię x86 (chociaż ostatnio i to przestaje mi jakoś szczególnie przeszkadzać).

[#33] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@Ender, post #32

Ender: nie możesz patrzeć na AmigaOS przez pryzmat kilku sfrustrowanych kolesi na Execu. Polecam np Amigaworld.net gdzie znajdziesz ciekawsze towarzystwo. Wszędzie też znajdziesz podział na zwolenników MorphOSa i AmigaOS ale tam przynajmniej jest jakiś poziom i umieją ze sobą żyć.

[#34] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@pampers, post #33

Moim zdaniem znowu firma amigowa nie wie tego co wiedziala 20 lat temu firma commodore ze taki sprzet to jest dla elit lub dla firm do konkretnego zadania np obrobka filmow a kase sie zarabia na tych malych amigach ktore mozna tanio kupic z porownaniu z tymi duzymi ale jest jedno male ale ze w tej malej ami jest to co w duzej ;) np aga ;).Tutaj nic nowego nie ma co odkrywac na gole oko widac ze to co znowu chca zrobic jest kierunkiem w zla strone przyklad amiga one,sam.
[#35] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@mmarkk33, post #28

a czy przypadkiem titan nie ma wlasnego odpowiednika altivec? o ile pamiuetam altivec jest technologia freescale . pamietam ze inni producenci ppc mieli swoje kompatybilne odpowiedniki .
[#36] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@SzaryWilk, post #34

tak .... wg ciebie dobrym pomyslem jest proba odtworzenia archaicznej technologi sprzed 20 lat i cofniecie sie do dyskietek . notabene ten twoj wysniony rozwoj amigi ....nawet sp commodore chcialo porzucic , procesory 68k mialy zostac zastapione riscami takimi jak ppc (wtedy to akurat prockiem od hp) , agata i cale to dziadostwo mialo zostac zastapione chip[setem hombre (dzisiaj masz na rynku multum takich chipsetow na kazdej plycie pc np chipsety amd/ nvidia) , uklad graficzny nie mial byc archaiczna agata ...a szybka i wymienialna..karta graficzna wg koncepcji jaka widzimy obecnie . przeciwstawisz sie geniuszowi projektantow amigi?dziwni jestescie ....
[#37] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@DRACOX, post #36

A widziales taki komp jak apple ;).dlaczego jest miejsce na apple a nie ma na amige.
[#38] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@SzaryWilk, post #37

osobiscie nie widzialem apple i pewnie ty takze go nie widziales, ostatnie apple (gs) pochodza z konca 80tych lat

[#39] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@SzaryWilk, post #37

rozczaruje Cie i zniszcze twoje wyobrazenie o swiecie , wyobraz sobie ze w makach od conajmniej 15 lat NIEMA procesorow 68k , od okolo 8-10 lat nie ma tez stacji dyskietek. niema tez dziwnych chipsetow ,ani agatek . sa GPU od ATI-AMD , Intela , Nvidi ...
[#40] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@DRACOX, post #35

AltiVec jest taki sam wszędzie tylko motorola ma zastrzeżoną nazwę IBM poprostu stosował nazwę VMX ale było to to samo. titan nie ma altivec bo wcale nie jest to taka dobra technologia i pojedyńcza jednostka zajmowała by więcej miejsca niż dwa rdzenie razem wzięte. Lepiej zastosować jakiś zewnętrzny dsp albo gpgpu
[#41] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@mmarkk33, post #40

titan nie ma altivec bo wcale nie jest to taka dobra technologia

Dlaczego AltiVec to nie jest dobra technologia? Bo takie masz wrażenie?

pojedyńcza jednostka zajmowała by więcej miejsca niż dwa rdzenie razem wzięte

Masz coś na poparcie tej rewelacji? Bo ja uważam, że przyczyną braku AltiVeca w Titanie jest użycie przez AMCC rdzenia z serii e400 (tego samego, co w procesorze Sam440), którego nie da się zintegrować z AltiVecem. Wszystkie procesory z Altivecem mają rdzeń e600.

A przy okazji co do Titana - Wszedłem sobie do newsroomu Applied Micro, bo tak się nazywa teraz AMCC i poszukałem newsów o Titanie. Ostatni jest z 23 lipca 2007, czyli sprzed 2,5 roku. A potem nic. To też daje do myślenia. Oczywiście wszyscy możemy się mylić i procesorem w X1000 nie będzie Titan... Tylko wtedy "zachodzi pytanie", jak nie Titan, to co?

Ostatnia modyfikacja: 07.01.2010 08:50:41
[#42] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@Grzegorz Kraszewski, post #41

Ja obstawiam rdzen e500

[#43] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@Drako^lM, post #42

W końcu Amiga dorównująca parametrom dzisiejszych komputerów.

[#44] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@Commodore, post #1

> http://www.a-eon.com/gfx/tease.jpg

W tej chwili to chyba najglupsza komercyjna strona jaka widzialem, chyba ze klikam nie tam gdzie trzeba - bo z tego co zrozumialem haslo "have you figured it out" to mam sobie recznie cyfre strony zmieniac xD Dopiero na 6.html jest jakas sensowna tresc

Ostatnia modyfikacja: 07.01.2010 12:41:35
[#45] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@Grzegorz Kraszewski, post #41

Dlaczego AltiVec to nie jest dobra technologia? Bo takie masz wrażenie?

Jest nieopłacalna na rynku embedded a X1000 jest komputerem kierowanym do przemysłu

Masz coś na poparcie tej rewelacji?

w dokumentacji jest porównanie do rdzenia PA6T który miał Altiveca i 10 mm2 w 65nm z dokumentacji wynika że rdzeń titana jest 3 razy mniejszy czyli ma 3 mm2 mimo 90nm technologi a mówimy tu o układach prostszych niż g4 którego altivec zajmował połowę powierzchni rdzenia

A przy okazji co do Titana - Wszedłem sobie do newsroomu Applied Micro, bo tak się nazywa teraz AMCC i poszukałem newsów o Titanie. Ostatni jest z 23 lipca 2007, czyli sprzed 2,5 roku. A potem nic. To też daje do myślenia.

http://www.ppcnux.com/?q=node/7533

Ostatnia modyfikacja: 07.01.2010 13:32:45
[#46] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@QkiZ, post #43

W końcu Amiga dorównująca parametrom dzisiejszych komputerów.

Nigdzie nie jest napisane że ten komputer to Amiga
To zwykła płyta przemysłowa jak Sam z możliwością uruchomienia AmigaOS

Ostatnia modyfikacja: 07.01.2010 13:44:23
[#47] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@QkiZ, post #43

Tak. Zwłaszcza dwurdzeniowym procesorem taktowanym w najszybszej opcji 2 GHz. A komputer to nie tylko płyta główna plus procesor. Zobaczymy jakie np. karty graficzne będziesz mógł wykorzystać bo będą oprogramowane przez któryś system operacyjny. Możliwość włożenia karty jest guzik warta, jeśli na włożeniu karty możliwości się kończą.

[#48] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@mcm, post #46

mcm napisał(a):

> Nigdzie nie jest napisane że ten komputer to Amiga

Gdzieś było napisane AmigaOne x1000.

[#49] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@mcm, post #46

tu sie mylisz . plyta nazywa sie NEMO , ale jako calosc Amiga One X1000 . takiz tez ma nadruk na pcb .

http://www.a-eon.com/gfx/justadot.png

zobacz :)
[#50] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@mcm, post #46

Bylo napisane i to wiele razy , na samej plycie rowniez jest napisane AmigaOne X1000

[#51] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@mcm, post #45

Jest nieopłacalna na rynku embedded a X1000 jest komputerem kierowanym do przemysłu

No popatrz. Po pierwsze AltiVec jest umieszczany przede wszystkim w procesorach do komputerów typu desktop, chociaż np. MPC8610 też ma. Czyli dochodzimy do wniosku, że AltiVec nie jest złą technologią, tylko nieopłacalną w pewnym zastosowaniu.

Miałem wrażenie, że X1000 jest komputerem kierowanym do amigowców. Nie wiem, może kampania reklamowa mnie zmyliła. Jak się mają amigowcy do przemysłu? Wydaje mi się, że amigowcy oczekują komputera klasy desktop. W komputerze takim technologia AltiVec byłaby jak najbardziej na miejscu.

[#52] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@Grzegorz Kraszewski, post #51

>Miałem wrażenie, że X1000 jest komputerem kierowanym do amigowców

Oczywiście jest ale ile płyt są w stanie kupić amigowcy dzisiaj? 1000 To nie zwróci nawet kosztów projektu, trzeba szukać dodatkowych rynków zbytu. A dodanie kilku portów i/o więcej szczególnie czytnika CompactFlash już daje możliwość użycia jej w przemyśle. Aby na serio rozkręcić coś konkretnego związanego z amigą potrzeba by z 100 milionów $ wkładu
[#53] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@mcm, post #52

mcm napisał(a):

> Oczywiście jest ale ile płyt są w stanie kupić amigowcy
> dzisiaj? 1000

Kolega optymista widzę ;)

[#54] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@GumBoy, post #53

a to tylu jeszcze jest "amigowcow" ? :D
[#55] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@mcm, post #52

Jestem większym optymistą niż ty - może 2000.
Ale chciałem zauważyć że obecni amigowcy niekoniecznie są grupą docelową. Zresztą pierwszą Amigę 1000 nie kupowali amigowcy (bo ich po prostu jeszcze nie było). Tak samo Amiga One na początku była sprzedawana z Debianem. Może być różnie. Odrodzenie się marki Amiga niekoniecznie musi się odbywać w oparciu o istniejące środowisko użytkowników.

[#56] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@adam_mierzwa, post #55

Adam: zabawa w podchody i zgadywanki nie wskazuje na to, że biorą ludzi na poważnie a już na pewno nie osoby z zewnątrz środowiska.

[#57] Re: AMIGA ON X1000 JUZ WIOSNA 2010 :)

@mcm, post #46

mcm napisał(a):

> W końcu Amiga dorównująca parametrom dzisiejszych
> komputerów.

>
> Nigdzie nie jest napisane że ten komputer to Amiga
> To zwykła płyta przemysłowa jak Sam z możliwością uruchomienia
> AmigaOS
>
>
>
> Ostatnia modyfikacja: 07.01.2010 13:44:23

Widać, że niektórym słowo Amiga kojarzy się tylko z Commodore. Żyjesz przeszłością. Po za tym na stronie jest napisane AmigaOne X1000.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem