[#31] Re: Amiga 600 - Pomoc

@mwk, post #30

ja mam odwrotnie. Na mojej 600 i CDTV kiedy podpinam pod 100Hz CRT Samsunga to są przekłamania.. a jak pod starszy 60Hz Sony to obraz jest klarowny...

[#32] Re: Amiga 600 - Pomoc

@mwk, post #30

amigowy modulator ma przelacznik wlasnie na standard "kontynantalny" z nosna audio 5.5 MHz i UK z nosna 6 MHz. w .pl zasadniczo jest 6.5 MHz (taka pozostalosc po dawnym systemie). PAL jest PAL i tego nie przeskoczysz, literka oznacza norme TV i ronica dla UK jest wlasnie w odstepie nosnej (jesli czesciowo inne czestotliwosci kanalow TV pominiemy, bo to nie gra tu roli). jesli masz ustawione na norme UK to telewizor ktory tej normy nie odluguje moze miec problem z wstrzeleniem sie w kanal bo zazwyczaj tuner ustawia kanal orientujac sie po pilocie w kanale audio. jesli wiec odstep jest inny niz TV tego oczekuje to sygnal toru wizji jest niepoprawnie ustawiony. cos jakby sluchal radia ale zamiast na 100 MHZ jak nadajnik daje, ustawwil swoj odbiornik na 100.5 albo 99.5 - jesli jestes blisko nadajnik to nie bedzie problemu, im dalej tym gorzej. do tego dochodzi kwestia jakosci i tolerancji samego odbiornika. a co do starszych telewizorow: niewykluczone ze sa one na polska norme przestrajane i sygnal z amigi wykorzystujacy cale pasmo po prostu przerasta uklad dopasowywujacy. nowszy telewizor po prostu lapie wiecej systemow fabrycznie i problemu nie ma. ale konkretnie to musilby ci ktos biegly w temacie powiedziec :) miniq na przyklad, albo zapytaj na elektrodzie. ja tu jestem amatorem i ledwie liznalem temat :)

na pewno mozna calosc odpowdnio dopasowac tak zeby problmu nie bylo, ale to juz wiecej konkretow by potrzeba na temat tego jaki sprzet i jak wygladaja objawy

Ostatnia modyfikacja: 17.06.2010 02:55:22
[#33] Re: Amiga 600 - Pomoc

@Valwit, post #32

Ok, wszystko spoko. Tylko zauważcie proszę, że Amiga była podłączana przez chinc - czyli composite video. Dźwięk tam nie występuje z tego co wiem. Więc raczej to nie o to chodzi. Żeby stwierdzić gdzie leży przyczyna należałoby zrobić kabel RGB->SCART i sprawdzić na starym telewizorze. Jeżeli problem dalej by występował, to można by winić ECS. Chyba że ten chinch to było właśnie złącze RF.

[#34] Re: Amiga 600 - Pomoc

@Red_Bullet, post #33

Dawno, dawno temu miałem Pegasusa (Tego "oryginalnego" z napisem Nintendo) i po podłączeniu go przez composite do super telewizora Otake. Obraz był delikatnie mówiąc do bani. Przez to nie działał dołączony do zestawu pistolet. Irytowało mnie to zwłaszcza, że na telewizorach kolegów wszystko było ok.

Gówniarz wtedy byłem, ale jakość metodą prób i błędów (o zgrozo) udało mi się poprawić obraz montując w konsoli na wyjściu composite jakiś element elektroniczny(chyba kondensator ceramiczny, nie pamiętam). W moim wypadku winny był ewidentnie telewizor. Zresztą był on w pewnym sensie i tak kiepski ponieważ nie posiadał wejścia RGB na złączu Euro, przez co pożyczoną od kolegi Amigę 500 użytkowałem w czarno-białych barwach, ale i tak zabawa była przednia.
[#35] Re: Amiga 600 - Pomoc

@Red_Bullet, post #33

Dla ścisłości:
Sygnał composite PAL-I (czyli samw wizja bez fonii) jest trochę inny od PAL-BG/DK...
Różnica to inny poziom bieli czyli poziom Peak White 100IRE .

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/83/Composite_Video.svg/2000px-Composite_Video.svg.png

Dla PAL-I ten pozion jest trochę niżej (bodajże o 7% o ile dobrze pamiętam).
Ale samo dekodowanie kolorów powinno tak czy inaczej działać prawidłowo. Powinno, ale nie musi. Jak TV był robiony na rynek PAL-BG/DK to po prostu układy odbiornika mogą "głupieć" przy sygnale PAL-I podanym na wejście Copmosite.

Z tego co pamiętam z dawnej pracy. ;)

Ale czy Amigi w wersji dla UK różniły się od wersji dla pozostałej Europy (oprócz wtyczki rzecz jasna)???
Moim zdaniem nie.
[#36] Re: Amiga 600 - Pomoc

@stachu100, post #35

ale te 7% to by skutkowalo tylko ciut ciemniejszym obrazem i tyle. "ostrosc" bylaby taka sama

a amigi na rynek uk poza wtyczka zasialacza sa zasadniczo te same
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem