[#1] Amiga 600 - Pomoc
Witam.
W moje ręce po prawie 10-u latach przerwy wpadła Amiga 600.
Posiadam więc pytanie.
Z tego co czytałem, nagranie dyskietki dla Amigi na PC to karkołomne zadanie.
Trzeba zmieniać formaty zapisu, gęstość i w praktyce nie znalazłem krok po kroku jak to zrobić.

Jak mogę tanim kosztem ominąć ten problem?
A może ktoś mi wytłumaczy jak przenieść gry i programy z PC na Amigi takim sposobem, abym nie musiał nic dokupywać?

Z tego co wiem można podłączyć jakoś dysk twardy.
Czy pasuje każdy standardowy dysk do PC? (Mam stary pod ATA 2.1 GB).
Zapewne będzie potrzebował zasilania z zewnątrz.

Amiga jest całkowicie standardowa.
Ciężko mi cokolwiek o niej powiedzieć.
Może jak się uda odpalić Worksbench-a to sprawdzę.
Mam tylko jedną dyskietkę systemową z bardzo starą wersją tego systemu i jakiś program do kopiowania dyskietek.

Pozdrawiam!
[#2] Re: Amiga 600 - Pomoc

@Dża, post #1

Bez dokupienia osprzetu sie nie obejdzie. Dysk mozesz podlaczyc (zalezy od wersji kickstartu), ale potrzebujesz przejsciowki 2.5" na 3.5". Dysk 3.5" w A600 jest nieporozumieniem wiec i tak musisz zainwestowac w przelotke CF-IDE i karte CF. Potem druga karta CF jako nosnik danych, przejsciowka CF-PCMCIA do Amigi i czytnik kart CF do PC.

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 15.01.2010 19:33:28
[#3] Re: Amiga 600 - Pomoc

@pjk, post #2

Sprawdziłem, że mam Kickstart 37.175 i Workbencha 39.29

Słyszałem, że można jakoś odpalić dyski w formacie FAT na PC po sformatowaniu ich na Amidze.

Komputer mam raczej jako ciekawostkę i nie za bardzo chce w niego inwestować.
Chętnie pogram w jakieś stare gry, ale nie mam zamiaru robić z niego "cud maszyny".

Mam gdzieś przejściówkę z 2,5 do 3,5 cala. Używałem ją do starego laptopa. Ale zapewne format takiego dysku gryzie się z formatem amigowskim i nici z przenoszenia gier na dysku.

Ostatnia modyfikacja: 15.01.2010 19:45:01
[#4] Re: Amiga 600 - Pomoc

@Dża, post #3

Partycje w formacie AFFS sa widziane przez Linuxa (w trybie rw). Takze mozna przenosic dane za pomoca twardego dysku. Ale twoj kickstart chyba nie obsluzy hdd.

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 15.01.2010 20:01:49
[#5] Re: Amiga 600 - Pomoc

@Dża, post #3

Sprawdziłem, że mam Kickstart 37.175 to dyskwalifikuje 600 z używania HDD. minimum to 37.300

[#6] Re: Amiga 600 - Pomoc

@binmoder, post #5

No wlasnie. Tez teraz to zauwazylem.

Pozdrawiam
[#7] Re: Amiga 600 - Pomoc

@pjk, post #4

Jest jescze jedno wyjście: podpiąć dysk do PC i pod WinUAE zainstalować system, i poprzegrywać obrazy ADF na ten dysk, a potem podłączyć do Ami i rozpakowac gry na dyskietki.

--EDIT--

Cholera, też teraz dopiero zauwazyłem tę wzmianke o KS. Bez wymiany nie odpalisz HDD na Ami.

Ostatnia modyfikacja: 15.01.2010 20:04:07
[#8] Re: Amiga 600 - Pomoc

@OSH, post #7

można próbować z dyskietką startową z scsi.device , niestety nie wiem jak to zrobić :/ mi się nie udało

[#9] Re: Amiga 600 - Pomoc

@OSH, post #7

No to totalny klops...
Czyli muszę mieć cichą nadzieję, że ktoś ma we Wrocławiu Amigę i ewentualnie "użyczy" mi gier?
[#10] Re: Amiga 600 - Pomoc

@Dża, post #9

na znanym polskim portalu aukcyjnym można zakupić kabel transferowy amiga<-> pc w zestawie jest dyskietka z WB i program na pc

[#11] Re: Amiga 600 - Pomoc

@binmoder, post #10

A gdyby tak...
Spróbować sformatować dyskietkę `1.44 przez emulator na 800 Kb.
Rozpakować grę poprzez emulator i wgrać ją na tą że dyskietkę.
Da się?
[#12] Re: Amiga 600 - Pomoc

@binmoder, post #8

Pozukaj na portalu. Było o tym nieraz. wpisz w wyszukiwarce"scsi device".

Pozdro.

[#13] Re: Amiga 600 - Pomoc

@Dża, post #11

Dża napisał(a):

> A gdyby tak...
> Spróbować sformatować dyskietkę `1.44 przez emulator na 800 Kb.
>
> Rozpakować grę poprzez emulator i wgrać ją na tą że dyskietkę.
> Da się?

Na PC bez przeróbek sprzętowych lub drogich kart nie da się.

Pozdrawiam
[#14] Re: Amiga 600 - Pomoc

@RadoslawF, post #13

Witam,

A nie lepiej zainwestowac pare zlotych ?

Na allegro w tej chwili jest ks 2.05 37.300( co prawda to minimum zeby hdd odpalic ale chyba lepsze minimum niz nic ;) ), w jakies kosmicznej cenie nie jest z tego co widzialem :).

Odnosnie scsi.device , nie udalo by sie zrobic podobnie jak z karta CF i odpalaniu Amigi z dyskietki ? zgrac scsi.device na dyskietke i odpalac dysk z uzyciem MountList ?

Pozdrawiam.

Ostatnia modyfikacja: 16.01.2010 03:21:04
[#15] Re: Amiga 600 - Pomoc

@Palldyn, post #14

Moim zdaniem najlepsze co moglby zrobic to dyskietka WB ze sterem do PCMCIA i przelotka PCMCIA-CF. Zero kabli, rozkrecania, dodatkowego zasilacza.

Pozdrawiam
[#16] Re: Amiga 600 - Pomoc

@Palldyn, post #14

A może ktoś ma DMS, lub ADF takiej dyskietki? Przydała by się wielu posiadaczom a600 z KS 37.175 ( tak przy okazji to nie ks2.0 ad a500/a2000? ) i KS 37.299. gdyby ktoś miał taką dyskietkę byłbym wdzięczny za podesłanie obrazu na joseph_necro@wp.pl

Ostatnia modyfikacja: 16.01.2010 17:42:40
[#17] Re: Amiga 600 - Pomoc

@binmoder, post #16

Mozna zrobic ja samemu. Wszystko jest opisane tu:

http://www.ppa.pl/artykul-amiga.600.1200.i.czytnik.kart.compact.flash-1_3_42.html

Pozdrawiam
[#18] Re: Amiga 600 - Pomoc

@pjk, post #17

Chodziło mi raczej o dyskietke z scsi.device i mountlistą dla hdd (akurat mam zbędny 2.1GB 3.5' z taśmą i przelotką na 2.5') a niestety nie umiem poprawnie stworzyć ani mountlisty, ani startup sequence, nie wspominając ze amiguję sobie od święta i nie starałem się za bardzo poznać systemu bardziej niż to konieczne

[#19] Re: Amiga 600 - Pomoc

@Palldyn, post #14

Chciałbym przy tej okazji jeszcze na momencik powrócić do kwesti samego KS 2.05 37.300 - wydawało mi się, że ta wersja była jeszcze biedna i obsługiwała jedynie bardzo małe dyski twarde, w przypadku większych działy się cuda lub zupełnie nic (nie wiem jak z CF). Czy to prawda? Czy wystarczy taki KS do CF-IDE przy powiedzmy 256MB karcie?
[#20] Re: Amiga 600 - Pomoc

@mwk, post #19

ja ma w swojej A600 kickstart 37.300 i CF 4GB i żadnych problemów nie widzę..
ale szykowałem to pod WinUAE..

Ostatnia modyfikacja: 28.05.2010 01:01:46
[#21] Re: Amiga 600 - Pomoc

@mwk, post #19

Ale ktoś przywalił że A600 i twardy dysk 3.5 cala to nieporozumienie .
Ja miałem pierwszą amigę A600 z 3.5 calowym dyskiem i śmigał aż furczało.
Tylko zasilacz miałem przerobiony od peceta.

A1200 BlizzardPPC itd.
[#22] Re: Amiga 600 - Pomoc

@Arkadyy, post #21

W czasach kiedy produkowano A600 i A1200 dyski 2,5 cala były kilka razy droższe od tych 3,5 cala. Więc montowano przy pomocy różnych kombinacji te tańsze zamiast tych przewidzianych przez producenta.
Dzisiaj wpychanie dysku 3,5 do desktopa to faktycznie nieporozumienie.

Pozdrawiam
[#23] Re: Amiga 600 - Pomoc

@Dża, post #1

Z scsi.device sobie nie poradzisz.

Podobny problem do Twojego miałem jak wznawiałem przygodę z Amigą.

W tej chwili najtańszy zestaw żeby coś ruszyć z Twoją A600 bez wyrywania włosów z nerwów to zakup kickstartu 2.05 (37.300 lub najlepiej 37.350) + wspomniana przelotka z 2,5 cala na 3,5 cala.

Wtedy spokojnie preparujesz dysk 3,5 pod Winuae (wszystkie adf'y można ściągnąć z internetu, nie ma problemu), podłączasz przez tą przelotkę i masz gotowy system.

Gdybyś jednak zdecydował się "władować" troszke więcej kasy w Amige to polecam adapter ide+karta cf+przejściówka z 2,5 na 3,5 cala+kickstart 37.350+ jakiś czytnik kart compact flash (cf) do PC. Mam od niedawna taki zestaw i jest o niebo lepszy od dysk 3,5.

Pozdrawiam.
[#24] Re: Amiga 600 - Pomoc

@Dża, post #3

No to masz Kickstart od A500+ :)
[#25] Re: Amiga 600 - Pomoc

@zyga64, post #24

Przepraszam za drobną zmianę tematu lecz skoro mowa już o udzielaniu "pomocy Amidze 600" to ja mam pewien kłopocik.

Mianowicie, może ktoś z Was spotkał się z podobnym zjawiskiem i/lub będzie mógł coś poradzić :

Kiedy włączam moją Amigę to w 99% przypadków obraz jest albo czarno-biały albo całkowicie niebieski natomiast gdy wczytuję cokolwiek to już tylko czarno-biały. W tym miejscu nadmienię, iż korzystam z wyjścia chinch, RF nie testowałem a kabla RGB nie posiadam co by móc sprawdzić wyjście monitorowe.

Teraz najciekawsze. W zależności od gry a konkretnie od momentu w grze (np. Moonstone- intro, scena z księżycem) wystarczy namiętnie ruszać tudzież "wyjmować i wkładać" (bez skojarzeń proszę ) kabel chinch w gnieździe Video i po kilku chwilach kolor się pojawia i bez najmniejszych problemów pozostaje AŻ DO ponownego resetu komputerka! W każdym innym przypadku ta metoda nie skutkuje...

To niezwykle dziwne i szalenie niepokojące zjawisko. Nie wiem co robić i obawiam się najgorszego (problemy z układem graficznym). Dodam tylko, że wymieniłem wszystkie kondensatory elektrolityczne, niestety bez rezultatu.

Poza powyższą dolegliwością z kolorami, Amiga wydaje się pozostawać całkowicie sprawna.

Serdecznie dziękuje za wszelką pomoc.

Ostatnia modyfikacja: 29.05.2010 19:32:00
[#26] Re: Amiga 600 - Pomoc

@mwk, post #25

zobacz przez RF (kabel TV) lub kabel Euro
jesli tak samo bedziesz mial to znaczy ze padl uklad ECS

Ostatnia modyfikacja: 29.05.2010 20:40:13
[#27] Re: Amiga 600 - Pomoc

@HOŁDYS, post #26

O i licho wzięło wszystkie przwidywania

Wczoraj bowiem podłączyliśmy wspomnianą sześćsetkę pod nowy 100Hz-owy telewizor i okazało się, że wszystko działa i nie ma żadnych jazdeczek z obrazem!

Jedyne co wywnioskowaliśmy to fakt, że nasza Amiga jest "made in UK" a wiemy, że u nich PAL delikatnie różni się od naszego - zatem starsze telewizorki, na których to do tej pory działaliśmy mogą nie ogarniać tej drobnej różnicy w częstotliwości i stąd te kolorowe przekłamiania, czarnobiałe ekrany i pojawiające się cuda. Ciekawe. A co Wy o tym sądzicie?

PODSUMOWUJĄC : Graliśmy wczoraj CAŁY DZIEŃ i problem ani razu nie wystąpił - wina telewizorów, Amiga definitywnie jest zdrowa!

[#28] Re: Amiga 600 - Pomoc

@mwk, post #27

PAL jest ten sam roznica jest w odstepie toru dzwieku, wiec moglbys miec klopoty z dzwiekiem przez kabel antenowy co najwyzej.
[#29] Re: Amiga 600 - Pomoc

@binmoder, post #8

Mi się udało

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/8f72fe8d026fd403.html

Opis jest na forum PPA, poszukaj.

Benedykt Dziubałtowski

[#30] Re: Amiga 600 - Pomoc

@Valwit, post #28

AFAIK w Polsce jest PAL D/K a na wyspach PAL I, więc wydaje mi się, że jest delikatna różnica również i w obrazie - jeżeli nie, to jak wyjaśnisz moją przygode z Amigą? Na star(sz)ych TV co rusz są problemy aby utrzymać kolor natomiast na now(sz)ych takie rzeczy WOGÓLE nie występują.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem